• Banoffee Pie
    Banoffee Pie
  • Chokladbitar med hallon och lakrits
    Chokladbitar med hallon och lakrits
  • Chokladkolatårta med hasselnötsbotten
    Chokladkolatårta
  • Chokladsufflé, mejerifri
    Chokladsufflé, mejerifri
  • Dammsugare, low carb
    Dammsugare, low carb
  • Devil’s food muffins, glutenfria, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Devil’s food muffins
  • Fudgebrownie med mandelsmör //Baka Sockerfritt
    Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria lussebullar utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Glutenfria lussebullar
  • Glutenfria pannkakor
    Glutenfria Pannkakor
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
    Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kokostoppar med kardemumma //Baka Sockerfritt
    Kokostoppar med kardemumma
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
    Krämig lakritsglass med brynt smör
  • Glutenfria pepparkakor utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Marjas hälsosamma pepparkakor
  • Vegansk mockafudge utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Mockafudge
  • Pepparkaksgranola (nötfri) //Baka Sockerfritt
    Pepparkaksgranola (nötfri)
  • Pepparkakskladdkaka, glutenfri, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Pepparkakskladdkaka
  • Saffranskola, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Saffranskola, utan tillsatt socker
  • Salted caramel brownie
    Salted caramel brownie
  • Hälsosamma Sarah Bernhardt utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Sarah Bernhardt
  • Hälsosamma Twix
    Twix, hälsosamma

Saffransostkaka

on måndag, 27 november 2017. Posted in LCHF/low carb

Saffransostkaka utan tillsatt socker, glutenfri //Baka Sockerfritt


Sponsrat samarbete med Dr. Oetker

 

Juletider närmar sig med stormsteg! Jag riktigt njuter av att baka med saffran. Det gäller att passa på när det är säsong! Saffran måste vara en av mina favoritkryddor, och även om det såklart går att baka med det året runt känns det extra passande nu till vintern. Jag älskar hur saffran luktar och smakar - och dessutom sprider det en så härlig stämning!

Till varje jul bakar jag minst en saffransostkaka och i detta inlägg ser ni min nyaste och godaste variant. I receptet använder jag saffransarom från Dr. Oetker. Saffransarom som passar utmärkt att baka med (och laga mat) och är smidig att använda. Lätt att få tag i är den dessutom då den köps i vanliga mataffärer (jag hittar den alltid vid "bakavdelningen").

Saffransostkakan är krämig och som ost har jag använt mig av ricotta (en italiensk färskost) som har en mjuk konsistens och mild, lite nötig smak. I ostkakesmeten har jag tillsatt finhackad sötmandel, vilket bidrar till den där lilla crunchen som jag tycker är viktig i ostkakor! Vad mer är har jag tillsatt ett par droppar bittermandelarom från Dr. Oetker för att få till den klassiska ostkakesmaken. På kakan har jag strösslat över lite av Dr. Oetkers mandelspån vilket jag tycker gör hela ostkakan extra fin och aptitretande!

Min saffransostkaka anser jag är godast att äta ljummen (värm gärna en liten kort stund i mikron/ugn om den hunnit stå i kylen). Den är god att äta som den är, men det blir extra lyxigt med grädde. Servera gärna med några hallon för en härlig brytning!

  

Saffransostkaka utan tillsatt socker, glutenfri //Baka Sockerfritt

 

 

Saffransostkaka

2 ägg
250 gram ricottaost
½ dl vispgrädde
½ dl mjölk
½ dl Dr. Oetker sötmandel
½ dl mandelmjöl
1 ½ msk sötningsströ
2 tsk Dr. Oetker saffransarom
1 - 2 droppar Dr. Oetker bittermandelarom

Topping: 2-3 msk Dr. Oetker mandelspån

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa samman alla ingredienser förutom sötmandel med en mixer tills allt blandats. Finhacka sötmandel och blanda ner detta. Klä en brödform, ca 1.5 liter, med bakplåtspapper och fördela i smeten. Strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter.

 


Sponsrat samarbete med Dr. Oetker

Saffransostkaka utan tillsatt socker, glutenfri //Baka Sockerfritt

Saffransostkaka utan tillsatt socker, glutenfri //Baka Sockerfritt

Saffransostkaka utan tillsatt socker, glutenfri //Baka Sockerfritt

Saffransostkaka utan tillsatt socker, glutenfri //Baka Sockerfritt

Veckan som gått, veckan som kommer

on måndag, 27 november 2017. Posted in Föräldralivet, Entreprenörskap

Förra veckan har för min del varvat högt och lågt, om man kan säga så. Det har varit snö"kaos" så att jag missat en inbokad träff och halvvakna nätter på grund av sjukt barn, men också världens underbaraste tjejmiddag och en mysig familjejulfika! Som tur frisknade Aline på sig väldigt snabbt och hennes feber varade bara under en natt. Julfikan kombinerades med lite födelsedagfirande eftersom jag fyllt 27 år! Bland annat bjöd jag på juliga nöt- och fruktbollar (visar hela receptet senare). Älskar att använda mig av pepparkaskrydda just nu!

Födelsedagarna är inte rikigt vad de har varit tidigare. I alla fall för min del så känns det som om födelsedagen mest är som en vanlig dag nu under småbarnsåren. Man får helt enkelt försöka hinna fira lite när man har möjlighet. Att bland annat bjuda två vänner på en lite finare restaurang var ett perfekt sätt för mig att fira min dag (två dagar efter). Jag har ungefär noll komma noll ork och lust att dra ihop någon fest eller liknande tillställning, så det här var mitt sätt att ändå göra någonting! Middagen åt vi på SMAK i Stockholm och vi valde fem små rätter var (plus någon drink till). Att komma hemifrån på något sådant avslappnande var ungefär den bästa "present" jag kunde få!

Just nu är det nog inget nytt i jobbväg. Mina samarbeten rullar på, och december är som vanligt något av en "högsäsong" på bakasockerfritt. Jag lovar att jag kommer visa er massor utav spännande recept, samarbeten och även tävlingar, så håll utkik!

Nu är den första riktiga julveckan här då både december och första advent kommer i intågande. Nu ska jag ta tag i julpyntandet som jag sett fram emot så länge! Tyvär är det ju lite stressigare nu när tiden är knapp (på grund av två småbarn), men jag ska nog försöka få upp något litet pynt då och då (så blir jag väl klar lagom till jul i alla fall, haha). Denna vecka ser jag fram emot årets andra julfirande som består av en brunch på självaste första advent. Aline ska även på sin 4-månaderskontroll på BVC och vi är så nyfikna över hur mycket hon har växt!

Nu är det den sista veckan som helt föräldraledig (även om jag jobbar cirka 30% och tar halv föräldrapenning), och jag ser så fram emot den nya tiden då jag kan fokusera mer på mitt företagande!

 

Honungsknäck

on söndag, 26 november 2017. Posted in GI

Honungsknäck, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

 

 


Knäck hör minst sagt julen till och det är något jag bakar minst en gång till varje jul! I det här receptet har jag använt mig av honung istället för sirap, och det passar alldeles utmärkt! Den söta och lena honungssmaken sitter fint i dessa godsaker.

Jag låter knäcken bli 125 grader och för att mäta detta använde jag en kökstermometer (blir generellt något mjukare än "vanlig" knäck). En lägre temperatur ger en mjukare konsistens, och en högre mer hård. Som sig bör har jag också haft mandelsplitter i, vilket såklart går att utesluta eller ersätta mot exempelvis riven kokos.

 


Honungsknäck, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

 



Honungsknäck - ca 40 stycken

1 2/3 dl vispgrädde
2/3 dl honung
2/3 dl sockerersättning
2/3 dl mandelsplitter
2 msk rumsvarmt smör
1 krm vaniljpulver


Koka upp grädde, honung, sötströ och vanilj i en kastrull. Sänk värmen och låt koka på relativt svag värme tills massan tjocknar och temperaturen når ca 125 grader. Rör om då och då. Detta tar drygt två timmar. Ta bort kastrullen från plattan, tillsätt smör och mandelsplitter. Fördela i knäckformar. Låt stelna. Förvaras i kylskåp.

 


 

Honungsknäck, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Honungsknäck, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Glutenfri chokladkaka, utan tillsatt socker

on lördag, 25 november 2017. Posted in LCHF/low carb

Glutenfri chokladkaka, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

 

 

Alla som gillar choklad räcker upp en hand! Det här receptet på mjuk chokladkaka är för er. Själv är choklad något av det bästa jag vet här i livet (om nu någon skulle ha missat det) och jag tycker att denna lågkolhydratsvariant är en riktig, riktig höjdare. Lagom söt och med mycket chokladsmak! Kakan serveras gärna med en klick vispad grädde eller dylikt (eller varför inte lyxa till det lite extra med hälsosam glass?).



Glutenfri chokladkaka, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

 



Glutenfri chokladkaka, low carb

100 gram smör
50 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
4 ägg
1 dl mandelmjöl
3/4 dl vispgrädde
3/4 dl sockerersättning
ca 4 msk kakao
½ dl kokosmjöl
½ msk bakpulver
1 krm vaniljarom

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, ta bort kastrullen från plattan och tillsätt därefter choklad och rör om tills chokladen smält. Blanda alla torra ingredienser med äggulorna och blanda därefter med det smälta chokladsmöret. Vispa äggvitor och vispgrädde var för sig med elvisp. Rör försiktigt ner grädde och äggvitor i smeten. Smörj och ”mjöla” en 1,5 liter brödform och fördela i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30-35 minuter. Börjar kakan få för mycket färg, sänk värmen till 150 grader och låt kakan stå kvar lite längre tills den blir nästan helt fast (den kan fortfarande få vara lite, lite kladdig i mitten).

 

 

Glutenfri chokladkaka, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Tips till julgodiset - Mozartkulor utan tillsatt socker

on fredag, 24 november 2017. Posted in LCHF/low carb

Hälsosamma Mozartkulor utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

 



Jag har i skrivande stund två julfikor/bruncher inbokade och det börjar bli dags att spåna fram vad jag ska bjuda på under både jul och dessa tillställningar. Jag har en hel del idéer och en av dessa är det klassiska julgodiset mozartkulor. Fast i en mer hälsosam tappning då. Både nougaten och mandelmassan svängs enkelt ihop, och även om godiset består av tre lager är det inte speciellt krångligt att göra.

Nougaten består av bland annat hasselnötter (jag kör på rostade utan skal) och smält choklad utan tillsatt socker. Det går dock också bra att anväda en färdiggjord hasselnötskräm eller liknande om den är mer åt det tjocka och fasta hållet i sin konsistens. Även en liten chokladbit kan fungera som mitt om man vill förenkla det ytterligare! Mandelmassan består av mandelmjöl och äggvita. Sötat har jag gjort med en sötning i "florformat" (som florsocker, fast utan tillsatt socker). Det går säkerligen att använda Icas sötströ eller Sukrin (sötning i samma konsistens som strösocker), men då blir konsistensen inte lika slät (använd en mindre mängd beräknat i volym, då det väger mer). Resultatet blir sååå gott och blir fint att ge bort!

 

Hälsosamma Mozartkulor utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

 



Hälsosamma Mozartkulor - 12 stycken

Nougat:
25 gram hasselnötter, rostade utan skal
25 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
1 msk kokosolja
½ - 1 msk sukrin melis
ca 1 krm vaniljpulver

Mandelmassa:
2 äggvitor
3 dl mandelmjöl
4 msk sukrin melis (eller annan sötning i ”florformat”)
4 droppar bittermandelarom

Choklad:
100 gram choklad, utan tillsatt socker

Nougat
Mixa hasselnötterna till en finmalen konsistens. Smält chokladen försiktigt tillsammans md kokosoljan (gärna i ett vattenbad). Blanda samman alla ingredienser och låt kallna helt i kylskåp (eller frys för en kortare tid).

Mandelmassa
Blanda samman alla ingredienser. Är konsistens får hård tillsätts mer äggvita (eller lite grädde), är den för lös tillsätts mer mandelmjöl.

Ta en liten bit nougat (ca 1 tsk) och forma till en boll. Ta en större klick mandelmassa och platta ut. Lägg nougatbollen i mitten och fördela mandelmassan runt, och rulla det hela till en boll.

Choklad
Smält chokladen försiktigt (gärna i vattenbad, tillsätt eventuellt lite kokosolja). Doppa varje boll i chokladen och låt stelna helt på bakplåtspapper. Förvara i kyl.

 

 

 

Hälsosamma Mozartkulor utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Matbloggstoppen