• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
  • Chokladrutor med cornflakes
  • Dalgona Coffee
  • Dammsugare, low carb
  • Drömrulltårta
  • Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kanelpannkakor
  • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Mjuk chokladkaka
  • No bake Snickersbar
  • Rulltårtstårta
  • Salted caramel brownie
  • Salted caramel chokladkaka
  • Sandkaka, utan tillsatt socker
  • Twix, hälsosamma
  • Äppelkaka med kolasås
  • Äppelkaka med tosca

Glutenfria pepparkakor med mjölmix

on fredag, 18 december 2020.

Glutenfria pepparkakor med Lailas mjölmix // Baka Sockerfritt
  
 
Sponsrat samarbete med Lailas Mjölmix
 
 
Tänk att julen är här OM EN VECKA! Jag brukar tycka att tiden kan gå rätt långsamt. Men tiden innan jul är ett stort undantag. Swosh säger det bara! Tiden innan själva julafton har under dom senaste typ 15 åren bestått av en hel del bakning (kanske något mer innan barn kom in i bilden, men ändå!). Julbak är den bästa typen av bakning om ni frågar mig. Men det har ni säkert redan märkt att jag tycker!
 
Klassikernas klassiker av julbak måste ju ändå vara pepparkakor. Det ska givetvis göras minst en gång per år (gärna två eller tre kan jag tycka). I år gjorde jag glutenfria pepparkakor med Lailas glutenfria mjölmix. Toppenbra att baka pepparkakor med och gör degen sammanhängande med en bra pepparkakskonsistens (lätt att kavla bland annat). Mjölmixen är fri från ägg och mjölk, och det finns även en ytterligare variant (med gul förpackning) som är baserad på majs. Dessa pepparkakor blir så knapriga och goda!
 
Ett knep som jag brukar ta till är att lägga pepparkaksdeg som en klump mellan två bakplåtspapper och sen kavla uppepå. Då slipper man massa mjöl och klet på bord och kavel! Dom färdiggräddade pepparkakorna förvarar jag i en tätförsluten burk/matlåda i kylen. 
 
 
Glutenfria pepparkakor med Lailas mjölmix // Baka Sockerfritt
 
 

Pepparkakor utan tillsatt socker - ca 20 till 30 stycken

50 gram smör, rumsvarmt
2 dl Lailas mjölmix, blå
1 dl mandelmjöl (ev. något mer)
2 1/2 msk sockerersättning
2 msk fibersirap 
ca 1 tsk Kockens pepparkakskryddor

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop smör, fibersirap och sockersättning. Tillsätt även dom torra ingredienserna och blanda ihop med degkrokar, alternativt för hand. Blir degen för lös tillsätts mer mjölmix. Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut (inte för tunt). Ta ut pepparkakor av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter, eller tills pepparkakorna har tagit färg. Låt svalna.

 
 
Glutenfria pepparkakor med Lailas mjölmix // Baka Sockerfritt
 
Glutenfria pepparkakor med Lailas mjölmix // Baka Sockerfritt
 
Glutenfria pepparkakor med Lailas mjölmix // Baka Sockerfritt
 
Glutenfria pepparkakor med Lailas mjölmix // Baka Sockerfritt
 
Glutenfria pepparkakor med Lailas mjölmix // Baka Sockerfritt

Kardemummakola, utan tillsatt socker

on torsdag, 17 december 2020. Posted in LCHF/low carb

Kardemummakola, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 
 
Jag känner att jag är i en fas där jag älskar att göra kola/karamell antingen som godis eller som del av bakverk. Kanske för att det är jul (vilket är karamellens högtid) och kanske det är för att det är så himla praktiskt att förgylla bakverk med och för att det är så enkelt att smaksätta med olika kryddor/smaksättningar. I detta inlägg visar jag er mitt recept på kolor med kardemumma som är en så passande krydda att julbaka med!
 
På bilderna har jag strött på lite flingsalt (kanske lite extra på bilderna, man själv kan ta lite mindre). Det salta kan bryta av så fint mot det söta. Dessutom blir dessa kardemummakolor en härlig julklapp. Snurra vaje kola med lite bakplåtspapper och lägg i en celofanpåse. Obs. kolan blir mjuk när den är rumstempererad och ska förvaras i kylskåp.
 
 
Kardemummakola, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 

Kardemummakola - 16 stycken

100 gram smör
3 dl visgrädde
1 ½ dl fibersirap gold/honey
3 krm kardemumma 

Lägg alla ingredienser i en kastrull (gärna vid/stor omkrets) och koka upp. Sjud under i ca 50 minuter eller något mer, rör om då och då. Smeten ska vara tjock och trögflytande. Klä en liten form med bakplåtspapper och häll i kolan. Låt stelna i kylskåp under ett par timmar. Skär i bitar av önskad storlek. Förvara i kylskåp.

 
Kardemummakola, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt

Mjuk saffranskaka

on onsdag, 16 december 2020. Posted in Baka med frukt, GI

Mjuk saffranskaka, glutenfri, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 

 

Dom som har följt mig länge känner nog igen denna godbit - min saftiga saffranskaka med dadlar! Det har blivit en av mina julfavoriter och bakats till mängder av festliga tillfällen och event. Enkel och god! Saffranskakan passar fint att helt enkelt skära i skivor och äta som den är, men också med en klick vispad grädde.

 

Mjuk saffranskaka, glutenfri, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt


Mjuk Saffranskaka - ca 8 bitar

150 gram färska dadlar med kärnan borttagen
75 gram smör
1 gram saffran (dvs 2 paket)
3 ägg
1 dl vispgrädde
2 ½ dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
ca 2 msk sockersättning (går att utesluta eller byta ut mot mer dadlar)
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 150 grader. Mosa dadlarna i en kastrull och häll över grädden. Värm detta under ett par minuter samtidigt som du mosar dadlarna släta med en sked (gär även bra att använda en stavmixer). Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägg och smör. Rör sist ner dadelröran. Klä en brödform (ca 1,5 liter) med bakplåtspapper och fördela i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter, eller tills kakan blir nästan helt fast (känn med en sticka). Låt svalna och servera skivorna av kakan med grädde!

 

Mjuk saffranskaka, glutenfri, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 

Pepparkakssnittar, utan tillsatt socker

on måndag, 14 december 2020. Posted in LCHF/low carb

Pepparkakssnittar, glutenfritt, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 
 
Hoppas ni haft en bra helg, Lucia och tredje advent! Vi tog det lugnt hemma (man kan väl inte göra så mycket annat för tillfället - och med lugnt menar jag såklart härjade hejvilt med två barn), lekte lite ute, julpysslade och luciafikade. Tänk att nästa vecka är det redan julafton!  
 
Eftersom att dagen med stort D alltså är här om en dryg vecka kommer jag här med ett julbakstips - Pepparkakssnittar! Ett smart alternativ om man är sugen på något pepparkaksliknande utan att faktiskt göra pepparkaksdeg och stå och ta ut figurer. Själv älskar jag dom, deras karamellsmaken och den lite halvsega konsistensen!
 
Vill man ha mycket pepparkakssmak tar man den stora mängden krydda i receptet, och vill man ha en lite mer "neutral" så kör man på den mindre. 


Pepparkakssnittar, glutenfritt, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 

Pepparkakssnittar - 15 snittar

50 gram smör
2 dl mandelmjöl
2 ½ msk kokosmjöl
2 ½ msk fibersirap honey/gold
1 ½ msk sockerersättning
½ tsk bakpulver
½ - 1 tsk pepparkakskrydda

Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp smör och fibersirap. Ta bort från värmen och blanda därefter med resterande ingredienser. Forma en avlång rulle av degen på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut till ca 1 cm hög. Grädda mitt i ugnen i ca 12-14 minuter. Skär längden försiktigt i snittar och låt därefter kallna helt.

 
 
Pepparkakssnittar, glutenfritt, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt

Chokladpuffar med puffat ris

on söndag, 13 december 2020. Posted in GI

Chokladpuffar, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 
 
Tänk att det är tredje advent - glad advent, och Lucia dessutom, på er alla! För den som är sugen på att svänga ihop något enkelt idag, eller till julafton, kan jag tipsa om chokladpuffar. Det är ett så enkelt och lättbakat julgodis och kan vara ett sånt recept som man faktiskt orkar och vågar baka med sina småbarn! Främst är det att blanda ihop smält choklad och puffat ris. Och lite mandlar och torkad frukt tillsatte jag också i receptet. Passar även fint som en energiboost och litet mellanmål om ni frågar mig!
 
 
Chokladpuffar, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 

Chokladpuffar - 8 stycken

75 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
1 dl puffat ris
½ dl russin/torkade aprikoser (hackade)
½ dl mandlar
½ msk sockerersättning (eller annan valfri sötning)
ev. lite olja

Smält chokladen försiktigt gärna med någon tesked olja. Blanda ner russin och ev. hackade torkade aprikoser (eller annan torkad frukt), hackade mandlar, honung och puffat ris. Forma toppar av detta på en tallrik med bakplåtspapper. Stelnas och förvaras i kyl.

 

 
Chokladpuffar, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt