• "Delicatobollar", utan tillsatt socker
    "Delicatobollar", utan tillsatt socker
  • Banoffee Pie
    Banoffee Pie
  • Brownie i en mugg  //Baka Sockerfritt
    Brownie i en mugg
  • Brownie utan mjöl
    Brownie utan mjöl
  • Chokladbitar med hallon och lakrits
    Chokladbitar med hallon och lakrits
  • Chokladhavrerutor
    Chokladhavrerutor
  • Chokladkolatårta med hasselnötsbotten
    Chokladkolatårta
  • Chokladmousse i två lager
    Chokladmousse i två lager
  • Chokladsufflé, mejerifri
    Chokladsufflé, mejerifri
  • Dammsugare, low carb
    Dammsugare, low carb
  • Glutenfria pannkakor
    Glutenfria Pannkakor
  • Gräddtårta
    Gräddtårta
  • Havreplättar, veganska
    Havreplättar, veganska
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
    Krämig lakritsglass med brynt smör
  • Nyttiga Kärleksmums
    Kärleksmums
  • Marjas Peanut butter cups
    Marjas Peanut butter cups
  • No bake Chokladmoussepaj
    No bake Chokladmoussepaj
  • Salted caramel brownie
    Salted caramel brownie
  • Hälsosamma Twix
    Twix, hälsosamma
  • Våfflor med banan
    Våfflor med banan

Smulpaj med bär och kokostäcke

on lördag, 20 maj 2017. Posted in LCHF/low carb

Jag hyllar ofta smulpajen. Denna pajsort är ju så lätt att göra, nästan omöjlig att få annat än god och superlätt att göra hälsosam. En fräsch smulpaj med bär känns dessutom passande nu när vi närmar oss sommaren med stormsteg. Denna smulpaj har en grund av blåbär och jordgubbar, och så på det ett kokostäcke. Kokostäcket smakar svagt av kanel, vilket passar så bra ihop med kokosen och bären!

Pajen passar utmärkt att ätas som den är, men också att serveras med grädde eller liknande!




Smulpaj med bär och kokostäcke, glutenfri och utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt




Smulpaj med bär och kokostäcke - 1 till 2 portioner

100 gram jordgubbar
50 gram blåbär
20 gram smör
⅔ dl riven kokos
½ dl mandelmjöl
1 msk sötningsströ
2 krm kanel
1 krm vaniljpulver
ev. 10 gram mandlar (eller valfri nöt)


Sätt ugnen på 175 grader. Skär jordgubbar i skivor och lägg tillsammans med blåbär i en liten pajform, ca 14 cm i diameter. Blanda resterande ingredienser till en deg. Tillsätt eventuellt grovhackade mandlar. Fördela över degen på bären. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.





Smulpaj med bär och kokostäcke, glutenfri och utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Chokladhavrerutor

on fredag, 19 maj 2017. Posted in Baka utan spis, GI

Är ni beredda på ett grymt bra fredags/lördagssnack? Jag hoppas det för här visar jag er supergoda chokladhavrerutor med brynt smör och jordnötssmör! Hur gott låter inte det? Havrebottnen har en liten karamellaktig smak (honung+ brynt smör), vilket passar mycket bra ihop med chokladlagret som består av smält choklad och jordnötssmör (jag kör på färdigköpt som är osötat och med lite salt). För att få rutorna extra fina toppade jag med jordnötter, men det går givetvis att utesluta eller byta ut mot grovhackad choklad eller annat gott.

Det här blev nog mitt favoritrecept denna vecka. En chokladhavreruta (eller tre) kommer sitta perfekt framför den gamla serien "En unge i minuten", eller "Gravid vecka för vecka" som jag slukar just nu. Jag kan inte fatta att vi om cirkus två månader ska genomgå en förlossning och få ett till barn...



Chokladhavrerutor, glutenfria och utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt




Chokladhavrerutor - 6 stycken 

Havredeg:
50 gram smör
1 dl havregryn
2 msk riven kokos
1 msk honung
½ msk sötningsströ
½ krm vaniljpulver

Chokladlager:
40 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
3/4 dl jordnötssmör, salt och osötat
1 - 1 ½ msk sötningsströ
½ krm vaniljpulver

Topping:
Salta jordnötter

Havredeg
Bryn smör tillsammans med honung (tills det blir brunt, tar ca 10 minuter). Ta bort från plattan och rör ner resterande ingredienser. Klä en form/matlåda med folie (ca 10X10 cm) och tryck ut degen i botten.

Chokladlager
Smält chokladen försiktigt och blada därefter ner jordnötssmör och sötning efter smak.  Fördela över havrebottnen.

Topping
Toppa med jordnötter.

Låt stå i kylskåp under några timmar, eller över natten. Skär i bitar.




Chokladhavrerutor, glutenfria och utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Chokladhavrerutor, glutenfria och utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Chokladhavrerutor, glutenfria och utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Chokladhavrerutor, glutenfria och utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Bean Brownie

on torsdag, 18 maj 2017. Posted in Baka med frukt, GI

Browniedags igen! Denna gång gjorde jag min hälsosamma brownie mejerifri och med svarta bönor och smält choklad. Den fick en underbar och kletig konsistens! Jag har bakat rätt många bakverk med bönor och kikärtor, och det är verkligen bra och näringsrika ingredienser. I lagom mängd och med andra produkter smakar det absolut inte bönor, utan bidrar bara med näring och saftig konsistens. Denna bean brownie är sötad med färska dadlar. Jag valde att även toppa min brownie med grovhackad choklad innan gräddning!

Konsistensen ska vara kletig när brownien tas ut ur ugnen. Den sätter sig när den fått stå till sig. Brownien är god att äta som den är, men kan givetvis serveras med valfri grädde eller glass.






Bean Brownie

2 små ägg
80-100 gram svarta bönor
60 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
60 gram färska dadlar, urkärnade
2 msk kokosmjölk (eller dylikt)
1 ½ msk kakao
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver


Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta bönorna. Mixa samman bönor, ägg och dadlar till en slät konsistens. Smält choklad (jag kör i mikron tillsammans med en liten klick olja). Tillsätt choklad tillsammans med resterande ingredienser i bönsmeten. Mixa slätt. Klä en liten brödform, ca 8X18 cm, med aluminiumfolie eller bakplåtspapper och fördela i smeten. Om önskas toppas kakan med grovhackad choklad. Grädda mitt i ugnen i ca 15-18 minuter. Låt stå över natten.





Bean Brownie, glutenfri och utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Bean Brownie, glutenfri och utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Bean Brownie, glutenfri och utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Bean Brownie, glutenfri och utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Eget företag och föräldraledighet - så delar vi upp föräldraledigheten

on torsdag, 18 maj 2017. Posted in Entreprenörskap

Med drygt två månader kvar till lillan är beräknad, är det heller inte lång tid kvar till en helt ny tillvaro. Jag kommer då att arbeta mindre, och enbart fokusera på mitt företag i jobbväg. Jag hoppas innerligt att bebis nummer två är lika lugn under sina första månader som Vincent var. Han var en ritkig drömbebis under sina första nio månader för en mamma som behövde jobba ett par timmar varje dag (efter det slog det om). 

Som entreprenör är det mycket svårt, för att inte säga ödesdigrigt, att ta det helt föräldraledigt och koppla bort allt jobb (givetvis finns det undantag). Den första tiden är planen att Artur ska ta sina tio "pappadagar" och även ha semester i tre veckor. Därefter kommer det bli en tuuuuff tid under några månader, för då är tanken att Artur jobbar 100 % (han började sitt nya jobb i mars och vill hinna komma in i sitt jobb lite mer). Att ha hand om två barn och sitt företag medan partnern jobbar heltid känns inte jättelätt och något av en utmaning. Jag gissar på att sådana saker som att hinna städa och typ laga mat kommer att hamna på en låg prio. 

Förhoppningsvis vid december så blir det uppdelad föräldraledighet mellan oss. Innan vi planerade inför nummer två hade jag något av "ett krav" av att jag inte skulle vara hemma själv på heltid under en längre period. Då skulle jag nog bli antingen deprimerad eller gå in i väggen. Eller båda. Efter drygt 14 månader hemma med Vincent höll jag på att bli tokig. Och då hade jag fyra månader kvar! Det var en konstig känsla av att vara stressad i kombination med uttråkad. Eller stressad och understimulerad kanske är mer korrekt. Den bästa tiden på dagen var under Vincents vila när jag kunde gå ut och sätta mig och jobba. Jag vill inte sätta mig i den situationen igen.

För att vi alla ska må bra och jag inte ska behöva sätta min karriär helt åt sidan (jag menar, vi lever ju kanppast på 1800-talet längre), kommer vi dela det så att jag ungefärligt kommer ta 60 % föräldraledigt och Artur 40 % från och med december. Utöver det hoppas jag på att mor- och farföräldrar ska ta sina ansvar som barnvakter :)




En bild från Vincents första vecka ute i verkligheten! 

Mejerifri bananpudding

on onsdag, 17 maj 2017. Posted in Mellanmål, Baka med frukt

Jag gjorde just en hälsosam bananpudding. Hur enkelt och gott som helst! Det blev ett riktigt lyckat mellanmål för min del. Min bananpudding är mejerifri och har en bas av kokosmjölk och banan (mogen, men inte för mogen). För att konsistensen ska stelna har jag använt mig av agar agar (finns i vanliga mataffärer) - ett veganskt alternativ till gelatin. Det går också bra att välja att använda gelatin istället, och följ då produktens anvisningar istället för anvisningarna i detta recept.  

Man kan antingen göra bananpuddingen enkel som den är, eller varva och toppa med det man önskar! Kanske bär, kanske choklad? Jag gjorde en "mittenfyllning" av grovhackad choklad utan tillsatt socker, samt toppade med lite av den nötkräm jag hade hemma. Plus skivor av banan!!



Mejerifri bananpudding //Baka Sockerfritt




Mejerifri bananpudding - 2 portioner

1 stor banan (ca 150 gram)
1 äggula
1 1/3 dl kokosmjölk
½ msk sötningsströ
2 krm agar agar
1 krm vaniljpulver

Ev. bitar av choklad, valfri topping

Mixa samman banan, kokosmjölk och agar agar i en kastrull med en stavmixer. Låt stå i någon minut. Koka upp och sjud i ca 5 minuter. Vispa upp äggula i en separat skål. Temperera genom att sakta hälla några skedar av bananröran i äggulan under kraftig omrörning. Rör därefter ner detta i kastrullen. Sjud ytterligare under några minuter. Fördela i två portionsglas. Om önskas tillsätts lite grovhackad choklad som ett ”mittenlager” i glasen. Låt stelna i ett par timmar i kylskåp. Toppa gärna med exempelvis choklad, nötkräm eller bananbitar.




Mejerifri bananpudding //Baka Sockerfritt

Mejerifri bananpudding //Baka Sockerfritt

Mejerifri bananpudding //Baka Sockerfritt

Mejerifri bananpudding //Baka Sockerfritt
Matbloggstoppen