• Banoffee Pie
    Banoffee Pie
  • Chokladbitar med jordnötssmör, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Chokladbitar med jordnötssmör
  • Chokladsufflé, mejerifri
    Chokladsufflé, mejerifri
  • Cookie dough fudge
    Cookie dough fudge
  • Dammsugare, low carb
    Dammsugare, low carb
  • Devil’s food muffins, glutenfria, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Devil’s food muffins
  • Fudgebrownie med mandelsmör //Baka Sockerfritt
    Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria pannkakor
    Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötsfudge
    Jordnötsfudge
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
    Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar, glutenfria och utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Kolasnittar
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
    Krämig lakritsglass med brynt smör
  • Fröknäcke, low carb //Baka Sockerfritt
    LCHF-knäcke
  • Marjas Peanut butter cups
    Marjas Peanut butter cups
  • No bake Snickersbar //Baka Sockerfritt
    No bake Snickersbar
  • Peanut butter caramel brownie //Baka Sockerfritt
    Peanut butter caramel brownie
  • Salted caramel brownie
    Salted caramel brownie
  • Hälsosamma Sarah Bernhardt utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
    Sarah Bernhardt
  • Snickers
    Snickers
  • Hälsosamma Twix
    Twix, hälsosamma

Juliga chokladbollar med jordnötssmör och dadlar

on söndag, 22 december 2013. Posted in Baka med frukt, Baka utan spis

Idag fick jag min efterlängtade morgonpromenad! När jag är "ledig"/inte jobbar tidigt, eller tränar tidigit, går jag alltid en promenix på morgonen. Nu har det dock inte blivit av på två veckor! Detta är verkligen en kontrast mot typ sex dagar i veckan, som det var innan jag började att jobba. Hur som helst mötte jag upp min kompis Lovisa och gick till hennes jobb. En mysig start på denna söndag, och fjärde advent!
 
Jag gjorde peanut butter cups under förra veckan, och råkade göra nästan dubbelt så  jordnötssmör som vad jag egentligen behövde. Då kom jag på att jag kunde göra chokladbollar av smöret! Jordnötssmöret blandade jag med färska dadlar och kakao. Sedan är det bara att tillsätt övriga ingredienser efter smak! Liknande bollar kan jag även rekommendera att ge bort i julklapp. Jag tror att de hemmagjorda klapparna är några av de mest uppskattade!
 
 
 
 
Juliga chokladbollar med jordnötssmör och dadlar – 8 stycken

60 gram färska dadlar
40 gram jordnötssmör
1 msk riven kokos
½-1 msk kakao
ett par krm pepparkakskrydda

Ta ut kärnan från dadlarna och blanda alla ingredienser med varandra. Krydda efter smak. Gör bollar av degen.

 
 

Biscotti med saffran

on lördag, 21 december 2013. Posted in LCHF/low carb

Jag har under många år gjort saffranbiscotti vid jul, och för mig hör det verkligen julen till! Förra året experimenterade jag fram en hälsosammare variant på detta, som givetvis är socker- och glutenfri. Jag gjorde igår återigen denna, även om jag ändrade i receptet något. Nedan ser ni det fullständiga nya receptet. På bilden kanske ni ser att jag hade chokladbitar i, men chokladen blir lätt bränd, så nästa gång gör jag dom utan choklad (på de två nederste bilderna har jag dock ringlat smält choklad över, men först efter gräddningen). Till en början var jag orolig att biscottin inte skulle bli så knaprig, men de blev knaprigare när de fått kallna helt och fått stå i kylen ett tag. Själv ska jag lägga biscottis i glasburkar och ge i julklapp!
 
 
 
 
Biscotti med saffran – ca 15 stycken

35 gram rumsvarmt smör
1 ägg
20 g mandlar/hasselnötter/pekannötter
2-3 msk sötströ
1 krm saffran
2 dl mandelmjöl
1 msk pofiber
2 tsk kokosmjöl
2 krm bakpulver
1 krm vaniljpulver


Gör så här

Sätt ugnen på 175˚C. Blanda ihop smöret, sötströ och saffran med en elvisp.Tillsätt ägget och vispa lite till. Blanda ner resterande ingredienser och blanda till en deg. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och forma degen till två längder på plåten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Ta ut plåten. Sänk värmen till 120˚C. Skär längderna  sneda bitar och lägg med snittytan uppåt. Vänta i ca fem minuter och sätt in kakorna igen i ugnen i ca 35 minuter, eller tills de börjar bli hårda (sänk värmen och förläng gräddningstiden yttelrigare om de börjar bli brända). Låt svalna. Kakorna blir torrare/hårdare när de fått svalna och stå ett tag.

 

Julfika!

on lördag, 21 december 2013. Posted in Allmänt

Sing Halleluliah! Nu har jag en hel del extra ledighet att se fram emot och njuta av, och den är så välbehövd att jag inte nog kan uttrycka hur välbehövd den är. Speciellt de sista dagarna har jag varit tröttare än vanligt. Åh, vad jag ser fram emot att få vakna av mig själv, ta en morgonpromenad och träna vilken tid under dagen jag vill. Slippa lägga mig innan halv tolv, hinna med att shoppa kläder som jag verkligen behöver. Till och med att gå på bio, ska jag hinna med! Tänk att slippa massbaka på fredags- och lördagskvällar för att kunna fota dagen efter i dagsljus (vilket är mellan typ klockan 10 och 13). Äta frukost på gateau, fika med kompisar... Behöver jag säga att jag typ ryser av välbehag?
 
Mina arbetskollegor har långledigt, och såklart vill man fira in ledigheten med god fika, vilket vi gjorde igår. Därför hade jag givetvis förberett med mumsiga kakor av diverse sorter - både sockerfria och med socker. "Huvudkakan" var sockerfri och var en av mina favoritkakor kallas Saffranskaka med dadlar. Den är otroligt saftig med mycket smak av saffran. Sedan bjöd jag på fem sorters småkakor, vilka var gjorda med socker. Tycker ni att de ändå, trots sockret, ser tilltalande ut? Spana för all del in Chokladsnittar, Hallonkakor och Syltgrottor. Och saffransbiscottin då, kanske ni undrar. Kika in snart igen. Jag har nämligen förnyat mitt recept på detta!
 
 

Perfekt kaka att bjuda på under jul!
 
 

Uppskuren saffranskaka. Kan ni se hur saftig den är?
 
 
 
Fem sorters kakor. kanske skulle ha haft två till?
 

Julbak!

on fredag, 20 december 2013. Posted in Baka med frukt, LCHF/low carb

Idag är det för mig sista riktiga arbetsdagen innan julafton och därmed några dagars riktigt välförtjänt ledighet. kan det måhända även vara fallet för er, kära läsare? Och har jag rätt om jag även gissar på att många av er kommer att baka en hel del de kommande tre/fyra dagarna? Det kommer i alla fall jag att göra, var så säker på det! Jag tror faktiskt inte att jag kommer hinna göra så mycket annat än att stå och baka, laga mat och städa. Men jag tänker i alla fall unna mig ett par träningspass. Jag måste ju passa på när jag inte har några fasta tider att passa!
 
Men åter till bakandet. Eftersom jag gissar på att många är sugna på lite inspiration till baket, vill jag räkna upp några av mina absoluta favoritjulkakor!
 
 
 

 
 
 
Pepparkakor (se även Pepparkakor med pepparkakskskrydda och Pepparkakscookies)
 

Saffransrutor med choklad

on fredag, 20 december 2013.

Först skulle det bli fudge. Men det bidde inte fudge. Det bidde något annat. Och jag kallar dom för Saffransrutor. 
 
 
 
 

Krämiga saffransrutor med choklad

2/3 dl vispgrädde
20 gram smör
½ msk sötströ
100 gram mascarpone
½ krm vaniljpulver
1/3 krm saffran

Choklad att bre på rutorna

Koka upp smör och grädde. låt sjuda tills detta tjocknar (ca 30 minuter, eller längre beroende på hur tjock/lös man vill att rutorna ska vara. Rör därefter ner resterande ingredienser till allt blandats. Lägg i en liten for av valfri storlek med aluminiumfolie och fördela i smeten. Låt stelna (eventuellt i frys om man vill ha den extra hård). Skär kakan i rutor och toppa med smält choklad!

Tips:
Om man inte har en liten form, kan man ta en större och sedan forma en kant med aluminiumfolie så att ”formen” får valfri storlek.