• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
  • Choklad- och mandelfudgedessert
  • Chokladsnittar
  • Dammsugare, low carb
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Glutenfria Våfflor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • LCHF-knäcke
  • No bake Snickersbar
  • Peanut butter caramel brownie
  • Påskbakelse
  • Rulltårta med hallon
  • Rulltårtstårta
  • Salted caramel brownie
  • Twix, hälsosamma
  • Våfflor med banan

Banankaka

on tisdag, 16 juli 2013. Posted in Baka med frukt

Jag har växt upp med boken "7 sorters kakor" och har minst sagt bakat en hel del därifrån. Jag har även fått en del inspiration till mina hälsosamma bakverk utifrån den boken. Denna banankaka är mycket lik just den banankaka som går att finna i "7 sorters kakor", men utan det onyttiga mjölet och sockret såklart! Riktigt gott med smak av kryddor, banan och kaffe. Och passar dessutom bra med grädde till (som vanligt)!
 
Igår klippte och färgade jag äntligen håret hos min frisör som jag alltid går till (salong scizzors). Hur ska man hinna färga håret när man jobbar heltid? Jag hade dock tur att det är väldigt lugnt på jobbet och att det är så pass flexibelt att jag kan anpassa mina tider en aning. Det satt riktigt fint att bli ompysslad under ett par timmar! Jag passade även på att köpa mitt favoritschampo (cutrin bio+) som passar min kliande hårbotten! Den är dyr, men verkligen värd det!
 
 
 

Banankaka

25 gram smör
1 ½ msk sötströ
½ ägg
1 msk vispgrädde
1 dl mandelmjöl
2 tsk kokosmjöl
½ tsk bakpulver
1 krm ingefära
½ tsk kanel
1 banan (75 gram)

lite kaffe (ca 1 tsk hett vatten + 1 ½ krm snabbkaffepulver)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en liten springform (12 cm). Rör smör och socker poröst. Tillsätt även ½ ägg. Blanda nötmjölen, bakpulver och kryddorna.  Tillsätt blandningen i smeten. Mosa bananen, tillsätt det och kaffet och fördela smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 22 minuter.

 
 
 
 

Mer nutella!

on tisdag, 16 juli 2013. Posted in LCHF/low carb

Härom dagen blev jag lite sugen på nutella, och eftersom den var slut i kylen bestämde jag mig för att göra ny! Min kokosolja hade denna gång en rökig bismak, och jag antar att det måste vara något fel på den. Därför bytte jag ut kokosoljan mot lite smör och rapsolja, vilket blev riktigt god det med! Men HÄR finner ni i varje fall mitt originalrecept!
 
 
 
 

Blåbärsglass med skyr

on måndag, 15 juli 2013. Posted in Glass, GI, LCHF/low carb

För över ett halvår sedan fick jag en blåbärsdryck gjord på 100% blåbär av märket "Saxhyttegubben". Denna dryck är förövrigt ett spännande och lyxigt alternativ till exempel vin (men utan alkohol såklart). Jag testade att ha denna dryck som smaksättning i en hemmagjord glass, vilket blev både gott och nyttigt! Jag bestämde mig även för att göra en riktigt hälsosam glass och använde mig av det proteinrika "Skyr" som bas. Både skyr och blåbärsdrycken är ganska sura i smaken, och därför kan det behövas tillsättas lite vanilj och sötning för en lenare smak. Då jag gjorde denna glass mitt i vintern, tyckte jag att jag skulle vänte ett halvår till sommaren innan jag lade upp receptet. Och nu är det dags!
 
 
 

Blåbärsglass med skyr – 1 portion

170 gram skyr
1 ½ msk 100% blåbärsdryck (från Saxhyttegubben), går att byta ut mot blåbär eller blåbärskoncentrat
2 msk sötströ
1-2 krm vaniljpulver

Blanda ingredienserna i en skål och lägg över i en glassmaskin. Kör enligt maskinens anvisningar.

 

Saffran- och jordgubbskaka

on söndag, 14 juli 2013. Posted in LCHF/low carb

Jag är lite fascinerad av att hitta på lite otippade kombinationer i bakväg. En av mina favoritkryddor är saffran, och då jag hade ett paket kvar i skafferiet fick jag ett stort sug av att baka med det! Som ni förmodligen vet vid det här laget vill jag även utnyttja jordgubbssäsongen till fullo, och kom därför på att jag skulle göra en saffrankaka med jordgubbar i! Smakerna passar riktigt bra ihop, vilket jag kunde föreställa mig redan innan. Nedan ser ni resultatet!
 
Hur har er helg varit? Själv har jag spenderat mycket tid med familjen och lekt en hel del med min systers två barn. Vi badade även under gårdagen då det var ett sådant fint väder! Lite synd att helgen redan är slut, jag hinner ju knappt känna mig ledig förrän det är vardag igen. Dock känns mina vardagar på ett helt annat sätt nu än under den tid jag studerade. Förut var det alltid något som hängde över en och som behövde göras. Så ärligt känns det som om jag har mer frihet nu, även då jag jobbar heltid! Sedan har jag ju såklart detta underbara "Bakasockerfritt-projekt", som jag kallar det, som inte har några fasta tider och där alltid något kan göras. Men det är ju galet mycket roligare än plugget och något som jag gör för att jag verkligen, verkligen vill!
 
 
 
 

Saffran- och jordgubbskaka

20 gram smör
1 ägg
3 msk mjölk/grädde
½ dl mandelmjöl
1 ½ msk pofiber
1 msk kokosmjöl
1 ½ msk riven kokos
1 ½ - 2 msk sötströ
½ krm saffran
½ tsk bakpulver
10 gram pecannötter
65 gram jordgubbar

Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Blanda alla torra ingredienser med varandra, förutom pecannötterna. Tillsätt därefter mjölk, smör och ägg och blanda noga. Skölj och torka jordgubbarna och hacka i bitar/skivor. Rör ner bitarna i saffranssmeten. Fördela smeten i en smord och bröad 12-cm springform. Grovhacka pecannötterna pch strö över den ogräddade kakan. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

 
 
 

LCHF och jordgubbar

on lördag, 13 juli 2013. Posted in LCHF/low carb

Hur är det egentligen med lchf och jordgubbar? Jordgubbar innehåller tyvärr relativt mycket kolhydrater, då de innehåller ca 8 % kolhydrater. Det kan dessutom vara värt att tänka på att en jordgubbe innehåller ca 1 gram kolhydrat. Jordgubbar är dessutom ganska lätt att "överäta", och det är inte så svårt att äta upp en liter på 500 gram. Den som inte är speciellt känslig mot fruktsocker och kolhydrater tycker jag däremot inte ska bry sig om jordgubbens kolhydratsinnehåll, då de innehåller en hel del nyttigheter! Till exempel är jordgubben rik på c-vitamin (125 gram täcker dagsbehovet), folsyra och innehåller ellagsyra som är bra mot cancer.
 
Dessutom är de ju underbart goda och hör minst sagt sommaren till. Själv äter jag en liter i veckan (typ), men jag är heller inte speciellt strikt med kolhydraterna. Mitt tips till den som är osäker på om jordgubbar passar i ens liv är att testa med några få, kanske med grädde, och se hur kroppen reagerar!
 
Till den som tycker att jordgubbar har ett alldeles för högt kolhydratsinnehåll, kan jag tipsa om hallon som endast innehåller 4 % kolhydrater. Blåbär går på 9 %, men man äter ju inte samma mängder blåbär som jordgubbar!