• Banoffee Pie
    Banoffee Pie
  • Chokladbitar med hallon och lakrits
    Chokladbitar med hallon och lakrits
  • Chokladkolatårta med hasselnötsbotten
    Chokladkolatårta
  • Chokladsufflé, mejerifri
    Chokladsufflé, mejerifri
  • Dammsugare, low carb
    Dammsugare, low carb
  • Devil’s food muffins, glutenfria, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Devil’s food muffins
  • Fudgebrownie med mandelsmör //Baka Sockerfritt
    Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria pannkakor
    Glutenfria Pannkakor
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
    Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kokostoppar med kardemumma //Baka Sockerfritt
    Kokostoppar med kardemumma
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
    Krämig lakritsglass med brynt smör
  • Vegansk mockafudge utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Mockafudge
  • Pepparkakskladdkaka, glutenfri, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Pepparkakskladdkaka
  • Prinsessemlor
    Prinsessemlor
  • Saffranskola, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Saffranskola, utan tillsatt socker
  • Salted caramel brownie
    Salted caramel brownie
  • Hälsosamma Sarah Bernhardt utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Sarah Bernhardt
  • Hälsosam Semmelwrap, glutenfri
    Semmelwrap
  • Snickers
    Snickers
  • Hälsosamma Twix
    Twix, hälsosamma

Kryddkaka och annat gott

on måndag, 10 juni 2013. Posted in Baka med frukt, LCHF/low carb

Jag tänkte visa tre ytterligare bakverk som jag bjöd på igår. För det första bjöd jag på en kryddkaka med banan, som var den enligt mig godaste kakan på bordet! Underbart krämig och saftig, med en svag smak av banan. Åh, jag bara måste göra om den! Jag har dock för närvarandre inget exakt recept, eftersom jag chansade en del med ingredienserna. Jag började med att ta en tredjedel av "Proteinfabrikkens" färdigblandade mix på kryddkaka. Till det tillsatte jag ett ägg, 1/4 dl olja, några msk vatten och ca ½ dl vispgrädde. Några msk nötmjöl (mandelmjöl, hasselnötsmjöl och riven kokos), samt ½ msk kokosmjöl. Jag tillsatte även lite vanilj, extra sötning samt 20 gram grovhackad ljus choklad. Jag använde en liten fyrkantig form som är 12X15 cm att grädda kakan i. Kakan gräddades tills den var fast, men fortfarande kladdig. När kakan svalnat vispade jag ihop vispgrädde, mascarpone, vanilj och sötning med elvisp till en tjock kräm och bredde på kakan. De två andra bakverk (förutom romtryfflarna och hallonkakorna) var mazarinkladdkaka och min paradkaka kärleksmums!
 
 
Här är banankryddkakan uppskuren i bitar
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Afternoon tea

on söndag, 09 juni 2013. Posted in Allmänt, LCHF/low carb

När jag var yngre var jag nog lika bra på att baka kakor som att laga mat. Jag tror att jag ända sedan jag var 12 år, var den som älskade att laga mat i hemmet och komponerade veckomenyer (för middagarna) som jag lagade till mig och mina föräldrar. Vilken lyx för dom, kan jag tänka nu! Nu känner jag dock att jag har specialiserat mig och funnit min nisch, dvs bakningen. Och då såklart den sockerfria bakningen (även om jag är ganska haj på den med socker också)! Eftersom jag tycker det är så skoj att baka bjuder jag oftast på fika istället för middagar, för då kan jag baka massor av olika sorters kakor att bjuda på. Denna gång blev det som jag nämnde en afternoon tea med några nära vänner, vilket var mycket mysigt, och något som jag borde göra bra mycket oftare! Efter allt fikande bestämde vi att se på bio. Det blev Baksmällan 3, vilket var en okej film, även om jag tyckte de tidigare filmerna var bättre.
 
Jag gjorde bland annat romtryfflar till min sambos Arturs stora glädje. Mina tryfflar är nämligen en av hans favoritchoklad! Receptet hittar ni här! Det går såklart bra att utesulta romaromet också, eller byta ut det mot något annat.
 
 
 
 
Här är fem sorters kakor uppdukade, samt lite frukt, dricka och nötter.
 

Hallonkakor

on söndag, 09 juni 2013. Posted in LCHF/low carb

Igår kväll hade jag en riktigt rolig kväll, då vi var några kompisar som firade en väns födelsedag. Eftersom födelsedagbarnet är segwayinstruktör, åkta vi alla segway och körde segwaypolo (ni vet polo där man sitter på hästar? Tänk bort häst och lägg till segway). En gång under kvällen  kom fyra föräldrar (nattvandrare?) och undrade om vi gick i 9:an eller gymnasiet. Oj, vad vi skrattade (då vi är 21-27)! Vissa lite äldre har verkligen en tendens att tro att man är ungefär hälften så gammal som man är... Vi gick även och åt på en pizzeria, och självklart går det att göra bra val i matväg även där. Jag valde en caesarsallad, vilket nästan alltid är underbart gott! Till kvällen hade jag även tagit med uppskuren och fräsch frukt till alla.
 
Denna söndag fortsätter myset. Jag ska nämligen ha en liten  afternoon tea med tre nära vänner hemma hos mig! Allt går i "Baka Sockerfritt"- anda. Jag ska bjuda på romtryfflar, mazarinkladdkaka, kärleksmums, kryddkaka och hallonkakor! Jag har tidigare gjort både hallongrottor och syltgrottor, och detta är en variant på dessa. Sylten gör jag enkelt genom att koka/värma upp hallon med grädde och valfri mängd sötning till en tjock kräm. Det går även bra att mosa hallon direkt (utan att värma) eller att använda sylt.
 
 


Hallonkakor
– 8 stycken

Kakdeg:
35 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
10 gram finhackade pecannötter
1 ½ msk hasselnötsmjöl
1 msk riven kokos
½ msk kokosmjöl
1 ½ - 2 msk sötströ
1 ½ krm kanel
½ krm vaniljpulver

Hallonfyllning:
35 gram hallon
1 tsk sötströ (efter smak)
½ msk vispgrädde

Hallonfyllning
Lägg hallon, 1 tsk sötströ och vispgrädde i en kastrull och värm tills hallonröran tjocknar.

Kakdeg
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till en deg. Rulla degen till bollar och gör en grop i mitten av varje boll. Lägg en klick hallonfyllning i varje grop. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Banancheesecake

on lördag, 08 juni 2013. Posted in Baka med frukt

Återigen en dag med fint väder! Jag har tidigare sagt att jag tror att denna sommar kommer bli varm, och bra mycket varmare än den förra tråksommaren, och nu tror jag det mer än någonsin! Det fina vädret passar bra idag, då jag ska fira en vän och åka segway i stan ikväll. Ska bli intressant att se om jag lyckas undvika att köra på någon. Är ni i Stockholm? Jag ber er att se upp och hålla er borta från cykelvägarna (eller var det nu är man kör) ;)
 
I skrivande stund har jag just kommit hem från ett skivstångpass på friskis och lite välbehövlig styrketräning. Jag kunde heller inte hålla mig från att provsmaka min nya komposition, nämligen en cheesecake med banan! Så himla god och krämig med en härlig banansmak! Jag använder nästan alltid mascarpone i mina cheesecakes, då det bidrar med en len och krämig konsistens. Jag har även lite choklad i kakan, vilket är valfritt.
 
 
 

Banancheesecake

Botten:
20 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
1 msk riven kokos
1 msk sötströ
1 krm vaniljpulver
½ krm kanel

Cheesecakefyllning:
40 gram banan
1 ägg
80 gram mascarpone
2 msk vispgrädde
1 msk sötströ
1 krm vaniljpulver

Fyllning: 30-40 gram banan och ev. 15 gram ljus sockerfri choklad

Botten
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser med varandra och blanda sist ner det rumsvarma smöret. Tryck ut degen i en liten springform (12 cm).

Cheesecakefyllning
Lägg ingredienserna till cheesecakefyllningen i en bunke och vispa ihop allt med en elvisp (går också bra med en stavmixer), tills allt blandats noga. Börja med att skiva ca 40 gram banan och lägg detta samt ev. bitar av choklad på bottnen. Fördela sedan över cheesecakefyllningen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter tills cheesecaken får en fast konsistens (nästan slutat dallra). Låt kakan stå tills sig i minst ett par timmar (gärna över natten).

Matbloggstoppen