• Banoffee Pie
    Banoffee Pie
  • Chokladbitar med jordnötssmör, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Chokladbitar med jordnötssmör
  • Chokladbollar med kokos och dadlar
    Chokladbollar med kokos och dadlar
  • Chokladsufflé, mejerifri
    Chokladsufflé, mejerifri
  • Cookie dough fudge
    Cookie dough fudge
  • Dammsugare, low carb
    Dammsugare, low carb
  • Devil’s food muffins, glutenfria, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Devil’s food muffins
  • Fudgebrownie med mandelsmör //Baka Sockerfritt
    Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria pannkakor
    Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötsfudge
    Jordnötsfudge
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
    Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar, glutenfria och utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Kolasnittar
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
    Krämig lakritsglass med brynt smör
  • Fröknäcke, low carb //Baka Sockerfritt
    LCHF-knäcke
  • Marjas Peanut butter cups
    Marjas Peanut butter cups
  • Peanut butter caramel brownie //Baka Sockerfritt
    Peanut butter caramel brownie
  • Salted caramel brownie
    Salted caramel brownie
  • Hälsosamma Sarah Bernhardt utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Sarah Bernhardt
  • Snickers
    Snickers
  • Hälsosamma Twix
    Twix, hälsosamma

Romkaka med chokladbitar

on tisdag, 06 augusti 2013. Posted in LCHF/low carb

Igår hade jag en jättemysig kväll med några gamla vänner, först på Vapiano och därefter en lång pratstund i stan. Vi hade verkligen tur med det fina vädret och de varma vindarna som bidrog till en underbar kväll! Ikväll blir det istället födelsedagsfirande för min syster, vilket jag se fram emot. Jag älskar att fira födelsedagar (andras)! Stort grattis Karin!

Jag har självfallet bakat både två och tre grejer till ikväll, som stackars Artur får släpa md sig hemifrån då jag jobbar till 17. Dessa saker får ni se en annan dag - jag vill ju inte förstöra någon överraskning! Istället visar jag ett annat recept på något som är nog så gott, nämligen en kaka smaksatt med rom och med valfri mängd (dvs. mycket i mitt fall) choklad. Det är så gott och enkelt att smaksätta kakor med olika slags aromer, och det är något jag gör ofta! För att "krydda" till det hela lite extra slängde jag i ett par matskedar blåbär också, vilket passade riktigt bra! Men det är såklart en smaksak.

 

Romkaka med chokladbitar

25 gram smör
1 ägg
1 msk mjölk/grädde
½ dl mandelmjöl
2 msk hasselnötsmjöl
2 msk riven kokos
1 ½ msk pofiber
1½ - 2 msk sötströ
1 tsk bakpulver
1 krm romarom
20 gram grovhackad choklad
ev. ett par msk blåbär (frysta)

ev. choklad (både ljus och mörk) för dekoration

Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Blanda alla torra ingredienser, inklusive choklad. Rör därefter ner ägg, smör, mjölk och romarom. Till sist tillsätts eventuellt blåbär. Fördela smeten i en smord och bröad springform (12 cm). Grädda mitt i ugnen i ca 16 minuter. Smält chokladen till dekoration och ringla över valfri mängd.

 
 
 
 
 
 

Hallonakaka med kokostosca

on måndag, 05 augusti 2013. Posted in LCHF/low carb

Så var det måndag igen och ännu en helg med fint väder har gått. Tack för det! Nu hoppas jag att denna vecka går lika snabbt som den förra. Eller inte, för jag har en hel del att hinna med under veckan. Ikväll ska jag exempelvis käka ute med några vänner, vilket jag har sett fram emot ett bra tag nu. Gott och roligt!
 
Men jag kommer såklart hålla er alla där ute uppdaterade med mina experiment i köket och dela med mig av de lyckade såklart! (Även om vissa uppdateringar är tidsinställda ;)). Som denna kaka, som jag tyckte jag blev riktigt god! Den består av tre lager. Det första är ett ganska neutralt lager med en svag smak av kanel och vanilj. Lager nummer två består av mosade hallon, vilket även går att byta ut mot sylt såklart! Bäst är såklart då en hemmagjord sylt, sötad med stevia/erythritol, men det finns även sockerfria sylter att köpa. Lager tre är ett slags kokostäcke, eller vad man kan kalla Tosca, med riven kokos istället för mandel.
 
 
 

Hallonakaka med kokostosca

Botten:
20 gram rumsvarmt smör
½ dl mandelmjöl
½ msk kokosmjöl
2 msk riven kokos
1 msk valfritt nötmjöl (ej kokosmjöl, jag använde hasselnötsmjöl)
2 tsk sötströ
1 krm vaniljpulver
1 krm kanel

Hallonfyllning:
30 gram hallon, tinade
½ tsk sötströ

Kokostosca:
10 gram smör
2½ msk vispgrädde
1 msk ricotta/mascarpone (alternativt 1 msk vispgrädde)
½ dl riven kokos
½ - 1 msk sötströ
1 krm vaniljpulver

Botten:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Tillsätt därefter rumsvarmt smör och blanda väl. Tryck ut degen i botten av en 12-cm springform.

Hallonfyllning:
Mosa hallonen tillsammans med sötströ. Bred detta på bottnen.

Kokostosca
Sjud smör och grädde i en kastrull tills det börjar tjockna (ca 10 minuter). Rör därefter ner ricotta (alternativt tillsätt 1 msk extra grädde från början). Tillsätt sötning och vanilj efter smak. Rör även ner riven kokos.  Fördela detta på hallonfyllningen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.

 
 
 

Kost, näring, hälsa

on söndag, 04 augusti 2013. Posted in Allmänt

Denna gång lyckades jag anmäla mig i tid till höstens utbildningar, till skillnad från sommarkurserna då jag var två dagar för sen, och därmed hamnade på reservplats 3000+... Eftersom jag var i tid lyckades jag komma in på det jag hade sökt, och det jag sökt var främst kurser om hälsa faktiskt! Efter att i fyra år studerat diverse kurser som alla kanske inte var det roligaste jag läst, tyckte jag att det var dags att läsa något jag också har intresse av men som är helt skilt från det jag tidigare läst.
 
Men framtiden är ju så jäkla osäker och jag vet inte ens om jag kommer att ha ett jobb senare i höst/vinter eller inte. Men jag kan heller inte börja studera på heltid eftersom jag har anställning till sista september och knappast kan kombinera massa studier med heltids jobb. Därför föll valet på att ta en 7,5 poängs kurs på 25%-fart som heter "Kost, Näring, Hälsa", bara för skojskull (man får ju inte CSN för en sådan långsam kurs). Förhoppningsvis lär jag mig massor av spännande och nyttiga saker, som jag dessutom kanske kan dela med mig till er! I värsta fall är det bara att hoppa av kursen antar jag. Jobbet går såklart först (om jag har ett)! Det är ju inget som jag behöver ett högt betyg på, utan som jag som sagt läser enbart för mitt stora intresse i ämnet. Har ni några åsikter? Kanske erfarenhet av att både jobba och studera? Själv har jag studerat på 150 % en halv termin, men aldrig jobbat heltid då jag studerat. men känner jag mig själv rätt kommer det nog gå ganska bra, haha!
 
 
 
 
 
Varje helg köper jag hem en liter jordgubbar. Jag vill passa på nu när det väl finns färska svenska jordgubbar att köpa! Underbart att äta som de är, med grädde, ricotta eller keso. Om ni har testat dadelsirap, är det supergott att ringla över lite sådant också!
 
 

Kaka med choklad och päron

on söndag, 04 augusti 2013. Posted in Mash-ups, Baka med frukt

Det är en av mina så kallade mash-ups (man kan väl säga så? Hör av er annars...), dvs. en lite annorlunda kaka med knasiga men med mycket goda kombinationer! Den här kakan består av två lager kaksmet med olika smaker, en neutral med lite vanilj, och den andra smaksatt med choklad. I mitten har jag skivat ett saftigt päron som gör kakan extra smarrig! Kakan är som tur är inte krångligare för att den innehåller två "delar", utan har samma grundsmet. Hur praktiskt som helst!
 
 
 

Kaka med choklad och päron

30 gram smör
1 ägg
3 msk grädde /mjölk
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
2 msk hasselnötmjöl
3 msk sötströ
10 gram grovhackad mjölkchoklad
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver

40 gram päronbitar

Smaksättning:
1½ tsk kakao

Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Blanda alla torra ingredienser med varandra (inkl. chokladen). Rör ner ägg, smör och grädden. Dela degen i två delar och blanda den ena med kakao. Fördela chokladsmeten i en bröad 12-cm springform. Skala en bit päron och skär den i klyftor och lägg på chokladsmeten. Fördela den ljusa smeten över. Grädda mitt i ugnen i 13-16 minuter (känn med en sticka).

 

Saffransarom

on lördag, 03 augusti 2013. Posted in Produkter

Årets varmaste dag kan man ju lätt säga att denna lördag har varit! Jag är så glad att det nästan varje helg har varit så fint väder nu när jag jobbar varje vardagar. Det kallar jag flyt! Jag började dagen med en utomhusfrukost på gateau med min sambo och fortsatte dagen med både sol och bad vid mina föräldrars hus i Nacka (och även pyttelite resning av källaren). Det blev även fika i Forum med mamma, samt mathandling av frysmat från Pickard. Snälla mamma köpte dessutom massor av mat till mig på maxi, så jag passade på att lyxa till det med exempelvis steviasylt, nötter och sötning till bakning, färska jordgubbar, dadelsirap, sockerfri choklad och steviaglass från Alvesta (kaffefrappe) samt chokladglass från CarbZone. Jag har testat kaffeglassen därifrån, vilken var helt okej, så det ska bli spännande att smaka den med choklad! Återkommer med en uppdatering!
 
Jag gillar att testa olika smaksättningar, kryddor och aromer i mina bakverk och gissa om jag inte kunde hålla mina fingrar i styr då jag såg att det fanns saffransarom att köpa! Vanligt saffran är ju rätt så dyrt (världens dyraste krydda), och så lätt att glömma att köpa, så saffran på flaska lät ju smart! Jämförs enbart själva innehållet väljer jag såklart en saffranspåse. Det är givetvis inte ren saffran i flaskan, utan en del andra ämnen som man kanske vill undvika. Däremot tycker jag att det är ett bra alternativ att ha i skåpet om man bara vill ha lite saffransmak på något då och då, utan att behöva köpa nya kryddpåsar på grund av kanske hållbarhet, bekvämlighet och den egna ekonomin. Flaskan är ju så lätt att stänga och ha stående i skafferiet! 1 msk saffransarom motsvarare 1 påse saffran på 0,5 gram, och en flaska kostar ca 25 kronor. Märket på aromen är Dr. Oetker och är köpt är den på Ica Maxi. Jag har hittills använt den i matlagning, vilket smakade bra!