
Kaffets dag 2021


Havrebollar, utan tillsatt socker


Havrebollar - 10 till 15 stycken
50 gram rumsvarmt smör
3 dl havregryn
1 dl mjölk
3/4 dl - 1 dl sockerersättning
2 msk kaffe
1 msk kakao
2 krm vaniljpulver
Rulla i exempelvis: riven kokos eller mandelflarn
Lägg alla ingredienser i en bunke (gärna med höga kanter så allt inte skvätter). Vispa någon minut med elvisp tills allt blir en krämig smet. Ställ havebollssmeten kallt en stund för att få den att stelna. Gör bollar av smeten och rulla i valfri garnering (riven kokos, mandelflarn). Förvara i kylskåp. Ta gärna ut havrebollarna en stund innan servering så att dom blir lite mjuka.



Mera bröd!
Havre- och kanelkaka, utan tillsatt socker


Havre- och kanelkaka - 8 skivor
Smeten:
2 st ägg
65 gram smör
2 dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
1 dl sockerersättning
½ dl mjölk
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
Havretäcke:
65 gram smör
1 ½ dl havregryn
ca 3/4 dl sockerersättning
1 ½ tsk kanel
Sätt ugnen på 160 grader. Smält smöret och rör ner mjölk. Vispa ägg och sockerersättning pösigt med elvisp. Blanda mandelmjöl, potatismjöl, vanilj och bakpulver och rör ner detta i äggvispet tillsammans med smöret. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten. Förgrädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
Medan kakan förgräddas gör havretäcket. Blanda alla ingredienser till detta i en kastrull och värm tills allt smälts och går att blanda. Fördela havretäcket över den förgräddade kakan (ta inte med eventuellt överblivet smör som inte bandats i ordentligt). Grädda ytterligare i ca 15-20 minuter.

