• Banoffee Pie
  • Chokladbitar med jordnötssmör
  • Cookie dough fudge
  • Dammsugare, low carb
  • Devil’s food muffins
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
  • LCHF-knäcke
  • No bake Snickersbar
  • Peanut butter caramel brownie
  • Rulltårta med hallon
  • Salted caramel brownie
  • Sarah Bernhardt
  • Snickers
  • Sommarbrownie
  • Twix, hälsosamma

LCHF och jordgubbar

on lördag, 13 juli 2013. Posted in LCHF/low carb

Hur är det egentligen med lchf och jordgubbar? Jordgubbar innehåller tyvärr relativt mycket kolhydrater, då de innehåller ca 8 % kolhydrater. Det kan dessutom vara värt att tänka på att en jordgubbe innehåller ca 1 gram kolhydrat. Jordgubbar är dessutom ganska lätt att "överäta", och det är inte så svårt att äta upp en liter på 500 gram. Den som inte är speciellt känslig mot fruktsocker och kolhydrater tycker jag däremot inte ska bry sig om jordgubbens kolhydratsinnehåll, då de innehåller en hel del nyttigheter! Till exempel är jordgubben rik på c-vitamin (125 gram täcker dagsbehovet), folsyra och innehåller ellagsyra som är bra mot cancer.
 
Dessutom är de ju underbart goda och hör minst sagt sommaren till. Själv äter jag en liter i veckan (typ), men jag är heller inte speciellt strikt med kolhydraterna. Mitt tips till den som är osäker på om jordgubbar passar i ens liv är att testa med några få, kanske med grädde, och se hur kroppen reagerar!
 
Till den som tycker att jordgubbar har ett alldeles för högt kolhydratsinnehåll, kan jag tipsa om hallon som endast innehåller 4 % kolhydrater. Blåbär går på 9 %, men man äter ju inte samma mängder blåbär som jordgubbar!
 

Pistage och valnötskaka med banan

on lördag, 13 juli 2013. Posted in Baka med frukt

Så härligt med helg! Och vilken tur att jag vaknade upp till strålande sol denna lördag! Då kan jag idag passa på att ha lite mer somriga kläder, då det inte blir så mycket av det när jag jobbar och har långbyxor. Nu ska jag göra en repris på förra lördagen, dvs. äta pannkakor, ta en latte på espresso house och sedan träna ett skivstångspass på friskis. Sen ska jag träffa familjen! Men till skillnad från förra lördagen ska jag faktiskt åka i tid så att jag hinner ta en latte.
 
Idag lägger jag upp ett recept på en hälsosam kaka, bakad med frukt och utan smör. Banan kan ofta ersätta smör om så önskas! Just banan passar dessutom mycket bra med valnötter och choklad, vilket denna kaka innehåller. Jag använder mig av ljus sockerfri choklad från märket Cavalier. Kakan passar bra när man vill äta något lite mindre mastigt, vilket kan vara skönt i sommarvärmen. Äts desssutom gärna med en klick vispad grädde eller varför inte en sockerfri glass?
 
 
 

Pistage och valnötskaka med banan

80 gram banan (½ stor banan)
1 ägg
10 gram finhackade/mortalde pistagenötter
15 gram finhackade/mortlade valnötter
1 msk kokosmjöl
2 msk riven kokos
1½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver
½ tsk bakpulver
ev. 20 gram valfri sockerfi choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka eller mortla pistage- och valnötter och blanda med resterande torra ingredienser. Inkludera även hackad sockerfri choklad om så önskas. Mosa bananen och tillsätt denna bland de torra ingedienserna. Rör även ner ägget. Smöra och bröa en 12-centimeters springform och häll i smeten. Gädda mitt i ugnen i cirka 12-15 minuter.

 

Schackrutekakor

on fredag, 12 juli 2013. Posted in LCHF/low carb

Småkaksklassikern schackrutor känner nog många av er där ute igen, och kanske till och med har bakat själva. Förra sommaren gjorde jag schackrutor som innehöll mycket hasselnötter, vilket var gott med både vanilj- och chokladsmaken. Nu har jag även gjort en ny variant, med en mer neutral smak, med en bas av mandelmjöl. Hur gott som helst och passar perfekt till såväl picknicken som till dessertbordet!
 
 
 

Schackrutekakor – 30 stycken

60 gram rumsvarmt smör
3 dl mandelmjöl
2 tsk kokosmjöl
ca 4 msk sötströ

Smaksättning:
1 ½ krm vaniljpulver
1 msk kakao

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser (förutom smaksättningen) noga med varandra. Dela dagen i två delar. Blanda den ena med vaniljpulver och den andra med kakao. Rulla ut degen i fyra lika stora längder. Lägg en ljus bredvid en mörk i två lager, och tryck åt. Skär skivor av längden (ca ½ cm tjock) och fördela på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kakorna kallna innan de rörs (annars går de sönder).

 
 
 
 
 

Bananmuffins med jordgubbssås

on torsdag, 11 juli 2013. Posted in Baka med frukt

Det är nästan så att jag bakar med jordgubbar för glatta livet! Jag vill testa på alla möjliga kombinationer nu när de färska svenska jordgubbarna är tillgängliga! I nedanstående muffins har jag först gjort en jordgubbssås av mixade jordgubbar som fått sjuda med grädde. Sedan har jag gjort härliga bananmuffins som toppats med jordgubbssåsen innan de åkte in i ugnen. Sedan är det bara att toppa med valfri topping om man vill. Typ vanlig hederlig vispad grädde. Supergott, saftigt och med en härlig smakkombination!
 
 
 
 
Bananmuffins med jordgubbssås – 8 stycken

Jordgubssås:
100 gram jordgubbar
2 msk vispgrädde
2 tsk sötströ

Bananmuffins:
50 gram smör
2 ägg
1 dl mandelmjöl
½ dl pofiber
½ dl riven kokos
2 msk hasselnötsmjöl (eller annat nötmjöl)
2 msk kokosmjöl
3 msk sötströ
½ tsk vanilkpulver
1 tsk bakpulver

1 stor banan (ca 140 gram)

Jordgubbsås
Mixa jordgubbar med en mixer. Låt sjuda i en kastrull tillsammans med grädde och sötning i ca 10 minuter.

Bananmuffins
Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Mosa banan och rör ner den, ägg och smör. Fördela smeten i muffinsformar och gör en grop i mitten av smeten. Häll en klick jordgubbsås i gropen och rör runt lite med en sked, så såsen ”sprider sig” och inte enbart är i mitten . Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.