• Banoffee Pie
 • Chokladbitar med jordnötssmör
 • Cookie dough fudge
 • Dammsugare, low carb
 • Devil’s food muffins
 • Fudgebrownie med mandelsmör
 • Glutenfria Pannkakor
 • Jordnötskakor med cornflakes
 • Kladdkaksmuffins, mejerifria
 • Kolasnittar
 • Krämig lakritsglass med brynt smör
 • LCHF-knäcke
 • No bake Snickersbar
 • Peanut butter caramel brownie
 • Rulltårta med hallon
 • Salted caramel brownie
 • Sarah Bernhardt
 • Snickers
 • Sommarbrownie
 • Twix, hälsosamma

Stolt nyjoggad

on onsdag, 03 juli 2013. Posted in Allmänt

Idag är det min andra arbetsdag, och jag trivs som tur är lika bra idag också (kanske inte är så konstigt; jag återkommer om två månader, haha!)! På lunchen lyxade vi till det och gick ut och köpte med oss lunch från K25 (en lite lyxigare food court). Det blev en "Klar fisksoppa" med smak av saffran. Den var mycket god med otroligt mycket smak (och salt - och det kommer från mig som är saltoman! Då är det verkligen salt.).
 
En av de negativa sakerna med att jobba heltid är enligt mig dess påverkan på träningen. Jag tycker inte om att gymma, utan föredrar pass (step, samt skivstångspass), vilket gör att jag har svårt att hinna med den träning jag vill gå på. Speciellt nu på sommaren är det svårt att boka in pass, då schemat på friskis är kraftigt reducerat. Detta löste jag idag genom att ta mig ut på en joggingtur hemma i nacka. I 40 minuter var jag ute ungefär, och jag känner mig lite stolt, då jag aldrig gillat att springa (men jag gör det i alla fall på somrarna ett par gånger). Jag vet inte hur långt jag sprang, men det skulle vara kul att veta. Kanske laddar jag hem en app för att mäta sträckan. Dock gillar jag inte "springappar", som mäter hur snabbt man springer etc, och därför kommer jag nog radera den om jag så fort jag mätt. Det känns som om man tävlar med sig själv då, och det vill jag INTE! Jag vill bara springa för att jag tycker det är skönt att röra på mig, inte för att jag måste bräcka något.
 
Efter joggingen var jag hungrig igen, även fast jag åt middag tjugo minuter innan jag sprang (dock fick jag ont i magen, vilket kan bro på att jag åt middag så nära inpå). Jag gjorde en mug cake med chokadsmak som påminner om DENNA!
 
 
 
 

Banana nut cake (med questbar)

on onsdag, 03 juli 2013. Posted in Protein, Baka med frukt

Har någon missat att jag är ett stort fan av questbarer? Min favorit är "banana nut muffin-smaken", och jag fick ett stort sug att baka med denna! Sagt (tänkt) och gjort, jag svängde ihop en enkel banankaka (proteinpulvret går att byta ut mot nötmjöl, testa dig fram!) och tryckte till sist ner mindre bitar av questbar i den ogräddade kakan. Mums säger jag! Jag kommer absolut testa att baka med questbarer flera gånger!
 
 
 
 
Banana nut cake (med questbar)

100 gram banan
25 gram smör
1 ägg
15 gram finhackade pecannötter
½ dl mandelmjöl
2 msk Bake Protein (eller annat proteinpulver som går att baka  med)
1 ½ msk hasselnötsmjöl
2 tsk kokosmjöl
1 msk sötströ
1 krm kanel
1 krm vaniljpulver
½ tsk bakpulver
½ questbar, banana nut muffin (går att utesulta)

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och mosa bananen. Blanda de torra ingredienserna och rör ner ägg, smör och mosad banan. Fördela smeten i en bröad liten springform (12 cm). Skär en halv banana nut questbar i mindre bitar och tryck ner i kakan. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

 
 
 

Ny dag!

on tisdag, 02 juli 2013. Posted in Allmänt

Idag har jag haft min första jobbdag som fondadministratör (på en av våra svenska storbanker), vilket har varit spännande! Jag har under lång tid jobbat med service (bortsett från ekonomiassistentjobbet), så det är skönt att få vara back office. Jag känner absolut att jag kommer att trivas bra på denna tjänst under mina tre månader!
 
För att fira min första dag i mitt nya liv (dvs. ett liv med ett heltidsarbete, där plugget är avklarat), gick jag och min kära bästis till TGI Fridays uteservering för lite god middag och en drink. Ett sådant slut påd agen kan jag nog vänja mig vid ;) Dock ska jag kanske inte göra det till en vana att äta ute allt för ofta, då har jag väl inte råd till hyran längre!
 
 
På väg till jobbet tyckte jag att jag förtjänade en questbar! Jag tog en med banansmak, vilken är min favvo. Som jag tidigare skrivit är många sorter inte tillåtna i Sverige för tillfället, då de innehåller ett sötningsmedel som ännu inte blivit godkänt i Sverige. Men denna smak, samt kakdegs-smaken är tillåtna som tur är (mina favoriter!)!
 
 

Jordgubb- och rabarberkaka

on tisdag, 02 juli 2013. Posted in LCHF/low carb

Idag är min första dag på mitt nya jobb, där jag har kontrakt i tre månader framåt. Det är jättespännande att få arbeta heltid för första gången, samt att faktiskt tjäna lite mer än bara några tusenlappar från ett extraarbete. Denna tjänst kommer såklart inte hindra mitt bloggande, utan jag kommer uppdatera ofta (även om det biland, som i detta fall, är tidsinställda inlägg)!
 
Eftersom det är en speciell dag för mig, vill jag bjuda på ett speciellt recept, som jag verkligen gillade - nämligen "Jordgubb- och rabarberkaka"! Det är ju minst sagt säsong för både jordgubbar och rabarber, och det är två smaker som passar fint ihop. Speciellt jordgubbarna gör denna kaka riktigt härligt saftig! Kakan passar minst sagt bra i sommartider :) Och även kanske för att fira din semester, att du har en ledig dag eller bara för att det är sommar?
 
 
 

Jordgubb- och rabarberkaka

25 gram smör
1 ägg
1 msk mjölk eller grädde
½ dl mandelmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
2 tsk kokosmjöl
10 gram finhackade pecannötter
1 1/3 msk sötströ
1 krm vaniljpulver
1 krm kanel
½ tsk bakpulver

30 gram rabarber
50 gram färska jordgubbar

Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Lägg alla torra ingredienser i en bunke. Blanda ner smält smör, ägg och grädde. Bröa en liten 12 cm springform. Skala en bit rabarber och skär den i ½ cm tunna skivor, lägg dessa i botten och strö gärna över lite sötning efter smak. Tvätta 50 gram jordgubbar, torka av dom och skär i bitar. Blanda ner bitarna i smeten och fördela smeten på rabarberskivorna. Grädda mitt i ugnen i ca 18 minuter.

 
 

Nötter

on måndag, 01 juli 2013. Posted in LCHF/low carb

Jag äter gärna nötter varje dag, men äter du en mer strikt LCHF, kan det vara klokt att äta nötter med viss måtta. Känn efter om de skapar sug hos dig, och anpassa mängden efter detta. Jag tänkte skriva lite kort om olika sorters nötter här nedan. Energiinnehållet är ungefärligt (och kommer fån livsmedelsverkets hemsida)!
 

Värt att tänka på är även att skalade nötter lätt härsknar på grund av den höga fetthalten. Därför bör nötter förvaras svalt och mörkt, och i slutna förpackningar. Det går dessutom bra att förvara nötter i kylen för ökad hållbarhet (även frys går bra).

 

Mandlar
Mandeln är faktiskt ingen nöt, utan en stenfrukt, och det är därför nötallergiker ofta tål just mandlar. Mandlar är rika på bland annat järn, E-vitamin, kalcium, zink och magnesium och sägs gynna matsmältningen. Innerskalet på mandeln innehåller dessutom mycket antioxidanter. Vill man ta bort innerskaletskalet på mandlar skållas dom genom att kokas upp i vatten, låta dom svalna och sedan ”ploppa” ut mandlarna ur deras skal. Mandelmjölet går dessutom, som ni förmodligen vet, utmärkt att baka med och har en neutral smak.

Näringsvärde per 100 gram:
609 kcal
20 gram protein
13.4 gram kolhydrater
52 gram fett

Hasselnötter
Hasselnötter har en lite söt smak som passar mycket bra i olika slags bakverk (framförallt i kombination choklad kan jag personligen tycka). Jag använder mig alltid utav hasselnötter utan skal, då den tunna hinnan runt hasselnötterna kan ge en bitter smak. Hinnan kan tas bort genom att hårt gnida nyligen ugnsrostade hasselnötter i en torr handduk. Hasselnötsmjöl går bra att göra själv genom att mala eller mixa hasselnötter. Färdigt hasselnötsmjöl kan köpas i välsorterade livsmedelsbutiker.

Näringsvärde per 100 gram:
656 kcal
13 gram protein
9.4 gram kolhydrater
62.6 gram fett

Valnötter
Valnötter innehåller mycket omega 3, vilket gör att nöten är bra för vegetarianer som har svårt att få i sig denna fettsyra. Omega 3 är bra mot hjärt- och kärlsjukdomar, då det hämmar bland annat blodproppar. Valnötter innehåller även E-vitamin, B-vitamin, selen, järn, kalcium, fosfor, magnesium och zink och sägs dessutom ha antiinflammatoriska egenskaper.

Näringsinnehåll per 100 gram:
669 kcal
14.3 gram protein
13 gram kolhydrater
62 gram fett

Pecannötter
Pecannöten har en mild smak, vilket gör att den passar utmärkt i bakning. Nöten innehåller mycket selen och zink och består av en stor del omättat fett. Innerskalet innehåller även mycket antioxidanter.

Näringsvärde per 100 gram:
686 kcal
7.8 gram protein
8.8 gram kolhydrater
68 gram fett

Macadamianötter
Macadamianötter har en mjuk och krämig smak och innehåller lite kolhydrater och mycket fett. Macadamianötter innehåller även vitamin B och E, zink, niacin och folsyra. Tyvärr brukar denna nöt vara dyr att köpa.

Näringsvärde per 100 gram:
740 kcal
9 gram protein
8 gram kolhydrater
74 gram fett

Cashewnötter
Cashewnötter innehåller tyvärr relativt mycket kolhydrater, och bör därför ätas med måtta (eller undvikas) om man är känslig för kolhydrater. Cashewnöten anses annars som nyttig med hög proteinhalt, innehållande bland annat vitaminerna B och E och mineralerna magnesium, fosfor, järn, kalcium och selen.

Näringsvärde per 100 gram:
590 kcal
15.3 gram protein
25.9 gram kolhydrater
46.5 gram fett

Jordnötter
Jordnötter är ingen nöt, utan en baljväxt. Även jordnöten innehåller relativt mycket kolhydrater. Jordnötter innehåller även mycket omega 6, vilket i stora mängder inte är bra för kroppen. Jordnötter har däremot en stor andel protein, vitamin B3 och E, och mineralerna järn, magnesium och zink.

Näringsvärde per 100 gram (rostade):
600 kcal
27 gram protein
10.3 gram kolhydrater
49 gram fett

Andra nötter - gram kolhydrater per 100 gram
Pistagenötter – 21.7 gram kolhydrater
Paranötter – 4.3 gram lolhydrater
Torkade kokosflingor – 3.5 gram kolhydrater

 
Vilken är din favoritnöt? Min "råkar" vara den kolhydratsrika cashewnöten. Coincidence?