• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
  • Choklad- och mandelfudgedessert
  • Dammsugare, low carb
  • Drömrulltårta
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Glutenfria Våfflor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Knäckig rabarberpaj
  • Kolasnittar
  • Mjuk chokladkaka
  • No bake Snickersbar
  • Pekanrabarberpaj
  • Rulltårta med hallon
  • Rulltårtstårta
  • Salted caramel brownie
  • Sandkaka, utan tillsatt socker
  • Twix, hälsosamma

Nyponskalsmjöl

on tisdag, 29 oktober 2013. Posted in Produkter

Jag har upptäckt nyponskalsmjöl, bestående av enbart torkade nyponskal. Jag har testat att smaksätta bland annat mugcakes, bröd och pannkakor med detta, med väldigt gott resultat! Smaken på detta mjöl är lite syrligt och känns riktigt fräscht. Mjölet är dessutom fullspäckat med c-vitamin och antioxidanter, vilket jag känner är minst sagt välbehövligt i dessa förkylningstider! Nyponskalsmjöl innehåller visserligen mycket kolhydrater (68 gram, varav 6 gram sockerarter), men då man ofta använder enbart en liten mängd av mjölet, blir kolhydratsinnehåller ändå litet. Nyponmjölet som jag testade kommer från Risenta, och finns i vissa välsorterade livsmedelsaffärer (ex. Ica maxi i nacka).

 
 
 

Kladdkaka med päron

on måndag, 28 oktober 2013. Posted in Baka med frukt

Idag var första dagen på mitt nya jobb som finanscontroller. Jag är riktigt glad över att jag lyckats få denna tjänst (bara titeln låter ju grymt cool - tycker i varje fall jag)! Jag har fått en väldigt lugn start, med en mjuk introduktion, utan att ha kastats in i något. Jag behövde alltså inte bli förvirrad, eller få huvudvärk med tusen saker snurrande i huvudet, som annars är så lätt hänt med en dålig start! Dessutom är min närmsta kollega väldigt lik mig i sin perosnlighet, vilket jag tror är riktigt bra i jobbsammanhang. Det kan annars bli väldigt tufft med till exempel olika ambitionsnivåer, rutiner och prioriteringar.

Men nu till dagens recept som jag vill visa er! Idag blir det ännu ett chokladrecept, jag älskar ju choklad så mycket! (Minst något chokladigt äter jag varje dag, annars är inte dagen komplett). Faktiskt blir det en till kladdkaka, fast denna gång med vanligt sötströ. Dessutom har jag hottat upp den lite, genom att blanda med bitar av ett saftigt och gott päron i. Även lite grovhackad choklad fick följa med i smeten! Päron och choklad visade sig vara en riktig höjdare (vilket säkert många av er redan visste och kanske ätit i en sådan där after eight-päron-efterrätt, men jag har aldrig gillat mint så jag "missade" det)! 

 


Kladdkaka med päron

20 gram smör
1 ägg
3 msk grädde eller mjölk
1 dl mandelmjöl
1 msk riven kokos
1 msk hassselnötsmjöl
2 ½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver
ca 10 gram grovhackad choklad
30 gram bitar av päron

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna, inklusive choklad. Rör ner ägg, smält smör och vätska. Skär ett moget päron (utan skal) i bitar tills du får 30 gram och blanda ner i smeten. Smörj en 12-cm springform och bröa med riven kokos, och fördela därefter ner smeten i denna. Grädda mitt i ugnen i ca 15 – 20 minuter. Kakan ska såklart fortfarande vara lite kladdig! Låt svalna och servera med grädde.

 
 

Chokladdoppade paranötter

on söndag, 27 oktober 2013. Posted in Allmänt, LCHF/low carb

Vad skönt det var med ett 25-timmars dygn igår! Jag önskar att varje dag var så. Jag har hört att de flesta har en dygnsrytm som faktiskt är för lång för 24-timmars dygnet, och jag känner att detta verkligen stämmer in på mig. Jag är inte trött på kvällarna, samtidigt som jag gärna får mig 7 ½-8 timmars sömn.
 
Idag är min sista lediga dag (av totalt elva), och imorgon börjar jag mitt nya jobb! Som sig bör är jag både spänd och nervös. Nu har jag till och med börjat längta till att mina lediga dagar ska ta slut - och det för att jag inte orkar vara så spänd längre! Jag tror och hoppas att det kommer att gå bra, och att jag får ta all upplärning i takt som passar mig. Och att jag inte kastas ut i någonting jag inte har grepp om! Som tur är har jag fått intrycket av att min nya arbetsplats har en human människosyn. Dessutom börjar jag så sent som nio imorgon, härligt med sovmorgon den första dagen!
 
Vad gör jag under mina sista lediga timmar då? Jag kom för en timme sedan hem från ett träningspass (man måste ju passa på) och nu sitter jag och fixar nya inlägg till bloggen och smaskar på chokladdoppade paranötter. Jag har börjar gilla dessa nötter allt mer, och speciellt tillsammans med choklad! Så ett hett tips är att smälta lite sockerfri choklad (ljus eller mörk får du välja själv - eller varför inte ta hälften/hälften?), och antingen doppa paranötterna eller helt enkelt slänga ner ett gäng och röra runt. Låt de chokladdoppade nötterna stelna i kylskåp på ett fat med bakplåtspapper!
 
 
 

 

Kladdkaka med xylitol (björksocker)

on söndag, 27 oktober 2013. Posted in Annan sötning, LCHF/low carb

Jag har fått testa på xylitol (björksocker), vilket är ett sötningsmedel som jag tidgare aldrig bakat med! Jag älskar att prova på nya saker, så därför var det såklart riktigt kul att få testa på något nytt i bakväg. Xylitol är en naturlig sockeralkohol som är relativt likt socker i sin konsistens, smak och funktion och verkar även minska karies! Xylitol omvandlas till energi, utan att för den skull först omvandlas till glukos eller fruktos. Mer information finns på www.xylitol.se.

Xylitol är lite sötare än socker och än vad sötströ är, och därför är det bra att ta ca 75% av denna sötning i jämförelse med socker. Dessutom suger det åt sig lite mer vätska. Denna sötning innehåller dock fortfarande kalorier, om än ganska få. 240 kcal per 100 gram (40 % färre än socker), och 75 % mindre kolhydrater med ett mycket lågt GI (GI-värde 7). Då jag använder så pass lite sötning, blir det inte många gram kolhydrater denna sötning bidrar till. Viktigt är dock att se till att ni INTE ge era hundar något med xylitol i, då det är giftigt för dom! Detsamma gäller bland annat macadamianötter, russin och choklad. 

Hur blev resultatet då? Jättebra, och över min förväntan faktiskt! jag testade att baka en kladdkaka med xylitol, som ni kan se nedan. Jag hade förväntat mig en lite syrlig/frisk smak (som kanske är gott i tandkräm, men inte i bakverk), vilken inte infann sig. Detta ska jag absolut experimentera vidare med! Vill man baka denna kladdkaka med sötströ, passar det att ta 1 ½ -2 msk sötströ.



Kladdkaka med xylitol
(björksocker)

20 gram smör
1 ägg
2 msk vispgrädde
¾ dl mandelmjöl
2 tsk kokosmjöl
2 msk övrigt hasselnötsmjöl
2/3-1 msk kakao
ca 1 ½ msk xylitol
1 ½ krm vaniljpulver


Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Blanda alla torra ingredienser. Blanda i ägg, smöret och vispgrädden. Rör om tills allt blandat sig. Smaka av om smeten är lagom söt (byt eventuellt ut xylitolet mot 1 ½ - 2 msk sötströ). Häll smeten i en smörad och bröad springform på 12 centimeter. Grädda kladdkakan mitt i ugnen på 175 grader i ca 10-12 minuter (kladdkakan ska fortfarande vara lite kladdig). Kladdkakan serveras med fördel kall md en klick grädde eller glass!

 

Keep your eyes open!

on lördag, 26 oktober 2013. Posted in Allmänt

Igår var jag på fika hos Risenta. Som jag tidigare nämnt har jag fått ta fram ett flertal recept till dom, och därför fick jag igår möjlighet att baka några av bakverken och bjuda de anställda där! Först had ejag bara tänkt bjuda på två av bakverken, men började sedan lite senare på kvällen dagen innan, fundera på om det faktiskt skulle räcka. Så jag gjorde en tredje kaka. Det räckte gott och väl! Vad jag bakade? Får jag frästa med Moccakaka, Chokladkaka med avokado och Mazarinkaka med banan och choklad? Det blev mycket lyckat och uppskattat! Jag har dessutom tagit fram ett par brödrecept. Får jag föreslå att ni håller ögonen öppna efter dessa recept??