
Salted caramel chokladkaka, utan tillsatt socker


Salted caramel chokladkaka - ca 8 till 10 bitar
Brownie:
4 ägg
150 gram mörk choklad utan tillsatt socker
100 gram smör
1 dl sockerersättning
½ dl kokosmjöl
1 ½ msk kakao
½ tsk vaniljpulver
Karamelltopping:
3 dl vispgrädde
3/4 dl fibersirap honey/gold
lite salt
Brownie:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen försiktigt tillsammans med smör i en kastrull. Vispa ägg och sötning pösigt med elvisp. Blanda även ner resterande ingredienser. Spänn fast en bit bakplåtspapper i botten av en 20-cm springform och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.
Karamelltopping
Medan brownien gräddas görs karamelltoppingen. Sjud grädde och fibersirap i en kastrull (gärna bred - upplever att det går snabbare då) under cirka 50 minuter tills den tjocknat i konsistensen. Fördela toppingen ovanpå den färdiggräddade brownien. När toppingen stelnat strös lite, lite salt över.



Hemmagjord pepparkaksgranola


Pepparkaksgranola (nötfri) - ca 5 dl granola
1 äggvita
2 dl havregryn
1 dl riven kokos
½ dl pumpafrön
½ dl solrosfrön
2 msk kokosolja
1 msk fibersirap (gärna honey/gold)
1 - 2 tsk pepparkakskrydda
½ krm salt
ev. ett par msk russin
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa upp äggvitan. Blanda alla torra ingredienser och blanda med äggvita, smält kokosolja och fibersirap. Strö över en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Rör om ofta så att det inte bränns, och stäng eventuellt av värmen om granolan tar för mycket färg. Låt svalna. Tillsätt eventuellt russin eller annan torkad frukt. Förvara i rumstemperatur i en lufttät burk.

Sandkaka, glutenfri, utan tillsatt socker


Sandkaka, glutenfri, utan tillsatt socker - 6 skivor
3 ägg
150 gram smör, rumsvarmt
1 ½ - 2 dl sockerersättning (här passar Use Like Sugar för mjuk/fluffig konsistens)
1 ½ dl potatismjöl
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk romarom
½ tsk vaniljpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa rumsvarmt smör med potatismjöl, mandelmjöl, bakpulver och vaniljpulver mjukt med elvisp. Vispa ägg och sockerersättning pösigt med elvisp under ett par minuter. Blanda ner äggvispet i smörblandningen lite i taget. Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper, ca 1.5 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter, känn med en sticka då konsistensen ska vara fast. Låt svalna. Förvara gärna i kyl, men låt stå i rumstemperatur ett par timmar innan servering!

Browniekaka, utan tillsatt socker


Browniekaka - 8 bitar
2 ägg
ca 40+35 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
1 dl mandelsmör/jordnötssmör (osötat)
ca 3 msk sockerersättning
1-2 msk kakao
1 msk kokosolja
1 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Smält ca 40 gram mörk choklad tillsammans med 1 msk kokosolja (försiktigt, jag gör det i mikron). Mixa samman alla ingredienser, förutom resterande mörk choklad, med en stavmixer. Klä en brödfrom (ca 1,5 liter) med bakplåtpsapper och fördela i smeten. Grovhacka resten av choklad och fördela över. Grädda mitt i ugnen under ca 10 minuter eller lite längre, konsistensen ska fortfarande vara lite kladdig i mitten.


Kanelbullensdag 2021

Godast är att servera kanelbullarna rumstempererade! Om de ska hålla sig någon vecka är det bäst att förvara dom i kylskåp, men ta då fram dom någon timme innan de ska ätas.

Kanelbullar med mandel och bovete - 15 stycken
Bullar:
2 ägg
50 gram smör
20 gram jäst, för matbröd (nästan ett halvt paket)
1 1/3 dl bovetemjöl
1 1/3 dl mandelmjöl
1 dl mjölk
½ dl kokosmjöl
ca 3 msk sockerersättning
2 msk fiberhusk
1 msk honung
2 krm vaniljpulver
Fyllning:
80 gram smör
ca 2 msk sockerersättning
1 ½ - 2 tsk kanel
Pensling:
1 ägg
något att strö över (ex. riven kokos/hackade nötter)
Bullar
Smält smöret (ta bort från plattan) och tillsätt mjölken. När blandningen är fingervarm (värm eller låt svalna) rör ner jäst och blanda noggrant. Vispa ägg pösigt och rör ner. Blanda de torra ingredienserna och rör även ner detta. Rör om (gärna med elvisp med ”degvisparna”) i någon minut. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.
Fyllningen
Värm smöret mjukt och blanda med kanel och sötning.
När bulldegen har jäst, knåda ytterligare någon minut och lägg därefter degen på en plan yta med bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper över och kavla ut degen till en kvadrat (ca 25X25 cm). Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär längden i skivor och lägg i bullformar. Platta ut dom något. Låt jäsa övertäckte ytterligare ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Dekorera gärna med hackade nötter eller riven kokos. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Serveras gärna rumstempererade.

