• Banoffee Pie
    Banoffee Pie
  • Chokladbitar med hallon och lakrits
    Chokladbitar med hallon och lakrits
  • Chokladkola, utan tillsatt socker
    Chokladkola, utan tillsatt socker
  • Chokladsufflé, mejerifri
    Chokladsufflé, mejerifri
  • Dammsugare, low carb
    Dammsugare, low carb
  • Devil’s food muffins, glutenfria, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Devil’s food muffins
  • Fudgebrownie med mandelsmör //Baka Sockerfritt
    Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria pannkakor
    Glutenfria Pannkakor
  • Hälsosamma semlor, glutenfria, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Hälsosamma semlor
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
    Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar, glutenfria och utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Kolasnittar
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
    Krämig lakritsglass med brynt smör
  • Fröknäcke, low carb //Baka Sockerfritt
    LCHF-knäcke
  • Prinsessemlor
    Prinsessemlor
  • Saffranskola, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Saffranskola, utan tillsatt socker
  • Salted caramel brownie
    Salted caramel brownie
  • Hälsosamma Sarah Bernhardt utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Sarah Bernhardt
  • Hälsosam Semmelwrap, glutenfri
    Semmelwrap
  • Snickers
    Snickers
  • Hälsosamma Twix
    Twix, hälsosamma

Raspberry chocolate brownie

on fredag, 13 september 2013. Posted in LCHF/low carb

Äntligen fredag och förhoppningsvis har ni alla haft en bra dag so far! Ikväll ska jag på en 25-års fest med 20-tals tema (tänk filmen "Den store Gatsby"), och jag har spenderat två kvällar med att baka till min vän födelsedagbarnet. Det blev tre sockerfria bakverk, och en med socker. Ikväll blir det till att lägga sista handen på bakverken, det vill säga fixa toppingara som inte är lika hållbara som själva kakorna. Jag hoppas nu bara att de blir goda! Det är ganska frustrerande att inte veta hur de smakar, speciellt som jag vet att en utav bakverken blev lite förr torr (som jag upptäckte samtidigt som jag brände bort mitt finger på gallret...)! Jag menar, tänk om kakorna är jätteäckliga och så bjuder jag massa människor på det! Uppdaterar er under helgen angående vilka bakverk det var.
 
Jag börjar med att fira in den annalkande helgen (några timmar kvar är det förmodligen på jobbfredagen för de flesta av er som arbetar kontorstider) med ett annat musmigt recept! Och det är ett sådär härligt krämigt chockladigt recept, precis som jag vill ha det! Jag kallar bakverket "Raspberry chocolate brownie". Grunden är en (kladdig) brownie, som jag toppat med ricotta/mascarpone och hallon.
 


Raspberry chocolate brownie

Brownie:
20 gram smör
1 ägg
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk sötströ
1 msk kakao
10 gram pecannötter
1 krm vaniljpulver
2 msk vispgrädde

Topping:
40 gram ricotta/mascarpone
½ -1 tsk sötströ
½ krm vaniljpulver
20 gram hallon

Brownie
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Grovhacka pecannötterna och blanda de övriga torra ingredienserna. Rör ner ägg, smör samt grädde. Fördela smeten i en smord och bröad (med nötmjöl/kokos) 12-cm springform.

Topping
Blanda ricotta/mascarpone med vanilj och sötning. Klicka ovanpå smeten. Toppa med hallon. Rör runt toppingen en aning i chokladsmeten. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna och servera med grädde!

 
 

Kikärtssnack - rostade kikärtor

on torsdag, 12 september 2013. Posted in GI

Då jag har en fullspäckad vecka, valde jag att idag träna på min lunch. Lite stressigt, inte fullt lika lång träning, men tidseffektivt! Valde att jobba lite längre idag, eftersom rasten blev så pass lång. Men nu är jag hemkommen och kan blogga! Samt baka förstås. Jag har massor av bakverk att baka till morgondagens fest! vad jag bakar får ni se lite senare...
 
Igår lade jag ju upp ett recept på en brownie med kikärtor. Använder man sig utav ett vanlig paket med kokta kikärtor, blir det ju dock lite över. Vad gjorde jag åt detta då? Jag vill ju inte direkt slänga mat! Lösningen blev rostade kikärtor, a.k.a. kikärtssnack! Hur enkelt och gott som helst! Jag blandade bara de sköljda kikärtorna med olja (raps) och smaksatt flingsalt innan de åkta i ugnen. Jag skulle rekommendera att man äter kikärtorna på direkten (eller i varje fall under samma dag), då de annars mjuknar.
 
 
 


Kikärtssnack

150 gram kikärtor
1 msk olja
½ - 1 tsk flingsalt (gärna med smak)

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda kikärtor med olja och salt. Lägg kikärtorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda först i mitten av ugnen i ca 30 minuter, och sänk därefter värmen till ca 125 grader och grädda i 30-45 minuter till, tills kikärtorna blir knapriga! Rör om då och då!


 

Kikärtsbrownie

on onsdag, 11 september 2013. Posted in GI

Nu har jag haft två tidiga dagar, då jag gått upp innan sju, vilket jag inte är helt van vid. Även fast jag sovit lite mindre, känner jag mig helt pigg som vanligt! Skönt! De tidiga dagarna beror på att jag första dagen hade ett viktigt möte att gå på, medan det idag berodde på att jag ville börja och sluta en halvtimme tidigare för att hinna med ett speciellt steppass. Det är under sådana här tillfällen då det är bra att ha ett flexibelt jobb!
 
Jag köpte hem en förpackning kikärtor härom dagen och blev så sugen  på att baka något av detta. Jag gjorde då en brownieliknande chokladkaka. Jag använder mig i detta nedanstående recept inte av mandelmjöl eller hasselnötsmjöl, utan häller direkt ner hela sötmandlar och hasselnötter i smeten och mixar allt. Det går bra att byta ut detta mot mandelmjöl respektive hasselnötsmjöl om så önskas (smaka av och känn med en sticka så att det blir en bra konsistens!). En supersmidig och god kaka minst sagt!
 
Kikärtor har en mild, nötig smak som jag rycker är mycket passande i bakning! Ärtorna innehåller dock ca 16 gram kolhydrater per 100 gram, och är därför inte lchf. De innehåller annars mycket protein och fiber, samt en hel del vitaminer (ex. folat, vitamin K, vitamin E) och mineraler (ex. fosfor, järn, selen, zink).
 
 
 

Kikärtsbrownie

50 gram kikärtor (mjuka/kokta)
1 ägg
2 msk vispgrädde
30 gram sötmandlar
15 gram rostade hasselnötter utan skal
2 msk riven kokos
1 ½ msk kakao
1 ½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg alla ingredienser i en bunke och mixa tills allt blandats (det gör inget om nötbitar finns kvar, det är bara gott!). Smöra och bröa en 12-cm springform och häll ner smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 13 minuter. Låt svalna och servera med grädde!

 
 

Ät med mig - poddradio

on tisdag, 10 september 2013. Posted in Allmänt

För drygt en vecka sedan var jag hemma hos Maria och spelade in podden "Ät med mig", där jag fick äran att vara poddens första gäst! Hur coolt är inte det?! Vi åt den underbaraste bönbrownie, samtidigt som vi slog hål på myten om att "nyttigt = inte gott", vilket jag tror att många där ute faktiskt tror! Men så är självklart inte fallet! Det har jag bevisat tycker jag!
 
Ni kan lyssna på "Ät med mig"- poden med mig, Marja - Baka Sockerfritt, som gäst HÄR!
 
 

Bild från fina Maria (Bypogosjan)
 

Dagens tips - cake pops

on tisdag, 10 september 2013. Posted in LCHF/low carb

Cake pops är himla snyggt och festligt att göra och bjuda på! Ska man göra cake pops gäller det dock att man har en mjuk kaka att använda sig utav från början. Vill man ha en hälsosam kaka att utgå från är det heller inte alltid enkelt att gå och införskaffa en i närmsta affär, och om det går är de förmodligen ganska dyra. Då är det utmärkt att göra en ultrasnabb mugcake som bas!

Ikväll, klockan 18:30, är det planerat att podcasten som jag tidigare nämnt kommer att komma ut! Jag uppdaterar er senare mer angående detta!

 
 

Cakepops – 5 stycken

100 gram chokladkaka (chokladmugcake!)
40 gram mascarpone
½ msk sötströ
ev. lite kaffe
ev. kakao

Choklad och kakao att rulla i

Blanda den mjuka kakan med exempelvis mascarpone (eller cream cheese, ricotta eller dylikt) och eventuellt extra smaksättning och sötning, och rulla därefter till bollar. Rulla bollarna i smält choklad och låt stå och stelna på bakplåtspapper. Rulla eventuellt de stelnade bollarna i kakao. Stick ner en tandpetare (modell större gärna) eller en avklippt blompinne!

Matbloggstoppen