• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
  • Choklad- och mandelfudgedessert
  • Dammsugare, low carb
  • Drömrulltårta
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Glutenfria Våfflor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Mjuk chokladkaka
  • No bake Snickersbar
  • Pekanrabarberpaj
  • Rulltårta med hallon
  • Rulltårtstårta
  • Salted caramel brownie
  • Sandkaka, utan tillsatt socker
  • Twix, hälsosamma
  • Änglakaka

Twix med N!CK'S!

on tisdag, 10 september 2019. Posted in LCHF/low carb

Twix, utan tillsatt socker, glutenfri // Baka Sockerfritt
 
 
Sponsrat inlägg med N!CK'S
 
 
En av mina största godisfavoriter är mina hemgjorda "Twix". Kan inte få nog av dom och förutom att äta upp twixen själv är dom utmärkta att ge bort som present! N!CK'S kom i våras ut med en fibersirap som är superbra om man vill ha till lite karamellsmak i sina bakverk (den heter fiber sirup honey och påminner om karamell - som också honung kan göra). Denna har jag såklart använt för att få till mitten och det så kallade karamellagret som kännetecknar just twix (plus att jag använt det i bottnen för att få en sammanhängande konsistens). 
 
Twixen toppas med ett lager smält choklad utan tillsatt socker (low carb av N!CK'S) och man väljer själv om man vill ha ljus eller mörk choklad. Jag körde faktiskt med hälften av varje och så drog jag med en sked ovanpå för att få till ett fint mönster! 
 
Twixen förvarar jag i kyl för att dom ska hålla, och så tar jag bara fram när jag är sugen!
 
 
Twix, utan tillsatt socker, glutenfri // Baka Sockerfritt
 
 
 

Twix utan tillsatt socker - ca 14 bitar 

Botten:
40 gram smör

2 dl mandelmjöl
2 ½ msk kokosmjöl
2 msk N!CK’S fiber syrup honey

Karamellfyllning:
3 dl vispgrädde

3 ½ msk N!CK’S fiber syrup honey

Chokladöverdrag:
120 gram N!CK'S-choklad (gärna hälften mörk/hälften ljus)

Botten
Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp fibersirap honey och smör (ta bort från plattan). Blanda ner resterande ingredienser noga. Klä en brödform, 1.5 liter, med bakplåtspapper och tryck ut degen i botten. Grädda mitt i ugnen tills kakan tar färg, ca 10 minuter.

Karamellfyllning
Karamellfyllningen kan göras när botten gräddas då detta moment tar lite tid. Sjud grädde och fibersirap i en kastrull i ca 50 minuter tills konsistensen tjocknat (välj gärna en vid kastrull så att det går snabbare). Fördela karamellfyllningen på den färdiggräddade bottnen.

Chokladöverdrag
Smält choklad försiktigt (jag kör i mikron, och gärna med en klick kokosolja) och fördela ovanpå fyllningen. Låt stelna helt och skär därefter i bitar av önskad storlek. Förvaras i kyl.

Tips: Värm kniven under hett vatten när twixen ska skäras så går det lättare!
 
 
 
 
Twix, utan tillsatt socker, glutenfri // Baka Sockerfritt
 
Twix, utan tillsatt socker, glutenfri // Baka Sockerfritt
 
Twix, utan tillsatt socker, glutenfri // Baka Sockerfritt

Chokladpraliner med jordnötsfyllning

on måndag, 09 september 2019. Posted in GI, LCHF/low carb

Chokladpraliner med jordnötsfyllning, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Jag gör gärna, om tiden finns, goda små godisar eller kakor till present om jag exempelvis ska bort till något speciellt eller om någon fyller år. Ett recept som passar bra till detta är dessa ljuvliga chokladpralinerna med jordnötsfyllning. Alltså choklad och jordnötter/jordnötssmör. Hur gott? Jag verkligen älskar dessa två smaker tillsammans! Sedan är ju förstås chokladpralinerna inte bara passande som gåva. Tänk er en lyxig chokladbit till kaffet, eller som snacks framåt kvällskvisten. Lyx!
 
De här chokladpralinerna är hur som helst lätta att göra och består av mörk respektive ljus choklad varvat med jordnötssmör. Givetvis kan man också köra på bara en typ av choklad och också använda något annat nöt- eller mandelsmör. 

Pralinformen är som ni kan se hjärtformad, vilken jag köpte för ett par år sedan från Panduro. Om man inte har en pralinform kan jag tipsa om iskubsformar av silikon eller att helt enkelt köra på ischokladsformar. Funkar bra det med!

 

Chokladpraliner med jordnötsfyllning, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 


Chokladpraliner med jordnötssmör - ca 15 stycken

80 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
80 gram ljus choklad, utan tillsatt socker
30 gram jordnötssmör, osötat
2 tsk sockerersättning
2 tsk olja (valfritt)

Smält mörk choklad tillsammans med 1 tsk olja försiktigt (jag kör i mikrovågsugn). Fördela chokladen i botten av pralinformar/iskubsformar (av silikon)/knäckformar och för med en liten pensel eller sked upp chokladen på kanterna. Låt stelna i kylskåp. Blanda jordnötssmör med sötning och klicka i mitten av pralinformarna (jordnötssmöret ska helst inte gå ut i formarnas kanter). Smält den ljusa chokladen tillsammans med 1 tsk olja och fördela ovanpå jordnötssmöret. Låt stelna helt och tryck ut ur pralinformarna.

 

 

Chokladpraliner med jordnötsfyllning, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt

Äppelhalvor med toscatäcke

on lördag, 07 september 2019. Posted in Baka med frukt

Äppelhalvor med toscatäcke // Baka Sockerfritt
 
 
 

Eftersom jag tycker september är en riktig höstens månad vill jag tipsa er om fräscha och goda ugnsbakade äppelhalvor som är toppade med ett segt och karamellaktigt lager tosca med mandelspån. Smart är att receptet passar fint både som mellanmål och dessert!

I detta recept används fibersirap honey eller gold för att få till toscans klassiska smak och konsistens, vilket eventuellt kan bytas ut till honung (men då blir förstås smaken och konsistensen lite annorlunda). Äppelhalvorna serveras gärna med grädde eller någon smarrig (vanilj)glass utan tillsatt socker. Höstigt värre!


Äppelhalvor med toscatäcke // Baka Sockerfritt
 
 
 

Toscaäpplen - 2 till 4 portioner

2 äpplen
½ dl vispgrädde
¾-1 dl mandelspån
2 msk riven kokos
1 ½ msk mandelmjöl
1 ½ msk fibersirap gold


Sätt ugnen på 175 grader. Skär äpplena i mitten och kärna ur (låt botten vara kvar). Grädda mitt i ugn i ca 15 minuter. Koka upp grädde och fibersirap. Rör ner resterande ingredienser. Konsistensen ska vara tjock. Fördela toscan på äppelhavorna. Grädda ytterligare 15 minuter (se till att det inte bränns). Servera ljumna tillsammans med grädde eller glass utan tillsatt socker.

 

 

Äppelhalvor med toscatäcke // Baka Sockerfritt

Äppelkaka (utan gluten och tillsatt socker)

on torsdag, 05 september 2019. Posted in Baka med frukt, GI

Äppelkaka (utan gluten och tillsatt socker) // Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Hej september säger jag! Är riktigt, riktigt taggad på höst nu med (nästan) allt vad det innebär - svalare temperaturer, mörkare kvällar och att börja använda höstiga råvaror och kryddor i min bakning. Äppelkakor är något som står på min agenda att baka, men än så länge frestar jag med en tidigare skapelse av just detta. 
 
Det ni ser här är en saftig äppelkaka som är smaksatt med en liten gnutta bittermandelarom för att få till en härlig och mild "mazarinsmak". Jag har penslat toppen av den med smält smör, kanel och lite extra sötning - det ger en fin färg och blir lite extra gott! Äppelkakan serveras med fördel med en klick grädde (gärna något sötad och smaksatt med vanilj). 

  

Äppelkaka (utan gluten och tillsatt socker) // Baka Sockerfritt
 

 

Äppelkaka utan tillsatt socker

2 ägg
1 litet äpple
35 gram smör
1 ½ dl mandelmjöl
3 msk havremjöl
3 msk rismjöl
2 msk sockerersättning
1 tsk bakpulver
ca 1 krm vanilj
ca 4 droppar bittermandelarom

Valfri pensling:
10 gram smör
½ tsk sockerersättning
1 krm kanel

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg, bittermandelarom och sötning pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser och rör tillsammans med smör ner detta i äggvispet. Klä en liten brödform (ca 8X18) med bakplåtspapper och fördela i smeten. Skär ett litet äpple i tunna klyftor och tryck ned på kakan. 

Valfritt: Smält smör och blanda med kanel och extra sötning. Pensla ovanpå den ogräddade kakan.

Grädda kakan mitt i ugnen i ca 18 minuter. Den får gärna vara lite kladdig i mitten för att bli extra saftig. Servera gärna med grädde som smaksatts med vanilj.

 
 
 
Äppelkaka (utan gluten och tillsatt socker) // Baka Sockerfritt

Bountybitar, utan tillsatt socker

on tisdag, 03 september 2019. Posted in LCHF/low carb

Bountybitar, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Här om dagen bloggade jag om Bountybrownie, och idag blir det den "vanliga" hederliga "Bountyn". Det är ett superbt tips till veckans (alla) godisdag(ar) och en godbit som följt med mig under många år! Till födelsedagskalas, bjudningar och som "gå bort"-presenter. Alltid uppskattat liksom (om man gillar kokos vill säga - finns ju galningar som inte gör det förstås)! 
 
Själva huvuddelen är en krämig kokosmassa, vilken jag format till kuber och doppad i smält choklad. Givetvis går det fint att göra kulor, korvar eller vad som helst man vill som form! Ett tips från mig är att mixa kokosen med mixer för att få en lite mer slät konsistens på koosmassan. Då kan dock något mer kokos behöva tillsättas. Viktigt att tänka på är dessutom att massan stelnar rejält i kyla, så den behöver inte vara speciellt "tjock" när den fortfarande är varm/ljumen (eftersom den alltså kommer att tjocka till sig)!
 
 
Bountybitar, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt
 
 
 

Bountybitar - 30 stycken

60 gram smör
ca 3 ½ -4 dl riven kokos
1 ½ dl vispgrädde
3 msk fibersirap (smakneutral)
2 msk sockerersättning
ev. lite vaniljpulver

150 gram valfri choklad, utan tillsatt socker
ev. en klick kokosolja

Lägg smör, fibersirap och grädde i en kastrull och sjud tills smeten tjocknar något (ca 10-15 minuter). Rör om då och då. Ta bort kastrullen från plattan och rör mer sukrin melis och riven kokos. Låt stelna i kylskåp/frys. Gör små kuber av kokosmassan och doppa i smält choklad (smält den eventuellt med en klick olja för en lösare konsistens). Lägg på bakplåtspapper och låt återigen stelna i kyl. Dekorera gärna med riven kokos och/eller extra smält choklad. Förvaras i kylskåp.

Tips: Mixa riven kokos för en jämnare massa. Då kan runt 10-20% mer kokos behövas.

 
 
 
Bountybitar, utan tillsatt socker // Baka Sockerfritt