• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
  • Choklad- och mandelfudgedessert
  • Dammsugare, low carb
  • Drömrulltårta
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Glutenfria Våfflor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Knäckig rabarberpaj
  • Kolasnittar
  • No bake Snickersbar
  • Pekanrabarberpaj
  • Rulltårta med hallon
  • Rulltårtstårta
  • Salted caramel brownie
  • Sandkaka, utan tillsatt socker
  • Twix, hälsosamma
  • Änglakaka

Halv tre hos mig - vecka 42

on söndag, 20 oktober 2013. Posted in Halv tre hos mig

Tidigare idag var det återigen "Halv tre hos mig"- fika! Det är verkligen jättemysigt att sitta över en kopp te och massor av godsaker framför sig och bara sitta och prata (kanske lite extra mysigt när det är höstigt och kallt ute). Denna gång bjöd jag på triss i choklad! Det blev kärleksmums, rostade pistagenötter med choklad och chokladbollar doppade i choklad. Ni hör kanske hur gott det låter? Jag visar två av recepten idag, så tar jag det tredje imorgon.
 
Jag har delat med mig utav receptet på kärleksmums många gånger, men denna gång gör jag det för en 12-cm form. Dock hade jag inget kaffe i chokladkrämen, utan smaksatte med lite romarom. Detta på grund av att mitt kaffepulver verkar ha försvunnit från jordens yta... Men rom passade jättebra i, som tur är!
 

Kärleksmums - 3 portioner (12- cm form)

Chokladkaka:
25 gram smör
1 ägg
1 ½ msk vispgrädde
3/4 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk stevia strö
2 tsk kakao
1 krm vaniljpulver
½ tsk bakpulver

Chokladkräm:
30 gram smör
40 gram mascarpone
1 msk riven kokos
½ msk vatten
1 kryddmått snabbkaffe (eller motsvarande kaffe)
1 1/3 msk stevia strö
ca 2 tsk kakao

Kokos att strö över och att bröa formen med

Chokladkaka
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Banda alla torra ingredienser till smeten. Blanda även i ägget, smöret och grädden. Bröa en liten form på 12 cm i diameter med riven kokos och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter tills kakan är fast.

Chokladkräm
Börja med chokladkrämen. Smält smöret (ev. värm tills smöret är väldigt mjukt) och blanda ordentligt med mascarpone tills det inte finns några klumpar. Blanda ½ msk hett vatten med 1 krm snabbkaffe (eller motsvarande). Rör ner kokos, stevia strö och kakao i krämen. Tillsätt så mycket av kaffet som du vill (jag använde mig av allt). Smaka även av om det är tillräckligt mycket kakao och sötning.

Bred över chokladkrämen på den avsvalnade kakan och toppa med riven kokos!

 
 
 
Godbit nummer två var chokladbollar doppade i choklad.
 

Chokladbollar – 16 stycken

50 gram smör
30 gram finhackade pecannötter
30 gram finhackade hasselnötter och valnötter
1 dl riven kokos
20 gram sockerfri choklad
ca 1 ½ msk kakao
ca 2 ½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver

100 gram mjölkchoklad att doppa bollarna i (eventuelt tillsammans med 1 tsk kokosolja)
riven kokos att rulla bollarna i

Hacka chokladen och finhacka nötterna. Blanda sedan allt (jag använder händerna) till en deg. Smaka om det är tillräckligt mycket sötning och kakao. Låt stelna ungefär ½ timme i kylen. Smält 100 gram mjölk choklad (sockerfri). Rulla chokladbollssmeten till bollar och doppa i chokladen. Förvara i kyl.

 
 

Hembakat i helgen

on söndag, 20 oktober 2013. Posted in Allmänt

Igår eftermiddag vankades det fika, där jag stod för de hembakade godbitarna (surprise)! Det första bakverket jag bakade var en kladdkaka (halv sats + lite extra grädde i smeten), fast som denna gången blev gjord i en fyrkantig form, istället för i en springform. För att lätt få ur kakan använde jag aluminiumfolie. Innan serveringen vispade jag vispgrädde och bredde över kladdkakan. Mums!
 
Kaka nummer två baserades faktiskt på en färdig proteinkakmix a la naturell från Proteinfabrikken (har även testat chokladsmaken och kryddkakesmaken). I vanlig ordning mixade jag (okej, elvispade) i en mogen banan. Jag tillsatte även lite bittermandelarom och hallon i smeten. Det blev jättegott! Innan servering skar jag kakan i bitar och klickade på vispgrädde på varje ruta!
 
Denna söndags ska bland annat spenderas med Maria, vilket jag såklart sett fram emot länge! Hon ska komma hit på ett av våra så kallade Halv tre hos mig -fikor. Under dessa träffar bakar vi till varandra, inspireras av varandra och delar med oss en del av resultatet på våra bloggar! Jag ska bjuda på choklad, choklad och åter choklad...
 
 
 
 
 
 
  

Chocolate pumpkin pie

on lördag, 19 oktober 2013. Posted in LCHF/low carb

Idag började jag dagen med att köra ett riktigt hårt träningspass på Friskis, nämligen ett kombinerat skivstångs- och steppass! jag älskar denna kombination, då det är just dessa två träningstyper jag burkar köra (fast var för sig alltså). Eftersom jag dessutom körde en stunds kondition redan innan passet, blev jag riktigt trött (på ett bra sätt)! Efter passet åkte jag hem till mina föräldrars hus, där jag bjöd på fika. Vad jag bjöd på tänkte jag visa i ett senare inlägg. Men gott kan jag lova att det var!
 
Nu är jag precis hemkommen, och vill bjuda på ett recept på paj som passar till höstbaket. Jag nämnde ju tidigare i ett inlägg att jag bakat mycket med butternutsquash/pumpa, eftersom jag tycker det passar så bra när höst och halloween börjar närma sig. Denna gång blev det paj med en krämig chokladfyllning. Fyllningen består av bland annat just butternutsquash, vilket passar bra med chokladsmaken! Butternut innehåller ca 45 kcal per 100 gram, och ca 11 gram kolhydrater (varav ungefär 2 gram är sockerarter). Kakan är därmed lchf-liberal, men sedan är det heller inga stora mängder av butternutsquashen som används.
 
 
 

Chocolate pumpkin pie

Pajdeg:
20 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
2 msk riven kokos
½ msk kokosmjöl
1 msk sötströ
1 krm vaniljpulver

Chokladfyllning:
80 gram butternutsquash i bitar
1 ägg
½ dl vispgrädde
20 gram smör
1-1½ msk sötströ
1 msk kakao
1 krm vaniljpulver

Pajdeg
sätt ugnen på 175 grader.  Blanda alla ingredienser och tryck ut i en liten form på 12 centimeter i diameter (jag använder i detta fall en springform).

Chokladyllning
Skär bitar av en butternutsquash och koka dessa mjuka i vatten. Häll av vattnet och tillsätt övriga ingredienser. Mixa med stavmixer tills allt blandats. Söta efter smak. Häll fyllningen o pajformen. Grädda i ndere delen av ugnen i ca 35 minuter.

 
 

Svar på frågestund - Del 2

on lördag, 19 oktober 2013. Posted in Allmänt

Hur många läsare har du varje dag?
 
Jag har satsat väldigt mycket på bloggen, och jag kan glatt meddela att antalet läsare har ökat rejält sedan början av sommaren! I dagsläget har jag ca 1000 unika läsare varje dag, men det går såklart upp och ner beroende på dag etc. Då jag fokuserar mycket på bakasockerfritt hoppas jag givetvis på ännu en ökning!
 
 
Hej! Jag undrar om du kan klura ut ett recept med krossade chiafrön? Läste en studie om att kroppen inte kan tillgodogöra sig omega-3 från fröna om de inte är krossade, Fast det kanske går lika bra att krossa dem och göra pudding etc...jag har inte köpt hem fröna än så jag har dålig koll på hur de beter sig, så att säga. Vet iaf att de liksom sväller i vätska. :)
 
Jag kan absolut testa att krossa chiafrön. Jag försökte göra det en gång med en mortel, men det var riktigt klurigt då de inte ville gå sönder. Nästa gång gör jag det i en mixer, och testar att baka på och/eller göra något mellanmål utav. Återkommer angående detta!
 
 
Vill först bara säga att jag tycker att det är toppen att dina recept är anpassade för färre portioner, då slipper man göra så mycket som "måste" ätas upp, eller som i mitt fall, jag försöker bjuda bort för att slippa kasta. det leder till att man vågar prova att baka mer och jag är inte så hemma på att justera om recept och mängder själv när det kommer till bakning som matlagning :P

Undrar lite lika som ovanstående så kikar väl på svaren som kommer till dom frågorna. men jag undrar också hur du valt de länktips du har till höger i bloggen :) varför just de bloggarna/hemsidorna är valda?
 
 
Visst är det bra med små satser! Perfekt för små hushåll, eller om man bara vill göra ett fåtal portioner. Jag har i dagsläget inte så många länktips, men det kommer nog att komma fler. Jag har valt bloggarna för att jag läser dessa ofta, och för att jag tror att mina läsare kan ha intresse i även dessa. Hemsidorna har jag länkat för att jag själv har bidragit med recept dit, och för att det finns massor av inspiration att hämta även där!
 
 
Tack för en fin blogg. Jag är nyfiken på om du bakade lika mycket innan du började äta gluten- och sockerfritt?
 
Jag bakade flera gånger i veckan när jag var yngre. Detta minskades när jag blev lite äldre och ville äta mer hälsosamt. Eftersom jag saknade allt bakande kom jag på den smarta lösningen att baka mer hälsosamt! Efter att bloggen och min nya hemsida föddes, har jag bakat mer än någonsin. Jag uppdaterar med nya recept nästan varje dag, och då krävs det såklart väldigt mycket bakande.
 
 
 

 
Jag köpte en söt liten kruka i form av en liten "plåttunna" men handtag. Jag fyllde den genast med svenska äpplen för att få till en mysig höstkänsla här hemma.
 

Lyxig mikrokladdkaka

on fredag, 18 oktober 2013. Posted in Baka utan spis, LCHF/low carb

Choklad är något av de godaste jag vet! Jag kan inte förstå hur vissa inte kan gilla denna underbara smak. (Läste ni förresten det där om att chokladen skulle ta slut år 2020? Inte för att jag tror på det, men det är en hemsk tanke!). Vill man stilla chokladsuget omedelbums tipsar jag om att göra en enkel kladdkaka i mikrovågsugnen. Det tar inte lång tid, fast det är en riktig lyxig godbit! Denna kladdkaka innehåller inget nötmjöl och får därför en härligt luftig och mjuk konsistens.
 
Igår hade jag min första lediga dag (10 days to go, inklusive helger). Den spenderade jag mesta dels i stan, eftersom jag inte hann hem mellan mina aktiviteter. Först rättade jag till min hårfärg, eftersom jag fått måste utväxt och solblekt hår. Sedan hade jag ett par timmar att döda innan träningen, vilka jag spenderade med att bland annat shoppa och ta en fika. (I kön till espresso house såg jag förövrigt Erik Segerstedt). Mitt bokade pass visade sig vara inställt, men som tur var gick det ett pass på ett annat friskis bara en halvtimme senare. Tur i oturen! jag lyckades även tappa bort min mobil i fem minuter. Kan ni tänka er den paniken och den ångest som infinner sig då man rotar igenom väska, skåp och alla ställer man kan ha tänkas lagt mobilen, men inte hittar den? Jag fann den i receptionen thank god!
 
 
 
 
Lyxig mikrokladdkaka
 

10 gram smör
1 ägg
25 gram mörk choklad
2 msk vispgrädde
1 tsk sötströ
1 krm vaniljpulver

Smält smör och choklad (i mikrobågsugn).  Blanda detta med resterande ingredienser. Fördela chokladsmeten i en liten skål/glas som till mikrovågsugn. Värm i ca 45 sekunder (i mikrovågsugn). Lägg därefter gärna på en liten chokladbit och servera med grädde och bär!