• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
  • Chokladkola, utan tillsatt socker
  • Dammsugare, low carb
  • Drömrulltårta
  • Glutenfria Pannkakor
  • Hälsosamma semlor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Mjuk chokladkaka
  • No bake Snickersbar
  • Prinsessemlor
  • Salted caramel brownie
  • Sandkaka, utan tillsatt socker
  • Semmelkladdkaka
  • Semmelwrap
  • Soft Chocolate Toffee
  • Twix, hälsosamma
  • Äppelkaka med tosca

Bountyfyllda chokladbitar, utan tillsatt socker

on måndag, 17 februari 2020. Posted in LCHF/low carb

Bountyfyllda chokladbitar // Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Jag tror jag har kommit in i en ny "bounty"-period där jag vill baka och är sugen på massa bountybakverk, det vill säga bakverk/godis med krämig kokosmassa + plus någon form av drömmig choklad. Det är ju bara föööör gott! Jag är så svag för den kombinationen. Om du är som jag måste jag bara tipsa om dessa "bounty"fyllda chokladbitar. Så enkelt och så gott. Och mycket godare än den färdigköpta godiset om jag får säga det själv. 
 
 
Bountyfyllda chokladbitar // Baka Sockerfritt
 
 
 

Bountyfyllda chokladbitar - 8 till 10 bitar

150 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
1 1/3 dl riven kokos
3/4 dl vispgrädde
1 msk fibersirap honey/gold
1 msk kokosolja/smör
1 tsk sockerersättning

Sjud grädde och fibersirap i cirka tio minuter. Rör ner riven kokos och 1 tsk sockerersättning. Smält choklad tillsammans med olja/smör. Söta gärna om så önskas. Häll chokladen i en bakplåtspappersklädd liten form (ex brödform av mindre storlek). Fördela kokosmassan i en rad av mitten av chokladen. Låt stelna och skär i bitar. Förvaras i kylskåp.

  

 

Bountyfyllda chokladbitar // Baka Sockerfritt

Frallor med solrosfrö

on söndag, 16 februari 2020. Posted in Bröd, LCHF/low carb

Frallor med solrosfrö, glutenfria // Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Ett recep på frallor som jag tycker om är dessa frallor med solrosfrön i - de blir till en perfekt frukost och bra start på dagen (eller som mellanmål). Frallorna är lättbakade och innehåller ganska så lite kolhydrater. Just solrosfrön tycker jag är toppen att baka bröd med. Det har en relativt neutral smak som drar åt det nötiga hållet. Blir väldigt gott i bröd som sagt!
 
Ha nu en underbar söndag - kanske med lite bakning på schemat!
 
 
Frallor med solrosfrö, glutenfria // Baka Sockerfritt




Solrosfrallor - 6 frallor

2 ägg 
2 dl mandelmjöl 
1 ½ dl solrosfrön 
1 dl gräddfil 
½ dl olja 
2 msk kokosmjöl 
1 msk fiberhusk 
1 msk bakpulver 
1 krm salt
ev. ½ msk sockerersättning


Sätt ugnen på 150 grader. Mixa solrosfrön tillsammans med ägg (med en stavmixer). Blanda ner resterande ingredienser och blanda väl. Låt svälla i ca 10 minuter. Forma ca sex stycken frallor av degen på en plåt med bakplåtspapper. Toppa gärna frallorna med lite extra solrosfrön. Grädda frallorna i mitten utav ugnen i ca 20-25 minuter. Låt frallorna därefter svalna en aning. Servera frallorna med smör och ost!

 

 

Frallor med solrosfrö, glutenfria // Baka Sockerfritt

Kärlekscookies

on fredag, 14 februari 2020. Posted in LCHF/low carb

Kärlekscookies // Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Igår tipsade jag om kärleksmums - ett bakverk jag tycker väldigt mycket om! Jag tycker om det så mycket att jag även har gjort en cookievariant på detta. Underbara och söta dubbelkakor! Först gör man små chokladcookies, vilka man toppar hälften med en kaffesmaksatt och krämig chokladkräm. Lite kokos på det och tryck fast en till kaka. Klart! Lite mer festligare än "vanliga" småkakor.  
 
Jag vill också passa på att önska er en underbar fredag - vare sig ni firar alla hjärtans dag eller ej! Här hemma kommer vi knappast fira det mer än att vi har vår vanliga mysfredagskväll. Perfekt för mig!
 
Ps. I receptet har jag använt både mandelsmör och jordnötssmör i kombination för att få lagom mycket, enligt mig, jordnötssmörsmak (vilken ju kan vara ganska kraftig). Det går bra att välja bara en av mandelsmör eller jordnötssmör!

 
 
Kärlekscookies // Baka Sockerfritt
 
 

Kärlekscookies - 6 stycken dubbelkakor

Cookies:
2 ägg
40 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
1 dl mandelsmör
1 dl jordnötssmör (osötat)
4 msk kakao
4 msk sockerersättning
1 msk vatten

1 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver 

Fyllning:
70 gram mascarpone
40 gram smör
1 msk kakao
1 msk sockerersättning
1 msk starkt kaffe (gärna espresso)

riven kokos

Cookies
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa samman alla ingredienser förutom mörk choklad noga. Grovhacka choklad och rör ner med en sked. Rulla kakdegen till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper och tryck ut till ca 1 cm tjocka kakor. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna helt.

Fyllning
Smält smör och blanda noga med resterande ingredienser. Låt stelna/kallna och konsistensen är mjuk. Bred på undersidan av en kaka, strö på lite kokos och tryck fast en annan kaka.

 
 
 
Kärlekscookies // Baka Sockerfritt
 
Kärlekscookies // Baka Sockerfritt

Kärlekstips: Kärleksmums

on torsdag, 13 februari 2020.

Kärleksmums, glutenfri, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Alla hjärtans dag imorgon och då är det extra populärt med KÄRLEKSMUMS såklart (även kallad snoddas, mockarutor)! Även om jag måste säga att det är gott och populärt varje dag. Kärleksmums tycker jag är väldans smarrigt och enkelt att baka. Då chokladöverdraget i nomala fall innehåller stooora mängder av florsocker, har jag valt att använda mascarpone istället för att kunna minska ner på denna mängd men fortfarande behålla fastheten i det hela. Hur som helst är detta ett hett tips att baka i morgon eller till helgen!
 
 
Kärleksmums, glutenfri, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 
 
Kärleksmums - ca 10 till 12 bitar
 
Chokladsmet
180 gram smör
3 ägg
1 2/3 dl mandelmjöl
2/3 dl kokosmjöl
1 ½ dl sockerersättning
2 ½ msk kakao
2 krm vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Chokladkräm
120 gram smör
130 gram mascarpone
3 msk riven kokos
2/3 msk hett vatten
2/3 tsk snabbkaffepulver
3 msk sockerersättning
1 2/3 msk kakao 
1 ½ krm vaniljpulver

riven kokos att strö ovanpå


Chokladsmet
Smält smöret och vispa äggen pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser till smeten och tillsätt det smälta smöret. Blanda därefter ner de vispade äggen. Bröa en 24 centimeters springform med riven kokos och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 25 minuter. Lägg eventuellt på en bit folie över kakan mot slutet av gräddningstiden om kakan börjar bli allt för brun.

Chokladkräm
Smält smöret (ev värm tills smöret är vädigt mjukt) och blanda ordentligt med mascarpone tills det inte finns några klumpar. Blanda hett vatten med snabbkaffet (eller använd motsvarande kaffemängd). Rör ner kokos, sötning och kakao i smörkrämen. Tillsätt så mycket av kaffet som du vill (jag använde mig av allt). Smaka även av om det är tillräckligt mycket kakao och sötning. Bred över chokladkrämen på den avsvalnade kakan och toppa med riven kokos!
 
 
 
 
Kärleksmums, glutenfri, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt

Prinsessemlor (utan tillsatt socker)

on onsdag, 12 februari 2020. Posted in GI

Prinsessemlor (utan tillsatt socker) // Baka Sockerfritt
 
 

 

Semmeldagen närmar sig för real - och för alla som ännu inte bakat (eller ätit) semlor denna säsong är det minst sagt hög tid att göra det nu. En av alla roliga varianter på semlan som jag har gjort är Prinsessemlan. Kanske är det lite det bästa av två världar? Själv älskar jag mandelmassa/marsipan, så för min del kan en prinsessemla inte bli annat än bra!

Jag utgår från mitt recept på "klassiska" semlor, som i vanlig ordning fylls medmandelmassa och grädde. Dessutom har jag i en klick hallonsylt i, men det går såklart bra att hoppa över också (finns hur som helst varianter på sylt/marmelad utan tillsatt socker att köpa i mataffärer). 

Sedan har jag förstås klätt både bulle och lock med hemmagjord marsipan! Marsipanen är lite skörare än "normalt" (det vill säga med socker), men som tur är, är marsipan väldigt lätt att fixa till och det går lätt att släta över eventuella sprickor. Ett tips här är att använda bakplåtspappret för att föra över marsipanen på semlan - med fingrarna går det nämligen lätt sönder.  

Receptet räcker till tre stycken, men gör gärna en större sats genom att öka ingredienserna!

 

Prinsessemlor (utan tillsatt socker) // Baka Sockerfritt

   

Prinsessemlor - 3 stycken

3 semmelbullar, utan tillsatt socker (ex. detta recept)

Marsipanöverdrag:
40 gram smör
2 ½ dl mandelmjöl
2 ½ msk sockerersättning
3/4 msk fiberhusk 
1 ½ krm grön hushållsfärg (eller annan valfri färg)

Mandelmassa:
1 äggvita
3/4 dl mandelmjöl
½ msk sockerersättning
1-2 droppar bittermandelarom
½ krm vaniljpulver

Fyllning: 
1 ½ dl vispgrädde
ca 2 msk sylt (gärna utan tillsatt socker)

Marsipanöverdrag
Blanda ingredienserna till marsipanöverdraget, låt stå kallt i några minuter. Lägg därefter degen mellan två bitar bakplåtspapper och kavla ut, ta bort det översta pappret. Gör tre rundlar av två olika storlekar (totalt sex stycken). De ska passa på locket respektive på den undre delen av semmelbullen. Storleken beror givetvis på storleken på semmelbullarna. Generellt kan man säga att den stora rundeln ska vara 4-5 cm större i diameter än vad botten är. Detta för att den ska räcka upp på semmelbullens kant. De lilla rundeln ska vara någon cm större än diametern för locket, då locket är böjt. Till den stora använde jag en mindre skål att trycka på marsipanen, och till den lilla ett dl-mått. Tänk på att marsipanöverdraget är skörare än ett ”vanligt” köpt, så det kan spricka.

Jag tar ut en rundel i taget, samt lossar den med en kniv från bakplåtspappret. Bred vispad grädde på semmelbullens kant och på locket innan marsipanen försiktigt förs på, annars fastnar inte marsipanen. Jag tar även hjälp av bakplåtspapperet som marsipanen ligger på för att föra upp kanterna (förhindrar att den spricker). Vid sprickor, går det lätt att med fingrarna släta över detta och binda ihop marsipanen igen. Vissa delar av marsipanen kan dessutom behövas tas bort, då det blir mer marsipan än vad som behövs till ytan på bullen (men det känner man efter själv vid arbetets gång).

Mandelmassa
Blanda ingredienserna noga. Skär av toppen av semlorna och gör gropar i bottendelen. Lägg inkråmet bland mandelmassefyllningen och blanda.

Fördela en klick sylt i bottnen på varje grop och toppa generöst med mandelmassa. Toppa/spritsa med vispad grädde. Sätt på locket och pudra gärna med florsötning.

 

 

Prinsessemlor (utan tillsatt socker) // Baka Sockerfritt
 
Prinsessemlor (utan tillsatt socker) // Baka Sockerfritt