• "Delicatobollar", utan tillsatt socker
    "Delicatobollar", utan tillsatt socker
  • Banoffee Pie
    Banoffee Pie
  • Bountybitar
    Bountybitar
  • Brownie i en mugg  //Baka Sockerfritt
    Brownie i en mugg
  • Brownie utan mjöl
    Brownie utan mjöl
  • Chokladbitar med hallon och lakrits
    Chokladbitar med hallon och lakrits
  • Chokladfudge med bär
    Chokladfudge med bär
  • Chokladkolatårta med hasselnötsbotten
    Chokladkolatårta
  • Chokladmousse i två lager
    Chokladmousse i två lager
  • Dammsugare, low carb
    Dammsugare, low carb
  • Glutenfria pannkakor
    Glutenfria Pannkakor
  • Gräddtårta
    Gräddtårta
  • Havreplättar, veganska
    Havreplättar, veganska
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
    Krämig lakritsglass med brynt smör
  • Nyttiga Kärleksmums
    Kärleksmums
  • Marjas Peanut butter cups
    Marjas Peanut butter cups
  • No bake Chokladmoussepaj
    No bake Chokladmoussepaj
  • Salted caramel brownie
    Salted caramel brownie
  • Hälsosamma Twix
    Twix, hälsosamma
  • Våfflor med banan
    Våfflor med banan

Gravid vecka 25 (andra barnet)

on tisdag, 11 april 2017.

Vecka 25. Känns inte det (för er som är/har varit gravida) lite som någon slags milstolpe? Lite som att "nu är det inte lång tid kvar". Fast samtidigt är det ju rätt lång tid kvar. Jag hoppas att tiden fortsätter att gå långsamt. Är jag den enda gravida som säger så? Jag tycker det är "kul" att vara gravid och jag har den stora förmånen att ha väldigt lite krämpor. Dessutom är det förmodligen lååååång tid kvar tills en eventuell nästa graviditet. Så det gäller liksom att njuta av det.
 
Över 60 % av gaviditeten har gått och lillan är (enligt statistik) runt 30 cm och väger runt 7 hg. Jag känner mig rätt lik som vanligt. Skillnaden är att jag har lite ont i svanken, lätt känner att jag får kramp i vaderna och blir extra ledsen när det händer hemska/sorgliga saker mot barn. Att bara se på "The Affair" kan vara jobbigt. 
 
Jag är van att köra på hårt i livet, men denna vecka är sista veckan som jag arbetar på plats för Nick's. Ett aktivt val från min sida då jag känner att jag behöver dra ner på tempot under den sista tiden av graviditeten och för en gångs skull få i alla fall lite tid för mitt egna företag. Det är jag värd. Även om inkomsten minskar måste jag våga att testa. Och det handlar ju bara om några månader fram till föräldraledigheten i sommar.
 
 
 
 

Ljuvlig lakritsglass med brynt smör

on måndag, 10 april 2017. Posted in Glass, LCHF/low carb

Lakritsglass med brynt smör utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
 
 
Sponsrat samarbete med Dr. Oetker
 
 
 
Det här är utan tvekan den godaste glass jag någonsin gjort, ja kanske till och med ätit! Alltså helt galet så smarrig den är! Jag blir nästan lite förvånad själv... Och då ska jag tillägga att jag inte är överdrivet förtjust i lakrits.
 
Tricket är brynt smör. Första gången jag gjorde glass med brynt smör var nog en sisådär fyra år sedan. Och sedan dess var jag fast. Brynt smör i glass är nämligen fullkomligt ljuvligt! Dessutom gör jag glassen på grädde som jag vispar, vilket gör glassen extra krämig.
 
Denna krämiga lakritsglass är smaksatt med lakritsextrakt från Dr. Oetker (går att finna i "bakhyllan" i vanliga mataffärer). Jag har den lite mindre mängden lakrits i receptet, men lakritsälskaren är givetvis fri att ösa på! Kör lakritsextrakt efter smak (provsmaka). 
 
Jag får ofta frågan om det går att skippa glassmaskinen gällande glass där jag använt glassmaskin i mina recept. Jag tycker att konsistensen blir krämigare med glassmaskin, och ofta har jag personligen inte testat en specifik glass både med och utan maskin. Dock tror jag det fungerar helt okej om man fryser in glassen och under de första cirka fyra timmarna då och då rör runt i den!
 
Tips: Servera gärna lakritsglassen med färska hallon!
 
 
 
 Lakritsglass med brynt smör utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Ljuvlig lakritsglass med brynt smör - 4 kulor
 
2 äggulor
60 gram smör
3 dl vispgrädde
2 msk sötströ
1½ - 3 krm Dr. Oetker lakritsextrakt
ev. 1 krm vanilj från Dr. Oetker vaniljtwister

Bryn smöret (det vill säga lägg smör i en kastrull och låt sjuda på ganska låg värme i ca 10 till 15 minuter tills smöret börjar få en brun färg). Blanda äggula tillsammans med sötning (går bra med en annan liknande sötning) med en elvisp. Tillsätt smöret försiktigt i äggvispet medan du hela tiden vispar med elvispen. Häll i lakritsextrakt, eventuell vanilj och grädde sakta under fortsatt vispning. Fortsätt vispa tills konsistensen har blivit lite fluffig. Häll snabbt i en glassmaskin och fortsätt enligt glassmaskinens beskrivning. Lägg därefter gärna glassen i frysen för att hårdna. Ska glassen ätas senare är det bra att ta fram glassen en stund innan servering, då den blir hård i frysen.
 
 
 
Sponsrat samarbete med Dr. Oetker
 
 
Lakritsglass med brynt smör utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
 
Lakritsglass med brynt smör utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
 
Lakritsglass med brynt smör utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Vincent fyller två!

on måndag, 10 april 2017.

Grattis till min lilla stora (men mest lilla) pojke som igår fyllde två år! Det firade vi med släktkalas från klockan två till halv sex. Dagen kantades med mängder av fika och trevligt umgänge. Och massa fina presenter! Bäst enligt Vincent var en leksaksgaffeltruck. 
 
 
 
 
 
 
Fikan bestod av bland annat prinsesstårta (köpt) med en bil på, scones, glassbuffe med massa topping och ett gäng olika sorters småkakor. Dagen innehöll en hel del socker - men även bakverk utan socker. Vi är i vanliga fall rätt strikta med sockret för Vincents skull, men här fick han smaka lösgodis för första gången (ahlgrens bilar) och äta upp en liten bit av marsipanbilen från tårtan. Behöver jag säga att Vincent älskar allt som har med bilar att göra? Resten av sockret var han rätt oinstresserad av.
 
 
 
 
 
De hälsosamma bakverk jag hade gjort var Russingrottor och Kolatårta, vilka jag kommer visa närmare i kommande inlägg. En av glassarna var sötad med en del stevia, och toppingen bestod av allt från vanlig och hälsosam choklad (och kexbar från Nick's), till frukt, nötter och frön. Perfekt att varje person kan plocka den den själv vill.
 
 
 
 
 
Vincent är så duktig och kan blåsa ut födelsedagsljuset helt själv! Han har faktiskt kunnat blåsa ut ljus sen han var lite drygt ett år *skryt*
 
 
 
 
 
 
Det kändes lite speciellt att under kvällen tänka typ: "nu för två år sedan gick vattnet", och "nu för två år sedan hade värkarna börjat sätta igång". Förlossningen gick väldigt snabbt. Från att vattnet gick vid sex, till att vi var på BB-Sophia och värkarna började komma igång vid halv åtta - till att han var född 22.49 <3 Den som är nyfiken får gärna spana in min förlossningsberättelse.
 

Glutenfri "falsk sockerkaka" - utan tillsatt socker

on söndag, 09 april 2017. Posted in GI

Här ser ni en favoriter i repris - en "falska sockerkaka" (det vill säga en sockerkaka utan tillsatt socker). Känns som om receptet passar extra bra nu när värmen börjar komma till oss!
 
I detta recept har jag använt äppel- och päronpuré i smeten, vilket bidrar med lite sötma och saftighet. Jag hittade det i barnmatsavdelningen, men det går också bra att använda sig av äppel/päronmos. Äppelmos finns att hitta utan tillsatt socker i mataffären (det är förstås superlätt att göra eget också). Jag kan dessutom tipsa om att blanda ner valfria bär i smeten.
 
För att göra kakan i en 1,5 liters brödform, rekommenerar jag att 50-100% öka antalet ingredienser och förlänga gräddningstiden något (säg 5-10 minuter, men känn med en sticka!).
 
 
 
 
Glutenfri falsk sockerkaka //Baka Sockerfritt
  
 
 
 

Glutenfri falsk sockerkaka

2 ägg
1 ½ dl mandelmjöl
1 dl fruktpuré päron och/eller äpple
½ dl rismjöl
2 msk kokosmjöl
2 msk sötningsströ
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver


Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen pösigt med elvisp. Rör ner resterande ingredienser. Klä en liten brödform (ca 8X18 cm) med aluminiumfolie/bakplåtspapper och fördela i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.

 
 
 
 
Glutenfri falsk sockerkaka //Baka Sockerfritt

Chocolate chip bar

on lördag, 08 april 2017. Posted in Paleo, GI

Jag har känslan om att det här kommer kännas som en riktig långhelg! Vincent var hemma från förskolan igår (planeringsdag) och jag var därmed ledig till stor del, och därför känns det som om det är söndag idag! Och känslan av långhelg tycker jag är mysig och kan dessutom behövas då det är Vincent födelsedag imorgon och massa kalasfixande för kalas nummer 1 (av 2). 
 
Men nog om det, nu vill jag i vanlig ordning tipsa om något som jag har bakat under veckan. I torsdags gjorde jag dessa spännande "Chocolate chip"-barer med mandel och kokos. De blir lätt veganska om honung byts ut mot likande veganskt alternativ och en vegansk choklad används (så som många mörka choklader). Barerna består av en mandelbotten, mellanlagret av chokladbitar och hackade sötmandlar (går att byta ut mot nötter - eller varför inte mer choklad) och detta är toppat med en honungs- och kokosröra! En riktigt lyxig bar och munsbit. Perfekt som tilltugg till fikat!
 
-
Även om detta inlägg var skrivet och tidsinställt sedan en dag, vill jag lägga till och uttrycka min stora sorg och chock för det hemska som hände här i Stockholm igår. Jag är så glad över att Vincent och jag (och bebin i magen) inte besämde oss för att åka till stan på vår lediga dag! Oavsett var i världen som sådana här händelser sker är det fruktansvärt. Och extra verkligt blir det när det händer på ett ställe man själv jobbat, tränat och har vänner vid. Jag hoppas dock att vi inte gör det hela ännu värre och låter fel makter få övertaget. Stor kram till er alla! <3
 
 
 
 
Chocolate chip bar (glutenfri, utan tillsatt socker) //Baka Sockerfritt
 
 
 
 

Chocolate chip bar - 4 bitar

Kokossås:
1 dl kokosmjölk
1 ½ msk honung

Botten:
1 ½ dl mandelmjöl
2 msk kokosolja
1 msk honung

Fyllning:
30 gram choklad, utan tillsatt socker
30 gram sötmandlar


Kokossås

Koka upp kokosmjölk och honung och sjud i ca 20 minuter. Låt svalna medan botten görs.

Botten
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser. Klä en liten brödform, ca 8X18 cm, med bakplåtspapper eller aluminiumfolie och tryck ut degen. Förgrädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.

Fyllning
Grovhacka mandlar och choklad och strö över botten. Fördela över kokossåsen. Grädda ytterligare i ca 25 minuter. Låt svalna, ställ i kyl att bli kall och skär i bitar.

 
 
 
 
Chocolate chip bar (glutenfri, utan tillsatt socker) //Baka Sockerfritt
 
Chocolate chip bar (glutenfri, utan tillsatt socker) //Baka Sockerfritt
 
Chocolate chip bar (glutenfri, utan tillsatt socker) //Baka Sockerfritt
Matbloggstoppen