• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
  • Choklad- och mandelfudgedessert
  • Dammsugare, low carb
  • Drömrulltårta
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Glutenfria Våfflor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Knäckig rabarberpaj
  • Kolasnittar
  • No bake Snickersbar
  • Pekanrabarberpaj
  • Rulltårta med hallon
  • Rulltårtstårta
  • Salted caramel brownie
  • Sandkaka, utan tillsatt socker
  • Twix, hälsosamma
  • Änglakaka

Fröbröd

on tisdag, 15 oktober 2013. Posted in Bröd, LCHF/low carb

Jag älskar min lilla brödform (köpt på Spisa för 99 kronor), vilken passar perfekt för ett litet hushåll! Dessutom är de bröd jag gör mer energirika och mer mättande än vanlig bröd, vilket gör att de räcker  längre (och en mindre form därmed är passande). Detta nedanstående fröbröd är ett lchf-bröd, gjort på ägg, sötmandlar (jag använder hela sötmandlar, men det går bra att använda mandelmjöl efter tycker och smak) och massor av goda och hälsosamma fröer. Ett riktigt nyttobröd med andra ord! Som tur är, är det dessutom riktigt enkelt att göra, och bakar sig nästan själv (med hjälp av en mixer).

 

Fröbröd  - 1 liten brödform

2 ägg
1 msk olja
30 gram sötmandlar
½ dl solrosfrön
½ dl pumpafrön
½ dl sesamfrön
2 msk riven kokos
2 msk linfrön
1 tsk bakpulver
1 krm salt
ev. 2 stycken torkade fikon (eller liknande) i mindre bitar

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg mandlar och ägg i en bunke och mixa med stavmixer. Tillsätt resterande ingredienser och blanda väl med sked. Smörj en lite brödform (ca 10X 20 cm) med smör och bröa med exempelvis nötmjöl och fördela ner brödsmeten. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.

 

Äggchai

on tisdag, 15 oktober 2013. Posted in LCHF/low carb

Jag är inte så förtjust i kaffe. Det beska alltså, för själva smaken gillar jag! Däremot dricker jag mycket te, och då framförallt chaite, som jag tycker är riktigt gott och dessutom hör hösten till. Häromdagen gjorde jag därför te på ägg istället för mjölk (ungefär som en ägglatte/lchf-latte, fast med te). Jag använde mig utav hett vatten där en tepåse fått dra, som jag mixade tillsammans med ett ägg. Jag blev överraskad över hur likt skummet blev en vanlig latte! Däremot hade jag alldeles för lite tesmak i det hela (jag tycker inte om starkt te), så därför var jag inte så förtjust i just denna "latte". Detta åtgärdades snabbt med att tillsätta chokladpulver (cancao) i, och då blev det jättegott! Det är absolut något som ska testas igen!
 
 
 
 
 
 

Lchf-minimunkar

on måndag, 14 oktober 2013. Posted in LCHF/low carb

Kommer ni ihåg att jag köpte en minidonut-plåt på lagerhaus för ett par veckor sedan (79 kronor)? Jag har nu bakat flera olika recept med denna söta lilla plåt, med gott resultat. Den enda nackdelen är att det kan vara rätt klurigt att få ut munkarna hela från formen. Därför gäller det att smörja ordentligt, och ha tålamod när man pillar ut dom. Har man inte tålamot, eller plåt, kan man göra denna kaka, fast i minimuffinsformar!
 
 
 

Lchf-minimunkar – 8 stycken

1 ägg
10 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
1 msk hasselnötsmjöl
1 msk sötströ
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver

Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda de torra ingredienserna. Rör ut med det rumsvarma smöret. Separera äggvitan från äggulan. Blanda gulan med smörblandningen, och vispa äggvitan pösig med elvisp. Vispa sedan ner degen i äggvitan tills allt blandats. Smörj formen med olja och strö eventuellt i lite riven kokos.  Fördela smeten i formarna . Grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter. Låt munkarna svalna och ta försiktigt ut som från formen. Smält gärna choklad och bred på!

 


 

Ett nytt kapitel!

on måndag, 14 oktober 2013. Posted in Allmänt

För tillfället händer det ganska mycket i mitt liv, och detta vill jag dela med mig till er, eftersom min blogg är en så stor del utav mitt liv! För tre veckor sedan fick jag veta att jag fått en tjänst jag sökt. Tjänsten är eftertraktad, kvalificerad och på ett seriöst och stort företag, så för mig är detta världens största möjlighet och något jag fortfarande knappt kan tro är sant. Så om exakt två veckor blir jag Finance controller. Jag har en jättefin arbetsplats med underbara kollegor redan nu, men vilken dock inte kunde tillfredsställa mina ambitioner och ge mig de arbetsuppgifter jag eftersträvar. Sista dagen på mitt nuvarande arbete är onsdag, så jag kommer att ha en och en halv vecka mellan mina jobb där jag får vara ledig. Detta ska bli mycket skönt, och är minst sagt efterlängtat. Jag har de flest dagar redan planerade - med mycket utrymme för blogg, fotografering, hemsidefix och bakning såklart! Jag tänkte att jag skulle passa på att fixa detta extra mycket innan mitt nya jobb, då jag misstänker att det kan bli en del övertid just i början.
 
 
För ett par veckor sedan fick jag förövrigt hem mitt examensbevis!
 
 
 

Nutellakladdkaka

on söndag, 13 oktober 2013. Posted in Baka med frukt

Jag vet att jag sagt det tidigare, men det är helt otroligt vilket väder det är idag! Idag satt jag utomhus med min kära vän och åt brunch utan att behöva ha jacka på! Det kändes som sommar, fast det är i mitten av oktober. Gissa om jag mådde bra? Efter blev det dessutom en långpromenad i Duvnäs i Nacka, bland vattnet och med fina höstlöv överallt. 
 
Igår åts det för min del massor av god mat på en kombinerad 18-års och 50-års födelsedagsmiddag (Arturs släkt). Det bjöds på buffé, vilket uppskattades från min sida då jag äter ganska lite kolhydrater, och därmed kunde välja själv det jag ville äta. I eftermiddag bjuder jag iväg Artur på bio, vilket ska bli mysigt! Jag älskar att sitta i biomörkret, och de är en av de få gånger jag faktiskt kan sitta still och koncentrera mig på något i flera timmar utan att behöva röra på mig (utanför jobbet kanske jag ska tillägga)! Filmen vi ska se är "White house down", hoppas bara att den är bra.
 
Idag bjuder jag spännande kladdkakeliknande kaka med hasselnötter och färska dadlar. Det är en mycket god smakkombination (blir lite som nutella), och kakan blev härligt kladdig! Till min bit serverar jag grädde eller glass!
 
 
 
 
Nutellakladdkaka

100 gram rostade hasselnötter utan skal
50 gram färska dadlar
1-1 ½ msk kakao
ca ½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver
10 gram kokosolja
1 ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa ihop alla ingredienser till en relativt luftig smet.  Fördela smeten i en smord och bröad 12-cm springfrom. Grädda mitt i ugnen i ca 20-15 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig.