• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
  • Choklad- och mandelfudgedessert
  • Dammsugare, low carb
  • Drömrulltårta
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Glutenfria Våfflor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Mjuk chokladkaka
  • No bake Snickersbar
  • Pekanrabarberpaj
  • Rulltårta med hallon
  • Rulltårtstårta
  • Salted caramel brownie
  • Sandkaka, utan tillsatt socker
  • Twix, hälsosamma
  • Änglakaka

2019 so far

on söndag, 06 oktober 2019.

Det känns som om jag haft något av en otursförföljd och tuff 2019 så jag längtar till avslut av året (med en vit och härlig jul) för att sedan gå starkt in i 2020!
 
Året började med bedrägeri av min bokföringsfirma "Cellubo" (vågar man skriva företagsnamn/namn eller blir jag själv anmäld?) där jag höll på att bli av med med en bra bit över 100 k (men slutade i förmodligen bara runt 15 k), samt alla mina underlag till bokföringen. Jag kämpade, jagade, "hotade" och polisanmälde. Snubben som hade tagit över firman bor utomlands och jag har fått kontakt med ca 50 andra som också drabbats av just denna lilla människa. Fy fan vilken ångest jag haft över detta (kommer nog alltid ha en liten ångest kvar) - och jag är ändå en av dom mycket få (den enda som jag vet om) som i princip fått alla pengar tillbaka. I det stora hela är jag ärligt talat sjukt glad att jag klarade mig helskinnad genom det hela.
 
Hemma hos oss har två av två vuxna hållt på att gå in i väggen, gjort drastiska livvsval när det kommer till jobb och två av två har kastat sig ut i nya vägar och slutat arbeten (och därmed lämnat den stora säkerheten). Till råga på allt har barnen efter sommarlovet varit sjuka ca 30% av tiden, vilket nästan är en omöjlighet att kombinera med en förälders heltidsplugg och den andra som egenföretagare. Eller tja, 30% hemma tills det ena barnet bröt benet och fick vara hemma 100%. Phu, man vet att man lever!
 
Jag hoppas hösten lugnar ner sig nu för denna familj behöver mer stabilitet och hämta hem energi. Och när detta sker kommer jag också gå en aktiekurs för att brädda mina kunskaper inom trading. Jag har stått still ett tag, men heller inte haft tid för att utvecklas. Så det ska bli väldigt spännande!
 
 
 

Rosa dammsugare (utan tillsatt socker)

on torsdag, 03 oktober 2019. Posted in LCHF/low carb

Rosa dammsugare (utan tillsatt socker) // Baka Sockerfritt
 
 
Sponsrat inlägg tillsammans med N!CK'S
 
 
Oktober är här och därmed färgas hela Sverige rosa i ett steg till att uppmärksamma och bekämpa bröstcancer! Och detsamma vill jag också göra med detta inlägg och har skapat dessa supersöta rosa dammsugare. Och hur fint är det inte med lite färg på sina bakverk (och generellt annars också för den delen)?
 
Som många av oss nog vet påverkar vitt socker inte bara blodsockret till att åka bergochdalbana utan är också inflammatoriskt, vilket i sin tur kan påverka våra kroppar till att bli mer sjuka. Det är två anledningar till att jag väljer bort raffinerat socker till stor del! Istället använder jag andra sorters sätt att söta - och minskar även mängden sötning rätt rejält generellt. Min favoritsockerersättning som kan ersätta socker rakt av i princip är N!CK'S Use Like Sugar. Detta innehåller inga artificiella sötningsmedel (som kan ha samma negativa påverkan som socker har), utan enligt mig bra varianter som jag läst mycket gott om. 
 
För att återgå till de rosa dammsugarna så innehåller dom i vanlig anda en chokladmitt som i det här fallet består av bland annat mandelmjöl och kokosmjöl, sötad med Use Like Sugar och smaksatt med lite arraksarom för att få till den klassiska "dammsugarsmaken". Mandelmassan består såklart främst av mandemjöl som kombineras med fiberhusk för att binda bättre och sötas även här med Use Like Sugar. För att få till den rosa färgen använde jag röd hushållsfärg. Till dammsugarnas chokladkanter använder jag N!CK'S dark chocolate, men en ljus variant går såklart också bra. Det hela resulterar i ruskigt goda dammsugare - och mina barn är benägna att hålla med mig. Jag fick hejda dom för att inte äta upp allt!
 
Under oktobermånad skänker N!CK'S 5 kronor för varje såld Use Like Sugar till Bröstcancerförbundet. Underbart! Köpes i vanliga mataffärer som exempelvis ICA, Willys, Hemköp, och givetvis i massor av e-handlar så som apotea.se.
 
 
Rosa dammsugare (utan tillsatt socker) // Baka Sockerfritt
 
 
 

Rosa dammsugare (utan tillsatt socker) - ca 12 stycken 

Chokladdegen:
80 gram rumsvarmt smör 

3 dl mandelmjöl
½ dl kokosmjöl
½- 2/3 dl N!CK’S Use Like Sugar
2 msk kakao
½ tsk arraksarom
2 krm vaniljpulver

Mandelmassa:
80 gram smör

4 dl mandelmjöl
½-2/3 dl N!CK’S Use Like Sugar
1 2/3 msk fiberhusk 
½ tsk röd hushållsfärg

Choklad:
100 gram N!CK’S dark chocolate (går bra att köra milk chocolate också)

ev. en klick kokosolja

Chokladdegen
Blanda alla ingredienser med varandra. Gör runt tolv ”korvar” av detta och låt vila i kylen medan mandelmassan görs.

Mandelmassa
Blanda ingredienserna och låt stå kallt i några minuter för att stelna en aning. Lägg mandelmassan mellan två bakplåtspapper och kavla ut till en avlång fyrkant. Mandelmassan ska varken vara för tunn (då går den sönder) eller för tjock. Ta bort det översta bakplåtspappret. Klä försiktigt en chokladlängd i taget med mandelmassan. Hjälp till med bakplåtspappret mandelmassan är utkavlad på (och gärna en liten kniv att peta och skära bort överflöd med), då mandelmassan annars lätt kan spricka. Om mandelmassan går sönder är det enkelt att med fingrarna släta över detta. Ett tips är även att när dammsugarna är "klädda" rulla dom mot köksbänken/bordet (med bakplåtspapper under) för att få en jämn yta. Låt gärna stå kallt ytterligare en stund för att dammsugarna ska bli fasta.

Choklad
Smält chokladen, gärna i en smal/hög skål/mugg (vilket gör det lättare att få upp choklad på dammsugarens kanter), och doppa varje kant i chokladen. Lägg på en tallrik med bakplåtspapper och förvara i kyl.

 
 
 
Rosa dammsugare (utan tillsatt socker) // Baka Sockerfritt
 
Rosa dammsugare (utan tillsatt socker) // Baka Sockerfritt
 
Rosa dammsugare (utan tillsatt socker) // Baka Sockerfritt
 
Rosa dammsugare (utan tillsatt socker) // Baka Sockerfritt
 
Rosa dammsugare (utan tillsatt socker) // Baka Sockerfritt

Kanelbullar, utan tillsatt socker

on tisdag, 01 oktober 2019. Posted in GI

Kanelbullar, glutenfria, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Döm om min förvåning när jag kikade i kalendern och typ igår kom på att det ju är självaste KANELBULLENS DAG på fredag. Det är en av årets mest hypade matdagar, och jag får känslan att jag som bakningsbloggare borde komma ihåg det (det är ju dessutom samma datum varje år). Men eftersom jag är hemma 70% av dagarna just nu och tar hand om barn under stort kaos så blir det så att rätt mycket självklart förvandlas till osjälvklart. Om vi säger så. Men tur att jag kom på det till slut - bättre sent än aldrig!
 
Jag har inte hunnit baka några kanelbullar själv (svårt att hinna baka alls tyvärr), men jag har några godbitar i arkivet. Här ser ni en kanelbullsvariant med bland annat bovete som binder ihop degen bra! Istället för pärlsocker strör jag över riven kokos över mina kanelbullar, men det går givetvis bra att strö över vad helst man önskar (hackade nötter är toppen det med). 

Godast är att servera kanelbullarna rumstempererade! Om de ska hålla sig någon vecka är det bäst att förvara dom i kylskåp, men ta då fram dom någon timme innan de ska ätas.

 
Kanelbullar, glutenfria, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 


Kanelbullar med mandel och bovete - 15 stycken

Bullar:
2 ägg
50 gram smör
20 gram jäst, för matbröd (nästan ett halvt paket)
1 1/3 dl bovetemjöl
1 1/3 dl mandelmjöl
1 dl mjölk
½ dl kokosmjöl
ca 3 msk sockerersättning
2 msk fiberhusk
1 msk honung
2 krm vaniljpulver

Fyllning:
80 gram smör
ca 2 msk sockerersättning
1 ½ - 2 tsk kanel

Pensling:
1 ägg
något att strö över (ex. riven kokos/hackade nötter)

Bullar
Smält smöret (ta bort från plattan) och tillsätt mjölken. När blandningen är fingervarm (värm eller låt svalna) rör ner jäst och blanda noggrant. Vispa ägg pösigt och rör ner. Blanda de torra ingredienserna och rör även ner detta. Rör om (gärna med elvisp med ”degvisparna”) i någon minut. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.

Fyllningen
Värm smöret mjukt och blanda med kanel och sötning.

När bulldegen har jäst, knåda ytterligare någon minut och lägg därefter degen på en plan yta med bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper över och kavla ut degen till en kvadrat (ca 25X25 cm). Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär längden i skivor och lägg i bullformar. Platta ut dom något. Låt jäsa övertäckte ytterligare ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Dekorera gärna med hackade nötter eller riven kokos. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Serveras gärna rumstempererade.

 

 

Kanelbullar, glutenfria, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
Kanelbullar, glutenfria, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt

Kaffets dag 2019

on söndag, 29 september 2019.

Idag är det kaffets dag! Även om jag inte tycker om att dricka vanligt kaffe då det är så beskt (dricker bara latte macchiato - dvs lite, lite kaffe med mycket, mycket mjölk), så gillar jag själva smaken av kaffe. Och jag älskar att använda kaffe i min bakning! Givetvis har jag gjort en hel del bakning innehållande kaffe under mina dagar. Nedan ser ni 5 recept med kaffe!