• "Delicatobollar", utan tillsatt socker
    "Delicatobollar", utan tillsatt socker
  • Banoffee Pie
    Banoffee Pie
  • Bountybitar
    Bountybitar
  • Brownie i en mugg  //Baka Sockerfritt
    Brownie i en mugg
  • Brownie utan mjöl
    Brownie utan mjöl
  • Chokladbitar med hallon och lakrits
    Chokladbitar med hallon och lakrits
  • Chokladfudge med bär
    Chokladfudge med bär
  • Chokladkolatårta med hasselnötsbotten
    Chokladkolatårta
  • Chokladmousse i två lager
    Chokladmousse i två lager
  • Dammsugare, low carb
    Dammsugare, low carb
  • Glutenfria pannkakor
    Glutenfria Pannkakor
  • Gräddtårta
    Gräddtårta
  • Havreplättar, veganska
    Havreplättar, veganska
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
    Krämig lakritsglass med brynt smör
  • Nyttiga Kärleksmums
    Kärleksmums
  • Marjas Peanut butter cups
    Marjas Peanut butter cups
  • No bake Chokladmoussepaj
    No bake Chokladmoussepaj
  • Salted caramel brownie
    Salted caramel brownie
  • Hälsosamma Twix
    Twix, hälsosamma
  • Våfflor med banan
    Våfflor med banan

Glad påsk kära läsare!

on lördag, 15 april 2017. Posted in Allmänt

Glad påsk på er kära läsare! Idag tar vi tåget (eller snarare buss, tunnelbana, buss, tåg och bil) till Arturs pappas landställe för lite påskfirande. Påskkänslan har annars varit rätt låg med ungefär noll påskpynt här hemma (förutom Vincents påskägg i frigolit som han ritade några streck på på förskolan). Orken, lusten och tiden har inte helt funnits där för sådana saker. Tur att vi ska åka bort då! Dock har jag bakat en hel del till just påsk - eller med "temat" påsk. Jag har gjort en riktigt mumsig godbit som vi ska ta med oss till firandet! Det visar jag i ett senare inlägg. (För påskrecept klicka HÄR).
 
Jag ska givetvis visa er bilder från vår lilla resa, och min resekamera får då följa med (en lumix). Ett sådant inlägg tippar jag komma på måndag! Ha nu en ljuuuuvlig dag! Jag hoppas att ni, och så även jag, kan slappna av lite, äta gott och njuta. 
 
 
 
 

Fröbar med kanel

on torsdag, 13 april 2017. Posted in GI

Även om långfredagen i grunden har varit en sorglig och tråkig dag, måste jag ju säga att det är himla trevligt att få lite extra ledigt (eller ja, i alla fall Artur och Vincent är hellediga)! Det har blivit en riktigt kortvecka för Vincent, och till viss del även för mig, då han dessutom varit hemma från förskolan i två dagar (sjuk). Jag vabbade under en dag (eller det blir 3/4-dels dag på grund av lite jobb), medan Artur körde den andra. 
 
Jag har hittills under denna vecka inte hunnit med massor utav bakning, men en sak jag hunnit göra är kanelsmakande fröbarer! Man kan säga att de har tre lager. Först har vi en botten med mandel, smaksatt med kanel. Fyllningen, eller crunchen, består av fröer samt grovhackad choklad (utan tillsatt socker). Sist men inte minst har jag brett över ett gräddhonungs-lager ovanpå! För en lågkolhydratsvariant ersätts honungen mot fibersirap gold (botten blir då förmodligen knaprigare).
 
Dessa barer liknar ett recept jag visade er under föregående vecka - Chocolate chip bar. Den varianten är dessutom mejerifri och går lätt att göra vegansk.
 
 
 
 
Glutenfri fröbar med kanel (utan tillsatt socker) //Baka Sockerfritt
 
 
 
 

Fröbar med kanel - 4 stycken

Överdrag:
1 dl grädde
2/3 msk honung

Botten:
20 gram smör
1 dl mandelmjöl
1 dl riven kokos
1 msk honung
2 krm kanel

”Crunch”:
20 gram choklad, utan tillsatt socker
1 msk pumpafrö
1 msk solrosfrö


Överdrag

Börja med överdraget. Koka upp grädde och honung och låt sjuda i ca 20 minuter. Rör om då och då. Medan överdraget sjuder görs botten.

Botten
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser. Klä en liten brödform (eller liknande, ca 8X18 cm) med aluminiumfolie. Tryck ut degen i botten. Förgrädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.

Crunch
Grovhacka choklad. Strö över detta och frön på botten. Fördela över gräddöverdraget. Grädda ytterligare i 15 minuter.

 
 
 
 
Glutenfri fröbar med kanel (utan tillsatt socker) //Baka Sockerfritt
 
Glutenfri fröbar med kanel (utan tillsatt socker) //Baka Sockerfritt
 
Glutenfri fröbar med kanel (utan tillsatt socker) //Baka Sockerfritt

Russingrottor - Barnvänliga kakor

on torsdag, 13 april 2017. Posted in Baka med frukt, GI

Som jag nämnt tidigare hade Vincent 2-års kalas i söndags. Dagen till ära gjorde jag bland annat en sorts småkakor som Vincent tyckt så mycket om - Russingrottor (inspirerade av syltgrottor)! Kakan är vegansk, har en bas av mandelmjöl och havremjöl och är sötad med russin. Kakan fylls med den typ av sylt/bär som man själv önskar. Jag körde på färdigköpt jordgubbsmarmelad utan tillsatt socker.
 
Dessa kakor är inte så söta i smaken och jag tycker de passar bra som snacks, energipåfyllning och "mellanmålskakor". Jag dubblade nedanstående recept gånger två och fick runt 12 russingrottor.
 
 
 
 
Russingrottor (barnvänliga)  //Baka Sockerfritt

  

 

Russingrottor - 6 stycken

1 dl mandelmjöl
1 dl havremjöl
½ dl russin
1 msk kokosolja
ev. någon tsk vatten
ev. något krm kanel

fast sylt eller liknande (använd gärna en utan tillsatt socker)

Sätt ugnen på 125 grader. Mixa samman mandel- och havremjöl tillsammans med russin. Tillsätt även resterande ingredienser (vid behov tillsätts lite vatten). Forma kulor av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck med tummen en ”grotta” i varje kula. Då degen innehåller olja istället för smör, blir den lite miner lätthanterlig och kanterna spricker lätt. Fixa gärna till det med fingrarna. Fördela en liten klick sylt/hallon/chiasylt i varje russingrotta. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.

 
 
 
 
Russingrottor (barnvänliga)  //Baka Sockerfritt
 
Russingrottor (barnvänliga)  //Baka Sockerfritt
 
Russingrottor (barnvänliga)  //Baka Sockerfritt

8 tips på påskgodis - utan tillsatt socker!

on onsdag, 12 april 2017.

Snart är det äntligen påsk! Ska ni göra något speciellt? Vi ska lördag till söndag åka till Vincents farfars landställe. Ska bli roligt för Vincent, och skönt för oss att komma bort lite. Dock kan jag tycka att det är lite ansträngande att åka bort med barn. Även om det bara är buss och tåg under ett par timmar. Tur att vi är två som hjälps åt!
 
Jag ska baka lite eget "påskgodis"/påskbakverk. Jag är dock ännu inte helt säker på vad! Förmodligen ska jag göra twix. Och något annat. Nedan är mina idéer!
 
 
Ps. missa inte mitt tema "påskgodis"!
 
 
 
Underbara Twix
 
Hälsosamma twix //Baka Sockerfritt
 
 
 
Min variant på "Bounty" (chokladdoppat kokosgodis)
 
Hälsosam Bounty //Baka Sockerfritt
 
 
 
 Krämig chokladfudge (med frystorkade bär)
 
Hälsosam chokladfudge //Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Chokladbitar utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Mandelkulor utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Chokladbollar, low carb //Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Veganska pekanrutor //Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Hälsosamma peanut butter cups //Baka Sockerfritt

Kolatårta, utan tillsatt socker (stor form)

on tisdag, 11 april 2017. Posted in LCHF/low carb

I söndags fyllde min son Vincent två år, och vi bjöd på släktkalas. Ett av de bakverk jag bakade var min Chokladkolatårta på hasselnötsbottnen. Originalreceptet kan ni se HÄR, men jag valde att denna gång göra det hela i en 24-cm springform och ändrade därmed receptet (samt vissa proportioner). Nedan ser ni det "nya" receptet.
 
Roligt nog var denna tårta något av det mest populära som serverades! Allt förutom en liten, liten bit tog slut. Det gör mig så glad! Och många av våra gäster blev förvånade över att den dessutom var glutenfri och utan tillsatt socker. Ett minst sagt gott betyg! 
 
 
 
 
Kolatårta, utan tillsatt socker, glutenfri (stor form)  //Baka Sockerfritt
 
 
 
 

Chokladkolatårta med hasselnötsbotten - ca 12 bitar

Hasselnötsbotten:
160 gram hasselnötter, rostade och utan skal

60 gram smör
½ dl fibersirap gold

Kolafyllning:
2 äggulor

50 gram ljus choklad, utan tillsatt socker
30 gram smör
4 ½ dl vispgrädde
3/4 dl fibersirap gold
ev. någon msk sukrin gold/annan sötning

Kakao till dekoration


Kolafyllning
Börja gärna med fyllningen, då denna tar längst tid. Häll grädde och fibersirap i en kastrull. Sjud i ca 1 timme tills konsistensen tjocknat (jag gjorde till runt 93 grader). Rör om då och då. Tillsätt äggula, bitar av choklad, smör och eventuellt extra sötning (efter smak) under omrörning (använd gärna visp här för att konsistensen ska bli slät). Sjud ytterligare ca 10 minuter (tills temperaturen återigen kommit upp till runt 93 grader). Se noga till att kolafyllningen inte separeras, vilket den kan göra om den får sjuda för länge/når för hög temperatur.

Hasselnötsbotten
Medan fyllningen sjuder görs bottnen. Koka upp fibersirap och smör. Finhacka hasselnötter och blanda ner. Fäst en bit bakplåtspapper i botten av en 24-cm springform och tryck ut hasselnötsmassan på botten. 

Häll över kolafyllningen på hasselnötsbottnen. Låt svalna. Pudra över kakao. Förvara i kylskåp.

 

 

Kolatårta, utan tillsatt socker, glutenfri (stor form)  //Baka Sockerfritt
 
Kolatårta, utan tillsatt socker, glutenfri (stor form)  //Baka Sockerfritt
 
Kolatårta, utan tillsatt socker, glutenfri (stor form)  //Baka Sockerfritt
Matbloggstoppen