• "Delicatobollar", utan tillsatt socker
    "Delicatobollar", utan tillsatt socker
  • Banoffee Pie
    Banoffee Pie
  • Brownie i en mugg  //Baka Sockerfritt
    Brownie i en mugg
  • Brownie utan mjöl
    Brownie utan mjöl
  • Chokladbitar med hallon och lakrits
    Chokladbitar med hallon och lakrits
  • Chokladhavrerutor
    Chokladhavrerutor
  • Chokladkolatårta med hasselnötsbotten
    Chokladkolatårta
  • Chokladmousse i två lager
    Chokladmousse i två lager
  • Chokladsufflé, mejerifri
    Chokladsufflé, mejerifri
  • Dammsugare, low carb
    Dammsugare, low carb
  • Glutenfria pannkakor
    Glutenfria Pannkakor
  • Gräddtårta
    Gräddtårta
  • Havreplättar, veganska
    Havreplättar, veganska
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
    Krämig lakritsglass med brynt smör
  • Nyttiga Kärleksmums
    Kärleksmums
  • Marjas Peanut butter cups
    Marjas Peanut butter cups
  • No bake Chokladmoussepaj
    No bake Chokladmoussepaj
  • Salted caramel brownie
    Salted caramel brownie
  • Hälsosamma Twix
    Twix, hälsosamma
  • Våfflor med banan
    Våfflor med banan

Chokladbollar, utan tillsatt socker

on tisdag, 16 maj 2017. Posted in Baka utan spis, GI

Chokladbollar, vad skulle jag göra utan detta bakverk. Till och med Vincent uppskattar att äta av chokladbollssmeten - och det hör inte till vanligheten att han vill äta bakverk (vi har en väldigt, väldigt kräsen kille).  Jag var så sugen på chokladbollar, och det kan ha hänt att en sockervariant som jag fryst in för framtiden råkat slinka ner. Och då sa jag till mig själv: varför gör jag bara inte några utan tillsatt socker? Det är ju inte direkt svårt eller tar lång tid. Som tur var Vincent var med på noterna!

Sagt och gjort ställde vi oss i köket och gjorde "chokoklad"-bollar. Han åt lite smör varvat med chokladbollssmet. Dock har han ett väldigt temprament och ville inte längre vara med när han inte fick hälla ut kakao och havregryn på golvet...

Hur som helst är de galet goda. Receptet är ungefär som ett vanligt chokladbollsrecept - bara med lite mindre och en annan typ sötning. Mums!



Chokladbollar, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt




Chokladbollar, utan tillsatt socker - 10 stycken

70 gram smör
2 dl havregryn
4 msk sötningsströ
1 ½ msk kakao
1 ½ msk kaffe (alt. vatten)
2 krm vaniljpulver

Blanda ihop smör och sötning. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop. Gör bollar utav chokladbollsdegen och rulla i riven kokos. Förvara i kylskåp.





Chokladbollar, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Chokladbollar, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Chokladbollar, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Chokladbollar, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Gravid vecka 30 (andra barnet)

on tisdag, 16 maj 2017.

Jag är nu i vecka 30 och det är drygt tio veckor kvar till bebis är beräknad. Vecka 30 känns som en målstolpe (av den enkla aneldningen att det är en jämn siffra). Sedan sist (vecka 29) upplever jag att graviditeten och kroppen har förändrats. Det kanske har lite med min förkylning att göra, men allt känns tyngre. Svanken och bäckenet gör ont, sammandragningarna kommer lätt, magen är tyngre och i vägen, det är svårt att äta mycket etc. 

I och med att vi har kvar alla Vincents grejer så är det inte jättemycket som behöver införskaffas. Ett nytt babyskydd och apoteksprodukter är det viktigaste. Och så lite smått och gott som lite nya kläder, nappar och nappflaskor. Under förra veckan tvättade vi alla kläder som vi har i storlek 50-56 (som är för nyfödda plus någon/ett par månader gamla bebisar). Idag har vi besök hos barnmorskan och det ska bli intressant och roligt! Nu känner jag att det börjar bli dags att börja klura på förlossningsbrevet och även vad som ska finnas med i BB-väskan. Jag har även börjat städa en del här hemma, och frysa in lite hållbara sötsaker för framtiden.

I och med att jag är i vecka 30 har nästan 3/4-delar av graviditeten passerat. Bebisen i magen är (generellt uppskattat) 36 cm lång och väger 1,5 kilo. Den lilla växer mycket nu!



Gravid vecka 30

Havrekakor med bitar av choklad

on måndag, 15 maj 2017. Posted in GI

Veganska havrekakor med bitar av choklad i! Riktigt goda! För att få till en härlig och knaprig konsistens har jag använt chiaägg (chiafrö och vatten). De innehåller även jordnötssmör (en färdigköpt variant som är ostöad med med lite salt i), vilket går att ersätta mot mandelsmör eller annat nötsmör om så önskas. Chokladbitarna i kakorna ger crunch och en extra god smak.

Havrekakorna åts raskt upp till kvällsmyset. Jag är sugen på att baka dessa snart igen - men vill testa att smaksätta med kakao!



Havrekakor med bitar av choklad (glutenfria, utan tillsatt socker) //Baka Sockerfritt



Havrekakor med bitar av choklad - 5 stycken

1 chiaägg*
30 gram choklad (utan tillsatt socker)
½ dl jordnötssmör, osötad och saltat
½ dl havregryn
1 ½ -2 msk sötningsströ
1 ½ msk kokosolja
1 msk kokosmjöl
1 krm vaniljpulver

* 1 chiaägg= 1 msk chiafrö+3 msk vatten som blandas och får stå i fem minuter


Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman chiaägg, kokosolja och jordnötssmör och mixa med en mixer. Tillsätt resterande ingredienser förutom choklad. Fortsätt mixa till en kakdeg. Tillsätt till sist grovhackad choklad (använd mörk för veganska kakor). Forma kakor (ca 1 cm tjock) på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.





Havrekakor med bitar av choklad (glutenfria, utan tillsatt socker) //Baka Sockerfritt


Havrekakor med bitar av choklad (glutenfria, utan tillsatt socker) //Baka Sockerfritt

Bilderna är inte tagen med min "riktiga jobbkamera", utan min "vardagsinläggskamera". Ber om ursäkt för inte så jättebra bilder.

Veckan som gått - Tappat smaksinne, trasig kamera och annalkande föräldraledighet

on måndag, 15 maj 2017. Posted in Entreprenörskap

Veckan som gått har varit rätt lugn. Jag älskar att jag börar komma in i mina nya rutiner! Saker börjar lägga sig, jag hinner med det jag ska (och lite därtill) och även njuta av att ta det lite lugnare. Träning/rörelse hinns med på ett annat sätt än tidigare. Dock har jag under veckan blivit förkyld, så ett träningspass i början av veckan fick räcka. Jag känner att kroppen har blivit mycket tyngre den senaste veckan. Det märks att graviditeten börjar nå sitt slut! Jag har ont i svanken (vilket gör att jag inte längre vågar jogga som träning), känner obehag av att sova på rygg (vilket är negatvit då vi har en liten tvååring som ibland vill sova på min axel) och får sammandragningar av lite allt möjligt. Att gå snabbt är ett minne blott. 

Under veckan gick min kamera sönder *snyft* (förmodligen slutaren i kamerahuset). Eftersom det inte var någon ekonomisk vinning på att sända den på reperation i jämförelse med att köpa en begagnad, valde jag alltså att göra det senare. Mirakulöst nog hittade jag precis en sådan i närheten av där jag bor. Tur i oturen!

I jobbväg har jag haft möte på min arbetsplats Controllergruppen (vilket jag har varannan vecka), och det börjar även bli dags att spika vem som ska bli min efterträdare. Om två till tre månader kommer ju nästa lilla barn! Jag har även visat ett samarbete jag har med N!ck's - "Nutella med smält choklad". Testa gärna denna godbit! En hel del bakning har jag hunnit med, trots kameraproblem (utan bra kamera blir det svårt att fota bra bilder). 

Artur och jag har även hunnit med ett restaurangbesök, och innan det slog jag till på en youghurtglass. Egentligen skulle vi ha gått på resturangen "Kasai", men eftersom mitt smaksinne var i botten valde vi att avboka samma dag och testa något enklare i stan. Efter en timmes sökande efter en lämplig resturang där allt vi steg in i var fullsatt, hamnade vi på EAT i Moodgallerian. Härlig, god mat, men inte så "enkelt" som jag hade tänkt i och med tidigare problem med smaksinne. Känns ju onödigt att pröjsa när man knappt känner något. Som tur kände jag tillräckligt mycket smak för att känna att det var gott! Vincents farmor var barnvakt, och för första gången var det någon annan än jag och Artur som nattade honom. Nattningen gick bra, och hoppas vi kan gå ut på kvällar ett par gånger till innan bebis nummer två!

Andra saker som vi hunnit med här hemma under senaste tiden är att ställa oss i förskolekö till ny förskola pga vår flytt om ett år, tvätta gamla bebiskläder som tidigare varit Vincents (i storlek 50-56) och jag har sökt ungefär 20 % föräldraledigt i fyra veckor med start andra veckan i juni.



Hälsosam tigerkaka med banan

on söndag, 14 maj 2017. Posted in Baka med frukt

Här är en tigerkaka (där jag varvat ljus och mörk kaksmet) med smak av banan. Banan och choklad vet väl aaaaalla är en bra kombo! Tigerkakan är mejerifri och dess konsistens är saftig och lagom luftig. En mycket god kaka som min man gladeligen tog flera bitar utav (han har förresten hållit sig från sötsaker med socker i, i över en månad nu). På ett par av bilderna nedan har jag brett på ett lager chokladhasselnötskräm. Lite extra lyxigt! Recept på det kan ni finna här och här.



Tigerkaka med banan, glutenfri, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt




Tigerkaka med banan

Grundsmet:
2 ägg
1 banan, mogen
1 dl mandelmjöl
1 dl rismjöl
1-2 msk sötningsströ
1 msk kokosolja
1 msk honung
1 tsk bakpulver

Chokladlager:
1 msk kokosolja
2 tsk kakao
½ msk vatten
1 tsk sötningsströ

Grundsmet
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Vispa med en elvisp (eller mixa) samman ägg och banan. Smält kokosoljan och rör ner bland de torra ingredienserna tillsammans med ägg, banan och honung. Ta undan 1/3-del av smeten och lägg i en annan skål. 

Chokladlager
Smält kokosolja och rör ner resterande ingredienser. I den lilla delen av smeten (1/3-del) rörs chokladen ner. 

Klä en mindre brödform, ca 8X18 cm, med aluminiumfolie eller bakplåtspapper. Skeda över de olika smeterna i formen så att de bildar ett mönster. Dra eventuellt med en kniv i smetarna. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.




Tigerkaka med banan, glutenfri, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Tigerkaka med banan, glutenfri, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Tigerkaka med banan, glutenfri, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
Matbloggstoppen