• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
  • Chokladrutor med cornflakes
  • Dalgona Coffee
  • Dammsugare, low carb
  • Drömrulltårta
  • Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kanelpannkakor
  • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Mjuk chokladkaka
  • No bake Snickersbar
  • Rulltårtstårta
  • Salted caramel brownie
  • Salted caramel chokladkaka
  • Sandkaka, utan tillsatt socker
  • Twix, hälsosamma
  • Äppelkaka med kolasås
  • Äppelkaka med tosca

Havre- och kanelkaka, utan tillsatt socker

on fredag, 30 april 2021. Posted in GI

Havre- och kanelkaka // Baka Sockerfritt
 
 
 
För att fira in våren har jag ett bra tips på en mjuk kaka till er - min havre- och kanelkaka. Tycker den är så mumsig och härligt saftig. Plus att den är toppad med ett kanelsmul som jag tycker blir pricken över i:et. Servera gärna kakan ljumen/rumstempererad (värm gärna en bit i taget i mikron en kort stund om den varit kyld), och lyxa till det med att servera med en klick vaniljglass (utan tillsatt socker) eller grädde.
 
 
Havre- och kanelkaka // Baka Sockerfritt
 
 

Havre- och kanelkaka - 8 skivor

Smeten:
2 st ägg

65 gram smör
2 dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
1 dl sockerersättning
½ dl mjölk
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver

Havretäcke:
65 gram smör

1 ½ dl havregryn
ca 3/4 dl sockerersättning
1 ½ tsk kanel

Sätt ugnen på 160 grader. Smält smöret och rör ner mjölk. Vispa ägg och sockerersättning pösigt med elvisp. Blanda mandelmjöl, potatismjöl, vanilj och bakpulver och rör ner detta i äggvispet tillsammans med smöret. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten. Förgrädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.  

Medan kakan förgräddas gör havretäcket. Blanda alla ingredienser till detta i en kastrull och värm tills allt smälts och går att blanda. Fördela havretäcket över den förgräddade kakan (ta inte med eventuellt överblivet smör som inte bandats i ordentligt). Grädda ytterligare i ca 15-20 minuter. 

 

Havre- och kanelkaka // Baka Sockerfritt
 
Havre- och kanelkaka // Baka Sockerfritt

Valborgsdesserter!

on onsdag, 28 april 2021.

Herre gud, det är ju snart maj! Jag förstod knappt att Valborg var på fredag - förrän jag tog en kik i almanackan och insåg att det ju faktiskt infaller under denna arbetsvecka. Gissar att det inte direkt blir något firande i år, utan får sätta hoppet till att det blir lite härliga brasor nästa år (om man nu ens orkar ta sig ut för sådant, haha). 
 
Men att fira lite hemma och svänga ihop något gott att äta räcker gott bara det såklart! Och så kommer det bli här hemma också. Här nedan ser ni förslag på efterätter Valborg till ära!
 
 
 
 
 
 
Chocolate cashew cake, no bake (<--- fyrdubbla receptet för 24-cm springform)
 

Mjuk Chokladkaka med kola - favorit i repris!

on måndag, 26 april 2021. Posted in GI

Chokladkaka med kola, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 
 
Ni vet ju vid det här laget att jag älskar choklad och karamell. Speciellt tillsammans! Går liksom inte att få för mycket av. Om ni går runt och letar efter just ett sådant recept för tillfället kommer jag då med ett toppenförslag. Mjuk chokladkaka med kolafyllning - en riktig favorit i repris! Härligt är att kolan dessutom gör kakan extra saftig. Chokladkakan tycker jag är bäst rumstempererad - men ska förvaras i kylskåp.
 
 
Chokladkaka med kola, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt


 

Mjuk Chokladkaka med kola - ca 8 bitar

Chokladkaka:
3 ägg
125 gram smör
1 ½ dl sockerersättning (Use Like Sugar passar)
1 ½ dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
½ dl kakao
1-2 msk starkt kaffe
1 msk fibersirap honey/gold
2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver 

Kolasås:
2 dl vispgrädde
½ dl fibersirap honey

Kolasås
Du kan börja med kolasåsen då den tar en stund för att tjockna. Sjud i en kastrull i ca 40 minuter, rör om då och då.

Chokladkaka
Medan såsen sjuder görs kaksmeten. Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret. Blanda potatismjöl, mandelmjöl, kakao, bakpulver och vaniljpulver. Vispa ägg och sockerersättning pösigt med elvisp under ett par minuter. Blanda ner äggvispet bland de torra ingredienserna tillsammans med kaffe och smält smör. Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper, ca 1.5 liter. Grädda i nedre delen av ugnen först ca 25-30 minuter tills kakan har börjat att bli fast i kanterna, men inte helt ha stelnat. Fördela över kolasåsen längsmed mitten av kakan - kolan ska kunna sjunka ner en del. Grädda ytterligare ca 15 minuter, kakan ska fortfarande vara lite kladdig. Låt svalna. Förvara i kyl, men låt stå i rumstemperatur ett par timmar innan servering!

 

Chokladkaka med kola, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt

Kanelpannkakor - hett frukosttips!

on fredag, 23 april 2021. Posted in Frukost

Kanelpannkakor // Baka Sockerfritt
 
 
 
Heeeett frukosttips inför den stundande helgen - Kanelpannkakor! Känn så lyxigt och gör en bra start på dagen. Dessa pannkakor skapade jag en gång med inspiration från kanelbulle. Jag fördelar på en "smörmassa" smaksatt med kanel medan pannkakorna gräddas. Hur gott som helst!
 
 
Kanelpannkakor // Baka Sockerfritt
 
 

Kanelpannkakor - 5 till 6 stycken

Pankakssmet:
3 ägg
1 ½ banan
½ dl grädde (alt. mjölk)
1 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk/psylliumfröskal
1 tsk bakpulver

Kanelröra:
70 gram smör
1 ½ msk sockerersättning
2 tsk kanel

Kanelröra
Börja med detta moment. Värm gärna smöret 10-15 sekunder i mikron så att det blir mjukt och lättarbetat, blanda därefter med sockerersättning och kanel.

Pannkakssmet
Mixa samman banan och ägg med en stavmixer. Tillsätt resterande ingredienser och blanda ytterligare en kort stund med mixern. Värm en stekpanna med smör/olja och klicka på liten del av pannkakssmeten, ca ½ dl. Innan pannkakan ska vändas fördelas en del av kanelröran på - jag gör det genom att spritsa (med en vanlig liten plastpåse) en spiral av denna ovanpå. Vänd pannkakan. Servera med exempelvis fibersirap gold/honey, bär och/eller grädde!

 
 
Kanelpannkakor // Baka Sockerfritt
 
Kanelpannkakor // Baka Sockerfritt

Päronpinnglass, utan tillsatt socker

on onsdag, 21 april 2021. Posted in Glass, Baka med frukt

Päronpinnglass, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 

Nu när vädret börjar bli lite trevligare (jag bortser nu att jag såg att det skulle snöa senare i veckan) så tycker jag att det är en mycket passande tid att sätta ljuset på några av mina härliga favoritglassrecept! Värt att börja göra dessa tidigt på säsongen, så man hinner göra glassarna riktigt många gånger.

Dessa päronglassar är lätta att göra, och görs på saftiga päron. För att få till en grön färg på glassarna droppar jag några droppar grön karamellfärg i. Annars blir dom mest grå till utseendet (men goda är dom ändå!). 

Ps. Formarna har jag köpt på Lagerhaus för några år sen, men liknande finns på exempelvis Panduro.

 
Päronpinnglass, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 

Päronpinnglass - 6 stycken

4-5 päron (mogna/saftiga), ca 500 g totalt
1 1/3 dl vispgrädde
1 msk sockerersättning
1 ½ krm grön hushållsfärg (går att utesluta)

Skala päron och skär i små bitar. Lägg bitarna i en kastrull tillsammans med grädde och låt sjuda i ca tio minuter. Tillsätt resterande ingredienser och mixa slätt med mixer. Fördela i pinnglassformar och frys.

 
 
Päronpinnglass, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt