• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
  • Chokladrutor med cornflakes
  • Dalgona Coffee
  • Dammsugare, low carb
  • Drömrulltårta
  • Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kanelpannkakor
  • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Mjuk chokladkaka
  • No bake Snickersbar
  • Rulltårtstårta
  • Salted caramel brownie
  • Salted caramel chokladkaka
  • Sandkaka, utan tillsatt socker
  • Twix, hälsosamma
  • Äppelkaka med kolasås
  • Äppelkaka med tosca

Syltgrottor utan gluten och tillsatt socker

on lördag, 13 februari 2021. Posted in LCHF/low carb

Syltgrottor utan gluten och tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 
 
Mina hallon/syltgrottor är en av mina favoritsmåkakor, och dom tål att visas igen! Denna småkaka var en av dom första kakorna jag lärde mig baka när jag var liten, därför tycker jag det är extra kul och gott med dessa. 

Degen i receptet består främst av mandelmjöl, och hallonfyllningen görs enkelt genom att blanda hallon (jag kör frysta som fått tina) med sockerersättning. Såklart går det alldeles utmärkt att använda någon slags hallonsylt (finns utan tillsatt socker), eller sylt av någon annan sort. Blåbärssylt eller jordgubbssylt är toppen det med!  

Syltgrottor utan gluten och tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 

Syltgrottor - 8 stycken

30 gram smör
1 dl mandelmjöl
1 - 1 ½ msk sockerersättning
1 msk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
1 krm vaniljpulver

Hallonfyllning:
30 gram hallon
1 tsk sockerersättning


Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser förutom den till hallonfyllningen). Tillsätt smöret och blanda till en deg. Rulla åtta bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck en grop i varje boll. Mosa hallon och tillsätt lite sötning. Fördela hallonfyllningen i alla gropar. Grädda mitt i ugnen i ca 18 minuter. Låt svalna.

 

Syltgrottor utan gluten och tillsatt socker // Baka Sockerfritt

Semlor utan gluten och tillsatt socker

on torsdag, 11 februari 2021.

Semlor utan gluten och tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 
Sponsrat samarbete med Lailas mjölmix
 
 
Ingen har väl missat att det är semmeldagen på tisdag? Klart att man ska baka semlor i alla fall minst en gång per år. Speciellt i år kan jag tycka - när tiderna är oroliga är det viktigt att passa på att fira allt som är värt att firas!
 
Själv har jag gjort ett enligt mig superbra nytt semmelrecept för i år med Lailas blåa glutenfria mjölmix som bas. Mjölmixen är utan ägg- och mjölkprodukter och är riktigt bra att ha i bulldegar och gör att degen blir smidig och lättarbetad! För att degen ska kunna jäsa har jag tillsatt 1 msk honung i degen (av vad jag förstått så ska jästen "äta upp" honungen så att dess sockerarter inte finns kvar när allt har jäst klart. Bulldegen har jag smaksatt med malen kardemumma från Kockens kryddor som är ett måste att ha i och som är så gott i bulldeg!
 
Mandelmassan till semlorna gör jag enkelt av mandelmjöl och äggvita, vilken jag fyller bullarna med - plus att jag toppar med vispad grädde ovanpå detta såklart. Den som vill pudrar dessutom semmellocket med sockerersättning i form av florsocker, eller lite extra mjölmix. 
 
 
Semlor utan gluten och tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 

Semlor utan gluten och tillsatt socker - 10 stycken

Semmelbullar:
½ förpackning blå jäst
75 gram smör
5 dl Lailas mjölmix, blå
2 ½ dl mandelmjöl
2 ½ dl mjölk
3/4 dl sockerersättning
1 msk honung
1 msk fiberhusk/pulveriserat psylliumfröskal
2 tsk Kockens kardemumma, malen 
1 tsk bakpulver
1 krm salt

1 äggvita till pensling

Mandelmassa:
3 äggvitor
2 ½ dl mandelmjöl
2 msk sockerersättning
ca 6 droppar bittermandelarom (eller motsvarande)
mjölk/grädde

Fyllning:
ca 3 dl vispgrädde

 

Semmelbullar
Smält smöret, blanda därefter ner mjölken och låt bli fingervarmt/37 grader. Blanda ut jästen och tillsätt även fiberhusk och låt svälla i ca 5 minuter. Rör även ner honung. Blanda resterande torra ingredienser med varandra och blanda därefter med vätskan. Arbeta degen ordentligt, gärna med degkrokar. Jäs övertäckt i 30 minuter. Ta upp bitar av degen (gärna med lite mjölmix på händerna så deg inte fastnar) och gör runda bullar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter (övertäckt). Vispa upp en äggvita och pensla bullarna med detta. Sätt ugnen på 200 grader och grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Om bullarna tar för mycket färg kan man stänga och värmen och låta dom stå på eftervärme. Låt svalna.

Mandelmassa
Blanda ihop alla ingredienser (häll lite bittermandelarom i flaskans lock och droppa därifrån för att lättare ha koll på mängden). Skär av toppen av bullarna och gör små gropar i bottendelarna. Lägg inkråmet bland mandelmassefyllningen och blanda. Tillsätt gärna lite mjölk eller grädde om mandelmassan blir för fast. Fördela mandelfyllningen i groparna.

Vispa grädden och toppa med detta. Lägg på locken och pudra gärna på florsötning!

Tips: Montera semlorna precis innan servering. Semmelbullarna förvaras i kyl och tas då fram i rumstemperatur någon timme innan servering (eller värms en kort stund i ugn) för bästa smak och konsistens (konsistensen hårdnar i kyla).

 
 
Semlor utan gluten och tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
Semlor utan gluten och tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
Semlor utan gluten och tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
Semlor utan gluten och tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
Semlor utan gluten och tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 

Alla hjärtans dag 2021

on tisdag, 09 februari 2021.

Alla hjärtans dag närmar sig och visst kan det vara kul att göra något litet för att fira/visa uppskattning! Själv tycker jag att baka något gott är en perfekt present och gest. Längre ner visar jag fyra tips som jag tycker passar bra denna dag! 

Sedan vill jag även skänka en tanke till er och hoppas allt är bra denna märkliga tid! Vi mår bra i vår familj (förutom lite lätt förkylning förra och förförra veckan). Dock är ena barnets avdelning på förskolan stängt (hela veckan), så vi har båda barnen hemma just nu. Det blir tufft att kombinera med jobb, och såklart blir för min del mycket uppskjutet till nästa vecka (hade exmeplvis tänkt baka och fota ett samarbete, men är inte lätt att göra med barnen hemma). Men det går ändå att kombinera hyfsat då jag kan jobba på kvällar och hålla koll på läget under dagen. Håller tummarna att förskolan öppnar snart igen!
 
 
 

Geléhjärtan, utan tillsatt socker

on söndag, 07 februari 2021.

Geléhjärtan, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 
 
Alla hjärtans dag närmar sig och därför vill jag tispa om dessa godbitar - en variant på geléhjärtan! Jag har en bas av saft från citron, då starka smaker är ett måste för att få någon som helst smak i det hela. Har man någon slags arom som man själv tror skulle passa bra i och vill använda, så går det att byta citronsaft mot vatten.
 
Det här receptet skapade jag ifjol och jag tyckte dom blev så goda och samtidigt fräscha. Dom blir heller inte så söta trots att det är relativt mycket sockerersättning i. Jag rekommenderar att smaka av så att sötman är den man önskar (använder själv Use Like Sugar från N!CK'S som också löses bra upp i vattnet). 
 
Tips: Om det är svårt att få ut godiser ur formen rekommenderar jag att dra en tandpetare längst kanterna innan innehållet försiktigt trycks ut upp och ner mot en tallrik! Jag använder silikonformar i form av hjärtan köpt på panduro. 
 
Observera dessutom att sockersättningen som jag strött ovanpå gelégodiset "smälter" ganska fort - så bäst är att köra utan eller strö på precis innan man äter dom. 
 
 
Geléhjärtan, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 

Geléhjärtan - ca 20 hjärtan

100 gram frysta hallon
1 dl saft från citron
1 dl sockerersättning (Use Like Sugar)
4 st gelatinblad

Värm upp citronsaft i en kastrull och sockerersättning och rör tills sockerersättningen löses upp. Lägg i hallon och värm igen och rör tills hallonen är helt mosade. Sila bort kärnor med mera så att endast den klara vätskan är kvar. Lägg gelatinblad i kallt vatten i fem minuter, mosa ut vattnet ur bladen och lägg i hallon- och citronsaften. Värm upp om gelatinen inte löses upp. Fördela i formar och låt stelna i minst cirka fyra timmar. Ta försiktigt ut geléhjärtanen ur formen. Förvara i kyl.

 
Geléhjärtan, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
Geléhjärtan, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
Geléhjärtan, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt