
Snickersbarer (utan ugn)


Snickersbarer (no bake) - 6 bitar
Botten:
ca 60 gram färska dadlar, urkärnade
1 ½ dl mandelmjöl
Jordnötsfyllning:
60 gram färska dadlar, urkärnade
½ dl jordnötssmör
½ dl salta jordnötter
½ msk kokosolja
Chokladöverdrag:
70 gram choklad, utan tillsatt socker
Botten
Mosa samman dadlar och mandelmjöl. Forma en fyrkant, ca 10X10 cm, på en tallrik med bakplåtspapper.
Jordnötsfyllning
Mosa samman dadlar med jordnötssmör och kokosolja. Fördela ovanpå bottnen. Strö på jordnötter. Låt stå minst en halvtimme i frys så att konsistensen hårdnar. Skär i sex bitar.
Chokladöverdrag
Smält choklad (eventuellt med lite olja för en smidigare konsistens). Häll på choklad ovanpå barerna och dess kanter (alternativt doppa hela baren i choklad). Om önskas kan man strö på extra nötter, ringla på choklad eller liknande. Låt stelna i kylskåp på bakplåtspapper.

Mandelscones, utan gluten

Som pålägg går det såklart att ha vad som helst för smörgåspplägg, men jag själv är extra svag för smör plus jordgubbsmarmelad (utan tillsatt socker).

Glutenfria mandelscones - 6 stycken
2 bananer
2 ägg
4 ½ dl mandelmjöl
1 dl pofiber
2 tsk bakpulver
2 krm salt
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa samman banan och ägg, gärna med en stavmixer. Fördela i resterande ingredienser och blanda. Beroende på storlek på banan och ägg, kan mer/mindre torra ingredienser användas. Klicka ut sex runda scones på en plåt (degen är ganska lös) med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.


Påskbakelse med mjölmix


Påskbakelse med mjölmix - ca 6 till 8 bitar
Rulltårta:
4 ägg
1 ½ dl sockerersättning
1 dl Lailas blåa mjölmix
½ dl potatismjöl
½ msk bakpulver
2 tsk fiberhusk/malda psylliumfröskal
Hallonräm:
ca 1 dl mascarpone
ca 1 dl hallonsylt, utan tillsatt socker
Dekoration:
Grädde
6 till 8 konserverade persikohalvor i fruktjuice
ev. extra sockerersättning
Hallonkräm
Börja gärna med hallonkrämen. Blanda mascarpone och hallonsylt med en sked och låt stå framme i rumstemperatur innan den bres på rulltårtan.
Rulltårta
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och sockerersättning pösigt med elvisp. Blanda de övriga ingredienserna med varandra och rör ner i äggen. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 20X30 cm, och fördela i smeten. Grädda mitt i ugnen i drygt 15 minuter tills den är fast. När rulltårtsbotten tagits ur strös lite sockerersättning ovanpå för att sedan vändas upp och ner på ytterligare ett bakplåtspapper. Ta försiktigt bort det första pappret.
Bred hallonkrämen försiktigt ovanpå. Rulla ihop från kortsida till kortsida (så att rulltårtan blir så tjock som möjligt). Vira in i bakplåtspapper så den trycks ihop. Låt svalna helt (vira även gärna in i plastfolie efter den kallnat och fukten släppt) och förvara i kyl i minst ett par timmar (över natten går också bra).
Skär rulltårtan i skivor, toppa med vispad grädde (söta gärna grädden något) och en persikohalva. Servera relativt omgående.
Själva rulltårtan håller ett par dagar i kylskåp, men är godast rumstempererad.






