• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
  • Choklad- och mandelfudgedessert
  • Chokladsnittar
  • Dammsugare, low carb
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Glutenfria Våfflor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • LCHF-knäcke
  • No bake Snickersbar
  • Peanut butter caramel brownie
  • Påskbakelse
  • Rulltårta med hallon
  • Rulltårtstårta
  • Salted caramel brownie
  • Twix, hälsosamma
  • Våfflor med banan

Risentas bagare

on tisdag, 01 oktober 2013. Posted in Allmänt

Jag har en väldigt spännande och rolig nyhet att berätta! Jag ska i höst baka åt Risenta, och därmed bli Risentas bagare. Eftersom jag under många år har använt mig utav en hel del produkter från just Risenta (ex. olika typer av fröer - och nu även nötmjöl), är detta samarbete extra kul! Risenta satsar mycket på hälsosamma produkter, vilket gör att vi har liknande värderingar och tänk. Nu i oktober ska jag leverera recepten, och jag är själv spänd och nervös över hur resultatet kommer att bli! Jag håller er uppdaterade om hur detta kommer att gå och om hur awesome mina bakverk kommer att bli (*hoppas*)!

 

Blueberry pear cake

on måndag, 30 september 2013. Posted in Baka med frukt

Jag har i många recept sett att man använder sig utav fruktpuré från exempelvis barnmatsburkar. Det är både smart och praktiskt tycker jag, då det är svårt att få tag i likande prisvärda puréer utan en hel del massa tillsatser, och om man heller inte har tid, ork eller lust att göra en egen. En liten barnmatsburk kostar inte mer än ca 8-10 kronor. Hur som helst gjorde jag en päronkaka av päronpuré, som jag smaksatte men några droppar bittermandelarom och lite blåbär. Jag äter min kaka med grädde!
 
Givetvis går det bra att använda en annan sorts puré efter smak! Smaka då av smeten och känn på kakan med en sticka under gräddningen så att du vet när den är klar, då olika produkter kan ha olika sötma och konsistens.
 
 


Blueberry pear cake

20 gram smör
1 ägg
70 gram päronpuré (finns i barnmatsburkar)
20 gram blåbär
½ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 ½ msk riven kokos
1 ½ - 2 msk sötströ
1 krm vaniljpulver
2 droppar bittermandelarom
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna och rör därefter ner ägg, smält smör, päronpuré och arom. Blanda sist försiktigt ner blåbären. Häll smeten i en smord och bröad (ex. Riven kokos) 12-cm springform. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.

 
 
 

Chokladtryfflar med pepparkakssmak

on söndag, 29 september 2013. Posted in LCHF/low carb

När Artur får bestämma blir det till att göra chokladtryfflar här hemma. Alltså att jag gör dom (av någon anledning), inte han. Men det gör jag så gärna, då vi hjälper varandra en hel del med saker här hemma! Denna gången blev det en smaksättning bestående av pepparkakskrydda. Jag gjorde även en lite mindre sats, då den enbart var till en person. Nedan ser ni ett ungefärligt recept (jag gör lite, lite olika från gång till gång).

Chokladtryfflar med pepparkakssmak – ca 8 stycken

60 gram mörk sockerfri choklad
½ dl vispgrädde
10 gram smör
1 krm vaniljpulver
½- 1 krm pepparkakskryddor
ev. extra sötning

kakao att rulla i

Koka upp grädde i en kastrull. Ta bort den från plattan. Rör ner pepparkakskrydda, vaniljpulver och bitar av chokladen och rör om tills chokladen smält. Ställ chokladen i kylen i ca en timme tills de stelnat. Rulla bollar av chokladen och rulla i kakao.

 
 
 

Solrosfrön + bikarbonat = grönt

on söndag, 29 september 2013. Posted in Allmänt

Den här helgen har minst sagt gått i bakets och fotots tecken. Men tyvärr är det inte alltid det jag gör blir så lyckat (tänk om allt hade blivit lyckat, vad tråkigt!). Döm om min förvåning när jag svängde ihop ett bröd och det blev grönt. GRÖNT! Hade det varit halloween redan nu, hade det varit perfekt. Inte lika kul är det när man vill ha ett hyfsat snyggt och normalfärgat bröd att kunna fota. Jag misstänkte att det var solrosfrön i kombination med bikarbonat som gjorde denna missfärgning (fråga mig inte varför jag gissade just på detta), och efter lite googlande kunde jag konstatera att detta stämde. Tydligen beror det på att bikarbonat är basiskt och att det under hög värme reagerar med fettet i fröna. Det är inte på något sätt farligt, vilket är tur då frallorna blev riktigt goda. Dock var det bara att göra om och göra rätt...

Denna söndag började jag med en morgonpromenad till Gateau för frukost. Vädret är riktigt fint (i varje fall under vissa stunder), så jag ska passa på att njuta av lite soligt väder, även om jag sitter inomhus. Jag ska även fika med en vän, samt ta igen lite bakning så att jag kan lägga ut inlägg under den kommande veckan!

 
På min gård, på väg till en gateau. Älskar morgonpromenader!

 

Grönt bröd...
 

Mangokaka med kokos och hallon (mejerifri)

on lördag, 28 september 2013. Posted in Baka med frukt

Puh, vilken stressig lördag jag har haft so far! Förutom att ha tränat, har jag fotat mest hela dagen. Jag har ett kul litet projekt/samarbete på gång (nej, ingen bok tyvärr), och då gäller det att ha extra bra bilder! Denna process tog säkert två timmar, och då fotade jag fyra saker. Nu för tiden kan jag dessutom enbart fota under vissa tider på helgerna, vilket gör det hela lite kaotiskt. På vardagarna arbetar jag, och kommer hem alldeles för sent för att få till ett bra ljus. Och på helgerna, då jag ofta är hemma på förmiddagarna, är ljuset jättedåligt. Nu är jag precis hemkommen från en tur i Sickla köpcentrum, vilket tyvärr inte gav valuta för tiden. Jag var, och är, på jakt efter lite mer "professionella" kläder till mitt arbete, och det är rätt svårt att hitta bra sådana tycker jag! Ett par handskar fick i varje fall följa med mig hem. Ikväll blir det till att utföra veckans mathandling och förhoppningsvis hinna städa lite (det behövs), samt baka (det behövs ännu mer)!
 
Nu är det dags att jag visar och berättar mer om den kaka som jag lägger upp idag. Denna mjuka kaka innehåller mango och hallon, och är helt fri från mejeriprodukter! Istället för smör och grädde har jag använt olja och kokosmjölk. Kokosmjölk har jag hittills inte använt så mycket, men det kommer det bli ändring på! Kakan får dessutom en härlig smak av bittermandelarom, vilket är en smak jag älskar och utnyttjar mycket. Denna kaka serverar jag med vispad grädde.
 
 
 

Mangokaka med kokos och hallon (mejerifri)

50 gram kokosmjölk
1 msk olja
1 ägg
50 gram mango (fryst i bitar exempelvis)
40 gram hallon (tinade om de varit frysta)
½ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk riven kokos
1 ½ msk pofiber
2 msk sötströ
1 krm vaniljpulver
2 droppar bittermandelarom
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kokosmjölk, mango och ägg. Blanda ner resterande ingredienser, förutom hallonen, som blandas ner sist så att de inte mosas. Fördela smeten i en smord och bröad 12-cm springform. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.