• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
  • Choklad- och mandelfudgedessert
  • Chokladsnittar
  • Dammsugare, low carb
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Glutenfria Våfflor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • LCHF-knäcke
  • No bake Snickersbar
  • Peanut butter caramel brownie
  • Påskbakelse
  • Rulltårta med hallon
  • Rulltårtstårta
  • Salted caramel brownie
  • Twix, hälsosamma
  • Våfflor med banan

Macadamiacrème

on torsdag, 11 april 2013. Posted in LCHF/low carb

Jag har gjort nötsmör av olika sorter nötter, vilket har lett till alla möjliga sorters varianter på detta! Då det är så enkelt att bara mixa ihop allt, tycker jag inte heller att man behöver vara rädd för att testa sig fram och försöka sig på kombinationer som man tror passar en själv. Första gången jag gör en mix, gör jag en lite mindre sats, för det känns ju onödigt att slänga om det inte skulle bli så lyckat! Denna gång har jag gjort en macadamiacrème. Jag har gjort en tidigare med kakao i, så denna är utan! Macadamianötter är väldigt feta av naturen, vilket gör att crèmen blir relativt lös, jämfört med andra sorters nötter. Anpassa mängden kokosolja för önskad konsistens! Samma sak gäller sötning.
 
Idag har jag suttit i skolan i ett par timmar och pysslat med ett analys- och statistikprogram (SPSS). Jag (och min uppsatsvän) håller på att få ut regressioner och annat spännande från vårt insamlande resultat. Jag kom hem för en timme sedan och ska snart dra iväg igen och träna loss under ett steppas. Jag är jättesugen på att ta en latte macchiato innan träningen, men som student håller det icke i längden att åka till espresso house och drälla vareviga dag. Därför försöker jag med hela min viljestyrka att bli osugen på ovannämnda latte. Jag har förövrigt fått hem nya numret av mat&hälsa, vilken jag ser fram emot att sätta tänderna i ikväll!
 
 
 
 

Macadamiacrème

135 gram macadamianötter (mina är lite salta)
ca 1 ½ msk stevia strö
ca 1 msk kokosolja
1- 1 ½ krm vaniljpulver

Mixa macadamianötter med en mixer (jag gör det lite i taget med en stavmixer). Macadamianötter är väldigt feta så det blir en ganska krämig ”smet”. Tillsätt resterande ingredienser och mixa tills allt blandas. Macadamiacrèmen blir fastare i kylen.

 

Jordnötskakor med kokos och chokladöverdrag

on onsdag, 10 april 2013. Posted in GI, LCHF/low carb

Det känns som om hela dagen bara flygigt förbi! Jag åkte hemifrån strax efter tio och kom hem runt sex timmar senare. Det jag hann med var ett skivstångspass på Friskis och en mycket efterlängtad fika med Fanny på mysiga caféet Sturekatten. Även en välförtjänt latte macchiato innan träningen slank ner. Ikväll har jag hört att tv-programmet "Helt sjukt" på tv 4 ska handla om kost, inklusive lchf, vilket jag tror att jag för en gångs skull ska ta och se! Ska bli spännande att se vad de har att säga där.
 
Nu var det nästan två veckor sedan jag delade med mig utav ett recept på småkakor, vilket jag nu självklart måste lägga upp! I dessa små knapriga godingar har jag riven kokos och salta jordnötter, vilket passar bra ihop med chokladöverdraget ovanpå kakorna. Jag testade denna gång att fördela chokladen på kakorna redan innan jag gräddade dem, vilket blev jättebra! Chokladen smälter ihop med själva kakan på ett helt annat sätt. Mums säger jag!
 
 
 
 

Jordnötskakor med kokos och chokladöverdrag – 8 små kakor

30 gram rumsvarmt smör
35 gram salta jordnötter
½ dl riven kokos
4 tsk mandelmjöl
2 tsk kokosmjöl
1 – 1 ½ msk stevia strö
1 krm vaniljpulver

40 gram ljus sockerfri choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka jordnötterna och blanda med riven kokos, mandel- och kokosmjöl, sötning och vanilj. Blanda detta noga med det rumsvarma smöret. Forma degen till åtta kakor på en plåt med bakplåtspapper. Smält chokladen och bred på kakorna. Grädda mitt i ugnen i ca 13 minuter.

Vanilj/choklad- och kokosmuffins

on tisdag, 09 april 2013. Posted in LCHF/low carb

Åh, vad jag längtar till sommaren då denna civilekonomuppsats är klar (3 juni, skriv upp det!)! Jag börjar fundera på att stämma det dataprogram vi använder för sveda och värk. Det kan inte vara sant att de ska ge oss helt ofullständiga och totalt felaktiga uppgifter! Det är så att jag blir sugen på att skriva lite "hittepå" siffror i alla rutor. För ärligt talat, vem kommer att kolla upp dem?
 
Aja, jag får väl baka så blir jag lite gladare. Exempelvis chokladmuffin som är ett bakverk som alltid går hem. I det nedanstående receptet har jag mixat riven kokos i muffinsen, och smaksatt halva muffinsmeten med choklad. Ett tips för chokladälskaren är att smaksätta hela smeten med kakao!
 
 
 


Vanilj/choklad- och kokosmuffins
– 6 stycken

30 gram smör
2 ägg
3/4 dl mjölk eller grädde
1 dl riven kokos
1 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
4 msk hasselnötsmjöl
ca 4 + ½ msk stevia strö
½ - 1 msk kakao
1 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och mixa den rivna kokosen till ett mjöl. Blanda alla torra ingredienser förutom kakao och ½ msk stevia strö. Tillsätt det smälta smöret och äggen. Klicka ner halva smeten i muffinformar. I resterande smet tillsätter du kakao och ca ½ msk sötning. Klicka över chokladmseten ovanpå den ljusa och rör eventuellt lite så att chokladsmeten bilödar ett mönster. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Tips: om du gillar choklad gör du hela smeten med chokladsmak!
 
 

Cashew- och jordnötstårta

on måndag, 08 april 2013.

Jag har en relativt ledig måndag idag, vilket såklart är riktigt skönt! Jag började dagen med en frukost på gateau med Lovisa, och hann på vägen dit bli lite sur på att vädret var så dåligt! Jag blev även irriterad på att internet på min mobil strular. Jag börjar undra vad det är för fel på mig och internet, då internet tidigare även strulade på min hemmadator. Frukosten var mycket trevligt och jag fick se bilder på Lovisas snygga designverk!

Jag gjorde för ett par veckor sedan något som kan att bli ett av mina favoritbakverk: jag kallar den rätt och slätt cashew- och jordnötstårta, då den består av just dessa två ingredienser. Bottnen består av cashewnötter och kokos, vilken är toppad med ett lager jordnötssmör, som i sin tur är toppad med choklad! Låter det inte som en fantastisk kombination?

 
 
Cashew- och jordnötstårta

Cashewbotten:
15 gram smör
35 gram cashewnötter (jag blandar naturella och salta)
30 gram riven kokos
1 ½ msk kakao
ca 1 ½ msk stevia strö
½ kryddmått vaniljpulver

Jordnötssmör:
70 gram jordnötter
10 gram kokosolja
2 tsk stevia strö
½ krm vaniljpulver

Chokladöverdrag:
20 gram mörk choklad
5 gram kokosolja

Cashewbotten
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa cahsewnötterna och den rivna kokosen till ett mjöl. Blanda med sötning, vanilj och smör till en deg. Sätt ett bakplåtspapper i bottnen av en liten springform (12 cm) och tryck ut smeten i bottnen. Grädda mitt i ugnen i ca 13 minuter. Låt svalna en aning.

Jordnötssmör
Mixa jordnötterna. Tillsätt kokosolja, stevia strö och vanilj och fortsätt mixa till önskad konsistens. Fördela jordnötssmöret ovanpå den färdiggräddade bottnen.

Chokladöverdrag
Smält choklad och oljan. Bred ut ovanpå jordnötssmöret. Låt kakan svalna i kylskåp.
 
 

Kaffekaka med chokladbitar

on söndag, 07 april 2013. Posted in LCHF/low carb

Denna söndag började jag med att åka till skolan och sitta med uppsatsen under ett par timmar. Oftast är det ingen större skillnad på helg och vardag när det gäller plugg för mig. Eftersom jag aldrig har (nästan aldrig i alla fall) lektioner, planerar jag studerandet helt som jag vill!
 
Ikväll ska jag nog passa på att baka lite, det är ju ändå helg! Tills dess kan jag börja med att dela med mig utav en smaskig mjuk kaka med kaffesmak! Som jag skrivit tidigare tycker jag kaffe är jättegott i bakverk, även om jag fullkomligt avskyr att dricka det som det är. Däremot tycker jag mycket om latte macchiato (som mina instagram-följare nog har märkt...).
 
 
 

Kaffekaka med chokladbitar

20 gram smör
1 ägg
3/4 dl mandelmjöl
1 tsk kokosmjöl
2 msk hasselnötsmjöl
1 msk riven kokos
1 ½ msk stevia strö
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1 msk hett vatten
2 krm - ½ tsk snabbkaffepulver
30 gram hackad mjölkchoklad

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda hett vatten och kaffepulver.  Blanda alla torra ingredienser (inklusive hackad choklad i en bunke). Tillsätt det smälta smöret, kaffet och ägget och rör om tills allt blandats. Fördela smeten i smord och bröad springfrom (12 cm i diameter). Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter (kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten). Låt kakan svalna och få stå till sig i minst ett par timmar.