• Banoffee Pie
    Banoffee Pie
  • Chokladbitar med hallon och lakrits
    Chokladbitar med hallon och lakrits
  • Chokladbollar med brynt smör
    Chokladbollar med brynt smör
  • Chokladkolatårta med hasselnötsbotten
    Chokladkolatårta
  • Chokladsufflé, mejerifri
    Chokladsufflé, mejerifri
  • Dammsugare, low carb
    Dammsugare, low carb
  • Enkel cheesecakedessert med hallon //Baka Sockerfritt
    Enkel cheesecakedessert med hallon
  • Fudgebrownie med mandelsmör //Baka Sockerfritt
    Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfri gräddtårta utan tillsatt socker
    Glutenfri gräddtårta
  • Glutenfri äppelkaka med kanel
    Glutenfri äppelkaka med kanel
  • Glutenfria pannkakor
    Glutenfria Pannkakor
  • Gräddtårta
    Gräddtårta
  • Glutenfria kanelbullar med mandel och bovete
    Kanelbullar med mandel och bovete
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
    Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
    Krämig lakritsglass med brynt smör
  • Nyttiga Kärleksmums
    Kärleksmums
  • Marjas Peanut butter cups
    Marjas Peanut butter cups
  • Salted caramel brownie
    Salted caramel brownie
  • Hälsosamma Twix
    Twix, hälsosamma
  • Våfflor med banan
    Våfflor med banan

Nötter

on måndag, 01 juli 2013. Posted in LCHF/low carb

Jag äter gärna nötter varje dag, men äter du en mer strikt LCHF, kan det vara klokt att äta nötter med viss måtta. Känn efter om de skapar sug hos dig, och anpassa mängden efter detta. Jag tänkte skriva lite kort om olika sorters nötter här nedan. Energiinnehållet är ungefärligt (och kommer fån livsmedelsverkets hemsida)!
 

Värt att tänka på är även att skalade nötter lätt härsknar på grund av den höga fetthalten. Därför bör nötter förvaras svalt och mörkt, och i slutna förpackningar. Det går dessutom bra att förvara nötter i kylen för ökad hållbarhet (även frys går bra).

 

Mandlar
Mandeln är faktiskt ingen nöt, utan en stenfrukt, och det är därför nötallergiker ofta tål just mandlar. Mandlar är rika på bland annat järn, E-vitamin, kalcium, zink och magnesium och sägs gynna matsmältningen. Innerskalet på mandeln innehåller dessutom mycket antioxidanter. Vill man ta bort innerskaletskalet på mandlar skållas dom genom att kokas upp i vatten, låta dom svalna och sedan ”ploppa” ut mandlarna ur deras skal. Mandelmjölet går dessutom, som ni förmodligen vet, utmärkt att baka med och har en neutral smak.

Näringsvärde per 100 gram:
609 kcal
20 gram protein
13.4 gram kolhydrater
52 gram fett

Hasselnötter
Hasselnötter har en lite söt smak som passar mycket bra i olika slags bakverk (framförallt i kombination choklad kan jag personligen tycka). Jag använder mig alltid utav hasselnötter utan skal, då den tunna hinnan runt hasselnötterna kan ge en bitter smak. Hinnan kan tas bort genom att hårt gnida nyligen ugnsrostade hasselnötter i en torr handduk. Hasselnötsmjöl går bra att göra själv genom att mala eller mixa hasselnötter. Färdigt hasselnötsmjöl kan köpas i välsorterade livsmedelsbutiker.

Näringsvärde per 100 gram:
656 kcal
13 gram protein
9.4 gram kolhydrater
62.6 gram fett

Valnötter
Valnötter innehåller mycket omega 3, vilket gör att nöten är bra för vegetarianer som har svårt att få i sig denna fettsyra. Omega 3 är bra mot hjärt- och kärlsjukdomar, då det hämmar bland annat blodproppar. Valnötter innehåller även E-vitamin, B-vitamin, selen, järn, kalcium, fosfor, magnesium och zink och sägs dessutom ha antiinflammatoriska egenskaper.

Näringsinnehåll per 100 gram:
669 kcal
14.3 gram protein
13 gram kolhydrater
62 gram fett

Pecannötter
Pecannöten har en mild smak, vilket gör att den passar utmärkt i bakning. Nöten innehåller mycket selen och zink och består av en stor del omättat fett. Innerskalet innehåller även mycket antioxidanter.

Näringsvärde per 100 gram:
686 kcal
7.8 gram protein
8.8 gram kolhydrater
68 gram fett

Macadamianötter
Macadamianötter har en mjuk och krämig smak och innehåller lite kolhydrater och mycket fett. Macadamianötter innehåller även vitamin B och E, zink, niacin och folsyra. Tyvärr brukar denna nöt vara dyr att köpa.

Näringsvärde per 100 gram:
740 kcal
9 gram protein
8 gram kolhydrater
74 gram fett

Cashewnötter
Cashewnötter innehåller tyvärr relativt mycket kolhydrater, och bör därför ätas med måtta (eller undvikas) om man är känslig för kolhydrater. Cashewnöten anses annars som nyttig med hög proteinhalt, innehållande bland annat vitaminerna B och E och mineralerna magnesium, fosfor, järn, kalcium och selen.

Näringsvärde per 100 gram:
590 kcal
15.3 gram protein
25.9 gram kolhydrater
46.5 gram fett

Jordnötter
Jordnötter är ingen nöt, utan en baljväxt. Även jordnöten innehåller relativt mycket kolhydrater. Jordnötter innehåller även mycket omega 6, vilket i stora mängder inte är bra för kroppen. Jordnötter har däremot en stor andel protein, vitamin B3 och E, och mineralerna järn, magnesium och zink.

Näringsvärde per 100 gram (rostade):
600 kcal
27 gram protein
10.3 gram kolhydrater
49 gram fett

Andra nötter - gram kolhydrater per 100 gram
Pistagenötter – 21.7 gram kolhydrater
Paranötter – 4.3 gram lolhydrater
Torkade kokosflingor – 3.5 gram kolhydrater

 
Vilken är din favoritnöt? Min "råkar" vara den kolhydratsrika cashewnöten. Coincidence?
 
 
 
 

Chiapudding med banan och nutella

on måndag, 01 juli 2013. Posted in Baka med frukt, Baka utan spis

Jag försöker få i mig lite chiafrön varje dag, på grund av dess nyttighet (läs mer HÄR). Istället för den vanliga chiapuddingen jag brukar göra, ville jag lyxa till det med lite olika smaksättningar. Jag kombinerade då choklad, hasselnöt (nutella) och banan. Det bir ett perfekt mellanmål! Jag brukar min chiapuding få stå och tjocka till sig över natten, men om man inte vill vänta går det även bra att öka mängden chiafrön något och låta den stå i ca 15-30 minuter (eller tills konsistensen är som den önskas)!
 
Idag är det min sista lediga dag, för imorron börjar mitt nya jobb! Det är lite nervöst, men ska såklart bli riktigt skönt att ha något stabilt (i tre månader i alla fall) och något som är relevant för min utbildning. Idag ska jag spendera dagen med en morgonpromenad (som jag i och för sig redan tagit), fika med Hanna och ett efterlängtat steppass (kommer bli snålt med just step under ett bra tag nu...). Sedan ska jag såklart baka något smarrigt! Återstår att se vad det blir.
 
 
 

Chiapudding med banan och nutella

Dag1:
½ dl mjölk/grädde
½ - ¾ msk chiafrön

Dag2:
en bit banan (ca 20 gram)
en sked nutella
1 krm kakao

Dag 1
Blanda mjölk och chiafrön och låt stå i kylen över natten. (alternativt öka mängden chiafrön och du kan göra allt på samma dag).

Dag 2
Mosa en bit banan och fördela detta samt nutella i chiapuddingen. Tillsätt även lite kakao.

 

Banan- mug cake med nutella

on söndag, 30 juni 2013. Posted in Mug cake, Baka med frukt

Idag har det varit en riktigt bra dag! Jag började med att äta frukost ute på Gateau med min sambo, vilket är riktig kvalitetstid med en hög mysfaktor. På eftermiddagen träffades jag och mamma upp i Nacka Forum (köpcentrum) för massor av shopping samt fika! Mamma (världens bästa och snällaste mamma) skämde bort mig riktigt rejält genom att betala för allt, som en slags firande för mitt nya jobb. Det behövdes och var mycket uppskattat kan jag lova, speciellt då det är mitt första riktiga jobb och jobbgarderoben (samt min övriga garderob, hehe...) behöver utvidgas. Det blev ett par skor, byxor, en klänning, väska, underkläder, glasögonfodral (mitt har försvunnit...) och en hel drös med toppar! Detta kan jag leva på länge!
 
Efter en dag med shopping kan det lätt behövas lite energipåfyllning, varav jag gjorde en mug cake. Det blev en mycket smarrig mug cake med den goda kombinationen banan och nutella. Mug cake är som jag tidigare skrivit en mycket tacksam microkaka (dvs mikrovågsugn) att göra, som tar högts några minuter. Denna mug cake innehåller havregryn, som är lätt att ersätta mot nötmjöl om så önskas.
 
 
 

Banan- mug cake med nutella

1 liten banan
1 ägg
3 msk havregryn
2 msk mandelmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
½ krm vaniljpulver
½ tsk balpulver
1 msk honung/ agavesirap (eller annan sötning)

1 msk nutella

 

Lägg alla ingredienser, förutom nutellan,  i en bunke anpassad för stavmixer eller i en mixer. Mixa tills allt blandats. Smörj en kopp med kokosolja (eller annan olja) och häll ner smeten i denna.  Klicka ner nutella och rör on lite i muggen. Ställ muggen i micron och värm på full effekt i 2 minuter.

 

Idag blev det en hel del shopping! Glad tjej!
 
 

Snabba LCHF-brödet

on söndag, 30 juni 2013. Posted in Bröd, LCHF/low carb

Tidigare i veckan frågade jag Artur, som fyllde år i fredags, om han ville att jag skulle göra vanliga scones eller LCHF-bröd. Han gjorde det kloka valet att välja LCHF-brödet! Jag testade fram ett nytt recept, som ni nedan kan se resultatet av. Brödet är riktigt lätt att göra, då det bara är att lägga alla ingredienser i en bunke och mixa ihop allt. Jag gör frallor av brödet, vilket gör det hela ännu smidigare md en kort gräddningstid. Vi åt bröden med smör och ost, och även med sockerfri sylt. Mycket gott! Tyckte ni detta lätt got måste ni även spana in detta recept på Solrosfrallor!
 
 
 

Snabba LCHF-brödet – 6 stycken

2 ägg
½ dl crème fraiche
½ dl olja
1 dl mandelmjöl
½ dl pofiber
1 msk kokosmjöl
½ dl solrosfrön
2 krm salt
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg alla ingredienser i en bunke/mixer och mixa tills alla ingredienser blandats. Låt stå i ca 5-10 minuter.  Klicka ut sex klickar utav degen på en plåt med bakplåtspapper och forma till tre frallor. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter tills brödet fått färg.

 
 
 

Sommardag och födelsedagsbakande

on lördag, 29 juni 2013. Posted in Allmänt

Idag har jag haft en riktigt mysig sommardag med mina föräldrar samt systers familj ute på Vaxholm. Bilresan dit var dock lång, men jag utnyttjade tiden med att bland annat läsa vidare på min bok (The pillars of the Earth). Väl vid Vaxholm blev det både fikande/lunchande, promenerande och lite lekande i lekparker, vilket minst sagt älskades av de små! Blev faktiskt själv lite sugen på att leka ;) På restaurangen fanns det några av de största bakverk jag sett sedan... ja, sedan förra gången jag var där. En kakbit kunde lätt ha motsvarat 3 till 4 vanliga bitar. Jag tog dock ingen sockerbomb, utan något mer matigare. Jag känner som tur är inget sug efter något sådan heller, så det var heller inte svårt att avstå.
 
Igår bakades det en del, både då min sambo fyllde hela 27 år, och till en bekant som också fyllde år. Till Artur gjorde jag hans "favoritgodsak", dvs. romtryfflar (rekommenderas starkt), och därefter hallongrottor (den sockerfria varianten finner ni HÄR). 
 
 
 
Här kan ni se halva kakbordet på värdshuset i Vaxholm
 
 
 
Söta hallongrottor
 
 
 
Arturs favorit - romtryfflar
 
 
Matbloggstoppen