• Banoffee Pie
    Banoffee Pie
  • Chokladbitar med hallon och lakrits
    Chokladbitar med hallon och lakrits
  • Chokladkola, utan tillsatt socker
    Chokladkola, utan tillsatt socker
  • Chokladsufflé, mejerifri
    Chokladsufflé, mejerifri
  • Dammsugare, low carb
    Dammsugare, low carb
  • Devil’s food muffins, glutenfria, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Devil’s food muffins
  • Fudgebrownie med mandelsmör //Baka Sockerfritt
    Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria pannkakor
    Glutenfria Pannkakor
  • Hälsosamma semlor, glutenfria, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Hälsosamma semlor
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
    Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar, glutenfria och utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Kolasnittar
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
    Krämig lakritsglass med brynt smör
  • Prinsessemlor
    Prinsessemlor
  • Saffranskola, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Saffranskola, utan tillsatt socker
  • Salted caramel brownie
    Salted caramel brownie
  • Hälsosamma Sarah Bernhardt utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Sarah Bernhardt
  • Glutenfria Semmelmuffins utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Semmelmuffins
  • Hälsosam Semmelwrap, glutenfri
    Semmelwrap
  • Snickers
    Snickers
  • Hälsosamma Twix
    Twix, hälsosamma

Ett år äldre - 23 år!

on fredag, 22 november 2013. Posted in Allmänt

Idag fyller jag hela 23 år, och jag kan ärligt säga att jag känner mig ganska så vuxen (lite som en pensionär faktiskt, men inget fel med det!)! Detta samtidigt som jag känner mig ganska liten, då jag är yngst på den avdelning jag jobbar. Anyhow, det är självklart att jag bakar till mina närmsta kollegor (även om vi bara är tre av fem närvarandre för tillfället av vår lilla grupp). Förra gången blev det Peanut butter cups, men vad blir det denna gång? Jo, mina svårslagna Mazarinkaka med banan och choklad! Ikväll blir det utelunch och middag och i helgen är det lite allmänt mysiga saker inbokade!
 
 
 
 

Banankaka (med xylitol)

on torsdag, 21 november 2013. Posted in Annan sötning, Baka med frukt

Jag älskar att testa på nya saker och produkter, och testade för några veckor sedan att baka med xylitol (björksocker) för första gången (se kladdkaka med xyltiol), med gott resultat! Jag har därför fortsatt att experimentera fram fler recept med denna sötning. Denna gång blev det en banankaka! Xyltiol är lite sötare än socker/sötströ, och i detta recept kan det bytas ut mot ca 1 1/3 msk sötströ (eller efter smak). Läs mer om xylitol HÄR!
 
 
 
 
Banankaka (med xylitol)

20 gram smör
1 liten mogen banan (60 gram)
2 msk mandelmjöl
2 msk hasselnötsmjöl
1 msk kokosmjöl
ca 1 msk xylitol (ca 1 -1 1/3 msk sötströ)
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
2 krm kakao
15 gram grovhackad sockerfri choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och mosa bananen. Blanda alla ingredienser med varandra. Bröa en 12-cm springform (med nötmjöl/riven kokos) och fördela i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

 
 

Banan- och äppelmugcake

on torsdag, 21 november 2013. Posted in Mug cake, Baka med frukt, Baka utan spis

Just banan tycker jag passar lite extra bra i mugcakes, då det fyller ut kakan bra (kakan får en bra storlek och blir luftig), bidrar med en mjuk smak och sötma, samtidigt som det är krämigt och kan agera som substitut till smör. I denna mugcake kombinerar jag bananen med lite rivet äpple, vilket bidrar med både äppelsmak och saftighet. Jag sötar i detta fall med agavesirap, men det går givetvis bra att söta med något annat, eller att inte söta alls (då bananen är söt).
 
Idag är det torsdag (som ni kanske redan vet - förhoppningsvis) och jag har haft en rätt turbulent vecka. Tur att jag har utfört lite shopping, som har en tendens att muntra upp mig! Dock har det blivit allt mindre klädinköp på senaste tiden (av någon anledning orkar jag inte gå omkring och inte hitta passande kläder, testa dom i små provhyttar, av och på med kläder, stå i kö ect etc), men desto mer pyssel och julpryttlar! Till exempel kunde jag inte hålla mig från att gå in på panduro och köpa glitter, snöre och ett "ljus-görar-kitt"! Tror det är fjärde gången i år jag går in där för att köpa julpyssel...
 
 
 

Banan- och äppelmugcake

1 liten mogen banan
30 gram rivet äpple
1 ägg
15 gram valnötter
2 msk pofiber
2 msk riven kokos
1 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver
lite agavesirap/honung eller annan sötning

Lägg alla ingredienser förutom äpple i en bunke och mixa med stavmixer tills allt blandats. Söta efter smak. Riv ett äpple så att du får 30 gram äppelriv, och rör ner detta. Smörj en kopp med olja och fördela i smeten. Värm i mikron under ca 2 minuter.

Sockerfri chai

on onsdag, 20 november 2013. Posted in Produkter

På det Ica Maxi där jag bor (i nacka) hittade jag denna spännande burk med sockerfritt chailattepulver! Jag har sedan kanske åtta år tillbaka (till och med innan den tiden då chaite gick att hitta i varje butik och café), varit ett stort fan av just chaite. Och på den tiden då jag fortfarande åt socker, älskade jag "Espresso house" chailattepulver. Då kan ni tänka er att jag genast var tvungen att införskaffa denna sockerfria variant! Och väl var väl det, för den luktar himmelskt gott och smakar ljuvligt! Dock är den lite väl söt (nu när jag är van med mindre söta smaker), så jag burkar ta en (lite dryg) msk pulver i vanligt svagt chaite (och eventuellt tillsätta lite mjölk om jag vill lyxa till det). Tyvärr är en burk väldigt dyr, och en burk på drygt 3 hg (337 gram) gick på hissnande 129 kronor. Märket heter "David Rio". Jag kan även erkänna att detta chaipulver inte innehåller stevia, utan sötningsmedel som jag annars inte burkar använda (sucralos), men må så vara! Underbart gott är det i alla fall!
 
 
 

Årets första lussebullar

on onsdag, 20 november 2013. Posted in GI, LCHF/low carb

Jag har nu gjort årets första lussebullar! Det är nästan så att julstämningen börjar sätta in rejält när saffranslukten sprider sig i köket, och man ser lussebullarna gräddas i ugnen. För att inte tala om när man (jag) äter de goda bullarna! Jag testade denna gång att ha lite bovetemjöl i degen för att det skulle binda bra, dock vet jag inte om det blev någon skillnad. Jag har tänkt att om bra någon dag uppdatera med ett nytt lussebullsrecept, utan bovetemjöl! Stay tuned!
 
 
 

Lussebullar – 4 små bullar

15 gram rumsvarmt smör
1 ägg
½ dl mandelmjöl
1 msk bovetemjöl
1 msk pofiber
½ msk fiberhusk
2 tsk kokosmjöl
1 1/3 msk sötströ
1 tsk bakpulver
½ tsk saffranarom
1 krm vaniljpulver

Äggvita att toppa med
Russin eller nötter att dekorera med

Vispa upp ägg med elvisp. Blanda de torra ingredienserna med varandra och rör ut smör amt saffran.  Fortsätt att "elvispa" ner smeten i äggvispet.  Låt smeten stå i ca 20 minuter, samtidigt som du värmer upp ugnen till 150 grader. Forma fyra lussebullar av degen. Vispa upp äggvita och pensla över. Tryck eventuellt i russin och/eller nötter. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter (plus/minus 10 minuter, beroende på storlek och önskad konsistens).

 

Matbloggstoppen