• Banoffee Pie
  • Chokladbitar med jordnötssmör
  • Cookie dough fudge
  • Dammsugare, low carb
  • Devil’s food muffins
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Krämig lakritsglass med brynt smör
  • LCHF-knäcke
  • No bake Snickersbar
  • Peanut butter caramel brownie
  • Rulltårta med hallon
  • Salted caramel brownie
  • Sarah Bernhardt
  • Snickers
  • Sommarbrownie
  • Twix, hälsosamma

GI- bollar med jordnötter och kokos

on tisdag, 11 juni 2013. Posted in Baka med frukt, Baka utan spis, GI

Idag får ni hålla tummarna för mig, för idag ska jag iväg på en spännande intervju! Jag har grundat med en morgonpromenad, pannkakor och kommer även hinna med en fika med föräldrarna innan. En och annan GI-chokladboll, som ni ser recept och bild på nedan, kommer nog även väl till pass.  I dessa chokladbollar har jag använt mig av fiberhavregryn för att få ett lägre GI. Sötningen kommer från de färska dadlarna (eller eventuellt extra sötning såsom honung eller sockerersättning). De salta jordnötterna passade bra tillsammans med chokladsmaken, och även kaffe och romarom passade bra i!
 
 
 

GI- bollar med jordnötter och kokos – 10 stycken

30 gram rumsvarmt smör
1 dl havregryn
½ dl riven kokos
30 gram färska dadlar
15 gram salta finhackade/mortlade jordnötter
1- 1 ½ msk kakao
½ msk hett vatten
1 ½ krm snabbkaffepulver
1 krm vaniljpulver
1 – 1 ½ msk vispgrädde
ev. 2 krm romarom
ev. ½ msk chiafrön
ev. 1 msk proteinpulver

Blanda alla torra ingredienser med varandra (chiafrön och proteinpulver utesluts om så önskas) . Blanda hett vatten med kaffe och tillsätt detta. Tillsätt färska dadlar, eventuell romarom (eller annan smaksättning), grädde och rumsvarmt smör och blanda noga. Tillsätt mer grädde om lösare chokladbollssmet önskas. Rulla chokladbollssmeten till bollar och rulla i riven kokos.

Kryddkaka och annat gott

on måndag, 10 juni 2013. Posted in Baka med frukt, LCHF/low carb

Jag tänkte visa tre ytterligare bakverk som jag bjöd på igår. För det första bjöd jag på en kryddkaka med banan, som var den enligt mig godaste kakan på bordet! Underbart krämig och saftig, med en svag smak av banan. Åh, jag bara måste göra om den! Jag har dock för närvarandre inget exakt recept, eftersom jag chansade en del med ingredienserna. Jag började med att ta en tredjedel av "Proteinfabrikkens" färdigblandade mix på kryddkaka. Till det tillsatte jag ett ägg, 1/4 dl olja, några msk vatten och ca ½ dl vispgrädde. Några msk nötmjöl (mandelmjöl, hasselnötsmjöl och riven kokos), samt ½ msk kokosmjöl. Jag tillsatte även lite vanilj, extra sötning samt 20 gram grovhackad ljus choklad. Jag använde en liten fyrkantig form som är 12X15 cm att grädda kakan i. Kakan gräddades tills den var fast, men fortfarande kladdig. När kakan svalnat vispade jag ihop vispgrädde, mascarpone, vanilj och sötning med elvisp till en tjock kräm och bredde på kakan. De två andra bakverk (förutom romtryfflarna och hallonkakorna) var mazarinkladdkaka och min paradkaka kärleksmums!
 
 
Här är banankryddkakan uppskuren i bitar
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Afternoon tea

on söndag, 09 juni 2013. Posted in Allmänt, LCHF/low carb

När jag var yngre var jag nog lika bra på att baka kakor som att laga mat. Jag tror att jag ända sedan jag var 12 år, var den som älskade att laga mat i hemmet och komponerade veckomenyer (för middagarna) som jag lagade till mig och mina föräldrar. Vilken lyx för dom, kan jag tänka nu! Nu känner jag dock att jag har specialiserat mig och funnit min nisch, dvs bakningen. Och då såklart den sockerfria bakningen (även om jag är ganska haj på den med socker också)! Eftersom jag tycker det är så skoj att baka bjuder jag oftast på fika istället för middagar, för då kan jag baka massor av olika sorters kakor att bjuda på. Denna gång blev det som jag nämnde en afternoon tea med några nära vänner, vilket var mycket mysigt, och något som jag borde göra bra mycket oftare! Efter allt fikande bestämde vi att se på bio. Det blev Baksmällan 3, vilket var en okej film, även om jag tyckte de tidigare filmerna var bättre.
 
Jag gjorde bland annat romtryfflar till min sambos Arturs stora glädje. Mina tryfflar är nämligen en av hans favoritchoklad! Receptet hittar ni här! Det går såklart bra att utesulta romaromet också, eller byta ut det mot något annat.
 
 
 
 
Här är fem sorters kakor uppdukade, samt lite frukt, dricka och nötter.
 

Hallonkakor

on söndag, 09 juni 2013. Posted in LCHF/low carb

Igår kväll hade jag en riktigt rolig kväll, då vi var några kompisar som firade en väns födelsedag. Eftersom födelsedagbarnet är segwayinstruktör, åkta vi alla segway och körde segwaypolo (ni vet polo där man sitter på hästar? Tänk bort häst och lägg till segway). En gång under kvällen  kom fyra föräldrar (nattvandrare?) och undrade om vi gick i 9:an eller gymnasiet. Oj, vad vi skrattade (då vi är 21-27)! Vissa lite äldre har verkligen en tendens att tro att man är ungefär hälften så gammal som man är... Vi gick även och åt på en pizzeria, och självklart går det att göra bra val i matväg även där. Jag valde en caesarsallad, vilket nästan alltid är underbart gott! Till kvällen hade jag även tagit med uppskuren och fräsch frukt till alla.
 
Denna söndag fortsätter myset. Jag ska nämligen ha en liten  afternoon tea med tre nära vänner hemma hos mig! Allt går i "Baka Sockerfritt"- anda. Jag ska bjuda på romtryfflar, mazarinkladdkaka, kärleksmums, kryddkaka och hallonkakor! Jag har tidigare gjort både hallongrottor och syltgrottor, och detta är en variant på dessa. Sylten gör jag enkelt genom att koka/värma upp hallon med grädde och valfri mängd sötning till en tjock kräm. Det går även bra att mosa hallon direkt (utan att värma) eller att använda sylt.
 
 


Hallonkakor
– 8 stycken

Kakdeg:
35 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
10 gram finhackade pecannötter
1 ½ msk hasselnötsmjöl
1 msk riven kokos
½ msk kokosmjöl
1 ½ - 2 msk sötströ
1 ½ krm kanel
½ krm vaniljpulver

Hallonfyllning:
35 gram hallon
1 tsk sötströ (efter smak)
½ msk vispgrädde

Hallonfyllning
Lägg hallon, 1 tsk sötströ och vispgrädde i en kastrull och värm tills hallonröran tjocknar.

Kakdeg
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till en deg. Rulla degen till bollar och gör en grop i mitten av varje boll. Lägg en klick hallonfyllning i varje grop. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.