• Banoffee Pie
  • Chokladbitar med jordnötssmör
  • Cookie dough fudge
  • Dammsugare, low carb
  • Devil’s food muffins
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
  • LCHF-knäcke
  • No bake Snickersbar
  • Peanut butter caramel brownie
  • Rulltårta med hallon
  • Salted caramel brownie
  • Sarah Bernhardt
  • Snickers
  • Sommarbrownie
  • Twix, hälsosamma

Rabarberkaka

on torsdag, 20 juni 2013. Posted in LCHF/low carb

Nu är det minsann hög tid att jag bakar med rabarber! Jag börjar med att baka en saftig rabarberkaka, toppad med hasselnötter. Visste ni förresten att rabarbern är en grönsak? Det visste inte jag förrän jag läste det alldeles nyss! Den har dessutom låg andel kolhydrater (ca 3 gram per 100 gram) och är därför också bra ur LCHF-synpunkt. Jag kan ha lite svårt för rabarber, då det är så pass surt. Därför blandade jag rabarberbitarna med lite sötning, för att minska den sura smaken. Anpassa mängden sötning så att smaken passar dig bäst! Rabarberbitarna gör du genom att först skölja rabarbern, sedan med fingrarna dra av det yttersta skiktet och skära stjälken i ca ½ cm tjocka bitar. Personligen tycker jag att rabarber passar bäst med något slags vaniljtillbehör!
 
 

Rabarberkaka

30 gram smör
1 ägg
1 ½ msk vispgrädde/mjölk
½ dl mandelmjöl
1 msk pofiber
1 tsk kokosmjöl
2 msk riven kokos 2 1/3 msk + 1 tsk sötströ
1 krm vaniljpulver
1 krm kanel
½ tsk bakpulver
30 gram rabarber
10 gram hasselnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna förutom 1 tsk sötströ och 10 gram hasselnötter. Tillsätt grädde, ägg och smör och blanda noga. Häll smeten i en smör och bröad springform (12 cm). Skär 30 gram rabarber i skivor/bitar och blanda med 1 tsk sötströ. Tryck ner bitarna i smeten. Hacka 10 gram hasselnötter och fördela över den ogräddade kakan. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.  Servera med vaniljsås eller grädde (gärna smaksatt med vanilj).

Jordgubbar på balkongen (och lite midsommarpepp)

on torsdag, 20 juni 2013. Posted in Allmänt

På vår balkong har vi både smultron och jordgubbar (samt tomater, men det tycker jag inte är lika roligt), och nu börjar jordgubbarna bli röda och fina! Det känns väldans somrigt och lite lyxigt! Eftersom jag upptäckte en riktig röd jordgubbe, plockade jag den. Detta trots att Artur sa att den var lite hård, och att jag nog borde vänta lite. Och så här i efterhand kan jag tyvärr inte annat än att hålla med honom. Den var ganska sur och inte alls söt som jag hade hoppats! Bättre lycka nästa gång.
 
 
 

Imorron är det midsommar och jag ska åka bort. Ganska skönt kan jag tycka att det ska få bli att få slappna av lite och slippa all midsommarstress. Men baka ska jag göra, då jag (tror jag iaf) står för efterätten. Men det gör jag så gärna, eftersom jag ÄLSKAR att baka. På detta sätt vet jag dessutom att det finns något fika som jag vill äta. Det jobbiga med att bli bortbjuden är nog enligt mig att det serveras något som går emot den livsstil jag lever, och som man inte alls vill äta. Eller att folk ska hålla på att ifrågasätta de matval man gör och komma med komentarer som "men lite potatis kan du väl äta" etc. Ja, jag kan. Men jag vill inte. Men jag tror jag slipper det i midsommar som tur är! Vi är ett ganska litet sällskap (typ 8 personer), och de flesta vet att jag undviker kolhydrater (speciellt snabba). Men jag förmodar att det är fler som ändå känner igen problemet? Det vill säga att bli ifrågasatt när man går emot "normen"? Men stå på er! Om ni äter bröd eller potatis eller vad det nu kan vara, så ska det vara för att ni själva vill. Inte för att någon annan säger att ni ska göra det.
 
 

Steviadroppar

on torsdag, 20 juni 2013. Posted in Produkter

Jag har fått hem steviadroppar från ett nytt märke (dvs. ett för mig nytt märke), nämligen från "SweetLeaf". Jag älskar att testa nya produkter, så att baka och även smaksätta dricka med denna sötning ska bli spännande! Bland annat är en smak aprikos, vilket jag tycker var en rolig smak på ett sötningsmedel. Jag tänker spontant "aprikosmuffins" nu (*huvudet börjar gå varm av idéer*). Steviadroppar är flytande stevia, smaksatt med naturliga aromer (förutom den som är osmaksatt vill säga). Sötningen är dessutom fri från kalorier.
 
 
 
Steviadropparna är i detta fall från Viapost.

Mums till midsommar!

on onsdag, 19 juni 2013. Posted in Baka med frukt, Baka utan spis, GI, LCHF/low carb

Jag postade tidigare idag ett inlägg angående en somrig tårta med choklad, som jag tycker passar bra till midsomarr. Jag tänkte nu fortsätta på midsommartemat och visa upp några recept som jag tycker hör hemma på dessertbordet!
 
 

 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chokladgräddtårta med vanilj

on onsdag, 19 juni 2013. Posted in Baka med frukt, LCHF/low carb

Nu är det inte många dagar kvar till midsommar! Själv ska jag inte vara hemma, utan åker till min sambos mamma i Flen. Där ska jag vara över natten och ska bli riktigt mysigt! Eftersom det blir lite svårt att ta med sig något som är känsligt mot både förflyttning och temperatur, gör jag ingen tårta, utan kommer ta med mig lite enklare bakverk. Det hindrar mig såklart inte från att testbaka lite tårtor hemma! Denna gång gjorde jag en chokladtårta som jag fyllde med banan, vaniljkräm och toppade med massor av vispad grädde. Självklart går det att utesulta bananen eller ersätta den med exempelvis hallongrädde eller dylikt.  
 
 
 

Chokladgräddtårta med vanilj

Chokladkaka:
30 gram smör
1 ägg
3 msk vispgrädde
1 dl manelmjöl
2 msk pofiber
1 msk riven kokos
1 1/3 msk kakao
ca 3 msk sötströ
1 krm vaniljpulver
½ tsk bakpulver
ev. 5-10 gram finhackade valnötter

Fyllning:
½ banan (går att utesulta eller ersätta)

Vaniljkräm:
½ dl vispgrädde
½ - 1 äggula
1 tsk sötströ
½ krm vaniljpulver

Topping:
1 ½ dl vispgrädde
1 tsk sötströ
½ krm vaniljpulver


Chokladkaka

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna med varandra (eventuellt inklusive finhackade valnötter). Blanda ner ägg, smält smör och grädde. Fördela smeten i en bröad springform (12 cm). Grädda mitt i ugnen i 22 minuter. Låt svalna.

Vaniljkräm
Lägg alla ingredienser i en kastrull och skjud tills krämen tjocknar. Rör om då och då. Ta bort från plattan och låt krämen svalna.

Topping
Vispa grädden fluffig tillammans med vanilj och sötning.

Skär chokladkakan i två delar så att en botten och ett lock bildas. Mosa en halv banan och bred på bottnen (går att utesulta om man äter enligt LCHF). Fördela därefter över vaniljkrämen. Lägg på locket av kakan. Spritsa grädden på kakan och bred även på kanterna. Toppa eventuellt med bär!