• Banoffee Pie
    Banoffee Pie
  • Chokladbitar med jordnötssmör, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Chokladbitar med jordnötssmör
  • Chokladbollar med kokos och dadlar
    Chokladbollar med kokos och dadlar
  • Chokladsufflé, mejerifri
    Chokladsufflé, mejerifri
  • Cookie dough fudge
    Cookie dough fudge
  • Dammsugare, low carb
    Dammsugare, low carb
  • Devil’s food muffins, glutenfria, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Devil’s food muffins
  • Fudgebrownie med mandelsmör //Baka Sockerfritt
    Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria pannkakor
    Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötsfudge
    Jordnötsfudge
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
    Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar, glutenfria och utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Kolasnittar
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
    Krämig lakritsglass med brynt smör
  • Fröknäcke, low carb //Baka Sockerfritt
    LCHF-knäcke
  • Marjas Peanut butter cups
    Marjas Peanut butter cups
  • Peanut butter caramel brownie //Baka Sockerfritt
    Peanut butter caramel brownie
  • Salted caramel brownie
    Salted caramel brownie
  • Hälsosamma Sarah Bernhardt utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Sarah Bernhardt
  • Snickers
    Snickers
  • Hälsosamma Twix
    Twix, hälsosamma

Resumé 2013 - Januari-april

on lördag, 28 december 2013. Posted in Allmänt

Snart är ett nytt år här, och därför tänkte jag göra en kort resumé över 2013! Jag har gjort otrliga framsteg med bloggen, och det har hänt en hel del med "Baka Sockerfritt". Det har minst sagt varit en resa! En resa som såklart kommer att pågå länge till. Jag delar upp resumén över året i tre delar, och börjar alltså med de första fyra månaderna av 2013.

 
Januari
Det var under årets första månad som jag skaffade Instagram till Baka Sockerfritt (23 januari för att vara exakt)! Idag har jag svårt att se Baka Sockerfritt utan instagram, det är en självklarhet! Även om jag var relativt sent ute med att skaffa ett konto, har jag idag haft det i nästan ett år. Dessutom har jag lyckats få över 5700 följare!
 
 
 
 
 Idag är min mest gillade bild denna (med 482 likes):
 
 
 
På det persaonliga planet började jag på min civilekonomuppsats. Jag har aldrig tyckt om att skriva uppsatser ihop med andra, så detta var den jobbigaste terminen på utbildningen.
 
 
Februari 
Under februari började jag baka mycket med avokado, och många underbara kombinationer skapades med denna frukt. I februari skapade jag "Avokadochokladtårta". vilket är det recept som med stor marginal fått mest sidvisningar under min Receptflik. Nästan 20 000 stycken har klickat in på detta recept i dagsläget!
 
 
 
 
Som den bakglada människa jag är uppmärksammade jag såklart fettisdagen med att göra olika varainter på semlor. Speciellt förjust blev jag i mina Semelmuffins!
 
 
 
 
Mars 
I mars öppnade jag min nuvarande hemsida www.bakasockerfritt.se för allmänheten! I flera månader kämpade jag med att föra över alla recept till dena nya plattformen. Det är lite häftigt att tänka att jag inte ens haft denna hemsida i ett år!
 
 
 

April
Full rulle med uppsatsskrivandet. Fy, det var verkligen en svår tid! Tur att jag hade bakandet, som verkar som en terapi för mig. Under april skapade jag Cashew- och jordnötstårta, som är en supergod kaka!
 
 
 
I april kom en fotograf hem till mig, vi hade hoppats på att göra en bok. men detta lades tyvärr på is. jag fick i varje fall underbara bilder på mina bakverk! Spana in dessa:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Fortsättningen på året får ni läsa inom några dagar!
 

Mandelkulor med jordnötssmör

on fredag, 27 december 2013. Posted in Baka utan spis, LCHF/low carb

Nu kommer jag med ett tips på ett smarrigt godis, som inte tar lång tid alls att göra. Det är perfekt om du har jordnötssmör hemma, vilket i varje fall jag ofta har. Smaksätt gärna hela eller en del av mandeldegen med kakao för att få chokladsmak på bollarna! Efter att jag doppat mandelkulorna i choklad, tycker jag att det är fint att strö på något. Ta till exempel riven kokos eller hackade nötter. Vill man ha ett extra tjockt lager choklad, doppar man kulorna två gånger i smält choklad (och låter det stelna mellan såklart). Det tar visserligen lite längre tid, men kräver inte så mycket extra arbete och kan vara värt det om man gillar choklad!
 
Idag är det första jobbdagen sedan förra fredagen. Så underbart det har varit att få vara lite ledig! Jag har inte haft mycket av den varan i år. Vilken tur att det snart är helg då, och att det är två röda dagar under nästa vecka. Det är däremot en hel del att göra på jobbet, så jag hoppas att man inte måste stressa extra mycket under de dagar man faktiskt jobbar.
 
 
 

Mandelkulor med jordnötssmör – 15 stycken

Mandeldeg:
25 gram rumsvarmt smör
1,5 dl mandelmjöl
1 msk haselnötsmjöl
2 tsk kokosmjöl
1 ½ msk sötströ
2 krm vaniljpulver
ev. lite kakao

Fyllning:
Jordnötssmör

Choklad att doppa i

Blanda alla ingredienser till mandeldegen. Vill man ha den med chokladsmak tillsätter man någon tesked kakao. Ta en liten klick jordnötssmör och ”göm” den i en större klick mandeldeg. Forma bollar av detta. Smält choklad (jag blandar ljus och mörk) och doppa bollarna i den smälta chokladen. Låt dessa stelna på bakplåtspapper i kylskåp.

 

Yes, jag klara´t!

on fredag, 27 december 2013. Posted in Allmänt

Jag har under höstterminen gått en distanskurs på kvartsfart, som heter "Kost, Näring, Hälsa". Även om det "bara" var på 25 %, så tog kursen sin lilla tid. Tid jag kände att jag hade alldeles för lite utav. Provet var för ett par veckor sedan, och jag har redan fått mitt betyg! Jag var så nervös för att jag skulle få göra om den, och behöva plugga under julen. Men jag kan glatt meddela att jag fick nästan 90 % rätt! Vilken lättnad! Dessutom har jag fått en del nyttig information och bra tankeställare.
 
Till exempel:
 
- Att värma mat i mikrovågsugn går inte bara snabbt, utan är ett tillagningssätt som bevarar matens näringsämnen hyfsat bra.
- E-ämnen behöver inte vara dåligt. Istället kan det göra att maten inte snabbt blir dålig, och vi därmed blir sjuka. Det kan också vara helt "vanliga" ingredienser såsom bakpulver (E500), vilka vi inte tänker på som e-ämnen. Sedan finns det såklart produkter proppade med ohälsosamma e-ämnen, men det är en annan femma.
 
Däremot tog det upp vissa saker som jag tyckte var konstiga. Ta till exempel att de förespråkade flytande margarin framför smör. Va? Jag förstår att de i denna kurs inte kan stå för en lchf-kost, utan förespråkar mer livsmedelsverkets rekommendationer. Men smör! Det har jag sedan jag var liten, det vill säga lång innan lchf-kostens era, alltid trott/förstått var det rätta att välja! Just detta känns faktiskt som sunt förnuft...
 
 
 

Grönkålschips

on torsdag, 26 december 2013. Posted in LCHF/low carb

Jag är precis hemkommen från en shoppingtur i Moodgallerian (samt en stunds hjälpande med mina föräldrars flyttning). Jag hittade två plagg (en topp och en klänning), som båda fakiskt var på rea, och min snälla mamma köpte dom åt mig. Däremot mådde mins ambo ganska dåligt, så vi blev inte allt för långvariga. Men det är skönt att komma gema relatyivt tidigt och ha tid för andra saker som jag gärna gör. Bland annat behöver jag handla mat, städa en del, samt att jag är välfigt sugen på att baka något nytt!

Jag har under en lång tid velat testa grönkålschips, och på julaftonmorgon blev det äntligen av att jag gjorde en sats! Det var otroligt enkelt, och är såklart riktigt hälosamt. Jag köpte en påse färdigskuren grönkål (en väldigt stor), och la ut cirka hälften på en plåt med bakplåspapper. Bladen ska inte ligga på varandra. Därefter strödde jag på salt och ringlade på en neutral olja (det behövs inte mycket olja alls, och välj den du tycker passar bäst). "Gnid" in oljan i kålen med fingrarna. Sedan är det bara att sätte jag in plåten i mitten av en 175-200 graders varm ugn i ca 8-10 minuter (håll noga koll så chipsen inte blir brända). 

Jag tyckte chipsen var relativt goda (jag menar hur mycket kan man förvänta sig av typ ugnsbakt sallad?). Men min mamma tyckte om dessa jättemycket och fick med sig allt som blev över. 

Livet återgår till det normala

on torsdag, 26 december 2013. Posted in Allmänt

Nu börjar dagarna bli lite mer normala, utan massor av julstök. Det är både lite tråkigt, för jag älskar julstök, men även skönt att hinna med alla vardagliga saker och sysslor. Till exempel har jag inte hunnit experimentera fram nya bakverk/snacks/godis, utan jag har mest förlitat mig på tidigare egenkomponerade recept. För vem vill ge bort eller bjuda på något som kanske inte blir så gott? Så jag hoppas hinna med lite av detta. Träningen har jag lyckats upprättålla och jag hann träna dagarna innan julafton. Nu efter jul  finns det tyvärr inte många roliga pass (för mig) att välja mellan på friskis, så idag bestämde jag mig för att ta en joggingtur på morgonen. Jag är lite stolt över mig själv faktiskt, för jag brukar sällan springa utomhus på vintern.

 
Igår åkte jag och min sambo till hans pappas landställe och firade pappans födelsedag (kan inte vara jättekul att fylla år på juldagen). Vi åkte på förmiddagen och kom hem strax efter tio, och bara själva resetiden tog drygt två- tre timmar enkelväg. Det var hur som helst mysigt att åka dit, och gott med julmat. Däremot blev jag mycket tröttare än vad jag brukar bli, så jag satt mest och läste (funderar på om detta beror på understimulans? Jag är van vid att ha massor att göra!).
 
Idag blir det shopping, vilket jag har sett fram emot i flera veckor! Jag behöver faktiskt på riktigt nya kläder. Hoppas jag hittar något bra, och hoppas att det är på rea. Dessutom behöver jag hitta någon mer present till mina systersöner, för vi ska fira en lilljulafton på söndag. Än är inte julen slut (det är ju trots allt 18 dagar kvar till Tjugondag Knut)!
 
 
 
Artur och hans brorsa spelade Alfapet, men jag gillar inte riktigt spelet (både för att jag inte är så bra, och för att de tar en evinnerlig tid innan de bestämt sig för vad de ska lägga), så jag läste som sagt (slash vilade).
 
 
 
Det är ett jättefint landställe som håller på att renoveras.
 
 
 
Jag älskar öppna spisar! Jag hoppas jag har en själv när jag blir ännu större ;)