• Banoffee Pie
  • Chokladbitar med jordnötssmör
  • Cookie dough fudge
  • Dammsugare, low carb
  • Devil’s food muffins
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
  • LCHF-knäcke
  • No bake Snickersbar
  • Peanut butter caramel brownie
  • Rulltårta med hallon
  • Salted caramel brownie
  • Sarah Bernhardt
  • Snickers
  • Sommarbrownie
  • Twix, hälsosamma

Banan- och blåbärskaka

on söndag, 23 juni 2013. Posted in Baka med frukt

Till midsommarfirandet bakade jag som sagt tre bakverk, varav en var banan- och blåbärskaka, som är en kaka jag tycker mycket om och ofta gör. Jag gjorde nästan som i mitt originalrecept, men tillsatte bland annat lite hasselnötsmjöl och uteslöt toppingen (i och med resvägen). Det ursprungliga receptet finns HÄR! Jag hade även gjort en kladdkaka, samt havrebollar. Ett klassiskt lchf-recept på kladdkaka hittar du HÄR (jag har även gjort andra med exempelvis avokado, med smak av hasselnöt och med cashewsmör) och på sockerfria havrebollar HÄR! Nedan ser ni det recept jag använde mig av denna gång.
 
 
 

Banan- och båbärskaka

90 gram smör
3 ägg
3/4 dl riven kokos
2 dl mandelmjöl
3 msk hasselnötsmjöl
½ dl stevia strö
½ tsk vaniljpulver
1 ½ msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver
200 gram mogen banan
80 gram blåbär
ev. 2 msk honung


Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägget pösigt och mosa bananen. Blanda alla torra ingredienser tillsammans och tillsätt mosad banan, äggvispet och smöret. Blanda till en smet. Blanda sist ner blåbären och rör försiktigt därefter så att de inte mosas för mycket. Smöra och bröa en 24 cm springform och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 22 minuter. Låt svalna. Servera med vispad grädde!

 
 

Min midsommar!

on lördag, 22 juni 2013. Posted in Allmänt

Nu är jag precis hemkommen från ett dygn i Flen, där Arturs mamma bor. Vi har haft det riktigt avslappnat och mysigt, med god mat och fika (min ;)). Tråkigt nog kom vi hem till en frys som pep. Tydligen hade dörren varit öppen...
 
Min midsommar i bilder:
 
 
Arturs mamma är expert på att plocka bär etc. Här har hon samlat ihop smultron till oss "barn". Otroligt gott och något som jag äter väldigt sällan.
 
 
 
Mina bakverk. En av dessa är sockerfria (banan- och blåbärskakan som ligger längst fram), och det var den jag åt utav :)
 
 
 
Som tur var var det så pass varmt att jag kunde ha klänning (på dagen vill säga). Första gången jag har klänning i sommar!
 
 
 
 
Namnlös7 
Jag kan konsten att hjula och göra rundat i klänning. NOT!
 
 
 
Skrev jag att Arturs mamma var expert på att hitta bär? samma sak gäller svamp. Kantareller i juni!
 

Glad midsommar!

on fredag, 21 juni 2013. Posted in Allmänt

Jag får önska er alla en härlig midsommar! Om ett par timmar ska jag bege mig iväg till T-centralen och ta tåget till Flen! Jag hoppas vädret tillåter att jag har klänning idag...
 
Igår hände en väldigt rolig sak, som jag väntat länge på! jag fick nämligen 2000 följare på instagram (där jag heter "bakasockerfritt")! Ni kanske kan ana hur otroligt glad jag blev (och fortfarande såklart är)?! Det blev en perfekt midsommarpresent :)
 
 
 
 
 

Rabarberkaka

on torsdag, 20 juni 2013. Posted in LCHF/low carb

Nu är det minsann hög tid att jag bakar med rabarber! Jag börjar med att baka en saftig rabarberkaka, toppad med hasselnötter. Visste ni förresten att rabarbern är en grönsak? Det visste inte jag förrän jag läste det alldeles nyss! Den har dessutom låg andel kolhydrater (ca 3 gram per 100 gram) och är därför också bra ur LCHF-synpunkt. Jag kan ha lite svårt för rabarber, då det är så pass surt. Därför blandade jag rabarberbitarna med lite sötning, för att minska den sura smaken. Anpassa mängden sötning så att smaken passar dig bäst! Rabarberbitarna gör du genom att först skölja rabarbern, sedan med fingrarna dra av det yttersta skiktet och skära stjälken i ca ½ cm tjocka bitar. Personligen tycker jag att rabarber passar bäst med något slags vaniljtillbehör!
 
 

Rabarberkaka

30 gram smör
1 ägg
1 ½ msk vispgrädde/mjölk
½ dl mandelmjöl
1 msk pofiber
1 tsk kokosmjöl
2 msk riven kokos 2 1/3 msk + 1 tsk sötströ
1 krm vaniljpulver
1 krm kanel
½ tsk bakpulver
30 gram rabarber
10 gram hasselnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna förutom 1 tsk sötströ och 10 gram hasselnötter. Tillsätt grädde, ägg och smör och blanda noga. Häll smeten i en smör och bröad springform (12 cm). Skär 30 gram rabarber i skivor/bitar och blanda med 1 tsk sötströ. Tryck ner bitarna i smeten. Hacka 10 gram hasselnötter och fördela över den ogräddade kakan. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.  Servera med vaniljsås eller grädde (gärna smaksatt med vanilj).

Jordgubbar på balkongen (och lite midsommarpepp)

on torsdag, 20 juni 2013. Posted in Allmänt

På vår balkong har vi både smultron och jordgubbar (samt tomater, men det tycker jag inte är lika roligt), och nu börjar jordgubbarna bli röda och fina! Det känns väldans somrigt och lite lyxigt! Eftersom jag upptäckte en riktig röd jordgubbe, plockade jag den. Detta trots att Artur sa att den var lite hård, och att jag nog borde vänta lite. Och så här i efterhand kan jag tyvärr inte annat än att hålla med honom. Den var ganska sur och inte alls söt som jag hade hoppats! Bättre lycka nästa gång.
 
 
 

Imorron är det midsommar och jag ska åka bort. Ganska skönt kan jag tycka att det ska få bli att få slappna av lite och slippa all midsommarstress. Men baka ska jag göra, då jag (tror jag iaf) står för efterätten. Men det gör jag så gärna, eftersom jag ÄLSKAR att baka. På detta sätt vet jag dessutom att det finns något fika som jag vill äta. Det jobbiga med att bli bortbjuden är nog enligt mig att det serveras något som går emot den livsstil jag lever, och som man inte alls vill äta. Eller att folk ska hålla på att ifrågasätta de matval man gör och komma med komentarer som "men lite potatis kan du väl äta" etc. Ja, jag kan. Men jag vill inte. Men jag tror jag slipper det i midsommar som tur är! Vi är ett ganska litet sällskap (typ 8 personer), och de flesta vet att jag undviker kolhydrater (speciellt snabba). Men jag förmodar att det är fler som ändå känner igen problemet? Det vill säga att bli ifrågasatt när man går emot "normen"? Men stå på er! Om ni äter bröd eller potatis eller vad det nu kan vara, så ska det vara för att ni själva vill. Inte för att någon annan säger att ni ska göra det.