• Banoffee Pie
    Banoffee Pie
  • Brownie med hallon
    Brownie med hallon
  • Chokladbitar med hallon och lakrits
    Chokladbitar med hallon och lakrits
  • Chokladkolatårta med hasselnötsbotten
    Chokladkolatårta
  • Chokladsufflé, mejerifri
    Chokladsufflé, mejerifri
  • Chokladtårta med smak av sommar
    Chokladtårta med smak av sommar
  • Dammsugare, low carb
    Dammsugare, low carb
  • Enkel cheesecakedessert med hallon //Baka Sockerfritt
    Enkel cheesecakedessert med hallon
  • Glutenfri gräddtårta utan tillsatt socker
    Glutenfri gräddtårta
  • Glutenfria pannkakor
    Glutenfria Pannkakor
  • Gräddtårta
    Gräddtårta
  • Jordgubbsglass på pinne
    Jordgubbsglass på pinne
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
    Krämig lakritsglass med brynt smör
  • Nyttiga Kärleksmums
    Kärleksmums
  • Marjas Peanut butter cups
    Marjas Peanut butter cups
  • No bake Chokladmoussepaj
    No bake Chokladmoussepaj
  • Päronpinnglass utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Päronpinnglass
  • Salted caramel brownie
    Salted caramel brownie
  • Hälsosamma Twix
    Twix, hälsosamma
  • Våfflor med banan
    Våfflor med banan

Cashew- och kokoskakor

on söndag, 19 maj 2013. Posted in LCHF/low carb

Idag bjöd jag på lite fika hemma hos mig. Tyvärr kunde en del av sällskapet inte komma, på grund av magsjuka, vilket såklart var riktigt trist! Men det var ju ändå skönt att det upptäcktes innan de kom hit, så att inte eventuellt fler skulle smittas. Eftersom jag tänkte vänta med att baka vissa av de sockerfri bakverken till idag, men sedan fick veta att vi inte skulle bli så många, blev det tyvärr bara en endaste sockerfri kaka jag fick bjuda på. Men vi hade även gi-knäcke vilket serverades med smör och ost. I icke-Marja-anda serverades även en mazarinkaka och snittar.
 
Den sockerfria kakan är något jag kallar "Cashew- och kokoskakor", och är en av mina favoritsmåkakor. En kaka för kokosälskaren! Jag gjorde hälften av kakdegen till chokladkakor, och gjorde några småkakor neutrala, några med chokladsmak och några där det var blandat (dvs. två smaker i samma kaka)! Nedanstående recept räcker till fyra kakor, men jag ville ha extra många och tredubblade receptet.
 
 
 
 

Cashew- och kokoskakor – 4 stycken

20 gram rumsvarmt smör
25 gram cashewnötter
1½ msk riven kokos
2/3 msk kokosmjöl
1 ½ msk sötströ
10 gram sockerfri mjölkchoklad

För chokladkakor: tillsätt lite kakao och extra sötströ

Finhacka cashewnötterna (jag använder mig av salta) och hacka chokladen. Blanda cashewnötterna med riven kokos, kokosmjöl, sötning och hackad choklad. Blanda även ner kakao och lite extra sötning för chokladkakor. Blanda sedan ner smöret. Gör fyra stycken platta kakor av kakdegen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10 minuter tills kakorna får en aning färg i kanterna. Låt kakorna svalna innan de flyttas.

 

Efter fikat gick jag, sambon och vår kompis Fanny ner till Nickelviken och kollade på lite djur. Bland annat dessa grisar!

 

Hälsosam mazarinkaka

on lördag, 18 maj 2013. Posted in GI

Blev ni kanske sugna på mazarinkakan som jag lade upp ett recept på igår? Här kommer en till variant på mazarinkaka som ni kan sukta över! Jag är ett stort fan av mazarinsmaken, och vet ni vad? Jag ska faktiskt baka en till mazarinkaka till morgondagens afternoon tea som jag ska hålla! Mums!
 
Denna mazarinkaka är riktigt hälsosam, då den innehåller finmixade svarta bönor (den mjuka varianten, dvs. inte torkade). Många tycker nog att det kan låta lite konstigt med bönor och dylikt i bakverk, men jag lovar er att man inte känner smaken av detta, och ingen skulle kunna gissa att det var bönor i. Jag toppar min mazarinkaka med sockerfri jordgubbsylt eller hallonsylt. Självklart går det bra att mosa hallon tillsammans med lite sötning och bre över!
 
Ska ni se Eurovision song contest ikväll? Jag ska försöka se så mycket av den jag kan. Jag har dock en hel del att stå i, såsom en uppsats, bakning och en hel del städning... Men röstningen ska jag i varje fall absolut se!
 
 
 

Hälsosam mazarinkaka

40 gram svarta bönor
15 gram smör
1 ägg
1 msk vispgrädde
2/3 dl mandelmjöl
2 tsk kokosmjöl
1 msk riven kokos
ca 2 msk sötströ
3 droppar bittermandelarom
½ krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver

Toppa med: sockerfri sylt

Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Mixa bönor tillsammans med ägg, smält smör och grädde. Tillsätt övriga ingredienser och blanda noga. Häll smeten i en smord och bröad springform (12 centimeter). Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna och toppa med valfri sockerfri sylt!
 
 

Mazarinkaka med protein

on fredag, 17 maj 2013. Posted in LCHF/low carb

Nu är det full rulle med uppsatsen. Då en hel del genomgående förändringar måste göras, måste det ske ganska fort, eftersom det faktiskt bara är lite drygt två veckor kvar! Det är väldigt snart minst sagt, så det gäller att göra punktinsatser och prioritera! Dessutom krävs det en hel del kreativitet, då teorierna måste anpassas till vår undersökning, och inte tvärtom. Efter ett tretimmars pluggpass på universitetet idag satte jag mig utomhus i solen med en välbehövlig fika på Gateau. Lite fredagskänsla fick jag i alla fall!
 
Igår lade jag ju upp ett recept där jag använde mig av "Bake protein" (ungefär samma som BakePro, skulle jag tro), och även idag blir det en kaka innehållande detta. Som jag tidigare nämnt, går det bra att utesulta proetinpulvret och experimentera med nötmjöl istället. Se bara till att hålla koll på gräddningen, då gräddningstiden kan behöva anpassas. Denna mazarinkaka är dessutom toppad med en passande "blåbärssylt", som jag gjort på blåbär, grädde och lite sötströ.
 
 
 

Mazarinkaka med protein

Mazarinkaka:
20 gram smör
1 ägg
2 msk vispgrädde
1 dl mandelmjöl
3 msk bake protein
½ msk kokosmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
1 msk riven kokos
2½ msk sötströ
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
ca 3 droppar bittermandelarom

Blåbärtopping:
70 gram blåbär (frysta)
1 msk vispgrädde
ca 2 tsk sötströ

Mazarinkaka
Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Blanda alla torra ingredienser med varandra och tillsätt bittermandelarom, ägg, vispgrädde och det smälta smöret. Häll smeten i en smord och bröad springform av mindre strolek (12 cm). Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter till kakan börjar bli fast, men fortfarande är lite kladdig . Låt kakan svalna och börja med toppingen.

Blåbärstopping
Lägg blåbär i en kastrull tillsammans med grädde och sötning. Värm blåbärsröran tills vätskan avdunstat och rör om då och då. Bildas det mycket vätska går det bra att hälla av en del av detta. När blåbärstoppingen blivit elativt fast, fördelas detta på mazarinkakan.

 

Chokladkaka med bake protein

on torsdag, 16 maj 2013. Posted in LCHF/low carb

Hu, idag hade jag mitt tredje och sista seminarium under denna termin då jag skriver min civilekonomuppsats. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: jag gillar INTE att skriva uppsats, och skulle välja prov framför uppsats alla dagar i veckan. Jag tycker det räcker med att säga att det var en hel del som blev kritiserat i vår uppsats, vilket jag i och för sig inte hade tvivlat en sekund på. Dock är det en del jag inte håller med om och banne mig tänker låta vara kvar. Ha!
 
Jag kommer inte hinna baka något idag tyvärr, då jag ska iväg på middag ikväll. Tur att jag bakade lite extra häromdagen och kan dela med mig utav en chokladkaka! Denna chokladkaka innehåller lite extra protein, då jag använt mig av "bake protein". Jag har som jag tidigare nämnt fått detta proteinpulver från "Proteinfabrikken", man jag är övertygad att det går lika bra att använda sig av BakePro istället. Har man inte detta, går det också bra att ersätta mot en annan torr ingrediens. Då gräddningstiden kan variera med olika ingredienser, är det viktigt att ha koll på kakan så att den inte blir för torr. Är den extra kladdig, är den enligt mig bara extra god!  ;)
 
 


Chokladkaka med bake protein

20 gram smör
1 ägg
1 msk grädde
½ dl mandelmjöl
2 msk bake protein
1 tsk kokosmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
2-2½ sötströ
1 msk kakao
1 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och vispa ägget pösigt med elvisp. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt därefter grädde, smör och ägg. Fördela smeten i en smord och bröad springform (12 cm i diameter). Grädda mitt i ugnen 12 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten!  Serveras med vispgrädde!
 
 

Jag älskar MIN typ av träning!

on onsdag, 15 maj 2013. Posted in Övrigt

Jag var inte alls på bra humör tidigare och hade dessutom lite halvångest inför morgondagens slutseminarium gällande uppsatsen (och dessutom lite över livet i allmänhet). Då var det minst sagt tur att min favoritstepledare, som inte har något pass, hoppade in som vikarie på ett steppass idag! Jag var självklart där och blev genast riktigt glad och mitt vanliga energiska jag. Tänk att lite hederlig träning kan göra och hjälpa så mycket!
 
 
 
Nu är det här en bild från ett skivstångspass, men ändå...
 
 
Det har inte kunnat undgå mig att det dessutom diskuteras en hel del om skolidrotten för tillfället i både radio och tidningar. Jag ogillade jympan mycket i gymnasiet. Jag var inte bra på lagsporter, samtidigt som jag älskade dans, gymnastik (alltså det akrobatiska) och allt som krävde lite mer koordination (som ni kanske förstått). Tyvärr bestod 95% av alla lektioner av just lagsporter (kändes det som i varje fall). Visst, detta upplägg passar såklart vissa. Men lång ifrån alla! Jag tror att så som många jympalektioner ser ut idag, gör att dom avskräcker många elever. Jympan borde anpassas mer, vara valbar och inte ges betyg i. Det viktigaste är väl att man ändå rör på sig? För det är väl det som är meningen med jympalektionerna (bortsett från idrottsklasser)? Istället blir det en press att  prestera, vilket knappt bidrar till glädje och hälsa. Inte var det konstigt att en fjärdedel av klassen skolkade från varje lektion.
 
Jag har sedan lång tid tillbaka skrivit dagbok. Med jämna mellanrum kan jag inte låta bli att gå tillbaka och läsa mina dagböcker! Gissa om jag skratt-grät då jag läste nedanstående utdrag från 2007! (Det är lite lång, så ni som inte orkar kan sluta läsa ;))
 
 
"Idag var det inte en så bra dag. För det första är det ju måndag, och bara det är oftast dåligt. Men idag hade vi även jympa i skolan, där vi skulle spela volleyboll. Jag HATAR volleyboll!! Helt plötsligt under lektionen kommer en av våra parallellklasser in, för de ska tydligen också vara med! Jobbigt! Vi delas därefter in i olika lag (1,2 och 3 beroende på vilken nummer läraren gav oss). Jag hamnar självklart i lag 2, där vi är sex stycken personer, varav jag är den ENDA från min klass! Jag bara ”NEJ”! Och i gruppen var det en ganska så söt kille och alla verkade typ superbra!

Jag är tyvärr väldigt, väldigt dålig på volleyboll. När det är min tur att serva så blir jag tvungen att fråga: ”Eh... Hur servar jag?”. Sedan når jag den absoluta botten på värdelöshetsskalan. När motståndarlaget servar bollen kommer den precis till den plats jag står på. Jag var helt borta och hinner inte ens reagera och bollen slår i marken! Laget servar igen, bollen hamnar över mig igen, och jag är så sjukt trög att jag TAR TAG i bollen. Jag märker att läraren tittar dessutom, och jag försöker skratta bort det hela lite. TREDJE gången kommer bollen precis så att den når mig igen, men jag hinner i alla fall inte och jag vet ärligt talat inte vad jag höll på med. Jag vänder mig om och där står läraren fortfarande! Jag säger till henne: ”Jag kan inte! Jag hatar volleyboll, det går bara inte!” Fjärde gången skitstöveln skjuter åt mig (för han vet ju minst sagt var han ska sikta för att få poäng) lyckas jag i alla fall pricka den jäkla bollen. Men Gud, vad jag bara ville försvinna. Hu....

Sedan går jag till ”L” och beklagar mig och ser förstörd ut.
L”: "Du ser förstörd ut."
Då kommer läraren fram till mig.
Lärare: "Marja, är det bra?"
Jag: "Ehh...Hehe...""

Kanske är det inte så konstigt att jag och många med mig hatade/hatar skolidrotten?

Matbloggstoppen