• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
  • Choklad- och mandelfudgedessert
  • Dammsugare, low carb
  • Drömrulltårta
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Glutenfria Våfflor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Knäckig rabarberpaj
  • Kolasnittar
  • No bake Snickersbar
  • Pekanrabarberpaj
  • Rulltårta med hallon
  • Rulltårtstårta
  • Salted caramel brownie
  • Sandkaka, utan tillsatt socker
  • Twix, hälsosamma
  • Änglakaka

Kärleksmums

on onsdag, 15 Maj 2013. Posted in LCHF/low carb

Bloggen "Ett bättre du" har kommit på idén om en virtuell kokbok, där bloggare nu får dela med sig utav sina favoritefterrätter. Att välja enbart ett bakverk/efterrätt av alla jag gjort, är en svår utmaning, då jag har många favoriter bland mina bakverk. Men jag har nu ändå valt att lägga upp mina kärleksfyllda kärleksmums som favorit!
 
Kärleksmums är en mycket populär kaka och går även under namnen snoddad, fiffirutor och mockarutor. Kärleksmums har jag bakat under många år och då jag började baka sockerfritt var det givet att jag skulle göra en sockerfri variant på just detta. Istället för att grädda kakan i en långpanna har jag använt mig utav en springform. I chokladkrämen har jag ersatt en del av mängden socker med len och krämig mascarpone. Jag har finjusterat receptet till perfektion, och resultatet blev en av mina absoluta favoritbakverk!
 
 
 
 

Kärleksmums - 10 portioner

Chokladsmet:
180 gram smör

3 ägg
1 2/3 dl mandelmjöl
2/3 dl kokosmjöl
ca 2 ½ dl sötströ (eller annan sötning som är lika söt som socker)
2 ½ msk kakao
2 krm vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Chokladkräm:
120 gram smör

130 gram mascarpone
3 msk riven kokos
2/3 msk hett vatten
2/3 tsk snabbkaffepulver
ca 3 ½ msk sötströ (eller annan sötning som är lika söt som socker)
1 2/3 msk kakao
1 ½ krm vaniljsocker

Riven kokos att bröa formen med och strö över kakan

Chokladkaka
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och vispa äggen pösigt med elvisp.Blanda alla torra ingredienser till smeten och tillsätt det smälta smöret. Blanda därefter ner de vispade äggen. Bröa en 24 centimeters springform med riven kokos och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 26 minuter. Lägg eventuellt på en bit folie över kakan mot slutet av gräddningstiden om kakan börjar bli allt för brun.

 
Chokladkräm
Smält smöret (ev. värm tills smöret är väldigt mjukt) och blanda ordentligt med mascarpone tills det inte finns några klumpar. Blanda hett vatten med snabbkaffet (eller använd motsvarande kaffemängd). Rör ner kokos, sötströ och kakao i smörkrämen. Tillsätt så mycket av kaffet som du vill (jag använde mig av allt). Smaka även av om det är tillräckligt mycket kakao och sötning. Bred över chokladkrämen på den avsvalnade kakan och toppa med riven kokos! Servera gärna kakan med vispad grädde!
 
 

Kladdkakemuffins med jordnötdssmör

on tisdag, 14 Maj 2013.

Choklad och salta jordnötter är en mycket god kombination, vilken jag utnyttjat i dessa muffins! Jag har gjort en kladdkaksliknande smet som jag fördelat i muffinsformar och toppat med mitt hemmagjorda jordnötssmör (självfallet går det att använda köpt också). Väldigt enkelt och kanske snäppet tjusigare än vanliga chokladmuffins, om man gillar jordnötter!
 
Idag har jag båda tränat och tagit en tur förbi skolan. Academic Work hade en så kallad "workshop", där de berättade om vilka de var och lite om hur man kan tänka på intervjuer. Eftersom jag redan vet vilka de är, gav det hela ungefär...ingenting. Jo, kanske pyttelite. Men jag hade ju helt klart spenderat tiden med att baka. Eller söka jobb. Det börjar liksom bli dags nu, då jag tar examen (om jag inte får göra om hela terminen såklart) om mindre än tre veckor! Och för er som undrar hur det gick på min intervju jag hade för två veckor sedan, har jag ännu inte får svar. Jag väntar fortfarande med spänning! Jag tror dock inte att jag får det, men bara att gå på intervju är ju såklart väldigt lärorikt!
 
 
 
 

Kladdkakemuffins med jordnötssmör – 5 muffins

30 gram smör
1 ägg
1 msk grädde/mjölk
1 dl mandelmjöl
½ msk kokosmjöl
2 msk hasselnötsmjöl
1 msk riven kokos
1 msk kakao
ca 3 msk sötströ
½ krm vaniljpulver
10 gram sockerfri choklad

Ca 40 gram jordnötssmör

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och grovhacka chokladen. Blanda de torra ingredienserna (inkludive choklad) och tillsätt ägg, smält smör och vätskan. Fördela smeten i muffinsformar. Värm jordnötssmöret mjukt och klicka/ringla över chokladmuffinsen. Rör eventuellt om en aning för att skapa ett mönster av jordnötsmöret. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

 
 
Om det var någon som upplevde lite svaj på hemsidan igår, berodde det på att sidan bytte server!
 
 

Banana pecan protein bar

on måndag, 13 Maj 2013. Posted in Baka med frukt

Jag har fått så kallad "Bake protein" från Proteinfabrikken, som jag självfallet har testat till en massa kakor. Eftersom jag har en förkärlek för olika slags barer, har jag nu testat att göra mina egna! Goda, hälsosamma och bra mycket billigare än att köpa! Av vad jag förstår och har läst, motsvarar "Bake protein" det många kallar "BakePro". Det är helt enkelt proteinpulver man kan baka med! Sedan är det inte hela världen om man inte har detta. Testa dig fram och byt kanske ut proteinpulvret mot exempelvis något nötmjöl (inte kokosmjöl, då det suger åt väldigt mycket vätska). Dessa barer är perfekta att ta med sig om man är ute på språng, eller bara sugen på något gott med banansmak!
 
Jag har förövrigt namnsdag idag, Linnea! Inte för att jag direkt firar det, men både mamma och pappa har ring och grattat. Dessutom blev det en frukost ute (och utomhus!) på Gateau, vilket vi kan säga (låtsas) var en namnsdagsfrukost.
 
 
 

Banana pecan protein bar – 3 stycken

½ banan (ca 60 gram)
1 äggvita
10 gram finhackade pecannötter
4 msk bake protein
2 msk mandemjöl
2 msk riven kokos
1 ½ msk kokosmjöl
1 msk sötströ
½-1 msk agave sirap
1 krm vaniljpulver
ev. grovhackad choklad

Sätt ugnen på 150 grader. Mosa banan och blanda i äggvitan. Tillsätt även resterande ingredienser och blanda noga. Forma tre barer av degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.

Sockerfri yoghurtglass

on måndag, 13 Maj 2013. Posted in Produkter

Igår hade jag en härlig dag i stan med Artur. Vill ni köpa sockerfri yoghurtglass kan jag rekommendera "Yoghurtshoppen" i Gallerian. Där har de åtta smaker att välja mellan, varav två är sockerfria (jordgubb- vs. skogsbärsmak, tror jag). Jordgubbssmaken är en stor favorit hos mig, så därför blev det en sådan! De har gjort om konceptet, så nu får man som kund själv ta glassen (det är bara att blanda hej vilt) och ösa på med valfria toppingar! Sedan väger man glassen för ett pris på 20 kr/hg. Själv gillar jag nötkrossen (har slutat med chokladströsslet av ganska självkara anledningar ;))! Yoghurtglassen åts över en promenad i kungsträdgården och gamla stan. Även lite shopping på NK hans med!
 

Chocolate bean cake with dates

on söndag, 12 Maj 2013. Posted in Baka med frukt, GI

Jag har gjort mitt andra recept på svarta bönor och kommer säkerligen göra många fler! Bönorna ska vara av den "mjuka" varianten, dvs. inte torkade. Bönorna gör kakan krämig, och smakar inte speciellt mycket vilket gör det till en mycket bra ingrediens i mjuka bakverk! I detta chokladkakerecept har jag även en del färska dadlar, vilket bidrar med naturlig sötma och även detta till att kakan blir riktigt krämig, saftig och mjuk. Vill du ha kakan extra smakrik tillsätter du smält smör efter smak! Gott är även att smaksätta smeten med lite arom av något slag, såsom romarom. Jag gillar chokladkakan kall och låter den helst stå till sig över natten.
 
 
 

Chocolate bean cake with dates

50 gram svarta bönor
40 gram färska dadlar
1 ägg
½ dl mandelmjöl
2 msk riven kokos
1 msk kakao
1 msk sötströ
½ krm vaniljpulver
1 msk mjölk/grädde
10 gram hasselnötter (jag användr utan skal)
10 gram ljus sockerfri choklad
ev. ½ krm romarom
ev. ca 20 gram smör

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bönor, dadlar och ägg i en bunke och mixa tillsammans allt (jag använder en stavmixer). Grovhacka choklad och hasselnötter och tillsätt dessa tillsammans med övriga ingredienser bland bönmixen och blanda väl. Vill man smälter man smör och blandar även i detta. Häll smeten i en smord och bröad spirnform av mindre strolek (12 centimeter). Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Servera med glass eller vispgrädde!