• Choklad- och mandelfudgedessert
  • Chokladkola, utan tillsatt socker
  • Chokladsnittar
  • Cookie dough fudge
  • Dammsugare, low carb
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • LCHF-knäcke
  • No bake Snickersbar
  • Peanut butter caramel brownie
  • Påskbakelse
  • Rulltårta med hallon
  • Saffranspannkakor
  • Salted caramel brownie
  • Toscabrownie med cornflakes
  • Twix, hälsosamma
  • Våfflor med banan

Middag på Gastrologik

on lördag, 20 juli 2013. Posted in Allmänt

I torsdags bjöd min sambo Artur mig på restaurangen Gastrologik vid östermalstorg i Stockholm, som en slags examenspresent blandat med firande till det nya jobbet. En perfekt present enligt mig! Vi har varit där en gång tidigare, och var nu sugna på att besöka restaurangen igen. Jag har en stor förkärlek för avsmakningsmenyer med många smårätter, vilket är det som serveras på gastrologik. Där är menyn lite "hemlig"/överraskande i den mening att maten anpassas efter bland annat säsong och utbud och därmed varieras. Visst är det en ganska dyr restaurang, men definitivt prisvärd! Min absoluta favoritrestaurang är dock fortfarande Franzén/Lindeberg, men den restaurangen är hiskeligt dyr. Jag tänkte visa lite bilder från kvällen!
 

Detta var nog min favoritsmakbit på hela kvällen! Underbara smaker samtidigt som jag älskade den knapriga konsistensen  blandat med det mjuka innehållet. Mycket smakrik!
Friterat skal av färskpotatis med Kalixlöjrom och surgrädde

En kolhydratsbomb, men ack så god. Jag brukar oftast inte gilla bröd, men detta var gott! Och smöret underbart krämigt och riktigt mjukt.
Brioche på virvelmjöl från Warbrokvarn med penningörtsmör

Detta smakade dock lite för mycket ost. Osten skulle kunna ha varit lite kortare tid i ugnen tror jag...
Branddeg med kräm på osten Löfsta blå

Vaktelägg verkar vara en riktig stammis på avsmakningsmenyer! Alltid underbart krämig! Äggen hade marinerats i deras egna soja på ärtor!
Vaktelägg, marinerade i ärtsoya

Alla LCHF-are håller för ögonen nu! Knäckebrödet var mycket gott både med och utan smör. Men jag åt inte så mycket av brödet, då jag inte precics ville äta mig mätt på bröd på en restaurang som denna.
Surdegsbröd på dinkel från Warbrokvarn och Dinkel-spisbröd på vete från Warbrokvarn med Kosmör från Kittelberget

En applåd för kvällen mest estetiska rätt! Dock tycker jag att den kunda ha smaksatts lite mer... Salt kanske?
Ugglarps broccoli med Grebbestad ostron

Jag rodde inte jag gillade rotselleri så mycket, men denna, den var perfekt!
Årets första rotselleri med syrad grädde, timjan och riven saltat griskind

Löken var super, men fisken smakade inte mycket tyvärr. Trots skyn som hälldes ovanpå.
Hjälmargös med bränd lök från skilleby och fermenterad ärtsås

Jag är inget fan av lamm, och jag äter det aldrig själv om jag får bestämma av principskäl. Rätter var god, det var den. Men inte lika god som många av de andra rätterna här.
Ölandslamm med morötter och ärtor i getvassle, getyoghurt och lammsky

Artur och jag valde att beställa in lite ost. Jag ville dock bara ha den hårda osten gjord av komjölk, då jag inte gillar blåmögelost eller getost. Den gula osten (Wrångebäck) var underbart god! Som gruyere fast med mer smak!
Herta, Pastöriserad,askad, lactique, getmjölk; Wrångebäck, Opastöriserad, lagrad, hård, komjölk och Lövsta blå, Opastöriserad blåmögel, Jersey komjölk

Efter ett par efterrätter av rabarber kom denna godbit! Jättespännande kombo, som visserligen låter heltknäpp, men var smarrig! jag kommer ihåg då jag plockade massvis med harsyra och åt när jag var liten...
Glass på ängsyra med douglas gran, gröna ärtor och harsyra

Härlig bärkombination med något så coolt som gatkamomill. jag gissar på mycket grädde i såsen, som smakade väldigt krämigt!
Bär från Mälaröarna med sås på gatkamomill

Betänk att detta inte ens var alla rätter!

 

Questbar nutella roll

on fredag, 19 juli 2013. Posted in Protein, LCHF/low carb

Den här arbetsveckan tycker jag har gått ovanligt fort! I alla fall om man jämför med de tidigare två veckorna. Detta kan visserligen bero på att jag avslutat min tredje vecka (nästan) på mitt nya jobb, och att det i början på en ny arbetsplats kan kännas som om veckorna är ganska långa eftersom det är så mycket nytt. Min arbetsvecka har dessutom varit ovanligt lugn (har jag fått höra). Det är så lugnt att jag har fått gå och fråga andra avdelningar om jag kan göra något där. Kan detta bero på att typ alla i hela Sverige har semester? Men nu är det äntligen helg och tur är väl det, för jag har en hel del jag vill göra i hemsideväg. Och dessutom vill jag berätta om restaurangbesöket på gastrologik som jag var på igår! Men det kommer jag göra imorgon.
 
Idag vill jag istället visa en kaka som jag gjort av proteinbaren "Questbar". Den är utmärkt att baka på och det har jag även gjort ett par gånger tidigare (se questbarkakor och banana nut cake). Denna gången gjorde jag en mycket enkel kaka som såklart är hälsosam. Jag plattade helt enkelt ut en questbar och bredde på ett lager av min egengjorda nutella. Därefter rullade jag ihop allt, vilket dock kan vara lite klurigt. Dock gör det inget om nutellan mosas ut, det är bara att bre på kakan eller försöka få in den igen! Byt gärna ut nutellan om så önskas (kanske mot jordnötssmör?). Resultatet blev halvsega och underbart goda kakor! Vill man ha dom knaprigare förlängs gräddningstiden, och vill man ha dom segare förkortas tiden.
 
 
 

Questbar nutella roll – 5 stycken kakor

1 questbar (smak av vanilj)
ca 2 msk nutella

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg en questbar mellan två lager smörgåspapper och platta ut den på bredden (inte längden). Lägg valfri mängd nutella på questbaren. Rulla ihop baren på bredden (dvs så att rulleb blir ganska tjock). Skär längden i skivor (kan vara lite klurigt då nutellan lätt åker ut). Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Platta eventuellt ut lite extra. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt svalna.

 
 
 

Salma lax

on torsdag, 18 juli 2013. Posted in LCHF/low carb

Min absoluta favoritfisk är utan tvekan salma laxen! Den slår alla andra laxar med hästlängder (jag ville skriva fisklängder, men jag tvivlar på att det är lika långt). Jag hoppas för er egenskull att ni testat denna fisk, om inte så måste ni göra det!
 
Salmalax är en lite lyxigare laxvariant, som därför kostar lite mer än andra laxar. Men det dyra priset är enligt mig värt det! Salma laxen är fri från skinn och ben, och förpackas inom 4 timmar efter fångst. Därför är den riktigt fräsch och är hel säker från parasiter. Därför kan laxen ätas rå utan att först frysas. Underbart saftig är den också! Enligt förpackningen innehåller salma lax 200 kcal per 100 gram, varav 14 % fett. Kolhydratsinnehållet är 0! Jag brukar steka salma laxen någon minut på varje sidan, så att den fortfarande är rå i mitten. I slutet häller jag på soja. Tillsammans med lite grönsaker blev det min goda matlåda!
 
På tal om god mat, idag ska jag och Artur äta på lyxiga Gastrologik! Jag fullkomligt älskar att gå på fina och spännande restauranger. Vi har varit på denna en gång tidigare, och vi fick mersmak och bestämde oss nu för att besöka den igen. Gastrologik är enligt mig en av de bättre restauranger i Stockholm. Favoriten är dock fortfarande Franzen/Lindeberg, men den är ju snuskigt dyr också...
 
 

Kokos- och mandelbollar

on onsdag, 17 juli 2013. Posted in Baka utan spis, LCHF/low carb

Idag blir det en relativt sen dag, då jag kommer hem först halv nio. Det beror dock på att jag ska köra ett skivstångpass efter jobbet, så det känns inte på något sätt jobbigt! Istället tycker jag det kan vara skönt med ett riktigt avbrott (även om jag älskar bloggen till döddagar, så vill jag lova att den tar tid). Dessutom tycker jag det är härligt att träna och träningen ger mig en riktig energiboost. Jag förstår inte hur jag skulle kunna klara mig utan den! Igår var jag och joggade en sväng. Jag har börjat tycka det är helt okej att börja springa ute, vilket gör mig glad! Förut hatade jag att springa, speciellt för att det var så otroligt tråkigt. Men nu har jag löst det någorlunda genom att lyssna på pratradio (radio 1 i mitt hjärta). Musik går inte konstigt nog, jag blir fortfarande uttråkad! Att kunna träna hemma istället för på schemalagd tider på en träningslokal är lite av en frihet. Slippa matcha och anpassa alla tider hela tiden! Men det är i och för sig inget som slår ett bra steppass.
 
Nåja, nu till ett chokladbollsrecept som jag vill dela med mig av! Eller snarare kokosbollar om man ska vara petnoga. Det är inte ofta jag har mandelmjöl som bas i mina chokladbollar, vilket jag tyckte var på tiden att jag hade. Och kokosbollar är ju inte kokokosbollar utan kokos. Nedan ser ni det smarriga resultatet! Perfekt om man vill ha något litet, eller kanske något enkelt att äta på till exempel en picknick! 
 
 
 

Kokos- och mandelbollar - 12 stycken

40 gram smör
1 ½ dl mandelmjöl
1 dl riven kokos
2 tsk kokosmjöl
2 msk pofiber
2 tsk kakao
4 msk sötströ
3-4 msk grädde/mjölk
½ tsk vaniljpulver
2 krm snabbkaffepulver

Värm en skvätt av grädden/mjölken tillsammans med kaffet i micron (eller dylikt). Blanda de torra ingredienserna, tillsätt smör, vätska och ”kaffevätskan” efter smak. Vispa med en elvisp någon minut tills allt blandats. Rulla degen till bollar och rulla i riven kokos.

 

Banankaka

on tisdag, 16 juli 2013. Posted in Baka med frukt

Jag har växt upp med boken "7 sorters kakor" och har minst sagt bakat en hel del därifrån. Jag har även fått en del inspiration till mina hälsosamma bakverk utifrån den boken. Denna banankaka är mycket lik just den banankaka som går att finna i "7 sorters kakor", men utan det onyttiga mjölet och sockret såklart! Riktigt gott med smak av kryddor, banan och kaffe. Och passar dessutom bra med grädde till (som vanligt)!
 
Igår klippte och färgade jag äntligen håret hos min frisör som jag alltid går till (salong scizzors). Hur ska man hinna färga håret när man jobbar heltid? Jag hade dock tur att det är väldigt lugnt på jobbet och att det är så pass flexibelt att jag kan anpassa mina tider en aning. Det satt riktigt fint att bli ompysslad under ett par timmar! Jag passade även på att köpa mitt favoritschampo (cutrin bio+) som passar min kliande hårbotten! Den är dyr, men verkligen värd det!
 
 
 

Banankaka

25 gram smör
1 ½ msk sötströ
½ ägg
1 msk vispgrädde
1 dl mandelmjöl
2 tsk kokosmjöl
½ tsk bakpulver
1 krm ingefära
½ tsk kanel
1 banan (75 gram)

lite kaffe (ca 1 tsk hett vatten + 1 ½ krm snabbkaffepulver)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en liten springform (12 cm). Rör smör och socker poröst. Tillsätt även ½ ägg. Blanda nötmjölen, bakpulver och kryddorna.  Tillsätt blandningen i smeten. Mosa bananen, tillsätt det och kaffet och fördela smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 22 minuter.