• Banoffee Pie
    Banoffee Pie
  • Brownie med hallon
    Brownie med hallon
  • Chokladbitar med hallon och lakrits
    Chokladbitar med hallon och lakrits
  • Chokladkolatårta med hasselnötsbotten
    Chokladkolatårta
  • Chokladsufflé, mejerifri
    Chokladsufflé, mejerifri
  • Chokladtårta med smak av sommar
    Chokladtårta med smak av sommar
  • Dammsugare, low carb
    Dammsugare, low carb
  • Enkel cheesecakedessert med hallon //Baka Sockerfritt
    Enkel cheesecakedessert med hallon
  • Glutenfri gräddtårta utan tillsatt socker
    Glutenfri gräddtårta
  • Glutenfria pannkakor
    Glutenfria Pannkakor
  • Gräddtårta
    Gräddtårta
  • Jordgubbsglass på pinne
    Jordgubbsglass på pinne
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
    Krämig lakritsglass med brynt smör
  • Nyttiga Kärleksmums
    Kärleksmums
  • Marjas Peanut butter cups
    Marjas Peanut butter cups
  • No bake Chokladmoussepaj
    No bake Chokladmoussepaj
  • Päronpinnglass utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Päronpinnglass
  • Salted caramel brownie
    Salted caramel brownie
  • Hälsosamma Twix
    Twix, hälsosamma
  • Våfflor med banan
    Våfflor med banan

Förlossningsberättelse (del 1)

on onsdag, 02 augusti 2017.

Förlossningsberättelse

 
 
 
Familjen är nu alltså uppe i fyra familjemedlemmar sedan lilla A kom till oss i söndags. Här nedan skriver jag i relativt korta drag hur förlossningen gick till. Jag delar upp berättelsen i två delar, och detta är första delen. Av förklarliga skäl är det ett mer intimt inlägg än normalt, och det är ju bara att scrolla vidare för de som inte är intresserade! 
 
---
 
I fredags den 28:e juli var jag beräknad, och i och med att Vincent kom fyra dagar innan BF trodde jag nog att förlossningen skulle ha startat tidigare. Samtidigt kände jag ingen större stress, utan var ganska nöjd med att vara gravid och riktigt få längta efter vad som komma skulle! 
 
På natten mellan lördag och söndag vaknade jag halv två av en "liten smäll" i magen. Jag var dock tveksam över vad detta kunde vara. Var det Vincent som råkat sparka till mig? Eller kunde det vara vattnet som gått (det knäpper till när vattnet går)? Jag går upp och försöker känna efter. Jag tror mig kunna känna att det rinner lite, lite, men jag är långt ifrån säker. Men Vincent var det som om en liter bara forsade ut, så där hade det inte varit några som helst tveksamheter.
 
Vincents förlossning gick väldigt snabbt. Vattnet gick vid 18, värkarna startade 1-2 timmar efter, och han var ute innan 23. Därför var jag rädd att denna skulle gå så snabbt att vi skulle få kort om tid att hinna in till sjukhuset. Men eftersom jag faktiskt inte visste om vattnet gått och jag ännu inte kännt av några värkar, bestämde jag mig för att lägga mig en stund och fortsätta känna efter. Efter några minuter går vattnet "på riktigt" och jag hoppar ur sängen så snabbt som en höggravid kvinna kan hoppa ur en säng. Nu var jag i alla fall 99,99 % säker på att vattnet gått. Jag väcker Artur. Som tur är sover Vincent vidare.
 
Jag börjar fixa i ordning och börjar också känna en svag smärta i ryggen. Värkarna hade redan börjat. Jag ringer in till SöS och vi kommer överrens om att så fort värkarna kommit igång mer på riktigt ska jag ringa in igen. Så länge ringer vi in min mamma som ska passa Vincent över natten. Jag klockar värkarna som på en gång är regelbundna och kommer med ca 2,5 minuters pauser och är drygt 1 minut långa. Och det börjar värka rejält! Jag ringer SöS som säger att jag är välkommen in. Så skönt att jag fick plats!
 
Strax efter att Vincents mormor har kommit, kommer också vår taxi. Klockan är då 03. Det är inte så roligt att sitta i en bil medan man har värkar kan jag tala om. Speciellt inte när det skakar och guppar. Väl framme känns det så mycket att jag måste hålla i mig under värkarna. Jag gissar att personalen på SöS förstår att jag snart ska föda, för jag får direkt komma till ett förlossningsrum (och inte till ett undersökningsrum). Jag blir snart undersökt och det visar sig att jag redan är fullt öppen!
 

Glass med lakrits och brynt smör

on tisdag, 01 augusti 2017. Posted in Glass

En favoritglass i repris är just vad detta inlägg kommer att handla om - min krämiga lakritsglass med brynt smör. Så. Himla. God. Jag är liksom överraskad själv. Tricket är brynt smör. Det är tydligen fullkomligt ljuvligt i glass! Dessutom gör jag glassen på grädde som jag vispar och därmed gör konsistensen extra krämig. 

Jag har den lite mindre mängden lakrits i receptet, men lakritsälskaren är givetvis fri att ösa på! Kör lakritsextrakt efter smak (provsmaka). Den som vill toppar dessutom lakritsglassen med färska hallon!
 
Jag får ofta frågan om det går att skippa glassmaskinen gällande glass där jag använt glassmaskin i mina recept. Jag tycker att konsistensen blir krämigare med glassmaskin, och ofta har jag personligen inte testat en specifik glass både med och utan maskin. Dock tror jag det fungerar helt okej om man fryser in glassen och under de första cirka fyra timmarna då och då rör runt i den! 
 
 
 
 
Glass med lakrits och brynt smör, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
 
 
 
 
 
Glass med lakrits och brynt smör - 4 kulor
 
2 äggulor
60 gram smör
3 dl vispgrädde
2 msk sötströ
1½ - 3 krm lakritsextrakt (efter smak)
ev. 1 krm vaniljpulver
 
 
Bryn smöret (det vill säga lägg smör i en kastrull och låt sjuda på ganska låg värme i ca 10 till 15 minuter tills smöret börjar få en brun färg). Blanda äggula tillsammans med sötning (går bra med en annan liknande sötning) med en elvisp. Tillsätt smöret försiktigt i äggvispet medan du hela tiden vispar med elvispen. Häll i lakritsextrakt, eventuell vanilj och grädde sakta under fortsatt vispning. Fortsätt vispa tills konsistensen har blivit lite fluffig. Häll snabbt i en glassmaskin och fortsätt enligt glassmaskinens beskrivning. Lägg därefter gärna glassen i frysen för att hårdna. Ska glassen ätas senare är det bra att ta fram glassen en stund innan servering, då den blir hård i frysen.
 
 
 
 
 
Glass med lakrits och brynt smör, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
 
Glass med lakrits och brynt smör, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Chocolate chip almond brownie (perfekt för barnkalas!)

on måndag, 31 juli 2017. Posted in Baka med frukt

Augusti närmar sig och för min del brukar denna månad föra med sig en hel del födelsedagsfirande! Ett hett tips på ett bakverk som passar till barnkalas (och kalas för stora personer) är denna brownie. Jag har kallat den Chocolate chip almond brownie. Är kakan till mindre barn utesluts chokladbitarna från smeten och som topping. Då just detta recept är för få portioner har jag tidigare tredubblat receptet och använt en större fyrkantig form. Det gick givetvis alldeles utmärkt!

Brownien är härligt kletig och sötad med färska dadlar och fruktpuré (jag använder en puré från barnmatshyllan, men det går också bra med exempelvis hemmagjord eller äppelmos). Kakan är även mejerifri och utan ägg. Jag serverade den med vanlig grädde, men välj själv om du vill servera utan eller kanske med ett mejerifritt alternativ.
 
 
 
 
Chocolate chip almond brownie (barnvänlig brownie) //Baka Sockerfritt
 
 
 
 

Chocolate chip almond brownie - 3 bitar

60 gram färska dadlar, urkärnade
10 gram choklad, utan tillsatt socker
1 dl mandelmjöl
½ dl havremjöl
½ dl äppelpuré/päronpuré
2 msk kakao
2 msk kokosgrädde
1 msk kokosolja
1 krm vaniljpulver

Topping:
15-20 gram choklad, utan tillsatt socker


Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser, förutom chokladen. Mosa med händerna eller med hjälp av sked i de färska dadlarna. Rör därefter ner kokosgrädde, olja och fruktmos. Det går också bra att mixa samman allt med en mixer om så önskas. Därefter tillsätts ca 10 gram grovhackad choklad utan tillsatt socker i smeten. Fördel detta i en liten brödform (ca 8X18 cm) klädd med aluminiumfolie/bakplåtspapper. Strö över 15-20 gram grovhackad choklad, och tryck ner något. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna och skär i bitar.

 

 
  

Chocolate chip almond brownie (barnvänlig brownie) //Baka Sockerfritt

Hon är här!

on söndag, 30 juli 2017.

Lilla A är äntligen här! Hon kom till oss idag den 30:e juli kl 04.26. Jag var då i BF+2, och tycker faktiskt det var en rätt lagom tid, för jag hade börjat längta rejält under de senaste dagarna.

Vi alla mår bra, och förlossningen gick supersnabbt. Vi hann inte vara inne mer än en timme innan hon kom ut. Eftersom vi ville fira med den nyblivna storebrorsan valde vi att åka hem tidigt - redan klockan 16 samma dag. Så lättad och tacksam över att allt gick bra, och att lillan och jag har fina värden och godkänt på alla kontroller!
 
 
 
Förlossning SöS

Mejerifri chokladkaka med banan

on söndag, 30 juli 2017. Posted in Baka med frukt

Här ser ni en härligt chokladig och perfekt kladdig chokladkaka med banan! Chokladkakan innehåller inget smör och är mejerifri. Konsistensen blir nästan lite åt kladdkakshållet, vilket jag tycker är ljuvligt! Jag älskar när konsistensen är lite kletig får den känns då också saftig (eller inte torr i alla fall). Detta blir ett tips från mig till helgfikan! Hoppas ni får en ljuvlig söndag med fint väder! 

 
 
 
Mejerifri chokladkaka med banan //Baka Sockerfritt
  
 

 

Mejerifri chokladkaka med banan

1 ägg
80 gram mogen banan
1 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 ½ msk sötningsströ
1 ½ msk kakao
1 msk riven kokos
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver


Sätt ugnen på 175 grader. Mosa bananen och blanda med alla torra ingredienser. Rör till sist ner ägget. Smöra och mjöla en 12-cm springform (gärna med riven kokos) och häll ner smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig. 

 
 
 
 
Mejerifri chokladkaka med banan //Baka Sockerfritt
 
Mejerifri chokladkaka med banan //Baka Sockerfritt
 
Mejerifri chokladkaka med banan //Baka Sockerfritt
Matbloggstoppen