• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
  • Chokladkola, utan tillsatt socker
  • Chokladrutor med cornflakes
  • Dalgona Coffee
  • Dammsugare, low carb
  • Drömrulltårta
  • Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Lättgjorda bountyrutor
  • Mjuk chokladkaka
  • No bake Snickersbar
  • Rulltårtstårta
  • Salted caramel brownie
  • Salted caramel chokladkaka
  • Sandkaka, utan tillsatt socker
  • Twix, hälsosamma
  • Äppelkaka med tosca

Chocolate bean cake with dates

on söndag, 12 Maj 2013. Posted in Baka med frukt, GI

Jag har gjort mitt andra recept på svarta bönor och kommer säkerligen göra många fler! Bönorna ska vara av den "mjuka" varianten, dvs. inte torkade. Bönorna gör kakan krämig, och smakar inte speciellt mycket vilket gör det till en mycket bra ingrediens i mjuka bakverk! I detta chokladkakerecept har jag även en del färska dadlar, vilket bidrar med naturlig sötma och även detta till att kakan blir riktigt krämig, saftig och mjuk. Vill du ha kakan extra smakrik tillsätter du smält smör efter smak! Gott är även att smaksätta smeten med lite arom av något slag, såsom romarom. Jag gillar chokladkakan kall och låter den helst stå till sig över natten.
 
 
 

Chocolate bean cake with dates

50 gram svarta bönor
40 gram färska dadlar
1 ägg
½ dl mandelmjöl
2 msk riven kokos
1 msk kakao
1 msk sötströ
½ krm vaniljpulver
1 msk mjölk/grädde
10 gram hasselnötter (jag användr utan skal)
10 gram ljus sockerfri choklad
ev. ½ krm romarom
ev. ca 20 gram smör

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bönor, dadlar och ägg i en bunke och mixa tillsammans allt (jag använder en stavmixer). Grovhacka choklad och hasselnötter och tillsätt dessa tillsammans med övriga ingredienser bland bönmixen och blanda väl. Vill man smälter man smör och blandar även i detta. Häll smeten i en smord och bröad spirnform av mindre strolek (12 centimeter). Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Servera med glass eller vispgrädde!

Sommarlovskänsla

on söndag, 12 Maj 2013. Posted in Allmänt

Jag har fått lite utav en sommarlovskänsla nu måste jag erkänna. Jag vet inte om det beror på att det har blivit så varmt ute, eller för att jag de senaste dagarna har tagit det lite lugnare på pluggfronten och tagit mig tid för att tänka på annat. Riktigt härligt har det i varje fall varit! Dock ska uppsatsen lämnas in ikväll, så jag har lite att ta itu med. Men innan dess ska jag spendera dagen med lite yoghurtglass och shopping!

Jag var ute och käkade middag på Friday´s igår, och försökte få till en måltid enligt lchf. Under förrätten försökte jag välja/äta det med mindre kolhydrater och till huvudrätten valde jag bort potatisen och verkade få en extra lax istället. Jag tror att de många (i varje fall lite större) restauranger ofta får liknande förfrågningar och är vana vid att kunna anpassa sig. Skönt! På kvällen blev det även en sväng förbi Café Opera med mina fina vänner!

Kladdkaka med cashewsmör

on lördag, 11 Maj 2013. Posted in LCHF/low carb

Har man ett mumsigt egengjort nötsmör hemma, då är det ju givet att det måste användas och testas till massa av olika saker! Jag gjorde därför en kladdkaka som jag toppat med lite cashewsmör. Cashewsmöret passar mycket bra tillsammans med kladdkakans chokladsmak. Självfallet går det att byta ut (eller utesulta) cashewsmöret, mot till exempel jordnötssmör eller annat nötsmör/crème (som nutella).

Iron man 3, som jag såg igår, får nog fyra sockerfria bakverk av fem möjliga av mig. Den var riktigt underhållande med ganska så roliga skämt (även om det kunde gå till överdrift ibland). Dessutom gillar jag actionfilmer. Ikväll vet jag att jag kommer få en mycket rolig kväll, för jag ska nämligen ut på middag med två andra par! Första anhalten blir på T.G.I. Friday´s på Kungsan. Mums (hoppas jag)!


Kladdkaka med cashewsmör

20 gram smör
1 ägg
1 msk grädde/mjölk
2/3 dl mandelmjöl
15 gram finhackade cashewnötter (salta)
1 msk kokosmjöl
2-3 tsk kakao
2 ½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver

Toppa med:
30 gram cashewsmör (ev. jordnötsmör)
blanda ev. med ½ msk vispgrädde och extra sötning om önskas

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser med varandra och tillsätt ägget, grädden och det smälta smöret. Fördela smeten i en smord och bröad springform (12 cm i diameter). Värm cashewsmöret en aning i micron. Blanda eventuellt ut med grädde om en lösare konsistens önskas. Fördela/ringla över cashewsmöret över chokladsmeten och rör gärna om med exempelvis ”handtaget” på en sked för att bilda ett mönster. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
 
 
 
 

Cashewsmör

on fredag, 10 Maj 2013. Posted in LCHF/low carb

Jag förstår att många är lediga även idag, hoppas ni har en riktigt härlig långhelg! Jag begav mig i varje fall iväg i morse för att göra lite av det sista på uppsatsen innan inlämningen på måndag morgon (eller söndag kväll som vi kör på). Är lite nervös inför inlämningen, det kan gå hur som helst känner jag! Då vi inte har fått speciellt mycket feedback, så vet vi inte riktigt om vi får göra om en del innan den verkligt slutgiltiga inlämningen den 3 juni. Men lite ledig tid har jag i alla fall idag. Jag har hunnit göra lite nötsmör och ska snart iväg för att gå på bio (Ironman 3). Jag älskar bio, det är något avslappnande med det hela. Man är liksom fast och måste sitta kvar ;)
 
Jag är riktigt svag för olika slags nötscréme eller nötsmör. Två av mina favoriter är nutella och jordnötssmör. Nu har jag även testat på att byta ut jordnötterna mot cashewnötter, så att det blev ett cashewsmör! Jag använder rostade och salta cashewnötter, vilket passar bra i detta nötsmör och bryter fint med den söta smaken. Perfekt att äta som det är, som tillbehör eller som ingrediens i bakverk.
 
 
 

Cashewsmör

100 gram cashewnötter (jag använder salta)
ca 1 msk sötströ
1 krm vaniljulver
10 gram kokosolja
10 gram rumsvarmt smör
ev. någon tesked vatten

Mixa cashewnötter i en mixer.  Tillsätt resterande ingredienser och fortsätt mixa till önskad konsistens tills det blir en kräm/nötsmör. Tillsätt eventuellt lite vatten och krämen blir för fast.

Kokosolja som ansiktscrème

on fredag, 10 Maj 2013. Posted in Produkter

Jag kan tänka att många av er därute som läser detta ofta använder kokosolja i mat eller dryck. Men det är förmodligen inte lika många av er som använder det på kroppen! Jag har tidigare haft problem med väldigt torr hy kring ögonen. Värst var det såklart på vintern, men även under varmare tider kunde det bli jobbigt. Förra våren i och med min bakning, upptäckte jag som tur var kokosoljan. Både som ingrediens till mina bakverk, men även som återfuktande kräm till ansiktet! Kan ni tänka er att min torra hy kring ögonen försvann! Därför applicerar jag nu varje kväll efter att jag tagit bort mitt smink en liten, liten klick kokosolja på ett fortfarande vått ansikte. Och luktar gott (om man nu gillar kokoslukten) gör man också! På morgonen använder jag inte kokosolja, då hyn blir oljig efter användning. Har du fet hy, kan jag tänka mig att oljan inte är lika bra att använda. Kokosolja ska även passa bra på kroppen samt i hår!
 
Ni kanske också har hört att man inte bör använda något i ansiktet som man inte kan tänka sig att äta?