• Banoffee Pie
  • Chokladbitar med jordnötssmör
  • Cookie dough fudge
  • Dammsugare, low carb
  • Devil’s food muffins
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
  • LCHF-knäcke
  • No bake Snickersbar
  • Peanut butter caramel brownie
  • Rulltårta med hallon
  • Salted caramel brownie
  • Sarah Bernhardt
  • Snickers
  • Sommarbrownie
  • Twix, hälsosamma

Kokos- och mandelbollar

on onsdag, 17 juli 2013. Posted in Baka utan spis, LCHF/low carb

Idag blir det en relativt sen dag, då jag kommer hem först halv nio. Det beror dock på att jag ska köra ett skivstångpass efter jobbet, så det känns inte på något sätt jobbigt! Istället tycker jag det kan vara skönt med ett riktigt avbrott (även om jag älskar bloggen till döddagar, så vill jag lova att den tar tid). Dessutom tycker jag det är härligt att träna och träningen ger mig en riktig energiboost. Jag förstår inte hur jag skulle kunna klara mig utan den! Igår var jag och joggade en sväng. Jag har börjat tycka det är helt okej att börja springa ute, vilket gör mig glad! Förut hatade jag att springa, speciellt för att det var så otroligt tråkigt. Men nu har jag löst det någorlunda genom att lyssna på pratradio (radio 1 i mitt hjärta). Musik går inte konstigt nog, jag blir fortfarande uttråkad! Att kunna träna hemma istället för på schemalagd tider på en träningslokal är lite av en frihet. Slippa matcha och anpassa alla tider hela tiden! Men det är i och för sig inget som slår ett bra steppass.
 
Nåja, nu till ett chokladbollsrecept som jag vill dela med mig av! Eller snarare kokosbollar om man ska vara petnoga. Det är inte ofta jag har mandelmjöl som bas i mina chokladbollar, vilket jag tyckte var på tiden att jag hade. Och kokosbollar är ju inte kokokosbollar utan kokos. Nedan ser ni det smarriga resultatet! Perfekt om man vill ha något litet, eller kanske något enkelt att äta på till exempel en picknick! 
 
 
 

Kokos- och mandelbollar - 12 stycken

40 gram smör
1 ½ dl mandelmjöl
1 dl riven kokos
2 tsk kokosmjöl
2 msk pofiber
2 tsk kakao
4 msk sötströ
3-4 msk grädde/mjölk
½ tsk vaniljpulver
2 krm snabbkaffepulver

Värm en skvätt av grädden/mjölken tillsammans med kaffet i micron (eller dylikt). Blanda de torra ingredienserna, tillsätt smör, vätska och ”kaffevätskan” efter smak. Vispa med en elvisp någon minut tills allt blandats. Rulla degen till bollar och rulla i riven kokos.

 

Banankaka

on tisdag, 16 juli 2013. Posted in Baka med frukt

Jag har växt upp med boken "7 sorters kakor" och har minst sagt bakat en hel del därifrån. Jag har även fått en del inspiration till mina hälsosamma bakverk utifrån den boken. Denna banankaka är mycket lik just den banankaka som går att finna i "7 sorters kakor", men utan det onyttiga mjölet och sockret såklart! Riktigt gott med smak av kryddor, banan och kaffe. Och passar dessutom bra med grädde till (som vanligt)!
 
Igår klippte och färgade jag äntligen håret hos min frisör som jag alltid går till (salong scizzors). Hur ska man hinna färga håret när man jobbar heltid? Jag hade dock tur att det är väldigt lugnt på jobbet och att det är så pass flexibelt att jag kan anpassa mina tider en aning. Det satt riktigt fint att bli ompysslad under ett par timmar! Jag passade även på att köpa mitt favoritschampo (cutrin bio+) som passar min kliande hårbotten! Den är dyr, men verkligen värd det!
 
 
 

Banankaka

25 gram smör
1 ½ msk sötströ
½ ägg
1 msk vispgrädde
1 dl mandelmjöl
2 tsk kokosmjöl
½ tsk bakpulver
1 krm ingefära
½ tsk kanel
1 banan (75 gram)

lite kaffe (ca 1 tsk hett vatten + 1 ½ krm snabbkaffepulver)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en liten springform (12 cm). Rör smör och socker poröst. Tillsätt även ½ ägg. Blanda nötmjölen, bakpulver och kryddorna.  Tillsätt blandningen i smeten. Mosa bananen, tillsätt det och kaffet och fördela smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 22 minuter.

 
 
 
 

Mer nutella!

on tisdag, 16 juli 2013. Posted in LCHF/low carb

Härom dagen blev jag lite sugen på nutella, och eftersom den var slut i kylen bestämde jag mig för att göra ny! Min kokosolja hade denna gång en rökig bismak, och jag antar att det måste vara något fel på den. Därför bytte jag ut kokosoljan mot lite smör och rapsolja, vilket blev riktigt god det med! Men HÄR finner ni i varje fall mitt originalrecept!
 
 
 
 

Blåbärsglass med skyr

on måndag, 15 juli 2013. Posted in Glass, GI, LCHF/low carb

För över ett halvår sedan fick jag en blåbärsdryck gjord på 100% blåbär av märket "Saxhyttegubben". Denna dryck är förövrigt ett spännande och lyxigt alternativ till exempel vin (men utan alkohol såklart). Jag testade att ha denna dryck som smaksättning i en hemmagjord glass, vilket blev både gott och nyttigt! Jag bestämde mig även för att göra en riktigt hälsosam glass och använde mig av det proteinrika "Skyr" som bas. Både skyr och blåbärsdrycken är ganska sura i smaken, och därför kan det behövas tillsättas lite vanilj och sötning för en lenare smak. Då jag gjorde denna glass mitt i vintern, tyckte jag att jag skulle vänte ett halvår till sommaren innan jag lade upp receptet. Och nu är det dags!
 
 
 

Blåbärsglass med skyr – 1 portion

170 gram skyr
1 ½ msk 100% blåbärsdryck (från Saxhyttegubben), går att byta ut mot blåbär eller blåbärskoncentrat
2 msk sötströ
1-2 krm vaniljpulver

Blanda ingredienserna i en skål och lägg över i en glassmaskin. Kör enligt maskinens anvisningar.

 

Saffran- och jordgubbskaka

on söndag, 14 juli 2013. Posted in LCHF/low carb

Jag är lite fascinerad av att hitta på lite otippade kombinationer i bakväg. En av mina favoritkryddor är saffran, och då jag hade ett paket kvar i skafferiet fick jag ett stort sug av att baka med det! Som ni förmodligen vet vid det här laget vill jag även utnyttja jordgubbssäsongen till fullo, och kom därför på att jag skulle göra en saffrankaka med jordgubbar i! Smakerna passar riktigt bra ihop, vilket jag kunde föreställa mig redan innan. Nedan ser ni resultatet!
 
Hur har er helg varit? Själv har jag spenderat mycket tid med familjen och lekt en hel del med min systers två barn. Vi badade även under gårdagen då det var ett sådant fint väder! Lite synd att helgen redan är slut, jag hinner ju knappt känna mig ledig förrän det är vardag igen. Dock känns mina vardagar på ett helt annat sätt nu än under den tid jag studerade. Förut var det alltid något som hängde över en och som behövde göras. Så ärligt känns det som om jag har mer frihet nu, även då jag jobbar heltid! Sedan har jag ju såklart detta underbara "Bakasockerfritt-projekt", som jag kallar det, som inte har några fasta tider och där alltid något kan göras. Men det är ju galet mycket roligare än plugget och något som jag gör för att jag verkligen, verkligen vill!
 
 
 
 

Saffran- och jordgubbskaka

20 gram smör
1 ägg
3 msk mjölk/grädde
½ dl mandelmjöl
1 ½ msk pofiber
1 msk kokosmjöl
1 ½ msk riven kokos
1 ½ - 2 msk sötströ
½ krm saffran
½ tsk bakpulver
10 gram pecannötter
65 gram jordgubbar

Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Blanda alla torra ingredienser med varandra, förutom pecannötterna. Tillsätt därefter mjölk, smör och ägg och blanda noga. Skölj och torka jordgubbarna och hacka i bitar/skivor. Rör ner bitarna i saffranssmeten. Fördela smeten i en smord och bröad 12-cm springform. Grovhacka pecannötterna pch strö över den ogräddade kakan. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.