• Banoffee Pie
  • Chokladbitar med jordnötssmör
  • Cookie dough fudge
  • Dammsugare, low carb
  • Devil’s food muffins
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
  • LCHF-knäcke
  • No bake Snickersbar
  • Peanut butter caramel brownie
  • Rulltårta med hallon
  • Salted caramel brownie
  • Sarah Bernhardt
  • Snickers
  • Sommarbrownie
  • Twix, hälsosamma

Dadelcrème

on måndag, 26 augusti 2013. Posted in Raw, Baka med frukt

Jag har ett par gånger köpt dadelsirap, som är riktigt gott att toppa till exempel keso, olika röror (och jordgubbar!) mm. Det är naturligt socker i, men fortfarande snabba kokhydrater, så jag äter enbart lite någon gång då och då. Men jag skrev tidigare att jag ville göra min egen, och nu har jag gjort en variant på dadelsirapen, fast raw! Den blev inte speciellt sirapsaktig dock (konsistensen är inte lika rinnande och "klistrig"), utan mer som en crème eller röra. Gott är det i alla fall, och toppen att söta bakverk med!
 
 

Dadelcrème – 1 liten burk

150 gram färska dadlar (med kärnan borttagen)
3 msk vatten

Mixa vatten och dadlar tills detta blir en kräm/röra. Förvara i kylskåp.

 

(Öländska) Bönchips

on måndag, 26 augusti 2013. Posted in GI, Produkter

Jag köpte återigen ett par påsar med Bönchips (2 för 40 kr på min Ica), vilket jag tycker är ett utmärkt snack! Liksom varför äta chips, när man har dessa? Jag har hittills testat smakerna "Chilidill" och "Örter", varav den förstnämnda enligt mig är godast! För alla som tål kolhydrater (20 gram kolhydrater per påse, som väger 50 gram) kan jag varmt rekommendera dessa. Jag köper bönchipsen som sagt på Ica Maxi, och har ännu inte sett dom någon annanstans (förutom på Arlanda).
 
Läs mer om dessa chips i mitt tidiagre inlägg HÄR!
 
 
 
  

Hälsosam saffranskaka med butternut squash

on söndag, 25 augusti 2013. Posted in LCHF/low carb

Jag började dagen med veckans enda morgonpromenad till en frukostdejt med en av mina äldsta vänner. Det är en underbar start på dagen, men det är svårt att göra det på morgonen nu när jag jobbar. Efter ett par ärenden blev det även lunch i stan och mathandlande med mina föräldrar (tack mamma för att du betalade ;)). Det har varit otroligt bra högsommar väder, så jag har varit ute nästan hela dagen! Förmodligen är det sista lediga dagen med sådant soligt och varmt väder. Men jag deppar inte för det. Jag tycker hösten är supermysig (som tur är)!
 
Det var länge sedan jag bakade med butternut squash/pumpa, som enligt mig är en mycket bra ingrediens i mjuka bakverk! Det ger en bra konsistens, saftighet och kan ersätta smör om man vill. Denna gång smaksatte jag kakan med saffran, vilken är en krydda jag älskar!
 
 
 
 
Hälsosam saffranskaka med butternut squash
 
80 gram bitar av butternut squash
1 äggvita
1 msk mjölk
2 msk pofiber
1 msk kokosmjöl
1 msk mandelmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
1 msk sötströ
1 tsk bakpulver
½ krm saffran
1 krm vaniljpulver

 

Sätt ugnen på 175 grader. Skär bitar av en bit butternut squash och koka upp tills de blir mjuka. Mixa buttnerut squash med äggvita. Och rör ner resterande ingredienser med en sked. Fördela smeten i en smord och bröad 12-cm springform. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

 

Små springformar (12-centimeter)

on söndag, 25 augusti 2013. Posted in Produkter

Jag får ofta frågan om var jag köper mina små springformar som har en diameter på 12 cm, och därför tänkte jag svara på frågan även här på bloggen igen. Jag köper oftast mina på Åhléns, men har även gjort det på Spisa. Jag har även hört att de finns på ÖB, men aldrig själv köpt formarna där. Vill man göra en kaka i en 24-cm form, som ursprungligen är gjord för en med 12 centimeter, rekommenderar jag att fyrdubbla ingredienserna (på ett ungefär) och öka gräddningstiden en aning (känn som vanligt med en sticka).
Denna bild är tagen från Åhléns hemsida.
 
 
 
En gammal bild där jag jämför en liten springform med en stor.
 

Chokladfudge

on lördag, 24 augusti 2013. Posted in LCHF/low carb

Idag blir det fullrulle (kanelbulle)! Ska iväg och träna ett skivstångpass som börjar halv elva, men innan det känner jag att jag förtjänar en latte macchiato! Jag behöver dessutom knåpa ihop en text till volontärjobbet, så det passar fint att göra på fiket. Efter blir det lunch med mamma och därefter raka vägen till ett barnkalas! Det är min systersons (eventuellt båda sönernas) kalas som jag ska gå på, och jag har dessutom har bakat gluten- och mjölfria (och ägg och nötfria) havrebollar att bjuda på. Ska faktiskt bli kul att gå på barnkalas!
 
Havrebollar i alla ära, men speciellt lchf är det ju inte. Något som är lite kolhydratssnålare är nedanstående bakverk som är en slags chokladfudge! Jag tror att man kan kalla det fudge i varje fall... Nåja, gott och riktigt chokladigt är det, och det är ju huvudsaken! En liten bit räcker gott och väl tycker jag, och gör mig nöjd och glad!
 
 
 
 

Chokladfudge

1 dl vispgrädde
100 gram mörk choklad
50 gram mascarpone
1 krm vaniljpulver e
v. extra sötning
ev. hasselnötter eller annan nöt


Häll grädden i en kastrull och koka upp den, sänk värmen.  Tillsätt choklad i bitar och värm under omrörning i några minuter under omrörning. Ta bort från plattan och tillsätt mascarpone, vanilj och eventuellt sötning och grovhackade nötter. Klä en liten matlåda eller liknande med folie och häll i smeten. Låt stelna (tar några timmar) och skär därefter i rutor.