• "Delicatobollar", utan tillsatt socker
    "Delicatobollar", utan tillsatt socker
  • Banoffee Pie
    Banoffee Pie
  • Brownie i en mugg  //Baka Sockerfritt
    Brownie i en mugg
  • Brownie utan mjöl
    Brownie utan mjöl
  • Chokladbitar med hallon och lakrits
    Chokladbitar med hallon och lakrits
  • Chokladhavrerutor
    Chokladhavrerutor
  • Chokladkolatårta med hasselnötsbotten
    Chokladkolatårta
  • Chokladmousse i två lager
    Chokladmousse i två lager
  • Chokladsufflé, mejerifri
    Chokladsufflé, mejerifri
  • Dammsugare, low carb
    Dammsugare, low carb
  • Glutenfria pannkakor
    Glutenfria Pannkakor
  • Gräddtårta
    Gräddtårta
  • Havreplättar, veganska
    Havreplättar, veganska
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
    Krämig lakritsglass med brynt smör
  • Nyttiga Kärleksmums
    Kärleksmums
  • Marjas Peanut butter cups
    Marjas Peanut butter cups
  • No bake Chokladmoussepaj
    No bake Chokladmoussepaj
  • Salted caramel brownie
    Salted caramel brownie
  • Hälsosamma Twix
    Twix, hälsosamma
  • Våfflor med banan
    Våfflor med banan

Nöt- och fruktbollar

on lördag, 06 maj 2017. Posted in Paleo, Mellanmål, Baka med frukt, Baka utan spis

I veckan fick jag ett sug efter raw barer eller nöt- och fruktbollar (eller liknande). Tur att jag hade de två ingredienserna som jag behövde hemma! Jag hade precis nötter så att det räckte till en liten sats (det blev fyra stycken). Receptet är mycket enkelt.

Du behöver lika delar (i vikt) valnötter och färska dadlar. Jag körde 50 gram av varje och fick fyra stycken bollar. Det är ju inte jättemånga, så det går med fördel att utöka receptet. Hur som helst mixade jag nötterna med en stavmixer och blandade därefter för hand med de färska dadlarna. Jag mixade med flit inte nötterna till en helt finmalen konsistens, för jag gillar när mina nöt- och fruktbollar innehåller lite bitar/crunch. Sedan är det bara att rulla till bollar!

Givetvis går detta att variera hur mycket som helst. Exempel på alternativ jag gillar är:
- Byta ut cirka hälften av valnötterna till torrostade cashewnötter.
- Tillsätta kakao för chokladsmak.
- Tillsätta lite riven kokos.

Detta blir ett perfekt snacks!



Nöt- och fruktbollar //Baka Sockerfritt

Nöt- och fruktbollar //Baka Sockerfritt

Nöt- och fruktbollar //Baka Sockerfritt

Banan- och jordnötskaka, utan tillsatt socker

on fredag, 05 maj 2017. Posted in Baka med frukt

Idag åker min man Artur iväg för en weekend med sin pappa och brorsa. Jag är inte alls avundsjuk! Lite spänd är jag över hur det ska gå att vara själv i tre dagar med en tvååring, samtidigt som jag är (hög)gravid och med en hiss som repareras. Jag tror absolut att det kommer bli tufft, men inte outhärdligt. Det kommer förstås bli minimalt med jobb och lite mer mutor i form av TV och mobil...

I och med ovanstående har jag försökt bunkra upp i alla fall med lite extra bakning under veckan. Igår hann jag med att baka en härlig banan- och jordnötskaka. Även om kakan är i tre lager, är den enkel att göra. Lager två och tre består liksom av jordnötssmör respektive smält choklad. I detta fall använde jag färdiggköpt jordnötssmör vilken jag blandade med lite sötning. Givetvis går det att göra eget jordnötssmör också (och om du använder mitt recept på detta behövs ingen sötning tillsättas)!

Hoppas ni alla har en ljuvlig fredag!



Banan- och jordnötskaka, glutenfri och utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt



Banan- och jordnötskaka

Botten: 
70 gram mogen banan 
1 dl mandelmjöl 
2 msk hasselnötsmjöl 
1 msk kokosmjöl 
1 msk sötningsströ 
1 msk kakao 
1 krm vaniljpulver

Toppa med: 
70 gram jordnötssmör + 1-2 tsk sötningsströ
50 gram choklad, utan tillsatt socker (jag kör 50/50 mörk resp. ljus)

  

Botten 
Sätt ugnen på 150 grader. Mosa bananen och blanda med övriga ingredienser. Fäst en bit bakplåtspapper i botten på en 12-cm springform. Fördela degen i botten. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna.

Topping 
Blanda jordnötssmör med sötning och fördela över botten. Smält choklad (ev. med kokosolja) och bred till sist på detta. Låt kakan svalna. Förvara i kyl.




Banan- och jordnötskaka, glutenfri och utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Banan- och jordnötskaka, glutenfri och utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Banan- och jordnötskaka, glutenfri och utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Sugen på glass?

on torsdag, 04 maj 2017. Posted in Glass

Med risk för att låta tjatig så måste jag säga att jag ääälskar att våren är här på riktigt! Värmen och solen är så välkommen. Jag hade dessutom börjat misströsa när april förde med sig snö varannan dag... Jag vill hylla våren med glassbonanza - ett inlägg fyllt med inspiration för hälsosamma glassar av olika slag. Jag tycker visserligen att glass passar året runt (och äter det året runt också), men måste erkänna att en fräsch och svalkande glass passar minst sagt extra bra just nu.  

Nedan ser ni fem hälosamma glassar. Kika gärna in mitt tema glass för fler recept.










Ljuvlig lakritsglass med brynt smör




Mockaglass med banan och nötter som bas (lätt att göra vegansk)




Strawberry nice cream - riktigt lättgjord och påminner om mjukglass

Blåbärspannacotta, utan gelatin

on onsdag, 03 maj 2017. Posted in LCHF/low carb

Vilket skönt väder vi har haft under de senaste dagarna! Att inte behöva bära handskar, eller vara orolig för snöstorm, är fantastiskt. Nu är jag sugen på att experimentera fram fräscha recept med uppfriskande smaker. Igår gjorde jag en liknande variant av min hallonpannacotta fast med blåbär - en blåbärspannacotta utan gelatin. Istället för gelatin använder jag agar agar som är ett veganskt alternativ i pulverformat. Detta går att köpa i vanliga mataffärer. 

Som bas har jag blåbär (jag körde frysta) och grädde. Vispgrädde används med fördel, men annan grädde går också bra (kanske jag hade en skvätt matlagningsgrädde i då vispgrädden tog slut för snabbt...). Den som vill ha ett veganskt alternativ experimenterar gärna med kokosgrädde/kokosmjölk eller liknande.

Toppa gärna pannacottan med blåbär! Jag toppade en portion med mosade blåbär där jag hällt bort överbliven "blåbärssaft" och sötat med lite sötning. Den andra toppade jag med hela blåbär.




Blåbärspannacotta utan gelatin och tillsatt socker //Baka Sockerfritt




Blåbärspannacotta utan gelatin - 2 portioner

80 gram blåbär
1 ½ dl grädde
½ -1 msk sötningsströ
1 ½ krm agar agar
½ krm vaniljpulver


Lägg grädde i en kastrull och vispa ner agar agar. Låt stå i någon minut (kall). Sätt på plattan och koka upp. Sjud under någon minut. Tillsätt blåbär. Mixa samman med en stavmixer till en slät konsistens. Söta efter smak och tillsätt vanilj. Häll upp i små glas och låt stå under ett par timmar (eller över natten). Dekorera gärna med blåbär!




Blåbärspannacotta utan gelatin och tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Blåbärspannacotta utan gelatin och tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Blåbärspannacotta utan gelatin och tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Blåbärspannacotta utan gelatin och tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Blåbärspannacotta utan gelatin och tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Blåbärspannacotta utan gelatin och tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Chokladsufflé, mejerifri (utan tillsatt socker)

on tisdag, 02 maj 2017. Posted in LCHF/low carb

Med en ny månad kommer ett nytt "Baka Sockerfritt"-mail med inspiration, tips och härliga recept. Anmäl dig gärna till detta genom att skriva i mail i "signa upp mig"-rutan i den högra kolumnen om du använder dator, eller under alla inlägg om du använder mobil.

Jag tänkte nu visa er ett recept som jag hade med i mitt tidigare nyhetsbrev - ett ljuvligt recept på chokladsufflé! Av vad jag kan dra mig till minnes är det första gången jag bakar detta, men absolut inte den sista. Stort plus för att det är enkelt också. Denna variant är utan mejeriprodukter (dubbelkolla din choklad, även om de flesta mörka är utan mejerier). Tillsätt gärna med lite extra kakao för en kraftigare chokladsmak!



Hälsosam Chokladsufflé, mejerifri, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt




Chokladsufflé, mejerifri - 3 till 4 stycken

2 ägg
50 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
1 ½ - 2 msk sötningsströ
1 ½ msk kokosolja
1 krm vaniljpulver
ev. ½ msk kakao för kraftigare chokladsmak

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg bitar av choklad i en liten skål tillsammans med olja. Värm i mikron i 30 sekunder och rör tills chokladen smält. Separera äggvita från gulan och fördela i separata skålar. Vispa äggvita med sötströ pösigt med en elvisp. Vispa därefter äggulan lite lätt. Blanda äggula med chokladen, vanilj samt eventuellt kakao. Vänd försiktigt ner äggvitan. Fördela smeten i små ugnssäkra formar, ca 1-2 cm upp från kanten. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera gärna rumstempererad, men går också bra att servera kall. Toppa gärna med bär, florsötning, hackad choklad och/eller valfri grädde. 





Hälsosam Chokladsufflé, mejerifri, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Hälsosam Chokladsufflé, mejerifri, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Hälsosam Chokladsufflé, mejerifri, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Hälsosam Chokladsufflé, mejerifri, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
Matbloggstoppen