• Banoffee Pie
  • Chokladbitar med jordnötssmör
  • Cookie dough fudge
  • Dammsugare, low carb
  • Devil’s food muffins
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
  • LCHF-knäcke
  • No bake Snickersbar
  • Peanut butter caramel brownie
  • Rulltårta med hallon
  • Salted caramel brownie
  • Sarah Bernhardt
  • Snickers
  • Sommarbrownie
  • Twix, hälsosamma

Afternoon tea

on söndag, 09 juni 2013. Posted in Allmänt, LCHF/low carb

När jag var yngre var jag nog lika bra på att baka kakor som att laga mat. Jag tror att jag ända sedan jag var 12 år, var den som älskade att laga mat i hemmet och komponerade veckomenyer (för middagarna) som jag lagade till mig och mina föräldrar. Vilken lyx för dom, kan jag tänka nu! Nu känner jag dock att jag har specialiserat mig och funnit min nisch, dvs bakningen. Och då såklart den sockerfria bakningen (även om jag är ganska haj på den med socker också)! Eftersom jag tycker det är så skoj att baka bjuder jag oftast på fika istället för middagar, för då kan jag baka massor av olika sorters kakor att bjuda på. Denna gång blev det som jag nämnde en afternoon tea med några nära vänner, vilket var mycket mysigt, och något som jag borde göra bra mycket oftare! Efter allt fikande bestämde vi att se på bio. Det blev Baksmällan 3, vilket var en okej film, även om jag tyckte de tidigare filmerna var bättre.
 
Jag gjorde bland annat romtryfflar till min sambos Arturs stora glädje. Mina tryfflar är nämligen en av hans favoritchoklad! Receptet hittar ni här! Det går såklart bra att utesulta romaromet också, eller byta ut det mot något annat.
 
 
 
 
Här är fem sorters kakor uppdukade, samt lite frukt, dricka och nötter.
 

Hallonkakor

on söndag, 09 juni 2013. Posted in LCHF/low carb

Igår kväll hade jag en riktigt rolig kväll, då vi var några kompisar som firade en väns födelsedag. Eftersom födelsedagbarnet är segwayinstruktör, åkta vi alla segway och körde segwaypolo (ni vet polo där man sitter på hästar? Tänk bort häst och lägg till segway). En gång under kvällen  kom fyra föräldrar (nattvandrare?) och undrade om vi gick i 9:an eller gymnasiet. Oj, vad vi skrattade (då vi är 21-27)! Vissa lite äldre har verkligen en tendens att tro att man är ungefär hälften så gammal som man är... Vi gick även och åt på en pizzeria, och självklart går det att göra bra val i matväg även där. Jag valde en caesarsallad, vilket nästan alltid är underbart gott! Till kvällen hade jag även tagit med uppskuren och fräsch frukt till alla.
 
Denna söndag fortsätter myset. Jag ska nämligen ha en liten  afternoon tea med tre nära vänner hemma hos mig! Allt går i "Baka Sockerfritt"- anda. Jag ska bjuda på romtryfflar, mazarinkladdkaka, kärleksmums, kryddkaka och hallonkakor! Jag har tidigare gjort både hallongrottor och syltgrottor, och detta är en variant på dessa. Sylten gör jag enkelt genom att koka/värma upp hallon med grädde och valfri mängd sötning till en tjock kräm. Det går även bra att mosa hallon direkt (utan att värma) eller att använda sylt.
 
 


Hallonkakor
– 8 stycken

Kakdeg:
35 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
10 gram finhackade pecannötter
1 ½ msk hasselnötsmjöl
1 msk riven kokos
½ msk kokosmjöl
1 ½ - 2 msk sötströ
1 ½ krm kanel
½ krm vaniljpulver

Hallonfyllning:
35 gram hallon
1 tsk sötströ (efter smak)
½ msk vispgrädde

Hallonfyllning
Lägg hallon, 1 tsk sötströ och vispgrädde i en kastrull och värm tills hallonröran tjocknar.

Kakdeg
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till en deg. Rulla degen till bollar och gör en grop i mitten av varje boll. Lägg en klick hallonfyllning i varje grop. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Banancheesecake

on lördag, 08 juni 2013. Posted in Baka med frukt

Återigen en dag med fint väder! Jag har tidigare sagt att jag tror att denna sommar kommer bli varm, och bra mycket varmare än den förra tråksommaren, och nu tror jag det mer än någonsin! Det fina vädret passar bra idag, då jag ska fira en vän och åka segway i stan ikväll. Ska bli intressant att se om jag lyckas undvika att köra på någon. Är ni i Stockholm? Jag ber er att se upp och hålla er borta från cykelvägarna (eller var det nu är man kör) ;)
 
I skrivande stund har jag just kommit hem från ett skivstångpass på friskis och lite välbehövlig styrketräning. Jag kunde heller inte hålla mig från att provsmaka min nya komposition, nämligen en cheesecake med banan! Så himla god och krämig med en härlig banansmak! Jag använder nästan alltid mascarpone i mina cheesecakes, då det bidrar med en len och krämig konsistens. Jag har även lite choklad i kakan, vilket är valfritt.
 
 
 

Banancheesecake

Botten:
20 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
1 msk riven kokos
1 msk sötströ
1 krm vaniljpulver
½ krm kanel

Cheesecakefyllning:
40 gram banan
1 ägg
80 gram mascarpone
2 msk vispgrädde
1 msk sötströ
1 krm vaniljpulver

Fyllning: 30-40 gram banan och ev. 15 gram ljus sockerfri choklad

Botten
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser med varandra och blanda sist ner det rumsvarma smöret. Tryck ut degen i en liten springform (12 cm).

Cheesecakefyllning
Lägg ingredienserna till cheesecakefyllningen i en bunke och vispa ihop allt med en elvisp (går också bra med en stavmixer), tills allt blandats noga. Börja med att skiva ca 40 gram banan och lägg detta samt ev. bitar av choklad på bottnen. Fördela sedan över cheesecakefyllningen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter tills cheesecaken får en fast konsistens (nästan slutat dallra). Låt kakan stå tills sig i minst ett par timmar (gärna över natten).

Kokos&banan- chokladbollar

on fredag, 07 juni 2013. Posted in Baka med frukt, Baka utan spis

Det är så skönt att hinna baka igen, för fast det kanske inte märks för er, så har jag tidigare veckor haft mycket att göra och inte hunnit baka fullt lika mycket som jag velat! Men nu är jag på gång igen, och kan baka något nytt och spännande varje dag! Förutom att baka har jag även hunnit leta fram intressanta jobbannonser, och förhoppningsvis kommer detta jobbsökande leda till något spännande! Annars blir det nog mer studier för mig i höst. Då har jag faktiskt sökt kurser om hälsa! Något jag däremot inte "hunnit" med, var att sy de där enkla stygnen i några trasiga plagg, som jag igår sa att jag skulle göra. Av någon anledning blir det aldrig av!
 
Något som är riktigt enkelt att baka och som inte tar mycket tid alls är såklart chokladbollar! Denna gång mosade jag i ½ banan! De innehåller även en hel del riven kokos, vilket jag tycker om. Kom ihåg att använda ekologisk riven kokos, som (av vad jag har märkt) innehåller mycket mindre kolhydrater än icke ekologisk. Plus alla andra fördelar ekologiska varor för med sig såklart!
 
 
 

Kokos&banan- chokladbollar

½ mogen banan (ca 60 gram)
1 msk kakao
2 msk mandelmjöl
2 ½ msk hasselnötsmjöl
ca 1 dl riven kokos
ca 1 msk sötströ beroende på smak
½ krm vaniljpulver

Riven kokos eller kakao att rulla i

Mosa en mogen banan. Blanda bananen med kakao, mandel- och hasselnötmjöl, riven kokos, sötning och vaniljpulver. Gör bollar av smeten och rulla i kokos eller kakao. Förvara i kyl.
 

Cake pops

on fredag, 07 juni 2013. Posted in Allmänt

Lite titt som tätt händer det att jag misslyckas lite lätt med mina bakverk. Det är ju ett väldigt slöseri att då slänga det hela, så varför inte använda den lite mindre bra kakan, till att göra en ny, mycket godare kaka? Jag gjorde exempelvis muffins som jag inte gillade något nämnvärt. Så jag smulade ner muffinsen i en bunke, tillsatte ingredienser efter smak, rullade degen till bollar och doppade i smält mjölkchoklad. Oj, så goda de blev! Alla blev uppätna redan samma dag.
 
Just dessa gjorde jag såhär:
70 gram smulad mjuk kaka blandas med 20 gram smält smör, ca ½ msk kakao och ca 1 msk sötströ. Detta rullades som sagt till bollar och doppades i smält sockerfri choklad. Jag satte en pinne i varje boll, så att det blev så kallade cake pops!