• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
  • Choklad- och mandelfudgedessert
  • Chokladsnittar
  • Dammsugare, low carb
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Glutenfria Våfflor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • LCHF-knäcke
  • No bake Snickersbar
  • Peanut butter caramel brownie
  • Påskbakelse
  • Rulltårta med hallon
  • Rulltårtstårta
  • Salted caramel brownie
  • Twix, hälsosamma
  • Våfflor med banan

Kikärtssnack - rostade kikärtor

on torsdag, 12 september 2013. Posted in GI

Då jag har en fullspäckad vecka, valde jag att idag träna på min lunch. Lite stressigt, inte fullt lika lång träning, men tidseffektivt! Valde att jobba lite längre idag, eftersom rasten blev så pass lång. Men nu är jag hemkommen och kan blogga! Samt baka förstås. Jag har massor av bakverk att baka till morgondagens fest! vad jag bakar får ni se lite senare...
 
Igår lade jag ju upp ett recept på en brownie med kikärtor. Använder man sig utav ett vanlig paket med kokta kikärtor, blir det ju dock lite över. Vad gjorde jag åt detta då? Jag vill ju inte direkt slänga mat! Lösningen blev rostade kikärtor, a.k.a. kikärtssnack! Hur enkelt och gott som helst! Jag blandade bara de sköljda kikärtorna med olja (raps) och smaksatt flingsalt innan de åkta i ugnen. Jag skulle rekommendera att man äter kikärtorna på direkten (eller i varje fall under samma dag), då de annars mjuknar.
 
 
 


Kikärtssnack

150 gram kikärtor
1 msk olja
½ - 1 tsk flingsalt (gärna med smak)

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda kikärtor med olja och salt. Lägg kikärtorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda först i mitten av ugnen i ca 30 minuter, och sänk därefter värmen till ca 125 grader och grädda i 30-45 minuter till, tills kikärtorna blir knapriga! Rör om då och då!


 

Kikärtsbrownie

on onsdag, 11 september 2013. Posted in GI

Nu har jag haft två tidiga dagar, då jag gått upp innan sju, vilket jag inte är helt van vid. Även fast jag sovit lite mindre, känner jag mig helt pigg som vanligt! Skönt! De tidiga dagarna beror på att jag första dagen hade ett viktigt möte att gå på, medan det idag berodde på att jag ville börja och sluta en halvtimme tidigare för att hinna med ett speciellt steppass. Det är under sådana här tillfällen då det är bra att ha ett flexibelt jobb!
 
Jag köpte hem en förpackning kikärtor härom dagen och blev så sugen  på att baka något av detta. Jag gjorde då en brownieliknande chokladkaka. Jag använder mig i detta nedanstående recept inte av mandelmjöl eller hasselnötsmjöl, utan häller direkt ner hela sötmandlar och hasselnötter i smeten och mixar allt. Det går bra att byta ut detta mot mandelmjöl respektive hasselnötsmjöl om så önskas (smaka av och känn med en sticka så att det blir en bra konsistens!). En supersmidig och god kaka minst sagt!
 
Kikärtor har en mild, nötig smak som jag rycker är mycket passande i bakning! Ärtorna innehåller dock ca 16 gram kolhydrater per 100 gram, och är därför inte lchf. De innehåller annars mycket protein och fiber, samt en hel del vitaminer (ex. folat, vitamin K, vitamin E) och mineraler (ex. fosfor, järn, selen, zink).
 
 
 

Kikärtsbrownie

50 gram kikärtor (mjuka/kokta)
1 ägg
2 msk vispgrädde
30 gram sötmandlar
15 gram rostade hasselnötter utan skal
2 msk riven kokos
1 ½ msk kakao
1 ½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg alla ingredienser i en bunke och mixa tills allt blandats (det gör inget om nötbitar finns kvar, det är bara gott!). Smöra och bröa en 12-cm springform och häll ner smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 13 minuter. Låt svalna och servera med grädde!

 
 

Ät med mig - poddradio

on tisdag, 10 september 2013. Posted in Allmänt

För drygt en vecka sedan var jag hemma hos Maria och spelade in podden "Ät med mig", där jag fick äran att vara poddens första gäst! Hur coolt är inte det?! Vi åt den underbaraste bönbrownie, samtidigt som vi slog hål på myten om att "nyttigt = inte gott", vilket jag tror att många där ute faktiskt tror! Men så är självklart inte fallet! Det har jag bevisat tycker jag!
 
Ni kan lyssna på "Ät med mig"- poden med mig, Marja - Baka Sockerfritt, som gäst HÄR!
 
 

Bild från fina Maria (Bypogosjan)
 

Dagens tips - cake pops

on tisdag, 10 september 2013. Posted in LCHF/low carb

Cake pops är himla snyggt och festligt att göra och bjuda på! Ska man göra cake pops gäller det dock att man har en mjuk kaka att använda sig utav från början. Vill man ha en hälsosam kaka att utgå från är det heller inte alltid enkelt att gå och införskaffa en i närmsta affär, och om det går är de förmodligen ganska dyra. Då är det utmärkt att göra en ultrasnabb mugcake som bas!

Ikväll, klockan 18:30, är det planerat att podcasten som jag tidigare nämnt kommer att komma ut! Jag uppdaterar er senare mer angående detta!

 
 

Cakepops – 5 stycken

100 gram chokladkaka (chokladmugcake!)
40 gram mascarpone
½ msk sötströ
ev. lite kaffe
ev. kakao

Choklad och kakao att rulla i

Blanda den mjuka kakan med exempelvis mascarpone (eller cream cheese, ricotta eller dylikt) och eventuellt extra smaksättning och sötning, och rulla därefter till bollar. Rulla bollarna i smält choklad och låt stå och stelna på bakplåtspapper. Rulla eventuellt de stelnade bollarna i kakao. Stick ner en tandpetare (modell större gärna) eller en avklippt blompinne!

Mango- och kiwikaka

on måndag, 09 september 2013. Posted in Mash-ups, Baka med frukt

Känner mig riktigt trött idag, men jag hoppas att en liten joggingtur i det fina sensommarvädret ska råda bot på det! Det är ofta jag känner mig lite piggare på kvällen då jag kommer igång med blogg, bakning och allt vad det är!
 
Idag bjuder jag på en lustig kombination på min kaka, en kombination av mango, kiwi och dadlar. Det är inte varje dag man ser dessa frukter blandas i en kaka! Hur gott som helst blir det i varje fall, med fräscha smaker. Sötningen, inklusive dadlarna, och grädden tar bort lite av det allt för syrliga, så att smakerna balanseras bra. Testa!
 
 


Mango och kiwikaka

Mangokaka:
50 +20 gram mango i bitar (jag använder fryst)
20 gram smör
1 ägg
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
 2 msk hasselnötsmjöl
1 msk sötströ
1 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver

Kiwiröra:
1 ½ kiwi
40 gram färska dadlar (3 stycken)
½ msk sötströ
1 msk vispgrädde

Mangokaka
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Mixa 50 gram mango och ägg. Rör ner resterande ingredienser och blanda. Rör ner 20 gram extra mangobitar i smeten.

Kiwiröra
Mixa kiwi och färska dadlar. Lägg kiwiröran i en kastrull tillsammans med valfri mängd sötning och grädde. Koka upp och sjud i några minuter tills röran tjocknar lite.

Fördela hälften av mangosmeten i en smord och bröad 12-cm springform. Fördela över kiwiröran och till sist den andra hälften av mangosmeten. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.