• Banoffee Pie
  • Chokladbitar med jordnötssmör
  • Cookie dough fudge
  • Dammsugare, low carb
  • Devil’s food muffins
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
  • LCHF-knäcke
  • No bake Snickersbar
  • Peanut butter caramel brownie
  • Rulltårta med hallon
  • Salted caramel brownie
  • Sarah Bernhardt
  • Snickers
  • Sommarbrownie
  • Twix, hälsosamma

Dadelkaka med sötpotatis

on måndag, 27 maj 2013. Posted in Baka med frukt, GI

Jag kan inte första att det bara är en vecka kvar tills uppsatsen ska in! Jag blir jättenervös och pirrig bara av att tänka på det och på det betyg som kan tänkas sättas på den. Hu... Om en vecka har jag alltså sommarlov, hur konstig är inte det? Vad skönt tänker ni. Nja, tänker jag. För egentligen är det inte sommarlov, utan jag blir arbetslös (okej då, arbetssökande).
 
Vad har jag att bjuda på idag då? Jo, en kaka med sötpotatis och färska dadlar! Då kakan får mycket naturlig sötma från dadlarna, behövs det inte mycket övrig sötning (jag sötade med ½ msk var av agavesirap och sötströ). Då både sötpotatisen och dadlarna bidrar med saftighet, blir denna kaka riktigt saftig!
 
 
 
 

Dadelkaka med sötpotatis

50 gram skalad sötpotatis
30 färska dadlar utan kärna
15 gram smör
1 ägg
2/3 dl mandelmjöl
2 msk hasselnötsmjöl
1 tsk kokosmjöl
15 gram finhackade valnötter
½ msk sötströ
½ msk agavesirap/honung
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1 krm kanel

Sätt på ugnen på 175 grader.  Lägg bitar av skalad sötpotatis i en kastrull och koka tills den blir mjuk. Smält smöret. Mixa sötpotatis tillsammans med färska dadlar och ägg, och rör därefter ner de torra ingredienserna i detta. Tillsätt även smör och agavesirap. Fördela smeten i en smord och bröad springform (12 centimeter i diameter). Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

Bönchips

on måndag, 27 maj 2013. Posted in Produkter

Jag har testat att köpa bönchips, vilket är ett utmärkt alternativ framför vanliga potatischips. Visserligen är kolhydratsinnehållet högt (20 gram per påse), men det är i varje fall långsamma kolhydrater som många därmed tål. En påse innehåller även mycket fiber (9 gram), 20 % av det dagligt rekommenderade intaget av järn och även en bra källa till zink och magnesium. Jag tycker därmed att dessa chips kan vara ett bra mellanmål, speciellt för mig som knappt äter kött. Denna gången testade jag smaken "örter", men tänkte köpa hem lite andra smaker idag! Var jag löper dom? På Ica Maxi!
 
 
 
 

Chokladkaka med kaffefrosting

on söndag, 26 maj 2013. Posted in LCHF/low carb

Idag kan jag tyvärr inte säga har varit den bästa av alla dagar. Istället har det hänt lite (visserligen hyfsat bagatellaktiga) irriterande saker som dragit ner humöret. I morse en liten stund innan jag skulle med bussen till skolan för att skriva på uppsatsen, bestämmer jag mig för att byta från långbyxor till shorts. Det var inte ett smart drag kan jag tala om för er (då dagen bestått av både kalla vindar och regn). Efter skolan skulle jag möta upp Artur för en fika på Gateau, och ett par minuter innan jag ska gå av busen börjar det självklart spöregna. Dessutom har jag en jättetunn och kortärmad "kofta", vilken blir genomblöt på ca 5 sekunder. Och jag som tidigare var så glad att det var min första dag i år då jag hade på mig shorts! Väl inne på gateau har det inte mitt valnötsbröd, vilket är den ändå bröd jag vill ha där!

Efter gateau åkte jag till Nacka Forum för att shoppa nya byxor (majoriteten av mina byxor är för små eller har gått sönder). Jag testade två svarta byxor i en butik, varav jag gillade den ena. Hemma upptäcker jag att jag köpt fel byxor! (Märk också att 1 minut efter att jag kommer hem slutar det att regna). Två timmar senare gick jag till affären igen för att köpa rätt byxor, men det visade sig att de inte längre fanns kvar... Trist.

Nåväl, nu till något mycket roligare! Jag bakade i veckan en chokladkaka toppad med en crème smaksatt med kaffe! På instagram (där jag heter "BakaSockerfritt") lade jag upp en bild och lovade att lägga ut receptet innan helgen är slut, och nu kommer den! Kakan är toppad med en frosting bestående av både crème cheese och ricotta. Jag tycker inte om att göra frostingar bestående av enbart crème cheese, då jag tycker det smakar för syrligt. Att blanda ut det med en lite mildare crème såsom ricotta eller mascarpone (eller varför inte vispad grädde?) tycker jag däremot passar utmärkt!

 

Chokladkaka med kaffefrosting

Chokladkaka:
25 gram smör
1 ägg
1 msk vispgrädde
1 dl mandelmjöl
½ msk kokosmjöl
2 msk riven kokos
2 msk sötströ
½ msk kakao
1 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver

Kaffefrosting:
35 gram crème cheese
15 gram ricotta/mascarpone
½ msk hett vatten
2 krm snabbkaffepulver
1 msk sötströ
1 krm vaniljpulver

Chokladkaka
Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt grädde, ägg och smör. Rör noga och fördela smeten i en smord och bröad (med riven kokos) springform av mindre storlek (12 cm). Grädda mitt i ugnen i ca 13 minuter. Låt kakan svalna.

Kaffefrosting
Blanda hett vatten med kaffe. Smält smöret och blanda noga ut med crème cheese och ricotta. Blanda även ner kaffe, sötning och vaniljpulver. Fördela frostingen över chokladkakan.

Mitt hjärta

on söndag, 26 maj 2013. Posted in Allmänt

Denna söndag vill jag hedra minnet av min älskade lilla hund. Detta vill jag göra på det absolut bästa sätt jag kan, och det är att dela md mig det till er, kära bloggläsare. Jag älskade och älskar henne på ett helt annat sätt än vad jag gör med människor i mitt liv, på ett sätt som jag kan tänka mig att man känner för ett litet barn. Jag som är en annars så ganska otålig person som lätt kan störas av ljud, kunde bara sitta och kolla på henna i långa stunder och älska hennes höga snarkningar när jag skulle sova. Idag är det tre veckor sedan hon gick bort, men hon kommer alltid att finnas i mitt hjärta <3
 
 

Lördag 25/5

on lördag, 25 maj 2013. Posted in Allmänt

Idag har jag haft en ganska skön lördag med ett träningspass på friskis (inklusive en latte macchiato innan på espresso house), en hel del plugg, bakande och nu sist en promenad ner till Maxi för lite matshopping. Jag hade egentligen tänkt köra ett skivstångspass på friskis i morse, men på bussen dit ser jag att ett steppass lagts in! Jag gillar inte riktigt att byta träningsform när jag ställt in mig på något (så spontan är jag), samt att detta var lite längre bort (och jag ville ju hinna ta min latte). Men eftersom det är väldigt (de är obefintliga) med steppass på dagen, bestämde jag mig ändå för att åka dit (livin' on the edge, livin' on the edge...)! Och jag gjorde nog rätt val, för jag kan aldrig få nog av step! Styrkan kan jag köra en annan gång.
 
På Maxi laddade jag på med lite mer saffran. Ett hett tips för alla er därute är att smaksätta exempelvis yoghurt, keso eller liknande med saffran! Det är hur gott som helst! Nu blev jag dessutom sugen på att baka något med denna välsmakande krydda...