• Banoffee Pie
  • Chokladbitar med jordnötssmör
  • Cookie dough fudge
  • Dammsugare, low carb
  • Devil’s food muffins
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
  • LCHF-knäcke
  • No bake Snickersbar
  • Peanut butter caramel brownie
  • Rulltårta med hallon
  • Salted caramel brownie
  • Sarah Bernhardt
  • Snickers
  • Sommarbrownie
  • Twix, hälsosamma

Kryddkake- mug cake

on söndag, 21 juli 2013. Posted in Mug cake, Baka med frukt

Jag fick i våras hem lite olika kakmixar från "Proteinfabrikken", varav en var en kryddkakemix. Den smakar mycket av kryddor (därav namnet), så därför tyckte jag det är gott att blanda ut kakmixen med exempelvis banan. Just detta har jag gjort i denna mug cake! Superenkelt och mycket gott! Ta den proteinmix/pulver som passar di bäst och smaksätt med valfria kryddor. 
 

Kryddkake-mug cake

1 banan
1 ägg
¾ msk matolja
2 msk kryddkakemix (från proteinfabrikken)
¾ msk kokosmjöl

Mosa bananen och blanda ner resterande torra ingredienser. Blanda noga. Smörj en kopp med kokosolja och häll ner smeten. Värm på full effekt i micron i 2 minuter.

 
 
 

Härliga inköp!

on söndag, 21 juli 2013. Posted in Allmänt, Produkter

Igår tog jag en snabb men mycket effektiv shoppingtur i Nacka Forum! På under en och en halv timme hann jag med att klacka om ett par skor (nåja, lämna in skorna för omklackning i alla fall), låna böcker (jag köper nästan aldrig böcker, jag lånar dom!),och shoppa allt från träningskläder och smink till kokosmjöl, köksprodukter och frysmat på Picard (ni vet den stora frysmat kedjan?). Det var jättemycket rea så även fast det sved lite i plånboken så jag var definitivt nöjd efter!
 
På spisa fann jag äntligen en liten brödform som jag länge varit på jakt efter. Jag vill göra små satser hellre än stora, så därför passade denna lilla perfekt! Brödformen är cirka 10X20 cm och kostar 99 kronor med originalprid. Jag behövde även en ny springform på 12 centimeter, då mina gamla börjar gå sönder. Tidigare har jag köpt dom på Åhléns, men då det var rabatt på Spisa (30 %) köpte jag den där!
 
Mitt kokosmjöl tog precis slut så det var hög tid att köpa en ny förpackning. Jag köper alltid av märket Aman Prana, som är det enda märke som jag har sett som har "riktigt" kokosmjöl med ett lågt kolhydratsinnehåll (4 %). Jag brukar alltid köpa mitt kokosmjöl på Ica Maxi där det har varit billigt. Tyvärr har de slutat sälja det där (från Aman Prana alltså), så det blev ett mycket dyrare från en hälsokostbutik. Jag köpte 1 kilo för 182 kronor. Kokosmjöl är dock väldigt drygt, så det tar inte slut i första taget. Dessutom är det mycket näringsrikt med en hel del fiber, så det är absolut värt priset.
 
 
 

Jordgubbmoussestårta på chokladbotten

on lördag, 20 juli 2013. Posted in LCHF/low carb

Jag har köpt en systemkamera från en vän, och nedanstående bilder är tagna med just denna. Jag har ännu inte läst instruktionerna, så innan riktigt bra bilder kan tas måste väl det göras... Dessutom verkar jag ha svårt att se när bilden blir skarp, så hela "ta bild"- processen är lite klurig! Idag ska jag i varje fall njuta av helgen för fulla muggar. Ikväll ska jag bland annat se på biofilem "The lone ranger", hoppas att Depp (samt hela filmen) är bra!
 
Jag måste också städa och handla mat (helgen är typ den enda tid jag hinner göra detta ordentligt), men innan jag börjar med det så vill jag visa er ytterligare ett somrigt recept med jordgubbar! Bakverket består av smakerna jordgubb och choklad, med två olika lager med olika smak och konsistens. Bottnen är en hård kakdeg som fått gräddas i ugn. Detta är därefter toppat med en mousse gjort på bland annat krämig ricotta (eller mascarpone) och färska jordgubbar! Riktigt lyxigt!
 
 
 

Jordgubbmoussestårta på chokladbotten

Chokladbotten:
15 gram rumsvarmt smör
½ dl mandelmjöl
2 msk riven kokos
2 msk hasselnötsmjöl
1 msk sötströ
2 tsk kakao
1 krm vaniljpulver

Jordgubbsfyllning:
60 gram jordgubbar
75 gram ricotta
2/3 tsk gelatinpulver
2/3 msk vatten
½ msk sötströ

Chokladbotten
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna och rör till sist ner smör och blanda. Tryck ut degen i bottnen av en 12-cm stor springform. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter och låt svalna.

Jordgubbsfyllning
Blanda vatten och gelatinpulver (motsvarar ca 1 ½ gelatinblad) och värm i micron i 30 sekunder. Låt svalna. Vispa färska jordgubbar, sötning och ricotta med en elvisp. Rör till sist ner gelatinen. Fördela över jordgubbsmoussen på chokladbottnen och låt stå i kylskåp i minst 4 timmar innan servering.

 

Middag på Gastrologik

on lördag, 20 juli 2013. Posted in Allmänt

I torsdags bjöd min sambo Artur mig på restaurangen Gastrologik vid östermalstorg i Stockholm, som en slags examenspresent blandat med firande till det nya jobbet. En perfekt present enligt mig! Vi har varit där en gång tidigare, och var nu sugna på att besöka restaurangen igen. Jag har en stor förkärlek för avsmakningsmenyer med många smårätter, vilket är det som serveras på gastrologik. Där är menyn lite "hemlig"/överraskande i den mening att maten anpassas efter bland annat säsong och utbud och därmed varieras. Visst är det en ganska dyr restaurang, men definitivt prisvärd! Min absoluta favoritrestaurang är dock fortfarande Franzén/Lindeberg, men den restaurangen är hiskeligt dyr. Jag tänkte visa lite bilder från kvällen!
 

Detta var nog min favoritsmakbit på hela kvällen! Underbara smaker samtidigt som jag älskade den knapriga konsistensen  blandat med det mjuka innehållet. Mycket smakrik!
Friterat skal av färskpotatis med Kalixlöjrom och surgrädde

En kolhydratsbomb, men ack så god. Jag brukar oftast inte gilla bröd, men detta var gott! Och smöret underbart krämigt och riktigt mjukt.
Brioche på virvelmjöl från Warbrokvarn med penningörtsmör

Detta smakade dock lite för mycket ost. Osten skulle kunna ha varit lite kortare tid i ugnen tror jag...
Branddeg med kräm på osten Löfsta blå

Vaktelägg verkar vara en riktig stammis på avsmakningsmenyer! Alltid underbart krämig! Äggen hade marinerats i deras egna soja på ärtor!
Vaktelägg, marinerade i ärtsoya

Alla LCHF-are håller för ögonen nu! Knäckebrödet var mycket gott både med och utan smör. Men jag åt inte så mycket av brödet, då jag inte precics ville äta mig mätt på bröd på en restaurang som denna.
Surdegsbröd på dinkel från Warbrokvarn och Dinkel-spisbröd på vete från Warbrokvarn med Kosmör från Kittelberget

En applåd för kvällen mest estetiska rätt! Dock tycker jag att den kunda ha smaksatts lite mer... Salt kanske?
Ugglarps broccoli med Grebbestad ostron

Jag rodde inte jag gillade rotselleri så mycket, men denna, den var perfekt!
Årets första rotselleri med syrad grädde, timjan och riven saltat griskind

Löken var super, men fisken smakade inte mycket tyvärr. Trots skyn som hälldes ovanpå.
Hjälmargös med bränd lök från skilleby och fermenterad ärtsås

Jag är inget fan av lamm, och jag äter det aldrig själv om jag får bestämma av principskäl. Rätter var god, det var den. Men inte lika god som många av de andra rätterna här.
Ölandslamm med morötter och ärtor i getvassle, getyoghurt och lammsky

Artur och jag valde att beställa in lite ost. Jag ville dock bara ha den hårda osten gjord av komjölk, då jag inte gillar blåmögelost eller getost. Den gula osten (Wrångebäck) var underbart god! Som gruyere fast med mer smak!
Herta, Pastöriserad,askad, lactique, getmjölk; Wrångebäck, Opastöriserad, lagrad, hård, komjölk och Lövsta blå, Opastöriserad blåmögel, Jersey komjölk

Efter ett par efterrätter av rabarber kom denna godbit! Jättespännande kombo, som visserligen låter heltknäpp, men var smarrig! jag kommer ihåg då jag plockade massvis med harsyra och åt när jag var liten...
Glass på ängsyra med douglas gran, gröna ärtor och harsyra

Härlig bärkombination med något så coolt som gatkamomill. jag gissar på mycket grädde i såsen, som smakade väldigt krämigt!
Bär från Mälaröarna med sås på gatkamomill

Betänk att detta inte ens var alla rätter!

 

Questbar nutella roll

on fredag, 19 juli 2013. Posted in Protein, LCHF/low carb

Den här arbetsveckan tycker jag har gått ovanligt fort! I alla fall om man jämför med de tidigare två veckorna. Detta kan visserligen bero på att jag avslutat min tredje vecka (nästan) på mitt nya jobb, och att det i början på en ny arbetsplats kan kännas som om veckorna är ganska långa eftersom det är så mycket nytt. Min arbetsvecka har dessutom varit ovanligt lugn (har jag fått höra). Det är så lugnt att jag har fått gå och fråga andra avdelningar om jag kan göra något där. Kan detta bero på att typ alla i hela Sverige har semester? Men nu är det äntligen helg och tur är väl det, för jag har en hel del jag vill göra i hemsideväg. Och dessutom vill jag berätta om restaurangbesöket på gastrologik som jag var på igår! Men det kommer jag göra imorgon.
 
Idag vill jag istället visa en kaka som jag gjort av proteinbaren "Questbar". Den är utmärkt att baka på och det har jag även gjort ett par gånger tidigare (se questbarkakor och banana nut cake). Denna gången gjorde jag en mycket enkel kaka som såklart är hälsosam. Jag plattade helt enkelt ut en questbar och bredde på ett lager av min egengjorda nutella. Därefter rullade jag ihop allt, vilket dock kan vara lite klurigt. Dock gör det inget om nutellan mosas ut, det är bara att bre på kakan eller försöka få in den igen! Byt gärna ut nutellan om så önskas (kanske mot jordnötssmör?). Resultatet blev halvsega och underbart goda kakor! Vill man ha dom knaprigare förlängs gräddningstiden, och vill man ha dom segare förkortas tiden.
 
 
 

Questbar nutella roll – 5 stycken kakor

1 questbar (smak av vanilj)
ca 2 msk nutella

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg en questbar mellan två lager smörgåspapper och platta ut den på bredden (inte längden). Lägg valfri mängd nutella på questbaren. Rulla ihop baren på bredden (dvs så att rulleb blir ganska tjock). Skär längden i skivor (kan vara lite klurigt då nutellan lätt åker ut). Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Platta eventuellt ut lite extra. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt svalna.