• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
  • Chokladrutor med cornflakes
  • Dalgona Coffee
  • Dammsugare, low carb
  • Drömrulltårta
  • Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kanelpannkakor
  • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Mjuk chokladkaka
  • No bake Snickersbar
  • Rulltårtstårta
  • Salted caramel brownie
  • Salted caramel chokladkaka
  • Sandkaka, utan tillsatt socker
  • Twix, hälsosamma
  • Äppelkaka med kolasås
  • Äppelkaka med tosca

Äppelkaka med kolasås, utan tillsatt socker

on söndag, 21 februari 2021. Posted in Baka med frukt

Äppelkaka med kolasås, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 
 
Jag älskar att baka med äpplen och såklart älskar jag äppelkaka. Jag vill visa er en av mina bästa äppelkakor, vilken jag gjorde i höstas! Det är sannerligen inte vilken äppelkaka som helst, utan en ljuvlig variant med kolasås. Såsen är inte bara god utan gör även kakan extra saftig. Ni måste testa!
 
Kakan äts rumstempererad eller ljumen (men förvaras i kyl) antingen som den är eller med exempelvis en kula vaniljglass utan tillsatt socker (det gjorde jag - passar perfekt till).
 
 
Äppelkaka med kolasås, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 

Äppelkaka med kolasås - ca 6 bitar

Kaksmet:
3 ägg
1 äpple
150 gram smör, rumsvarmt
1 ½ dl sockerersättning (Use Like Sugar) 
1 ½ dl mandelmjöl
1 1/3 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1-2 tsk kardemumma

Kolasås:
1 ½ dl vispgrädde
2 ½ msk fibersirap honey

Kaksmet
Sätt ugnen på 160 grader. Smält smöret och vispa ägg och sockerersättning pösigt med elvisp. Blanda samman alla torra ingredienser och rör ner i äggvispet tillsammans med det smälta smöret. Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper, ca 1.5 liter. Skala och skär ett äpple i tunna skivor och tryck ner i smeten. Sätt in kakan i nedre delen av ugnen.

Kolasås
Sjud vispgrädde och fibersirap. Och när äppelkakan varit inne i ca tio minuter och såsen sjudit lika länge hälls ungefär hälften av såsen över äppelkakan (såsen ska sjunka ner till stor del). Fortsätt gräddningen av kakan. Kolasåsen ska sjuda runt tio minuter till så att den hinner tjocka lite mer (och därefter tas den av från plattan, men kan värmas upp igen för att bli smidig och mer lätthanterlig). Grädda äppelkakan i ytterligare 25 minuter (totalt ca 35 minuter, eller tills konsistensen blir fast). Häll över resterande kolasås.

 

Äppelkaka med kolasås, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
Äppelkaka med kolasås, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt

Bountyrutor, utan tillsatt socker

on torsdag, 18 februari 2021. Posted in LCHF/low carb

Bountyrutor, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 

 

Till alla kokos- och chokladälskare så måste ni testa mina bountyrutor. Enkla och så goda! Grunden är en krämig kokosmassa, vilken i sin tur täcks med ett lager smält choklad. Perfekt godis att unna sig lite då och då. Chokladen jag använde valde jag att köra hälften ljus och hälften mörk (men det går givetvis att ta bara ljus eller mörk)!

 
Bountyrutor, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt



Lättgjorda bountyrutor - 6 bitar

Kokosmassa:
3 dl riven kokos
1 2/3 dl vispgrädde
3 msk fibersirap gold/honey
ev. 1 msk sötning

Chokladdopping:
75 gram choklad, utan tillsatt socker

Koka upp grädde och fibersirap och låt sjuda under ca 10 minuter. Häll i kokos och eventuell extra sötning. Om önskas mixas massan för att få en slätare konsistens. Klä en liten form (ex matlåda eller liten brödform) med bakplåtspapper och tryck ut kokosmassan i botten.

Smält choklad och ber över kokosen. Låt stelna och skär i bitar.


 

Bountyrutor, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
Bountyrutor, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt

Syltgrottor utan gluten och tillsatt socker

on lördag, 13 februari 2021. Posted in LCHF/low carb

Syltgrottor utan gluten och tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 
 
Mina hallon/syltgrottor är en av mina favoritsmåkakor, och dom tål att visas igen! Denna småkaka var en av dom första kakorna jag lärde mig baka när jag var liten, därför tycker jag det är extra kul och gott med dessa. 

Degen i receptet består främst av mandelmjöl, och hallonfyllningen görs enkelt genom att blanda hallon (jag kör frysta som fått tina) med sockerersättning. Såklart går det alldeles utmärkt att använda någon slags hallonsylt (finns utan tillsatt socker), eller sylt av någon annan sort. Blåbärssylt eller jordgubbssylt är toppen det med!  

Syltgrottor utan gluten och tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 

Syltgrottor - 8 stycken

30 gram smör
1 dl mandelmjöl
1 - 1 ½ msk sockerersättning
1 msk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
1 krm vaniljpulver

Hallonfyllning:
30 gram hallon
1 tsk sockerersättning


Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser förutom den till hallonfyllningen). Tillsätt smöret och blanda till en deg. Rulla åtta bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck en grop i varje boll. Mosa hallon och tillsätt lite sötning. Fördela hallonfyllningen i alla gropar. Grädda mitt i ugnen i ca 18 minuter. Låt svalna.

 

Syltgrottor utan gluten och tillsatt socker // Baka Sockerfritt

Semlor utan gluten och tillsatt socker

on torsdag, 11 februari 2021.

Semlor utan gluten och tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 
Sponsrat samarbete med Lailas mjölmix
 
 
Ingen har väl missat att det är semmeldagen på tisdag? Klart att man ska baka semlor i alla fall minst en gång per år. Speciellt i år kan jag tycka - när tiderna är oroliga är det viktigt att passa på att fira allt som är värt att firas!
 
Själv har jag gjort ett enligt mig superbra nytt semmelrecept för i år med Lailas blåa glutenfria mjölmix som bas. Mjölmixen är utan ägg- och mjölkprodukter och är riktigt bra att ha i bulldegar och gör att degen blir smidig och lättarbetad! För att degen ska kunna jäsa har jag tillsatt 1 msk honung i degen (av vad jag förstått så ska jästen "äta upp" honungen så att dess sockerarter inte finns kvar när allt har jäst klart. Bulldegen har jag smaksatt med malen kardemumma från Kockens kryddor som är ett måste att ha i och som är så gott i bulldeg!
 
Mandelmassan till semlorna gör jag enkelt av mandelmjöl och äggvita, vilken jag fyller bullarna med - plus att jag toppar med vispad grädde ovanpå detta såklart. Den som vill pudrar dessutom semmellocket med sockerersättning i form av florsocker, eller lite extra mjölmix. 
 
 
Semlor utan gluten och tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 

Semlor utan gluten och tillsatt socker - 10 stycken

Semmelbullar:
½ förpackning blå jäst
75 gram smör
5 dl Lailas mjölmix, blå
2 ½ dl mandelmjöl
2 ½ dl mjölk
3/4 dl sockerersättning
1 msk honung
1 msk fiberhusk/pulveriserat psylliumfröskal
2 tsk Kockens kardemumma, malen 
1 tsk bakpulver
1 krm salt

1 äggvita till pensling

Mandelmassa:
3 äggvitor
2 ½ dl mandelmjöl
2 msk sockerersättning
ca 6 droppar bittermandelarom (eller motsvarande)
mjölk/grädde

Fyllning:
ca 3 dl vispgrädde

 

Semmelbullar
Smält smöret, blanda därefter ner mjölken och låt bli fingervarmt/37 grader. Blanda ut jästen och tillsätt även fiberhusk och låt svälla i ca 5 minuter. Rör även ner honung. Blanda resterande torra ingredienser med varandra och blanda därefter med vätskan. Arbeta degen ordentligt, gärna med degkrokar. Jäs övertäckt i 30 minuter. Ta upp bitar av degen (gärna med lite mjölmix på händerna så deg inte fastnar) och gör runda bullar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter (övertäckt). Vispa upp en äggvita och pensla bullarna med detta. Sätt ugnen på 200 grader och grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Om bullarna tar för mycket färg kan man stänga och värmen och låta dom stå på eftervärme. Låt svalna.

Mandelmassa
Blanda ihop alla ingredienser (häll lite bittermandelarom i flaskans lock och droppa därifrån för att lättare ha koll på mängden). Skär av toppen av bullarna och gör små gropar i bottendelarna. Lägg inkråmet bland mandelmassefyllningen och blanda. Tillsätt gärna lite mjölk eller grädde om mandelmassan blir för fast. Fördela mandelfyllningen i groparna.

Vispa grädden och toppa med detta. Lägg på locken och pudra gärna på florsötning!

Tips: Montera semlorna precis innan servering. Semmelbullarna förvaras i kyl och tas då fram i rumstemperatur någon timme innan servering (eller värms en kort stund i ugn) för bästa smak och konsistens (konsistensen hårdnar i kyla).

 
 
Semlor utan gluten och tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
Semlor utan gluten och tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
Semlor utan gluten och tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
Semlor utan gluten och tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
Semlor utan gluten och tillsatt socker // Baka Sockerfritt