• Banoffee Pie
  • Chokladbitar med jordnötssmör
  • Cookie dough fudge
  • Dammsugare, low carb
  • Devil’s food muffins
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
  • LCHF-knäcke
  • No bake Snickersbar
  • Peanut butter caramel brownie
  • Rulltårta med hallon
  • Salted caramel brownie
  • Sarah Bernhardt
  • Snickers
  • Sommarbrownie
  • Twix, hälsosamma

Saffransarom

on lördag, 03 augusti 2013. Posted in Produkter

Årets varmaste dag kan man ju lätt säga att denna lördag har varit! Jag är så glad att det nästan varje helg har varit så fint väder nu när jag jobbar varje vardagar. Det kallar jag flyt! Jag började dagen med en utomhusfrukost på gateau med min sambo och fortsatte dagen med både sol och bad vid mina föräldrars hus i Nacka (och även pyttelite resning av källaren). Det blev även fika i Forum med mamma, samt mathandling av frysmat från Pickard. Snälla mamma köpte dessutom massor av mat till mig på maxi, så jag passade på att lyxa till det med exempelvis steviasylt, nötter och sötning till bakning, färska jordgubbar, dadelsirap, sockerfri choklad och steviaglass från Alvesta (kaffefrappe) samt chokladglass från CarbZone. Jag har testat kaffeglassen därifrån, vilken var helt okej, så det ska bli spännande att smaka den med choklad! Återkommer med en uppdatering!
 
Jag gillar att testa olika smaksättningar, kryddor och aromer i mina bakverk och gissa om jag inte kunde hålla mina fingrar i styr då jag såg att det fanns saffransarom att köpa! Vanligt saffran är ju rätt så dyrt (världens dyraste krydda), och så lätt att glömma att köpa, så saffran på flaska lät ju smart! Jämförs enbart själva innehållet väljer jag såklart en saffranspåse. Det är givetvis inte ren saffran i flaskan, utan en del andra ämnen som man kanske vill undvika. Däremot tycker jag att det är ett bra alternativ att ha i skåpet om man bara vill ha lite saffransmak på något då och då, utan att behöva köpa nya kryddpåsar på grund av kanske hållbarhet, bekvämlighet och den egna ekonomin. Flaskan är ju så lätt att stänga och ha stående i skafferiet! 1 msk saffransarom motsvarare 1 påse saffran på 0,5 gram, och en flaska kostar ca 25 kronor. Märket på aromen är Dr. Oetker och är köpt är den på Ica Maxi. Jag har hittills använt den i matlagning, vilket smakade bra!
 
 
 
 

Kakor av bar

on lördag, 03 augusti 2013. Posted in LCHF/low carb

Ibland vill jag ha något litet, något som håller lång tid i rumstemperatur, som man kan äta med händerna och något som är gott! Det är tyvärr inte en helt enkel kombination. Visst kan man äta nötter (om ingen är allergisk såklart), babybel (om man äter mejerier), men jag kom på en annan sak som jag var sugen på att göra: småkakor av en bar! Jag äter någon gång i månaden en atkinsbar med smak av brownie. Jag är fullt medveten om att det inte är en sådan jättebra bar, och att den är full med diverse mindre bra ingredienser. Men, men, jag har en ganska liberal syn på mat och anser att det mesta går att äta någon gång då och då, bara man tål det såklart. Hur som helst gjorde jag småkakor av baren och gräddade i ugn. Ett mycket gott litet snack som jag kan ta en bit utav på jobbet om jag börjar bli hungrig! Denna atkinsbar innehåller 3,1 gram aktiva kolhydrater per bar. Det går säkerligen bra med andra barer också såklart. jag gjorde ju till exempelvis kakor av questbar!
 

Kakor av bar

1 atkinsbar brownie

Sätt ugnen på 150 grader. Skär en bar (jag använde en brownie atkiksbar)  i bitar (fem ). Ställ bitarna på sidan (så att chokladen är på kanterna) och tryck ut bitarna platta, till ca 1 cm hög.  Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.

 

Hälsosam chokladkaka med keso och avokado

on fredag, 02 augusti 2013. Posted in GI, LCHF/low carb

Jag har ett litet beroende av en chokladdryck som jag dricker nästan varje kväll (i alla fall om jag får bestämma själv). Nu är det tyvärr så att denna chokladdryck verkar ha slutats säljas i varje affär. Jag har gått i säkert 15 affärer och kollat runt, men oftast med oturen att inte hitta dem. En gång fanns det dock en kvar, som jag snabbt nappade åt mig.
 
På kvällen vill jag ofta ha något litet, chokladigt och som inte är så mastigt innan läggdags. Så jag gjorde en kaka som skulle passa mig vid dessa tillfällen. Resultatet kan ni se nedan! Det lev en mjuk och kladdig kaka med mycket chokladsmak. Den är inte så mastig, då den är gjord på äggvita, keso, kokosmjöl bland annat och avokado istället för smör. Det blev jättegott kan jag tala om! En tredjedel av kakan tycker jag är lagom för en portion, tillsammans med en klick grädde. Det stillar alla mina matbegär, och framförallt mitt chokladbegär! Är jag lite hungrigare tar jag istället halva kakan. Keson kan smaka lite salt, så om man vill sköljs den av  (i ett kaffefilter förslagsvis) och låter vatnnet rinna av.
 
 
 

Hälsosam chokladkaka med keso och avokado

1 äggvita
½ avokado
3 msk mjölk (ekologisk sojamjölk)
50 gram keso
1 ½ msk kokosmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
1 msk riven kokos
1 msk pofiber
2 msk sötströ
1 ½ msk kakao
1 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver
ev. romarom

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg keso, äggvita och avokado i en skål och mixa. Tillsätt resterande ingredienser och blanda noga. Häll smeten i en smord och bröad 12-cm springform. Grädda mitt i ugnen i ca 12-17 minuter. Chokladkakan ska fortfarande vara kladdig. Låt kakan gärna vila över natten!


 
 

Jordgubbsmugcake

on torsdag, 01 augusti 2013. Posted in Mug cake, LCHF/low carb

Det var ett bra tag sedan jag gjorde en riktig mugcake, så det var på tiden att jag gjorde en och lägger upp här! Det slog mig även att jag inte gjort en med jordgubbar, vilket jag såklart måste göra nu när det väl finns färska jordgubbar. Man kan även använda frysta jordgubbar som fått tina, men så till att hälla av onödig vätska (alternativt förläng tiden i micron).
 
Det har förekommit en hel del regnskurar här, även om de har varit relativt kortvariga. Jag har tänkt att bege mig ut för en joggingtur ikväll, så jag håller tummarna för att jag slipper hamna mitt i en regnstorm. Eller i ett blixtoväder som det var igår kväll!
 
 
 
 

Jordgubbs- mugcake

60 gram jordgubbar
1 ägg
½ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk hasselnötsmjöl
1 msk sötströ
½ tsk bakpulver
1 droppe bittermandelarom
1 sked nutella (går att utesluta)

Lägg alla ingredienser i en bunke och mixa. Smörj kanterna av en mugg med olja (jag använder kokosolja) och häll smeten i muggen. Lägg en klick nutella i smeten. Värm i micron i minst 2 minuter. Vänd upp och ner på muggen för att få ut kakan. Servera med vispad grädde!

 
 

Avokado- och jordgubbscheesecake

on tisdag, 30 juli 2013. Posted in LCHF/low carb

Jag har just kommit hem från jobb och ett mycket efterlängtat steppass, och ska snart äta middag. Det var nästan en månad sedan jag körde step sist, så ni kan tänka er hur mycket jag har saknat det (alltså mycket, för er som inte gillar step). Jag hade tur för jag gå strax efter fyra, så att jag hann med passet! Middagen blir en "laxpasta", fast med shiratakinudlar för min del. Den är enkel att göra med hackade grönsaker, smaksatt crème fraiche och stekt lax. Och mycket god! Det blir även min matlåda till imorgon. Men nu är detta ingen matblogg, utan en baknignsblogg, och därför ska jag visa ett smarrigt recept! Denna gång på en avokado- och jordgubbscheesecake!
 
Jag tycker att jordgubb och avokado passar så bra ihop! De flesta recept innehållande avokado och bär, innehåller främst hallon. Och avokado och hallon passar också mycket bra ihop. Men jag har en förkärlek för jordgubbar, och har då och då kombinerat just det med avokado i någon dessert eller mellanmål (se avokado- och jordgubbsdessert). Nu kombinerade jag detta i en underbart krämig cheesecake! Det blev mycket lyckat! Jag har tidigare använt avokado i cheesecake (avokadochokladcheesecake), vilket bidrar till en extra mjuk fyllighet. Testa!
 
 
 
 

Avokado- och jordgubbscheesecake

Botten:
20 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
½ msk kokosmjöl
2/3 msk sötströ
1 krm vaniljpulver

Fyllning:
½ liten avokado (ca 35 gram)
80 gram jordgubbar
1 ägg
40 gram cream cheese
2 msk vispgrädde
1 ½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver

Botten
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda de torra ingredienserna med varansra. Tillsätt det rusvarma smöret och tryck ut degen i en liten 12-cm springform.

Fyllning
Lägg avokado, ägg, jordgubbar och cream cheese i en bunke och mixa slätt. Rör ner övriga ingredienser och blanda. Fördela fyllningen ovanpå botten. Grädda mitt i  ugnen i ca 45 minuter. Känn med en sticka nät kakan  börjar bli fast.