• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
  • Chokladkola, utan tillsatt socker
  • Dalgona Coffee
  • Dammsugare, low carb
  • Drömrulltårta
  • Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Lättgjorda bountyrutor
  • Mazarinbrownie
  • Mjuk chokladkaka
  • No bake Snickersbar
  • Rulltårtstårta
  • Salted caramel brownie
  • Sandkaka, utan tillsatt socker
  • Soft Chocolate Toffee
  • Twix, hälsosamma
  • Äppelkaka med tosca

Hälsosam chokladkaka med keso och avokado

on fredag, 02 augusti 2013. Posted in GI, LCHF/low carb

Jag har ett litet beroende av en chokladdryck som jag dricker nästan varje kväll (i alla fall om jag får bestämma själv). Nu är det tyvärr så att denna chokladdryck verkar ha slutats säljas i varje affär. Jag har gått i säkert 15 affärer och kollat runt, men oftast med oturen att inte hitta dem. En gång fanns det dock en kvar, som jag snabbt nappade åt mig.
 
På kvällen vill jag ofta ha något litet, chokladigt och som inte är så mastigt innan läggdags. Så jag gjorde en kaka som skulle passa mig vid dessa tillfällen. Resultatet kan ni se nedan! Det lev en mjuk och kladdig kaka med mycket chokladsmak. Den är inte så mastig, då den är gjord på äggvita, keso, kokosmjöl bland annat och avokado istället för smör. Det blev jättegott kan jag tala om! En tredjedel av kakan tycker jag är lagom för en portion, tillsammans med en klick grädde. Det stillar alla mina matbegär, och framförallt mitt chokladbegär! Är jag lite hungrigare tar jag istället halva kakan. Keson kan smaka lite salt, så om man vill sköljs den av  (i ett kaffefilter förslagsvis) och låter vatnnet rinna av.
 
 
 

Hälsosam chokladkaka med keso och avokado

1 äggvita
½ avokado
3 msk mjölk (ekologisk sojamjölk)
50 gram keso
1 ½ msk kokosmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
1 msk riven kokos
1 msk pofiber
2 msk sötströ
1 ½ msk kakao
1 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver
ev. romarom

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg keso, äggvita och avokado i en skål och mixa. Tillsätt resterande ingredienser och blanda noga. Häll smeten i en smord och bröad 12-cm springform. Grädda mitt i ugnen i ca 12-17 minuter. Chokladkakan ska fortfarande vara kladdig. Låt kakan gärna vila över natten!


 
 

Jordgubbsmugcake

on torsdag, 01 augusti 2013. Posted in Mug cake, LCHF/low carb

Det var ett bra tag sedan jag gjorde en riktig mugcake, så det var på tiden att jag gjorde en och lägger upp här! Det slog mig även att jag inte gjort en med jordgubbar, vilket jag såklart måste göra nu när det väl finns färska jordgubbar. Man kan även använda frysta jordgubbar som fått tina, men så till att hälla av onödig vätska (alternativt förläng tiden i micron).
 
Det har förekommit en hel del regnskurar här, även om de har varit relativt kortvariga. Jag har tänkt att bege mig ut för en joggingtur ikväll, så jag håller tummarna för att jag slipper hamna mitt i en regnstorm. Eller i ett blixtoväder som det var igår kväll!
 
 
 
 

Jordgubbs- mugcake

60 gram jordgubbar
1 ägg
½ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk hasselnötsmjöl
1 msk sötströ
½ tsk bakpulver
1 droppe bittermandelarom
1 sked nutella (går att utesluta)

Lägg alla ingredienser i en bunke och mixa. Smörj kanterna av en mugg med olja (jag använder kokosolja) och häll smeten i muggen. Lägg en klick nutella i smeten. Värm i micron i minst 2 minuter. Vänd upp och ner på muggen för att få ut kakan. Servera med vispad grädde!

 
 

Avokado- och jordgubbscheesecake

on tisdag, 30 juli 2013. Posted in LCHF/low carb

Jag har just kommit hem från jobb och ett mycket efterlängtat steppass, och ska snart äta middag. Det var nästan en månad sedan jag körde step sist, så ni kan tänka er hur mycket jag har saknat det (alltså mycket, för er som inte gillar step). Jag hade tur för jag gå strax efter fyra, så att jag hann med passet! Middagen blir en "laxpasta", fast med shiratakinudlar för min del. Den är enkel att göra med hackade grönsaker, smaksatt crème fraiche och stekt lax. Och mycket god! Det blir även min matlåda till imorgon. Men nu är detta ingen matblogg, utan en baknignsblogg, och därför ska jag visa ett smarrigt recept! Denna gång på en avokado- och jordgubbscheesecake!
 
Jag tycker att jordgubb och avokado passar så bra ihop! De flesta recept innehållande avokado och bär, innehåller främst hallon. Och avokado och hallon passar också mycket bra ihop. Men jag har en förkärlek för jordgubbar, och har då och då kombinerat just det med avokado i någon dessert eller mellanmål (se avokado- och jordgubbsdessert). Nu kombinerade jag detta i en underbart krämig cheesecake! Det blev mycket lyckat! Jag har tidigare använt avokado i cheesecake (avokadochokladcheesecake), vilket bidrar till en extra mjuk fyllighet. Testa!
 
 
 
 

Avokado- och jordgubbscheesecake

Botten:
20 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
½ msk kokosmjöl
2/3 msk sötströ
1 krm vaniljpulver

Fyllning:
½ liten avokado (ca 35 gram)
80 gram jordgubbar
1 ägg
40 gram cream cheese
2 msk vispgrädde
1 ½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver

Botten
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda de torra ingredienserna med varansra. Tillsätt det rusvarma smöret och tryck ut degen i en liten 12-cm springform.

Fyllning
Lägg avokado, ägg, jordgubbar och cream cheese i en bunke och mixa slätt. Rör ner övriga ingredienser och blanda. Fördela fyllningen ovanpå botten. Grädda mitt i  ugnen i ca 45 minuter. Känn med en sticka nät kakan  börjar bli fast.

 

Kokoskaka med jordgubbar

on måndag, 29 juli 2013. Posted in LCHF/low carb

Arbetsmåndagen har fortsatt i ett lugnt tempo, även om det var lite mer att göra idag än tidigare dagar förra veckan. Helgen har varit både varm och skön! Jag har träffat föräldrar och syrrans familj och fikat och badat med dom, varit på ett kort volontärmöte, tränat, bloggat och såklart bakat. Det har varit en ganska lugn helg alltså!

Vad har jag bakat då, kanske ni undrar. Jo, en somrig kokoskaka med jordgubbar! Den här kakan blev jag minst sagt supernöjd med! På ett tjockt "sockerkaksaktigt" lager, med mild smak av mazarin, har jag skivat färska jordgubbar. Detta är toppat med ett mumsigt kokostäcke! Det blev en mycket bra kombo kan jag lova!

 

 
 
Kokoskaka med jordgubbar

Kaka:
25 gram smör
1 ägg
1 ½ msk mjölk/grädde
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk riven kokos
1 ½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver
½ tsk bakpulver
1 droppe bittermandelarom

Ca 3 jordgubbar

Kokostäcke:
10 gram smör
½ dl vispgrädde
½ dl riven kokos
½ msk sötströ
½ krm vaniljpulver

 

Kokostäcke
Sätt ugnen på 175 grader. Börja med kokostäcket. Lägg smör och grädde i en kastrull. Sjud under omrörning i ca 10-15 minuter tills det tjocknar. Tillsätt därefter riven kokos, vanilj och sötning efter smak.

Kaka
Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Rör ner arom, smör, ägg och mjölk/grädde. Fördela smeten i en smord och bröad 12-cm springform. Skiva jordgubbar och lägg på smeten. Grädda kakan först mitt i ugnen i ca 5 minuter. Klicka/bred kokostäcket på kakan och fortsätt att grädda i ca 12 minuter till.

 
 

Sockerfri Choklad

on söndag, 28 juli 2013. Posted in LCHF/low carb, Produkter

Under de senaste veckorna har jag fått en del frågor angående vilken choklad jag använder mig utav och brukar bakar med. Oftast använder jag mig av Cavaliers steviasötade choklad. Då främst "Dark" och mjölkchokladen med hasselnötter. Dessutom är chokladen fairtrade vilket såklart är ett stort plus! Jag köper denna choklad på Ica Maxi, men jag har även sett den på andra lite större livsmedelaffär och hälsokoster. En förpackning väger 85 gram och kostar ca 32 kronor och upp. Chokladen är inte direkt något man kanske ska äta om man äter strikt lchf, men en bit då och då kan nog de flesta äta!
 
 
Näringsinnehållet för den ljusa med hasselnötter är per 100 gram:
499 kalorier, 8.5 gram protein, 19.3 gram kolhydrater, 39.1 gram fett
 
Den mörka chokladen innehåller:
432 kalorier, 5.3 gram proetin, 3.3 gram kolhydrater, 34.8 gram fett