• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
  • Chokladkola, utan tillsatt socker
  • Dalgona Coffee
  • Dammsugare, low carb
  • Drömrulltårta
  • Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Lättgjorda bountyrutor
  • Mazarinbrownie
  • Mjuk chokladkaka
  • No bake Snickersbar
  • Rulltårtstårta
  • Salted caramel brownie
  • Sandkaka, utan tillsatt socker
  • Soft Chocolate Toffee
  • Twix, hälsosamma
  • Äppelkaka med tosca

Goda inköp

on tisdag, 09 juli 2013. Posted in Produkter

Jag har just kommit hem från ett skivstångspass. Skönt att få träna lite efter en heldag på jobbet! Jag tyckte även att jag förtjänade (det gör jag ju alltid ;)) en latte macchiato på espresso house mellan jobb och träning. Det är vardagslyx för mig det!
 
Härom dagen köpte jag hem både steviasaft och alvestaglass sötad med bland annat stevia (kaffefrappe). Jag tycker att alla fun light-safter är väldigt söta, och då jag minskar mängden saft blir det istället blaskigt. Men jag har kommit på knepet att "soda streama" vattnet, då jag tycker att detta på något sätt förstärker smaken, och man behöver då bara pyttelite saft. Jättesmart tycker jag om man ändå vill smaksätta vattnet lite, och få en någorlunda saft/läskkänsla.
 
Det är många som frågar var man kan köpa dessa Alvesta glassar (alla är inte utan socker, till exempel nedanstående innehåller både stevia och vanligt socker). Själv köper jag mina på Ica Maxi, men de går att köpa många, speciellt lite större, livsmedelsaffärer. De har blivit allt vanligare! Det var verkligen på tiden att jag köpte ett nytt paket glass. Jag hade nämligen en liten frysincident vid midsommar, vilket resulterade i smält glass... Så jag har käkat rätt så isig glass ett tag nu. Det roliga var dessutom att jag hade blandat fyra glassorter i en glassförpackning, eftersom alla började ta slut. När allt smälte ihop blev det en ganska häftig röra!
 
 
 

Rabarbergrottor

on tisdag, 09 juli 2013. Posted in LCHF/low carb

Jag har gjort både blåbärsgrottor och hallongrottor (och syltgrottor och hallonkakor). Nu när det är rabarbertider, tycker jag även det är hög tid att testa på rabarbergrottor! Rabarberröran som läggs i kakans mitt gör jag enkelt genom att sjuda rabarberbitar (skalade såklart) med vispgrädde, och då och då röra tills rabarbern blir mjuk och "löses upp". De är mycket goda och jag kan varmt rekommendera dessa till rabarberälskaren. Och även till dom som inte älskar rabarber om jag ska vara ärlig! Rabarberröran får har en så mjuk och mild smak här.
 
 
 

Rabarbergrottor - 8 kakor

Rabarberröra:
40 gram rabarber
3 msk vispgrädde
1 tsk sötströ

Kakdeg:
40 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 msk pofiber
1 ½ msk hasselnötsmjöl
2 msk sötströ

Rabarberröra
Skala en bit rabarber och skär i mindre bitar tills du får ca 40 gram rabarberbitar. Lägg bitarna i en kastrull tillsammans med grädde och sötning. Sjud tills röran tjocknar.

Kadeg
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser med varandra. Forma bollar av degen på en plåt med bakplåtspapper, platta ut en aning och gör en grop i mitten av varje kaka. Fyll gropen med rabarberröra. Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter. Låt svalna innan kakorna rörs.

 
 

Jordgubbsmuffins med hasselnötter

on måndag, 08 juli 2013. Posted in LCHF/low carb

Jag passar minsann på att både äta och baka en hel del med färska svenska jordgubbar nu förtiden. Man måste ju passa på nu när det är säsong! Tyvärr är ju hållbarheten inte den bästa för färska jordgubbar, men för att få längre hållbarhet på dem tvättar och snoppar jag dom inte förrän direkt innan jag ska använda jordgubbarna, och förvarar dem dessutom i kylskåp. Jag har även hört att de klarar sig längre om man har jordgubbsasken i en sluten förpackning, men vet inte exakt hur det är med den saken.
 
Men om man nu har en massa söta små gubbar som måste användas, vad är då inte bättre än att använda dom i ett gott bakverk? Ett tips är i så fall dessa muffins! För att göra dessa muffinsen extra smakrika har jag tillsatt både mixade hasselnötter och finhackade valnötter.
 
 
 
 
Jordgubbsmuffins med hasselnötter

25 gram smör
1 ägg
1 ½ msk crème fraiche
½ dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk hasselnötsmjöl (jag gör eget av mixade hasselnötter utan skal)
10 gram finhackade valnötter
2 msk sötströ
1 krm vaniljpulver
½ tsk bakpulver
50 gram färska jordgubbar


Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Blanda alla torra ingredienser med varandra och blanda därefter ner ägg, crème fraiche och smör. Hacka jordgubbar i mindre bitar och rör ner i smeten. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen 18 minu
ter.

IMG 1492

 

Ostchips

on söndag, 07 juli 2013. Posted in LCHF/low carb

Jag "firade" det fina vädret med att ta ett dopp i Långsjön, som ligger precis nedanför mina föräldrars hus, tillsammans med föräldrarna och min systers familj. Jättekul var det att verkligen bada (alltså inte enbart doppa sig) och leka med barnen i vattnet. Vattnet var dessutom riktigt varmt, och ärligt talat kändes det kyligare i luften än i vattnet! Nu är jag i varje fall hemma och knaprar på några ostchips som jag gjorde igår. Jag har ett par gånger tidigare gjort chips av ost, men inte av just västerbottenost. Det blev jättegott och jag använde mig av färdigriven ost. Smart om man som jag hade lite överbliven ost i kylen!
 
Så här gjorde jag:
 
Värm ugnen till 200 grader. Lägg små högar/cirklar av den rivna osten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda ostchipsen mitt i ugnen i ca 5 minuter tills chipsen får önskad färg och konsistens. Personligen tar jag ut dom innan de tagit färg. Låt chipsen svalna!
 
 
 

Hasselnötsglass

on söndag, 07 juli 2013. Posted in Glass, LCHF/low carb

Jag vakande upp till strålande sol och ett härligt väder! Skönt att få gå omkring en dag med shorts för omväxlingsskull. Jag tog en morgonpromenad, som jag älskar, vilket är den första på hela veckan! Tyvärr kommer det bli lite mindre av den varan framöver. Då går jag hellre en promenix eller tränar på kvällen, än att går upp vid sex!
 
I dag lägger jag upp ett recept på glass med hasselnötssmak! Denna hasselnötsglass gjorde jag faktiskt förra sommaren, men postade aldrig receptet. Men bättre sent än aldrig, eller hur? Jag kan lova att malda/mixade hasselnötter är supergott i glass! Jag använde mig här av hasselnötter utan skal som jag mixat med en stavmixer.
 
 
 
 
Hasselnötsglass

Glass:
2/3 dl vipgrädde
2/3 dl mjölk
1 äggula
1 krm vaniljpulver
1 ½ msk sötströ
5 msk malda/mixade hasselnötter utan skal

Chokladsås:
¼ dl vatten
¼ dl vispgrädde
2 tsk kakao
2-3 tsk sötströ
en klick smör

Glass
Koka upp grädde och mjölken. Skjud ett par minuter medans du vispar upp grädden en aning. Ta bort från plattan och tillsätt vaniljpulver. Vispa äggulan med sötningen och häll över grädden. Låt ”såsen” kallna innan du lägger den i glassmaskin.

Chokladsås
Koka upp vatten och grädde. Tillsätt kakao och sötningen. Skjud tills såsen tjocknar och rör om då och då. Tillsätt därefter eventuellt en klick smör för att få en mjukare/ krämigare sås. Låt även chokladsåsen svalna.

Lägg den avsvalnade glassröran i en glassmaskin och fortsätt enligt glassmaskinens instruktioner. När glassen nästan är klar tillsätter du de malda hasselnötterna och kör en kort stund till (rör öventuellt när nötterna själv i glassen). Häll över chokladsåsen (utan att använda glassmaskinen efter). Lägg glassen i en frysvänlig låda i frysen i minst någon timme.

Tips: Efter ett par timmar i frysen blir glassen väldigt hård. Ta därför ut den en stund innan servering.