• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
  • Chokladrutor med cornflakes
  • Dalgona Coffee
  • Dammsugare, low carb
  • Drömrulltårta
  • Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kanelpannkakor
  • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Mjuk chokladkaka
  • No bake Snickersbar
  • Rulltårtstårta
  • Salted caramel brownie
  • Salted caramel chokladkaka
  • Sandkaka, utan tillsatt socker
  • Twix, hälsosamma
  • Äppelkaka med kolasås
  • Äppelkaka med tosca

Härliga lussebullar (low carb)

on fredag, 11 december 2020. Posted in LCHF/low carb

Glutenfria Lussebullar utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 
 
Hej på er därute! Hur går det med julstämningen? Är det bara jag som tycker det är ovanligt svårt att få till en bra julstämning i år (gissar på att det inte bara är jag dock)? Personligen behöver jag komma ut, boka julträffar, uppleva julskyltning etc etc. Men inget av det händer såklart i år. Det har blivit att det jag normalt brukar göra hemma för att finna julmys inte heller bli av. Orkar inte se någon julkalender, och julbakningen har det varit sämre än vanligt med (nåja, en del har jag förstås bakat - man är ju en bakbloggare ändå). Det här har sannerligen varit ett riktigt dåligt år för min del - i ärlighetens namn har många av dom senaste åren varit tuffa (småbarnslivet ni vet), och jag hade hoppats att hämta MER energi detta år. Inte MINDRE. Jag får lägga mitt hopp och min tro till 2022 istället, hehe.
 
Jag har tyvärr inte tagit tag i lussebullsbakningen i år, men jag vill ändå tipsa om ett av mina favoritlussebullsrecept från 2018 vars recept ni kan se nedan. Det är en low carb-variant på lussebullar som man inte behöver jäsa. Väldigt enkelt samtidigt som dom är riktigt goda!
 
 
Glutenfria Lussebullar utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 

Glutenfria Lussebullar – 10 stycken

60 gram rumsvarmt smör
2 ägg
ca 2 2/3 dl mandelmjöl
1 dl tjock yoghurt
5 msk kokosmjöl
5 msk sockerersättning
½ dl pofiber
2 tsk bakpulver
3 krm xantangummi
1 paket (0,5 gram) saffran

uppvispad äggvita att pensla på/”sötningsvatten”
ev. russin (går också bra att utesluta eller använda mandlar)

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser med varandra. Blanda med smör och därefter tjock yoghurt. Vispa ägget pösigt och rör även ner detta. Låt degen stå under några minuter. Degen ska inte kladda för mycket - om den är för lös tillsätts mer mandelmjöl. Forma degen till lussebullar och sätt eventuellt i russin. Pensla bullarna med uppvispad äggvita ELLER pensla med ”sötningsvatten” EFTER gräddning. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.

*sötningsvatten=blanda 4 msk hett vatten med 2 msk sockerersättning 

 

Glutenfria Lussebullar utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt

Havrebollar med smak av pepparkaka

on torsdag, 10 december 2020. Posted in GI

Havrebollar med smak av pepparkaka, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 
 
Då och då under jularna under de senaste åren har jag gjort havrebollar som jag smaksatt med pepparkakskrydda. I år gjorde jag om receptet något, vilket jag tycker blev toppen - och tog samtidigt ett gäng nya bilder såklart!
 
Jag är van vid choklad och pepparkakskrydda som kombination, och för mig är havrebollar med just denna smak ingen som helst konstighet. Men förstår att det kan verka annorlunda för andra. Det passar hur som helst jättebra ihop, så detta tycker jag ni ska baka till julens fikastunder!

 
Havrebollar med smak av pepparkaka, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 

Havrebollar med smak av pepparkaka - 15 stycken

75 gram rumsvarmt smör 
3 dl havregryn
1 dl sockerersättning
½ dl riven kokos till smeten 
½ dl grädde
1 msk starkt kaffe/espresso
ca 1-2 tsk kakao
ca 1 tsk pepparkakskrydda

extra kokos att rulla bollarna i

Blanda samman alla ingredienser och vispa med elvisp tills havregrynen är smulade och det blir en kladdig smet. Låt gärna stå kallt ca 20 minuter för att få havrebollssmeten att hårdna om den blir kladdig och svår att rulla.  Gör bollar av smeten och rulla i riven kokos. Förvara bollarna i kylen. Ät gärna havrebollarna rumstempererade då dom hårdnar i kyla.

 
 
Havrebollar med smak av pepparkaka, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
Havrebollar med smak av pepparkaka, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
Havrebollar med smak av pepparkaka, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt

Brownie med saffranstosca

on onsdag, 09 december 2020. Posted in GI

Brownie med saffranstosca, glutenfri, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 
 
Jag har en en förpackning cornflakes (utan tillsatt socker från urtekram) här hemma som bara står, och därför tänkte jag att det är perfekt att baka med lite av detta! Dessutom var jag fortsatt sugen på saffranskola, något i stil med chokladmuffinsen som jag bakade för några veckor sen. Så jag gjorde en variant av min brownie med cornflakestosca, men ändrade receptet lite och smaksatte även kolan med saffran. Så gott! Och kolan gör hela konsistensen extra saftig och kletig dessutom.
 
Et tips är att äta brownien inom ungefär ett dygn efter den gjorts (eller så fort som möjligt egentligen) eftersom cornflakesen blir mjuka. Ytterligare ett tips är att testa med kokos eller mandelflarn istället för cornflakes, dock kan mängden behöva justeras. 
 
 
Brownie med saffranstosca, glutenfri, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 

Brownie med saffranstosca - 4 bitar

Brownie:
2 ägg

75 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
25 gram smör
ca ½ -2/3 dl sockerersättning
½ dl mandelsmör
1 krm vaniljpulver
ev. 1 msk kakao

Saffranstosca:
1 ½ -2 dl cornflakes (glutenfria, utan tillsatt socker)

1 1/3 dl vispgrädde
2 ½ msk fibersirap gold/honey
½ krm saffran

Brownie
Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen försiktigt tillsammans med smör. Vispa ägg och sötning pösigt med elvisp. Blanda även ner resterande ingredienser och vispa lite till. Häll smeten i en normalstor brödform (ca 1,5 liter) klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter innan toppingen fördelas ovanpå.

Saffranstosca
Sjud grädde, fibersirap och saffran i cirka 10-15 minuter. Rör ner cornflakes. Fördela/strö försiktigt ovanpå toscan. Grädda ytterligare 7-10 minuter. Låt svalna.

 
 
Brownie med saffranstosca, glutenfri, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
Brownie med saffranstosca, glutenfri, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
Brownie med saffranstosca, glutenfri, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt

Vegansk mockafudge, utan tillsatt socker

on måndag, 07 december 2020. Posted in LCHF/low carb

Vegansk mockafudge // Baka Sockerfritt
 
  

Något som passar väldigt bra under juletider, kanske under kvällskvisten med något varmt att dricka eller under julfikan, är mockafudge. Krämiga, lätta att göra och med en passande kaffesmak. Jag har gjort mockafudgen vegansk och har använt kokosmjölk. Den som vill toppar sina fudge med exempelvis riven choklad och/eller flingsalt! 

 

Vegansk mockafudge // Baka Sockerfritt



Vegansk mockafudge - 10 bitar

160 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
1 dl kokosmjölk
1-2 msk starkt kaffe/espresso
2 krm vaniljpulver
ev. valfri sötning (motsvarade ca 1 msk socker i sötma)
ev. flingsalt att toppa med

Värm kokosmjölk i en kastrull, ta bort från plattan och rör ner bitar av choklad. Tillsätt resterande ingredienser och rör om till en slät smet. Klä en liten brödform eller matlåda med bakplåtspapper eller aluminiumfolie och fördela i fudgesmeten. Låt stelna i kyl under ett par timmar. Skär i bitar och förvara i kylskåp.

 

Vegansk mockafudge // Baka Sockerfritt

Julgodistips 2020

on söndag, 06 december 2020.

Julen är hääääär! Och det är dags att baka en massa gottigt julgodis! För den där ute som vill ha julgodisinspiration, kan jag tipsa om nedanstående recept som är ett litet urval från min godisarsenal. Trillingnöt, risbräck och kola hör ju julen till!