• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
 • Chokladkola, utan tillsatt socker
 • Dalgona Coffee
 • Dammsugare, low carb
 • Drömrulltårta
 • Glutenfria Pannkakor
 • Jordnötskakor med cornflakes
 • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
 • Kladdkaksmuffins, mejerifria
 • Kolasnittar
 • Lättgjorda bountyrutor
 • Mazarinbrownie
 • Mjuk chokladkaka
 • No bake Snickersbar
 • Rulltårtstårta
 • Salted caramel brownie
 • Sandkaka, utan tillsatt socker
 • Soft Chocolate Toffee
 • Twix, hälsosamma
 • Äppelkaka med tosca

Glutenfria syltgrottor, utan tillsatt socker

on måndag, 09 mars 2020.

Glutenfria syltgrottor, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Under förra veckan bakade jag syltgrottor - det är en av mina favoritsmåkakor som jag älskat ända sedan jag var liten! Nu för tiden gör jag dom givetvis gärna utan gluten och tillsatt socker dock. Det recept på hallongrottor som ni kan se här är faktiskt ett gammalt recept från mig, men jag behövde göra lite uppdateringar - framförallt när det kom till bilderna (som tur är har jag förbättrats något på tre år).  
 
Receptet tycker jag är väldigt likt "vanliga" syltgrottor/hallongrottor (även om jag råkar ha jordgubbssylt just här) då kakorna har en bas av potatismjöl (som på sitt vis kan påminna en del om vetemjöl i sitt beteende). Detta gör givetvis att receptet inte är lowcarb-anpassat, men vill ni ha det kika HÄR för som tur är har jag just detta också! Och eftersom kakorna som sagt innehåller potatsmjöl blir konsistensen porös när kakorna är varma - så ät dom kylskåpskalla!
 
 
Glutenfria syltgrottor, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 

Glutenfria Syltgrottor - 14 stycken

80 gram smör
2 dl potatismjöl
2-3 msk sockerersättning 
1 äggula, liten

Fyllning: Fast sylt (eller liknande), utan tillsatt socker


Sätt ugnen på 175 grader. Vispa med elvisp (gärna) samman smör och sötning. Tillsätt potatismjöl och äggula och blanda noga noga. Forma degen till runda bollar och lägg i småbrödsformar. Tryck en grop med tummen i varje boll och fyll med fast sylt. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, eller tills kakorna börjar ta färg (låt dom inte bli för bruna). Låt svalna helt och stå kallt innan de äts.

 

 
Glutenfria syltgrottor, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
Glutenfria syltgrottor, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
Glutenfria syltgrottor, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
Glutenfria syltgrottor, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt

Jordnötsrutor med cornflakes

on söndag, 08 mars 2020. Posted in GI

Jordnötsrutor med cornflakes, utan tillsatt socker, glutenfria // Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Brukar ni baka med cornflakes? Sedan jag upptäckte att denna härliga produkt är så bra att baka med har jag testat på en hel del cornflakesrecept (välj gärna en glutenfri variant utan tillsatt socker). Älskar det "crunch" det ger!  
 
Idag vill jag rekommendera er att under kommande vecka baka mina jordnötsrutor med cornflakes. Kräver inte många ingredienser och är supergott! Jordnötssmöret ger en fin sälta som byter av mot det söta. Och den sega konsistensen som fibersirap ger passar även perfekt ihop med cornfalkescrunchet! Mums! 

Andra recept med cornflakes som minst sagt är värda att testa: Toscabrownie med cornflakes, Cornflakescrisp och Chokladkolarutor!
 
 
Jordnötsrutor med cornflakes, utan tillsatt socker, glutenfria // Baka Sockerfritt
 
 

Jordnötsrutor med cornflakes - 9 bitar

2 ½ dl cornflakes (glutenfria, utan tillsatt socker)
1 ½ dl jordnötssmör (osötat)
3/4 dl fibersirap gold/honey
½ dl riven kokos

Topping: 
60 gram choklad, utan tillsatt socker

Koka upp fibersirap gold och ta bort från plattan. Rör samman jordnötssmör, kokos och cornflakes och tillsätt därefter sirapen. Bred ut på en plåt/tallrik med bakplåtspapper (ca 10X10 cm stor). Smält chokladen och bred på. Låt stelna helt och skär kakan i bitar.
 

 

Jordnötsrutor med cornflakes, utan tillsatt socker, glutenfria // Baka Sockerfritt
 
Jordnötsrutor med cornflakes, utan tillsatt socker, glutenfria // Baka Sockerfritt

8 mars

on söndag, 08 mars 2020.

Välkommen till ett bakningsorelaterat inlägg! Idag är det internationella kvinnodagen. Det var väldigt många år sedan jag slutade säga "grattis" på denna dag. Det finns inget riktigt att säga grattis till! Såklart har vi kommit en lång väg sedan kvinnor fick rösträtt och gifta kvinnor fick bli myndiga, men ett grattis skulle känns som om vi vore klara med hela arbetet. Som om det faktiskt är jämnställt (pfft). Istället är denna dag en dag då vi bör uppmärksamma orättvisor och kämpa till ett mer jämnlikt samhälle (kanske lite extra jämfört med andra dagar). 
 
 
Det är en dag som denna som jag tänker lite extra mycket på de ekonomiska orättvisorna och snefördelade arbetsuppgifterna
 
Till exempel att dubbelt så många kvinnor som män upplever att dom inte har råd att skilja sig. Mycket på grund av att löneklyftan efter att man fått barn ökar. Jag får stort ångestpåslag bara av tanken att vara fast i kanske ett destruktivt förhållande - och dessutom vara/känna sig "tvingad" att vara kvar! 
 
Den ekonomiska obalansen påverkar såklart också pensionen. Skillnaden mellan kvinnor och mäns pension är sjuka (ungefär) 20%. Jag vet att jag har varit hemma mer och därför har vi beslutat att Artur ska föra över en överförbar del av pensionen (premiepension) till mig när han börjar jobba efter plugget igen. Ett annat par som jag känner har kommit överrens om att ena partens framtida lön ska gå åt till hennes pension - eftersom hon till stor del varit hemma under många år. Med detta sagt uppmanar jag par som har olika lön och/eller där en har tagit mer ansvar hemma att spara extra åt den med lägre inkomst/den som varit hemma mer (och om inte partnern går med på en jämställd ekonomi och sparande är denne ett forkin a-hole!).
 
Och visste ni att kvinnors stressnivå ökar när dom kommer hem efter en jobbdag, medan männens minskar? Det är en himlans massa procent av det obetalda arbetet som tyvärr verkar "falla" på kvinnan. För att inte tala om allt projektledande inom familjen. Dessutom är det ofta mannen som har mer tidskrävande hobbys/anser sig ha större rätt till fritidsaktiviteter. Hurrö dude - har du en halvdag fri, ge då din partner en halvdag! (Känns det jobbigt? Då kanske du ska se över din egen fritid.)
 
 
Det är en dag som denna som jag tänker lite extra mycket på de ojämställda förväntningarna

Att exempelvis män ofta tar mer plast vid möten/diskussioner - och om kvinnorna och männen nu har pratat lika mycket så upplevs det som om kvinnorna ändå pratat mer. Och att det manliga så pass ofta klassas som "standard/norm" (ta något så enkelt som en film/serie där det inte är något som helst konstigt med en manlig huvudroll. Med en kvinnlig huvudroll klassas filmen/serien oftast som en "tjejfilm").
 
Att det ofta inte uppmuntras att kvinnan i ett förhållande tjänar mer än mannen (jag vet en man i min direkta närhet som fått frågan hur det känns att jag tjänat mer än vad han gjort). Att förväntingarna på en kvinna är så pass mycket högre i kanske framförallt en småbarnsfamilj. Det är strukturellt sett närmast är en självklarhet att kvinnan ska ta mer föräldraledighet. Och tar dom ungefär lika mycket av de så kallade föräldradagarna (från f.kassan) så är det väldigt vanligt att kvinnan är hemma med samma föräldraldagar fast under en längre tid (mer obetalt alltså). Och vi har väl alla sett och hört om dom gånger en mamma lägger tid på karriären men då starkt ifrågasatts som just mamma. Medan pappan kan göra exakt samma sak - men istället få hurrarrop. Och det är väl inte bara jag som mamma som kännt att jag gjort allt i min makt och vänt ut och in på mig själv men i princip aldrig hört stärkande kommentarer gällande detta, utan detta tas för givet att jag ska göra. Min man däremot kan få glada tillrop på stan bara för att han hänger med barnen. 
 
 
Det är en dag som denna som jag tänker lite extra mycket på den skeva sexualiseringen, synen på kvinnor och förminskningen som är en vardag i vårt liv
 
Varför har - i alla fall när jag växt upp - killar som "retats" försvarats med orden "men han är bara kär i dig"? Och allvarliga händelser klassats som pojksträck? Varför anses det som helt normalt att killar oombedda tar på tjejers kroppar? Det är ju faktiskt är en jäkligt märklig grej! Och varför verka killar så ofta gå över gränsen (detta är visserligen högst personligt upplevt, men jag har varit med om allt ifrån att en äldre man velat ta bild med mig i bikini som liten, till att ha fått opassande mobilmeddelanden och att någon vill "plocka upp" mig klockan tre på natten. Och detta är förstås inga ovanliga händelser.)? 
 
Jag är trött på att män utnyttjar sin maktpositon och inte verkar tycka att fysiskt utrymme mellan sig själv och kvinnliga anställda är viktigt. Jag är sååå trött på att män - både chefer och bekanta - ska dra förminskande skämt. Jag vill inte höra skämt om att kvinnors plats är i köket eller att om jag bara hade kunnat göra en kaffe också så hade jag varit perfekt. Och ni främmande (framförallt äldre) män som tror att jag vill höra era kommentarer om mitt utseende - jag är trött på er också.
 
Det finns en väldig massa annat som jag tänker extra på en dag som denna (våld exempelvis), men då riskerar det här blogginlägget (som redan blivit någon form av uppsats) att bli till en bok. Och självklart gäller ovanstående "inte alla män" (så tröttsamt att behöva skriva hela tiden) och såklart har det inträffat händelser i världshistorien som också varit den omvända. Så har jag fått det skrivet. Så slipper någon kränkt stackare känna sig stött. 
 
 
 
 
Tråkigt nog har jag ingen vidare bra bild som passar detta inlägg, så jag lånade denna från Stocksnap

Dammsugarens dag 2020!

on torsdag, 05 mars 2020. Posted in LCHF/low carb

Dammsugare, utan tillsatt socker, glutenfria // Baka Sockerfritt
 

 

I övermorgon (lördag) är det punschrullens, a.k.a. dammsugarens, dag. Och jag tycker att dammsugare kan vara sååå gott! Dessa hemgjorda är, om ni frågar mig, bra mycket godare än dom man kan hitta i caféer - och fräschare!

Detta recept på dammsugare, som alltså är utan tillsat socker och glutenfritt, är även low carb. Dammsugarens mitt är smaksatt med arraksarom för att få till den klassiska "dammsugarsmaken" och denna är i sin tur rullad i en mandelmassa som är superenkel att göra. Givetvis är sedan kanterna doppade i smält choklad som sig bör!

 

Dammsugare, utan tillsatt socker, glutenfria // Baka SockerfrittGlutenfria dammsugare - 10 stycken

Chokladdegen:
50 gram rumsvarmt smör 
2 dl mandelmjöl
1 dl riven kokos 
3 msk sockerersättning
1 ½-2 msk kakao
3 krm arraksarom
ca 1-2 krm vaniljpulver

Mandelmassa:
50 gram smör
3 dl mandelmjöl
3 msk sockerersättning
1 msk fiberhusk

Dekoration:
70 gram choklad, utan tillsatt socker


Chokladdegen

Blanda alla ingredienser till degen och forma tio små längder utav den. Låt gärna vila i kylen medan mandelmassan görs.

Mandelmassa
Blanda ingredienserna till mandelmassan, låt stå kallt i några minuter. Lägg därefter degen mellan två bitar bakplåtspapper och kavla ut till en avlång fyrkant, ta bort det översta pappret. Klä försiktigt de små chokladlängderna med massan. Hjälp gärna till med bakplåtspappret mandelmassan är utkavlad på, då massan kan gå sönder om du med fingrarna drar upp massan på längderna.

Dekoration
Smält chokladen och doppa/häll chokladen på dammsugarnas kanter. Låt stelna.

 

Dammsugare, utan tillsatt socker, glutenfria // Baka Sockerfritt

Bananens dag - min bästa kaka med banan

on onsdag, 04 mars 2020. Posted in Baka med frukt

Mazarinkaka med banan och choklad, glutenfri, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 
 

Idag är det bananens dag (som jag även uppmärksammade igår med ett härligt bananinlägg)! Denna dag till ära vill jag tipsa om något som jag tror är ett av mina bästa recept NÅGONSIN - en otroooooligt god banankaka med mazarinsmak och chokladtäcke. Den är fantatiskt saftig, och banan plus mazarin plus choklad är en minst sagt a m a z i n g smakkombo. Om ni inte har testat, bara gör't. 

Tips: Banankakan, även utan chokladtoppingen, är väldigt god som den är. 

 

Mazarinkaka med banan och choklad, glutenfri, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 

Mazarinkaka med banan och choklad

2 ägg
200 gram mogen banan 
60 gram smör 
2 dl mandelmjöl
¾ dl sockerersättning
3 msk kokosmjöl
2 msk vispgrädde 
2 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver 
ca 6 droppar bittermandelarom

Choklad utan tillsatt socker att bre på kakan (ca 80 gram)

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och mosa bananen. Blanda de torra ingredienserna och rör därefter ner mosad banan, ägg, smält smör, grädde och arom. Klä en brödform (ca 1,5 liter) med bakplåtspapper och häll ner smeten i denna. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 minuter tills den är fast (känn med en sticka). Smält choklad och fördela på kakan (varva gärna ljus och mörk choklad). Skär kakan i skivor.

 
 

Mazarinkaka med banan och choklad, glutenfri, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt