• Banoffee Pie
  • Chokladbitar med jordnötssmör
  • Cookie dough fudge
  • Dammsugare, low carb
  • Devil’s food muffins
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
  • LCHF-knäcke
  • No bake Snickersbar
  • Peanut butter caramel brownie
  • Rulltårta med hallon
  • Salted caramel brownie
  • Sarah Bernhardt
  • Snickers
  • Sommarbrownie
  • Twix, hälsosamma

Extra chokladiga chokladkakor

on onsdag, 29 januari 2014. Posted in LCHF/low carb

De här extra chokladiga chokladkakorna (ni hör hur gott det låter va? Ju mer choklad desto bättre!), är rejält annorlunda jämfört med mina tidigare småkakor! De har en lite annan konsitsen, eftersom  de är gjorda på äggvita, och till stor del kakao (plus choklad då). Inte lika kompakta på något sätt. Totalt värt att testa!
 
Jag är just hemkommen från jobbet, där det har varit full rulle hela dagen. Lunchen var utan tvekan det bästa på hela dagen, då jag träffade min bloggpolare Maria över en sallad på Teaterbaren. Jag känner tyvärr inte så många som har en liknande "entreprenörs-anda" som jag själv har, så det är verkligen uppfriskande att träffa någon och prata med någon som är lik mig på det sättet. Jag känner mig helt enkelt extra peppad då!
 

 

Extra chokladiga chokladkakor – 6 stycken

2 stycken äggvitor
2 msk sötströ
4 tsk kokosmjöl
4 tsk kakao
1 krm vaniljpulver
30 gram ljus sockerfri choklad

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ihop alla ingredienser, förutom chokladen. Hacka chokalden och rör till sist ner detta. Gör sex kakor av smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

 

Svar på frågestunden - Del 1

on onsdag, 29 januari 2014. Posted in Allmänt

Jag hade en frågestund för ett par dagar sedan, och tänkte nu besvara några av de första frågorna.

Jag skulle vilja veta mer om din bakbakgrund, hur kommer det sig att du började baka gluten/sockerfritt, vill du arbeta m detta på heltid om du fick drömma, äter din sambo lchf....ja, frågorna och ämnena är många!

Tack för en inspirerande blogg. Jag gör mkt av dina härliga bakverk hemma!

Svar: Först och främst tack för din fina kommentar, det gör mig mycket glad över att du tycker om det jag gör. Till din fråga: Jag har alltid älskat att baka och laga mat. I gymnasiet blev jag allt mer hälsoinspirerad, vilket jag tog med mig till universitetet. Detta ledde till att jag bakade allt mindre. Men eftersom jag ju ÄLKSAR att baka, kom jag på ett sätt att kombinera dessa två intressen: Baka sockerfritt! Min dröm är att någon gång i framtiden kunna tjäna pengar och jobba med detta, i alla fall på halvtid. Men just nu jobbar jag som finanscontroller, vilket är ett riktigt bra jobb. Min sambo äter inte lchf, men jag har inspirerat honom till att äta hälsosammare.

 

Hej!
Jag skulle gärna vilja se någon sorts omvandlingstabell för de ingredienser du använder i recepten. Alltså förslag på ingrediens/livsmedel som man kan använda och i vilken mängd istället för de ingredienser du använder i dina recept. Det är bra att veta om man inte har just de/den ingrediensen hemma.

Tack för en fin sida!

Svar: Hej och tack för din kommentar. Det här med omvandlingsatabell för inredienser är tyvärr bra svårt, då det inte alltid går att ersätt ingredienser med varandra. Istället tycker jag att man i så fall kan använda mitt recept som inspiration, och använda de ingredienser man har utifrån detta. Det vitkiga är att man har ägg i mjuka kakor, annars hänger kakan inte ihop. Smaka av smeten, för om den är god, är förmdoligen kakan färdiggräddad också god. Känn efter med en sticka då och då, och när kakan är bara lite kladdig, bör en tas ut (om man inte vill ha den kladdigare förstås). 

Annars tror jag generellt att de flesta nötmjöl + mandelmjöl kan bytas ut mot varanda, även om smaken kan bli lite annorlunda. Undantag kokosmjöl (som inte är en nöt), vilken drar åt dig ungefär dubbelt så mycket vätska som mandelmjöl. Pofiber skulle jag säga drar åt sig lite mer än nötmjöl, men bör inte ersättas helt från mandelmjöl, då det har helt annan smak och egenskaper. Fiberhusk bör man använda med måtta, då det suger åt sig mycket vätska och är gelebildande. Mascarpone använder jag mig mycket utav, och kan esättas med ricotta eller cream cheese om så önskas. Sötströ är lika sött som socker och 1 dl sötströ och ersättas mot 1 dl socker. Grädde kan ersättas mot mjölk, men tänkt på att smaken blir lite annorlunda!

 

Vad använder du för sötning till dina bakverk?
Finns det något man kan byta ut fiberhusk mot när man bakar?
Sån där "protein bar" som du skrev om tidigare, vart köper man sånt?
Kan du inte lägga upp ett recept på den mest lyckade kladdkakan?
Gör en "topp 10" av allt du någonsin gjort och har bloggat om! Skulle vara jätte kul :D

Total älskar din blogg, min största inspiration just nu! Ha de så bra! Kram :)

Svar: Den sötning jag använder är Sötströ (tidigare stevia strö), vilket är från Icas egna märke.
Fiberhusk är psylliumfrön, och har väldigt specifika egenskaper och jag vet ingen ingrediens som direkt kan ersätta detta. Den, vad jag vet, mest lika ingrediensen är pofiber, men detta kan inte suga åt sig alls lika mycket vätska som fiberhusk/psylliumfrön., sådärför måste man använda rejält mycket mer.
Jag tror du menar Raw Bites nya bar som heter ”Protein”. Den kan exempelvis köpas HÄR!

Jag kan även tipsa om en god kladdkaka, följ denna länken: http://bakasockerfritt.se/recept-kategorier/item/kladdkaka.

 

Jag skulle gärna läsa mer om tips generellt krig när man ska experimentera fram egna nya recept, vad man bör tänka på, t.ex. Hur står mängd vätska i förhållande till mjölkprodukter som behövs för en bra konstisens osv :)

Svar: Jag berörde detta ämne i en tidigare fråga. ”Det viktiga är att man har ägg i mjuka kakor, annars hänger kakan inte ihop. Smaka av smeten, för om den är god, är förmodligen kakan färdiggräddad också god. Känn efter med en sticka då och då, och när kakan är bara lite kladdig, bör en tas ut (om man inte vill h den kladdig förstås). ” Hur stor mängd vätska i förhållande till mjöl (jag antar att det ska stå mjöl och inte mjölk), beror på vilka övriga produkter som används och går inte att besvara på rak arm. Tänk en vanlig kladdkakssmet, ungefär så ska ”lösheten” vara.

Ett tips jag har är även att ta ut kakan när den är lite kladdig, för den stelnar till sig när den får kallna.

 

Sockerfria steviapraliner (stevia)

on tisdag, 28 januari 2014. Posted in Allmänt

Ibland måste man bara lyxa till det. Unna sig det där lilla extra. Det behöver inte vara något stort och påkostat, utan för mig räcker det med något litet som sätter guldkant på vardagen. Igår gick jag förbi Pralinhuset i Gallerian i Stockholm, och såg att de hade fått in åtta (tror jag) sorter med chokladpraliner sötade med stevia! Jag köpte hem en av varje. Mums!

 

Nötcréme

on måndag, 27 januari 2014. Posted in LCHF/low carb

I helgen har jag gjort både nutella (hasselnötschokladkräm) och jordnötssmör (jag bytte ut hälften av kokosoljan mot smör). Helt underbart! Speciellt med nutellan som det var flera månader sedan jag gjorde. Jag kan äta skedar av detta direkt ur burken, så gott är det. Men inte alls på samma sätt som jag vet att jag kunde göra tidigare med "godis". För även om det är minst lika gott som sockersaker, så känner jag mig nöjd och belåten relativt snabbt.
 
Jag har gjort ett "kombinationsgodis" med just nutella och jordnötssmör. Plus mes choklad. För bra för att vara sant? Knappast! Jag återkommer med det lättgjorda receptet!
 
 
 
 
 

Chokladproteinmugcake

on måndag, 27 januari 2014. Posted in Mug cake, Protein, LCHF/low carb

Måndag igen då alltså. Och vad är bättre än att fira in den nya veckan med en enkel mugcake? I do not know! Just denna mugcake som jag kommer att föreslå är lite extra proteinrik med både keso och proteinpulver.
 
Idag har jag tänkt att ta mig friheten att jobba hemifrån i eftermiddag. Det är så bra att man faktiskt kan göra det lite då och då! Däremot så kom jag inte in i systemet hemifrån igår, vilket är lite oroväckande. Jag hoppas att det löser sig, minst sagt!


  

Chokladproteinmugcake

1 ägg
1 msk olja
30 gram keso
1 msk vatten/mjölk
1 msk Bake Protein eller dyl.
1 msk hasselnötsmjöl
1 msk kokosmjöl
2 tsk kakao
1-1½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver
½ tsk bakpulver

Lägg ägg och keso i en skål och mixa/vispa med elvisp tills keson blir slät. Tillsätt resterande ingredienser. Smör en kopp och häll i smeten. Värm i mikrovågsugn i ca 1½-2 minuter.