• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
  • Choklad- och mandelfudgedessert
  • Chokladsnittar
  • Dammsugare, low carb
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Glutenfria Våfflor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • LCHF-knäcke
  • No bake Snickersbar
  • Pekanrabarberpaj
  • Rulltårta med hallon
  • Rulltårtstårta
  • Salted caramel brownie
  • Twix, hälsosamma
  • Våfflor med banan
  • Änglakaka

Mangokaka med kokos och hallon (mejerifri)

on lördag, 28 september 2013. Posted in Baka med frukt

Puh, vilken stressig lördag jag har haft so far! Förutom att ha tränat, har jag fotat mest hela dagen. Jag har ett kul litet projekt/samarbete på gång (nej, ingen bok tyvärr), och då gäller det att ha extra bra bilder! Denna process tog säkert två timmar, och då fotade jag fyra saker. Nu för tiden kan jag dessutom enbart fota under vissa tider på helgerna, vilket gör det hela lite kaotiskt. På vardagarna arbetar jag, och kommer hem alldeles för sent för att få till ett bra ljus. Och på helgerna, då jag ofta är hemma på förmiddagarna, är ljuset jättedåligt. Nu är jag precis hemkommen från en tur i Sickla köpcentrum, vilket tyvärr inte gav valuta för tiden. Jag var, och är, på jakt efter lite mer "professionella" kläder till mitt arbete, och det är rätt svårt att hitta bra sådana tycker jag! Ett par handskar fick i varje fall följa med mig hem. Ikväll blir det till att utföra veckans mathandling och förhoppningsvis hinna städa lite (det behövs), samt baka (det behövs ännu mer)!
 
Nu är det dags att jag visar och berättar mer om den kaka som jag lägger upp idag. Denna mjuka kaka innehåller mango och hallon, och är helt fri från mejeriprodukter! Istället för smör och grädde har jag använt olja och kokosmjölk. Kokosmjölk har jag hittills inte använt så mycket, men det kommer det bli ändring på! Kakan får dessutom en härlig smak av bittermandelarom, vilket är en smak jag älskar och utnyttjar mycket. Denna kaka serverar jag med vispad grädde.
 
 
 

Mangokaka med kokos och hallon (mejerifri)

50 gram kokosmjölk
1 msk olja
1 ägg
50 gram mango (fryst i bitar exempelvis)
40 gram hallon (tinade om de varit frysta)
½ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk riven kokos
1 ½ msk pofiber
2 msk sötströ
1 krm vaniljpulver
2 droppar bittermandelarom
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kokosmjölk, mango och ägg. Blanda ner resterande ingredienser, förutom hallonen, som blandas ner sist så att de inte mosas. Fördela smeten i en smord och bröad 12-cm springform. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.

 
 

Rotfruktschips - av palsternacka

on lördag, 28 september 2013. Posted in GI

Jag har testat att göra olika chipsliknande skapelser av ugnsbakade rotfrukter, vilket är ett suveränt substitut till chips! Jag har bland annat hyvlat eller skurit tunna skivor av palsternacka, vilka jag lagt på en plåt med bakplåtspapper och saltat för att därefter grädda på ca 150 grader tills chipsen tar färg och börjar bli knapriga (detta kan ta ca 30 min -1 timme). Håll noga koll så att det inte bränns bara! Då jag testat att blanda skivorna med lite olja, blir de lite mjukare, men är fortfarande grymt goda!
 
Vad ska ni göra denna lördag? Jag ska först fira in helgen med ett skivstångsintervallpass på friskis (samt en latte innan, obs obs), och på eftermiddagen shoppa lite. Jag är i stort behov av att köpa handskar (några som matchar min nya kappa tack), och i akut behov av att gå in på Panduro. Det kliar i hela kroppen efter att gå runt i denna pysselbutik. Det kliar speciellt efter att spana in julpysslet...(nej, det är inte förtidigt. Det är aldrig, aldrig någonsin förtidigt...)
 
 
 

 

Morotsmugcake

on fredag, 27 september 2013. Posted in Mug cake, LCHF/low carb

Äntligen fredag! Det behöver jag, då jag haft mycket att göra, tom på luncherna och efter jobbet (vilket i sin tur gjort att jag ibland fått börja tidigare och sluta senare för att hinna med). I helgen ska jag fokusera mer på att baka, vilket jag ser fram emot! Ikväll har jag tänkt ta en joggingtur, om vädret är med mig.

Jag är inne i en liten mugcake-period, där jag bakar en hel del mugcakes av varierande sort och smak. Framförallt blir det en hel del med chokladsmak, men jag har nu även gjort en morotsmugcake! Anledning till att jag vänt mig till just den enkla microkaka, är för att den är så himla lätt och behändig att göra, vilket har varit något av ett krav under den senaste veckan (har man tidsbrist så har man). Här kan man snacka om snabbgjord kaka, som dessutom lämnar väldigt lite disk! Morot är en grönsak med relativt högt kolhydratsinnehåll, men då denna mugcake innehåller endast 10 gram av detta, bidrar det med mindre än ett gram kolhydrat. Dock bidrar morotsrivet med en mjuk smak och saftighet, och passar perfekt med kanelsmaken! Med en kaka som denna känns det väldigt främmande att jag inte ens brukar gilla morotskakor...


Morotsmugcake

1 ägg
2 ½ msk vispgrädde
15 gram sötmandlar (eller ½ dl mandelmjöl)
1 msk kokosmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
1 msk sötsrö
1 krm kanel
½ tsk bakpulver
10 gram finriven morot

Lägg alla ingredienser förutom morot i en bunke och mixa tills allt blandats. Tillsätt riven morot. Smörj en kopp med olja/smör och fördela i smeten. Värm i micron i 1 ½- 2 minuter. Servera med exempelvis grädde, eller en valfri frosting.

 
 

Brunch med Risenta

on fredag, 27 september 2013. Posted in Allmänt

I förra veckan blev jag inbjuden till en brunch med Risenta på Stadshuskällaren (Stockholms stadshus på Kungsholmen), som hölls igår. Det var hur kul som helst att mingla med andra som också var hälsointresserade! Denna brunch var inte som en vanlig brunch där en buffé brukar dukas upp, utan här kom smårätter direkt ut till bordet! Förutom en god och tjock hallonsmoothie med chiafrön, bjöds det på en förrätt av hasselnötpannkaka med löjrom, scramble eggs med kyckling och sparris, samt lax på en bädd av grönsaker; och därefter en varmrätt bestående av en bit paj, lax och en röra av bland annat rödbetor och chevré.
 
Eftersom det var en vanlig arbetsdag för min del, hade jag bestämt mig för att börja arbetet tidigare och sluta senare för att kunna unna mig en extra lång lunch (brunch). Tyvärr var jag ändå tvungen att gå innan efterrätten! Men en stor goodiebag fick jag allt med mig hem! Apropå Risenta har jag en riktigt spännande nyhet att berätta för er inom en snar framtid! Återkommer angående detta...
 
Efter jobbet begav jag mig direkt till ett möte för den organisation där jag är volontär. Som vanligt är det alltid kul att träffa dessa härliga människor (även om vi var ytterst få denna gång...)! 
 
 
 
Förrätt som i sig bestod  av tre små rätter - precis som jag vill ha det!
 

 
Varmrätten
 
 
 
Restaurangen Stadshuskällaren har en riktigt lyxig miljö, och hit vill jag gå fler gånger!
 

Mitt eget jordnötssmör

on torsdag, 26 september 2013. Posted in Baka utan spis, LCHF/low carb

Under vissa perioder kan det gå åt en hel del jordnötssmör här hemma, framförallt om jag ska baka något innehållande just detta! Härom veckan var just en sådan period, så det blev genast till att göra nytt! Tur att det ä så enkelt att göra sitt eget. Så pass enkelt att jag aldrig köper färdigt. Mums!
 
 
För en stor sats behöver du:
250 gram salta jordnötter
ca 60-80 gram rumsvarmt smör (ta ev.30 gram kokosolja, och mindre smör)
2 krm vaniljpulver
ca 2 msk stevia strö


Mixa jordnötterna med en stavmixer i någon minut tills mjölet/massan böjar bli lite kladdig i konsistensen. Tillsätt vaniljpulver och stevia strö (efter smak) och mixa tills allt blandas. Tillsätt rumsvarmt smör och kokosolja efter önskad smak och konsistens, (mer smör eller olja ger ett mer löst jordnötssmör). Mixa allt tills du har önskad konsistens (mixa mer för ett kladdigare smör)!
 
Jag brukar dock göra hälften av detta.
 
Gillar du detta, rekommenderar jag att även spana in min Jordnöt- och hasselnötscréme!