• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
 • Chokladkola, utan tillsatt socker
 • Dammsugare, low carb
 • Drömrulltårta
 • Glutenfria Pannkakor
 • Hälsosamma semlor
 • Jordnötskakor med cornflakes
 • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
 • Kladdkaksmuffins, mejerifria
 • Kolasnittar
 • Mjuk chokladkaka
 • No bake Snickersbar
 • Prinsessemlor
 • Salted caramel brownie
 • Sandkaka, utan tillsatt socker
 • Semmelkladdkaka
 • Semmelwrap
 • Soft Chocolate Toffee
 • Twix, hälsosamma
 • Äppelkaka med tosca

Falsk sockerkaka med jordgubbar

on måndag, 17 juni 2013. Posted in LCHF/low carb

Jag älskar att äta frukost ute (och med ute menar jag inte hemma, även om utomhus också är härligt). Det är så mysigt på något sätt, samtidigt som det känns lyxigt! Idag blev det espresso house, vilket är en gammal goding jag nog aldrig kommer att tröttna på. Jag har även varit på en volontärintervju, då jag anmält mitt intresse för att volontärarbeta (både i Stockholm och i området där jag bor). Ska bli spännande att se om jag hittar något som passar bra!
 
Idag bjuder jag på en riktig sommarkaka! Jag bestämde mig för att göra ett sockerkaksliknande recept, och eftersom jag hade svenska jordgubbar hemma använde jag mig dessutom av dessa godbitar. Kakan blev riktigt saftig (känn med en sticka när du gräddar den) och perfekt söt med de färska jordgubbarna. Denna jordgubbskaka är helt enkelt perfekt i sommar- och jordgubbstider, och varför inte till midsommar?
 
 
 

Falsk sockerkaka med jordgubbar

25 gram smör
1 ägg
2 msk vispgrädde
½ dl mandelmjöl
2 msk pofiber
2 tsk kokosmjöl
1 1/3 msk sötströ
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver

Jordgubbar

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret.  Blanda alla torra ingredienser med varandra. Rör ner ägg, grädde och smör. Fördela smeten i en bröad liten springform (12 cm). Skär färska jordubbar i mindre bitar och tryck ner i kakan. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, eller tills kakan börjar bli fast. Servera med grädde eller sockerfri glass!

 

Varför han inte blev fet av att äta 5800 kalorier per dag

on måndag, 17 juni 2013. Posted in LCHF/low carb

Jag läste en mycket intressant artikel hos "Kostdoktorn" (läs den ursprungliga artikeln HÄR), angående en man som under tre veckor åt enorma mängder relativt kolhydratssnål mat (innehållande 10 % kolhydrater). Mannen, vid namn Sam Feltham, åt genomsnitt hela 5794 kaloriter varje dag. Detta skulle jag tippa på var nästan 2 ½ gånger mer mat än vad han egentligen behöver, och skulle i teorin leda till en viktuppgång på 7,5 kilo. Men hur var det i praktiken då? Jo, han gick enbart upp 1,7 kilo! De menar att den mest troliga förklaringen är att Sams viloförbränning ökade, eftersom kroppen anpassar sig efter omständigheterna. Det finns dessutom flera undersökningar där man ätit stora mängder LCHF-mat, vilket lett till en liten, om ens någon, viktuppgång. Riktigt fascinerande tycker jag, och något som alla borde ta till sig! Jämför detta med experiment där man ätit stora mängder kolhydratsrik mat (dock mindre totala kalorier jämfört med i Sams fall) och man då gått upp en hel del på bara några veckor. Artikeln menar att om man äter mycket dåliga kolhydrater, så påverkar detta hormanbalansen negativt, och kroppen ökar produktionen av insulin (ett fettlagarande hormon). Den blygsamma viktuppgången i fall med mycket LCHF-kost, skulle alltså bero på att den hormonella styrningen fortfarande är i balans.
 

Sam Feltham's 21 Day 5,000 Calorie Challenge
 

Kryddkaka

on söndag, 16 juni 2013. Posted in Protein, LCHF/low carb

Idag har jag haft en jättemysig fika med familjen! Jag bjöd på kladdkakemuffins, kryddkaka, schackrutor och chokladkaka. Tyvärr blev chokladkakan inte alls som jag hade tänkt mig! Jag hade föreställt mig att den skulle bli som en mjuk sockerkaka i konsistensen, men då jag skulle stjälpa upp den så föll den isär och mitten bestod enbart av en gegga! Och jag som hade känt med en sticka och trott att den var klar. Som tur var kunde jag använda kanterna. Resten gjorde jag chokladbollar av! Kryddkakan gjorde jag på ett liknande sätt som förra vecken, dvs av en färdig pulvermix från "Proteinfabrikken", men med extra nötmjöl och smaksättning.
 

Kryddkaka

1/3 paket "Lavkarbo Kryddkaka" från proteinfabrikken
1 banan
1/3 dl olja
1 ägg
3 msk vispgrädde
½ dl vatten
1½ dl blandade nötmjöl (jag använder mandelmjöl, hasselnötsmjöl och riven kokos) (ej kokosmjöl)
ev. ½ tsk bakpulver
ev. 1 krm vaniljpulver
ev. mjölkchoklad

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser med varandra. Rör ner ägg, olja, vatten, grädde och en mosad banan. Rör även ner choklad om önskas. Klä en liten form (12X15 cm) med aluminiumfolie och fördela smeten i denna. Grädda mitt i ugnen till kakan börjar bli fast, men fotfarand är kladdig. Låt svalna. Toppa gärna med vaniljgrädde eller liknande!

 

 
 
Efter fikandet gick vi alla ut i lekparken som finns i Jarlaberg. Det var länge sedan jag själv lekte i en sådan, så jag tycket det var på tiden! Därför blev det både klättrande i en repställning och gungande för min del. Jag passade även på att hjula och göra rundat på gräsmattan. Det var faktiskt skönt att få vara lite barnslig! En minut efter att jag kommer hem började det hagla isbitar stora som mindre iskuber! Tror jag aldrig sett så stort hagel, och jag äe så glad att jag hann komma hem inna  det började!.
 
 
IMG 1264
 
IMG 1278
 
Är det en isbit? Nej, eller jo, men inte en sådan man hart i glaset! Det är hagelbit (hur säger man?).
 
 
 

Schackrutor

on söndag, 16 juni 2013. Posted in LCHF/low carb

Snart ska jag bjuda på fika hemma hos mig. Jag brukar ofta ha denna aktivitet just på söndagar av någon anledning. Det är helt enkelt en perfekt dag att bjuda på fika och då många är lediga. Jag ska bland annat bjuda på schackrutor som jag bakade igår. Jag har förändrat receptet en aning, men utgått från DETTA recept. Delar med mig av det nya sedan!
 
 
 
 

Nypotatis och LCHF?

on lördag, 15 juni 2013. Posted in Övrigt

Jag har på LCHF-butikens facebooksida läst  att den första nypotatisen (dvs. de allra minsta) kan vara helt okej ur LCHF-synpunkt. De menar där att ju äldre potatisen blir, desto större bli mängden stärkelse, och därför är den första potatisen nästan fri från detta. Dock skulle det bara vara några dagar kvar innan nypotatisen hunnit bli för ”gammal” och blivit allt för rik på stärkelse. Man ska dessutom först koka potatisen, för att sedan kyla ner den och värma upp den igen, på grund utav att stärkelsen bryts ner när potatisen kyls (och på så sätt innehåller mindre kolhydrater). De tipsar även om att frysa in förvälld ny färskpotatis, så att man kan äta detta även senare i sommar!

Jag vet inte om detta faktiskt stämmer, då jag som sagt enbart läst detta på LCHF-butikens facebook, och utan större framgång försökt ta reda på mer om detta. Jag bestämde mig ändå att för att leta fram några minifärskpotatisar för att förvälla och kyla ner hemma. Jag åt precis ett par stycken. Men vet ni vad? Lite kolhydrater eller inte, jag klarar mig utan potatis i alla fall.