• "Delicatobollar", utan tillsatt socker
    "Delicatobollar", utan tillsatt socker
  • Banoffee Pie
    Banoffee Pie
  • Brownie i en mugg  //Baka Sockerfritt
    Brownie i en mugg
  • Brownie utan mjöl
    Brownie utan mjöl
  • Chokladbitar med hallon och lakrits
    Chokladbitar med hallon och lakrits
  • Chokladhavrerutor
    Chokladhavrerutor
  • Chokladkolatårta med hasselnötsbotten
    Chokladkolatårta
  • Chokladmousse i två lager
    Chokladmousse i två lager
  • Chokladsufflé, mejerifri
    Chokladsufflé, mejerifri
  • Dammsugare, low carb
    Dammsugare, low carb
  • Glutenfria pannkakor
    Glutenfria Pannkakor
  • Gräddtårta
    Gräddtårta
  • Havreplättar, veganska
    Havreplättar, veganska
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
    Krämig lakritsglass med brynt smör
  • Nyttiga Kärleksmums
    Kärleksmums
  • Marjas Peanut butter cups
    Marjas Peanut butter cups
  • No bake Chokladmoussepaj
    No bake Chokladmoussepaj
  • Salted caramel brownie
    Salted caramel brownie
  • Hälsosamma Twix
    Twix, hälsosamma
  • Våfflor med banan
    Våfflor med banan

Blåbärsgrottor

on fredag, 19 april 2013. Posted in LCHF/low carb

Det var lite strul med hemsidan, men nu är den på gång igen! Det var nästan så att jag fick en smula abstinens igår över att inte få blogga och dela med mig av smarriga recept. Men det får jag ta igen nu med en underbart god småkaka!
 
Hallongrottor är en riktig klassiker, men det är inte alltför ofta man ser andra bär i grottorna! Jag tänkte därför göra en slags enkel "sylt" av blåbär att fylla kakorna med. Det blev jättegott måste jag säga! Jag tycker i och för sig att blåbär passar bra i de flesta sorters kakor, både mjuka och hårda. Själva kakdegen innehåller goda pecannötter och är även smaksatt med en touch av kanel.

 


Blåbärsgrottor
– 10 stycken

Blåbärssylt:
50 gram blåbär
1 msk vispgrädde
ca 1 ½ -2 tsk stevia strö

Kakdeg:
35 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
2 msk riven kokos
2 tsk kokosmjöl
20 gram pecannötter
2- 2 ½ msk stevia strö
2 krm kanel
1 krm vaniljpulver

Blåbärssylt
Börja med att lägga blåbären i en kastrull tillsammans med grädde och stevia strö. Mosa blåbären med en sked. Låt stå på svag värme tills det tjocknar (ca 20 minuter). Rör om då och då. Medan sylten värms kan du börja med kakdegen.

Kakdeg
Sätt ugnen på 150 grader. Finhacka pecannötterna och blanda med resterande torra ingredienser. Blanda därefter ner smörer och blanda till en kakdeg. Forma kakdegen till runda bollar på en plåt med bakplåtspapper. Gör en grop i varje boll. Fördela blåbärssylten i varje grop. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

 

Kladdkaka med avokado

on onsdag, 17 april 2013. Posted in LCHF/low carb

Jag har använt mig av kombinationen avokado och choklad i ett flertal bakverk nu (både i desserter så som chokladmousse, och mjuka kakor), och det blir alltid underbart gott! Jag gjorde en stor kladdkaka (dvs. i en 24-cm form), men bytte ut lite smör mot en avokado. En avokado är ganska lite i en så pass stor kaka, och kakan smakar heller absolut inte avokado! Men kakan blir i varje fall mycket god, kladdig och krämig på samma gång och riktigt smälter i munnen! Den passar utmärkt med till exempel vispad grädde!
 
I natt var det problem på "sovfronten". Jag och Artur är kattvakt förtillfället (jag hoppas inte min allergi slår tillbaka med full kraft), men problemet var att Gusten, som katten heter, inte ville sova speciellt mycket! Vid tretiden blev det ett himla jamande, och vid fem åkte öronpropparna in. Det ledde dessvärre till att jag hörde mitt hjärta dunka, men efter bara någon halvtimme kunde jag äntligen få ett par timmar sömn till! I natt åker nog öronpropparna in mycket, mycket tidigare. Det lär nog dessutom bli en tidig kväll för min del, jag som är van vid absolut minst sju timmars sömn!
 
 
 

Kladdkaka med avokado

1 avokado
60 gram smör
3 ägg
¾ dl vispgrädde
3 ½ dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
3 msk riven kokos
5 msk kakao
1 ½ -2 dl söt strö
1 ½ krm vaniljpulver
ev.  grovhackad choklad
ev. nötter (ex. pecannötter, hasselnötter, valnötter)

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Mosa avokadon och blanda detta med mandel- och kokosmjöl, sötning, vaniljpulver, kakao och riven kokos. Tillsätt eventuellt choklad och hackade nötter. Blanda i ägget, smöret och vispgrädden. Rör om tills allt blandat sig. Häll smeten i en smord och bröad form (med riven kokos) som är 24 centimeter i diameter. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i ca 20 minuter (kladdkakan ska fortfarande vara lite kladdig). Kladdkakan serveras med fördel dagen efter tillsammans med en klick grädde eller glass!

Luftig blåbärskaka med smetana

on tisdag, 16 april 2013.

Idag har jag kört ett gruppass på friskis som jag inte brukar köra, nämligen dans. Dans fusion för att vara exakt, vilket jag körde för andra gången i mitt liv. Det var inte speciellt jobbigt dock, och jag tycker personligen att detta pass var mer en "rolig grej" än vad det var träning. Eftersom jag ändå gillar att svettas under min träning, körde jag 25 minuters kondition redan innan passet (15 minuters cross training, 5 minuters cykling och 5 minuter på löpbandet blev det av någon anledning).
 
När jag ändå skriver om träning kan jag passa på att berätta om hur jag tränar! Jag tränar runt 4 gånger i veckan. Då jag mest gillar att köra koordination- och konditionspass (kombinerat), blir det oftast steppass. Minst en gång i veckan försöker jag köra ett skivstångspass. Jag börjar nu tycka att styrka är allt roligare att träna (gruppass) och därför kör jag nu gärna lite då och då två skivstångspass per vecka. Under stressigare perioder blir det mer lågintensiv hemmaträning framför någon träningsvideo. Men då jag tycker detta är fruktansvärt tråkigt håller jag mig helst till gruppträning på friskis!
 
Jag vill även ta död på den myt som säger att man blir biffig av att köra skivstångspass (förmodligen både till folks glädje och stora förtret). Jag vet många som är rädda för att träna styrka i tron om att de kommer att få just stora muskler. Men som tur är, eller tyvärr, krävs det (oftast i varje fall, jag kan inte tala för alla i hela världen) lite mer än en eller ett par timmar på ett skivstångpass för att bygga stora och biffiga muskler. Eftersom skivstångpass fokuserar mer på fler repetitioner med mindre vikter, har jag fått veta att musklerna blir mer tonade, strakare och "längre", inte direkt större (i alla fall inte jättemycket större) av detta.
 
Men nog om träning för idag! Det jag egentligen ville var att dela med mig utav en väldigt len, krämig och mjuk kaka som jag gjorde förra veckan. Den innehåller blåbär och smetana, som gjorde den riktigt mild och fin i smaken. Jag kallar den blåbärskaka, men tycker ändå att den påminner lite om cheese cake! Vill man ha en tjockare botten, kan man göra 50% extra av "botten".
 
 
 

Luftig blåbärskaka med smetana

Botten:            
15 gram smör
¾ dl mandelmjöl
½ msk kokosmjöl
2/3 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

Blåbärsfyllning:
30 gram blåbär
1 ägg
½ dl vispgrädde
50 gram smetana
1 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver

Botten
Sätt ugen på 150 grader. Blanda alla ingredienser till en deg. Smöra och bröa kanterna på en liten springform (12 cm i diameter) med nötmjöl. Tryck ut degen i bottnen. Förgrädda mitt i ugnen i 10 minuter.

Blåbärsfyllning
Lägg alla ingredienser i en bunke med höga kanter eller motsvarande och mixa dessa i någon minut (jag använder en stavmixer). Fördela blåbärsfyllningen på bottnen och fortsätt grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan kallna innan den äts eller skärs upp (låt gärna stå över natten).

Havrebollar

on måndag, 15 april 2013. Posted in Baka utan spis, GI

Jag har alltid älskat havrebollar, vilket även har varit lite av mitt "paradbakverk". Självklart har jag gjort en sockerfri variant på havrebollar, där jag dessutom använt mig av fiberhavregryn för att få till ett lägre GI. De är perfekta som mellanmål eller till fikat (om man tål kolhydrater vill säga)!
 
Min måndag har varit en riktig mjukstart på veckan. Jag var en kortare sväng (ca 1 ½ timme) förbi skolan där jag och min uppsatskompis gjorde ett försök till att tolka regressioner och diagram (någon som vet hur man kollar "heteroscedasiticity" i SPSS???), utan att lyckas sådär överdrivet bra. Kommer man ingen vart är det faktiskt lika bra att dela upp arbetet och läsa på hemma! Vid klockan tolv blev det en fika på espresso house vid Östermalmstorg, vilken är jättestor jämfört med många andra e-house! Jag träffade även upp min mamma på Ica och fick med mig massor av smarrigheter hem. Exempelvis fick jag hem mer steviaglass, bär, shiratakinudlar, sjögräschips och massor av nötter. Då det är ganska dyrt för en stackars student, uppskattades det verkligen!
 
 
 
 

Havrebollar – 10 stycken

30 gram rumsvarmt smör
1 dl fiberhavregryn
½ dl riven kokos
ca 2 ½ msk stevia strö
1 msk hett vatten
1 krm snabbkaffepulver
2 msk vispgrädde
1 msk mjölk (eller grädde)
1 krm vaniljpulver
1-1 ½ tsk kakao

Blanda kaffe med hett vatten. Lägg alla torra ingredienser i en bunke (med höga kanter så allt inte skvätter). Lägg i bitar av rumsvarmt smör och rör ut smöret med en sked (eventuellt med händerna). Tillsätt vispgrädde och kaffe och vispa ett par minuter med elvisp tills allt blir en krämig smet. Ställ smeten i kylen i ungefär 10 minuter för att få den att stelna en aning. Gör bollar av smeten och rulla i riven kokos. Förvara i kylskåp. Ta gärna ut havrebollarna en stund innan servering så att de blir lite mjuka.

800 följare på instagram!

on måndag, 15 april 2013.

Jag följde med stor spänning när antalet följare på mitt instagramkonto närmade sig 800! Och nu är vi äntligen där! TACK! (Trots en liten svacka från 799 till 796...;)) Jag är så glad att så många vill följa mig! Jag heter bakasockerfritt på IG.
 
 
Matbloggstoppen