• Choklad- och mandelfudgedessert
  • Chokladkola, utan tillsatt socker
  • Chokladsnittar
  • Cookie dough fudge
  • Dammsugare, low carb
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • LCHF-knäcke
  • No bake Snickersbar
  • Peanut butter caramel brownie
  • Påskbakelse
  • Rulltårta med hallon
  • Saffranspannkakor
  • Salted caramel brownie
  • Toscabrownie med cornflakes
  • Twix, hälsosamma
  • Våfflor med banan

Banan- mug cake med nutella

on söndag, 30 juni 2013. Posted in Mug cake, Baka med frukt

Idag har det varit en riktigt bra dag! Jag började med att äta frukost ute på Gateau med min sambo, vilket är riktig kvalitetstid med en hög mysfaktor. På eftermiddagen träffades jag och mamma upp i Nacka Forum (köpcentrum) för massor av shopping samt fika! Mamma (världens bästa och snällaste mamma) skämde bort mig riktigt rejält genom att betala för allt, som en slags firande för mitt nya jobb. Det behövdes och var mycket uppskattat kan jag lova, speciellt då det är mitt första riktiga jobb och jobbgarderoben (samt min övriga garderob, hehe...) behöver utvidgas. Det blev ett par skor, byxor, en klänning, väska, underkläder, glasögonfodral (mitt har försvunnit...) och en hel drös med toppar! Detta kan jag leva på länge!
 
Efter en dag med shopping kan det lätt behövas lite energipåfyllning, varav jag gjorde en mug cake. Det blev en mycket smarrig mug cake med den goda kombinationen banan och nutella. Mug cake är som jag tidigare skrivit en mycket tacksam microkaka (dvs mikrovågsugn) att göra, som tar högts några minuter. Denna mug cake innehåller havregryn, som är lätt att ersätta mot nötmjöl om så önskas.
 
 
 

Banan- mug cake med nutella

1 liten banan
1 ägg
3 msk havregryn
2 msk mandelmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
½ krm vaniljpulver
½ tsk balpulver
1 msk honung/ agavesirap (eller annan sötning)

1 msk nutella

 

Lägg alla ingredienser, förutom nutellan,  i en bunke anpassad för stavmixer eller i en mixer. Mixa tills allt blandats. Smörj en kopp med kokosolja (eller annan olja) och häll ner smeten i denna.  Klicka ner nutella och rör on lite i muggen. Ställ muggen i micron och värm på full effekt i 2 minuter.

 

Idag blev det en hel del shopping! Glad tjej!
 
 

Snabba LCHF-brödet

on söndag, 30 juni 2013. Posted in Bröd, LCHF/low carb

Tidigare i veckan frågade jag Artur, som fyllde år i fredags, om han ville att jag skulle göra vanliga scones eller LCHF-bröd. Han gjorde det kloka valet att välja LCHF-brödet! Jag testade fram ett nytt recept, som ni nedan kan se resultatet av. Brödet är riktigt lätt att göra, då det bara är att lägga alla ingredienser i en bunke och mixa ihop allt. Jag gör frallor av brödet, vilket gör det hela ännu smidigare md en kort gräddningstid. Vi åt bröden med smör och ost, och även med sockerfri sylt. Mycket gott! Tyckte ni detta lätt got måste ni även spana in detta recept på Solrosfrallor!
 
 
 

Snabba LCHF-brödet – 6 stycken

2 ägg
½ dl crème fraiche
½ dl olja
1 dl mandelmjöl
½ dl pofiber
1 msk kokosmjöl
½ dl solrosfrön
2 krm salt
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg alla ingredienser i en bunke/mixer och mixa tills alla ingredienser blandats. Låt stå i ca 5-10 minuter.  Klicka ut sex klickar utav degen på en plåt med bakplåtspapper och forma till tre frallor. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter tills brödet fått färg.

 
 
 

Sommardag och födelsedagsbakande

on lördag, 29 juni 2013. Posted in Allmänt

Idag har jag haft en riktigt mysig sommardag med mina föräldrar samt systers familj ute på Vaxholm. Bilresan dit var dock lång, men jag utnyttjade tiden med att bland annat läsa vidare på min bok (The pillars of the Earth). Väl vid Vaxholm blev det både fikande/lunchande, promenerande och lite lekande i lekparker, vilket minst sagt älskades av de små! Blev faktiskt själv lite sugen på att leka ;) På restaurangen fanns det några av de största bakverk jag sett sedan... ja, sedan förra gången jag var där. En kakbit kunde lätt ha motsvarat 3 till 4 vanliga bitar. Jag tog dock ingen sockerbomb, utan något mer matigare. Jag känner som tur är inget sug efter något sådan heller, så det var heller inte svårt att avstå.
 
Igår bakades det en del, både då min sambo fyllde hela 27 år, och till en bekant som också fyllde år. Till Artur gjorde jag hans "favoritgodsak", dvs. romtryfflar (rekommenderas starkt), och därefter hallongrottor (den sockerfria varianten finner ni HÄR). 
 
 
 
Här kan ni se halva kakbordet på värdshuset i Vaxholm
 
 
 
Söta hallongrottor
 
 
 
Arturs favorit - romtryfflar
 
 

Raw food

on lördag, 29 juni 2013. Posted in Raw

Jag har blivit allt mer intresserad av raw food, och gjort ett par recept med enbart "levande produkter", som inte hettats upp och därför är mer näringsrika än många andra mer processade produkter. Det kan vara lite klurigt att veta vad alla slags namn i matvärlden betyder, så därför tänkte jag att jag skulle göra en väldigt kort sammanfattning om vad just raw food är för något. 

Raw food (ibland kallad levande föda) är ett begrepp för vegetabilisk mat som aldrig värmts över 42,5 grader (har i varje fall jag uppfattat det som). Då maten aldrig hettats upp är den rik på näringsämnen och innehåller dessutom ”levande” enzymer  som har en läkande effekt och gör det lättare att smälta maten. Blir maten för varm, dör istället enzymerna. Maten är även rik på fibrer som håller igång magen. Inom raw food är det även viktigt att välja ekologiska råvaror.

På ”råvarubutiken” beskrivs att tanken med raw är att minimiera att råvarorna förändras genom exempelvis upphettning och med konstiga tillsatser. Genom att äta mat som i sin sammansättning är så likt ursprunget som möjligt, kan kroppen behålla mer näring. Som sagt är även enzymerna vid liv, som hjälper till och gör det lättare för kroppen att bryta ner maten.

Alla passar inte för att äta raw, men det skadar inte att testa! Man kan börja med att byta ut ett mål om dagen. Ibland kan det ta ett tag innan magen vänjer sig vid den nya slags maten (ibland kan det ta ett par månader). Många berättar att de fått ökad energi av raw food kost, och slipper energidippar som annars är vanligt. Ofta vittnas det även om minskad sjukdom då kosten är så rik på vitaminer och mineraler. Andra fördelar är ett uppnående av sin idealvikt, bättre hud, minskad trötthet och huvudvärk.

Inspireras av mina raw-recept HÄR!

 

Blåbärsmuffins med mascarponefrosting

on fredag, 28 juni 2013. Posted in LCHF/low carb

Idag har dagen hittills bestått utav ett ärende i stan, följt utan shopping (blev ett par skor från Vagabond), promenad och fikande i väntan på att få skriva på arbetsavtalet till tjänsten som jag fick igår och ska börja på redan på tisdag! Det ser jag mycket fram emot och ska bli spännande, men såklart samtidigt lite läskigt. Eftersom det knappt finns några pass på friskis, och inga som passar mig och mina tider, har jag tänkt att jag ska ta mig i kragen och faktiskt gå ut och jogga en stund. Jag tycker inte det är så kul att springa, men jag tänkte koppla in lite pratradio i öronen, så det ska nog få mig att inte bli allt för uttråkad. Ikväll ska jag även baka (inte sockerfritt), då en nära vän frågade om jag kunde göra detta till hennes pappa. Och självfallet gör jag det så gärna, det är ju bara kul!
 
Men nu vill jag dela med mig utav ett recept på blåbärmuffins som jag gjorde härom veckan. I frostingen till muffinsen använde jag mig utav en smultronessence, som jag köpt på Ica maxi. Självfallet kan man utesulta den, jag tycker inte att den egentligen behövs. Frostingen består tills tor del utav mascarpone, vilket är min favoritingrediens i toppingar och frosting. Det går även bra att utesluta frostingen eller byta ut det hela mot vispad grädde!
 
 
 

Blåbärsmuffins med mascarponefrosting – 6 stycken

Muffins:
45 gram smör
2 ägg
3 msk vispgrädde
1 dl mandelmjöl
3 msk pofiber
20 gram finhackade pecannötter
1 msk kokosmjöl
3-4 msk sötströ
1 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver

30 gram blåbär

Smultronfrosting:
30 gram smör
70 gram mascarpone
2 tsk sötströ
2 krm smultronessence
1 krm vaniljpulver

 

Blåbärsmuffins
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret.  Blanda de torra ingredienserna (inkl. Finhackade pecannötter). Rör ner smält smör, ägg och grädde. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.

Smultronfrosting
Värm smöret mjukt och blanda därefter noga med mascarpone. Tillsätt sötning och smaksättning. Spritsa eller toppa muffinsen med frostingen.