• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
  • Chokladrutor med cornflakes
  • Dalgona Coffee
  • Dammsugare, low carb
  • Drömrulltårta
  • Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kanelpannkakor
  • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Mjuk chokladkaka
  • No bake Snickersbar
  • Rulltårtstårta
  • Salted caramel brownie
  • Salted caramel chokladkaka
  • Sandkaka, utan tillsatt socker
  • Twix, hälsosamma
  • Äppelkaka med kolasås
  • Äppelkaka med tosca

Blåbärsglass med skyr

on måndag, 15 juli 2013. Posted in Glass, GI, LCHF/low carb

För över ett halvår sedan fick jag en blåbärsdryck gjord på 100% blåbär av märket "Saxhyttegubben". Denna dryck är förövrigt ett spännande och lyxigt alternativ till exempel vin (men utan alkohol såklart). Jag testade att ha denna dryck som smaksättning i en hemmagjord glass, vilket blev både gott och nyttigt! Jag bestämde mig även för att göra en riktigt hälsosam glass och använde mig av det proteinrika "Skyr" som bas. Både skyr och blåbärsdrycken är ganska sura i smaken, och därför kan det behövas tillsättas lite vanilj och sötning för en lenare smak. Då jag gjorde denna glass mitt i vintern, tyckte jag att jag skulle vänte ett halvår till sommaren innan jag lade upp receptet. Och nu är det dags!
 
 
 

Blåbärsglass med skyr – 1 portion

170 gram skyr
1 ½ msk 100% blåbärsdryck (från Saxhyttegubben), går att byta ut mot blåbär eller blåbärskoncentrat
2 msk sötströ
1-2 krm vaniljpulver

Blanda ingredienserna i en skål och lägg över i en glassmaskin. Kör enligt maskinens anvisningar.

 

Saffran- och jordgubbskaka

on söndag, 14 juli 2013. Posted in LCHF/low carb

Jag är lite fascinerad av att hitta på lite otippade kombinationer i bakväg. En av mina favoritkryddor är saffran, och då jag hade ett paket kvar i skafferiet fick jag ett stort sug av att baka med det! Som ni förmodligen vet vid det här laget vill jag även utnyttja jordgubbssäsongen till fullo, och kom därför på att jag skulle göra en saffrankaka med jordgubbar i! Smakerna passar riktigt bra ihop, vilket jag kunde föreställa mig redan innan. Nedan ser ni resultatet!
 
Hur har er helg varit? Själv har jag spenderat mycket tid med familjen och lekt en hel del med min systers två barn. Vi badade även under gårdagen då det var ett sådant fint väder! Lite synd att helgen redan är slut, jag hinner ju knappt känna mig ledig förrän det är vardag igen. Dock känns mina vardagar på ett helt annat sätt nu än under den tid jag studerade. Förut var det alltid något som hängde över en och som behövde göras. Så ärligt känns det som om jag har mer frihet nu, även då jag jobbar heltid! Sedan har jag ju såklart detta underbara "Bakasockerfritt-projekt", som jag kallar det, som inte har några fasta tider och där alltid något kan göras. Men det är ju galet mycket roligare än plugget och något som jag gör för att jag verkligen, verkligen vill!
 
 
 
 

Saffran- och jordgubbskaka

20 gram smör
1 ägg
3 msk mjölk/grädde
½ dl mandelmjöl
1 ½ msk pofiber
1 msk kokosmjöl
1 ½ msk riven kokos
1 ½ - 2 msk sötströ
½ krm saffran
½ tsk bakpulver
10 gram pecannötter
65 gram jordgubbar

Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Blanda alla torra ingredienser med varandra, förutom pecannötterna. Tillsätt därefter mjölk, smör och ägg och blanda noga. Skölj och torka jordgubbarna och hacka i bitar/skivor. Rör ner bitarna i saffranssmeten. Fördela smeten i en smord och bröad 12-cm springform. Grovhacka pecannötterna pch strö över den ogräddade kakan. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

 
 
 

LCHF och jordgubbar

on lördag, 13 juli 2013. Posted in LCHF/low carb

Hur är det egentligen med lchf och jordgubbar? Jordgubbar innehåller tyvärr relativt mycket kolhydrater, då de innehåller ca 8 % kolhydrater. Det kan dessutom vara värt att tänka på att en jordgubbe innehåller ca 1 gram kolhydrat. Jordgubbar är dessutom ganska lätt att "överäta", och det är inte så svårt att äta upp en liter på 500 gram. Den som inte är speciellt känslig mot fruktsocker och kolhydrater tycker jag däremot inte ska bry sig om jordgubbens kolhydratsinnehåll, då de innehåller en hel del nyttigheter! Till exempel är jordgubben rik på c-vitamin (125 gram täcker dagsbehovet), folsyra och innehåller ellagsyra som är bra mot cancer.
 
Dessutom är de ju underbart goda och hör minst sagt sommaren till. Själv äter jag en liter i veckan (typ), men jag är heller inte speciellt strikt med kolhydraterna. Mitt tips till den som är osäker på om jordgubbar passar i ens liv är att testa med några få, kanske med grädde, och se hur kroppen reagerar!
 
Till den som tycker att jordgubbar har ett alldeles för högt kolhydratsinnehåll, kan jag tipsa om hallon som endast innehåller 4 % kolhydrater. Blåbär går på 9 %, men man äter ju inte samma mängder blåbär som jordgubbar!
 

Pistage och valnötskaka med banan

on lördag, 13 juli 2013. Posted in Baka med frukt

Så härligt med helg! Och vilken tur att jag vaknade upp till strålande sol denna lördag! Då kan jag idag passa på att ha lite mer somriga kläder, då det inte blir så mycket av det när jag jobbar och har långbyxor. Nu ska jag göra en repris på förra lördagen, dvs. äta pannkakor, ta en latte på espresso house och sedan träna ett skivstångspass på friskis. Sen ska jag träffa familjen! Men till skillnad från förra lördagen ska jag faktiskt åka i tid så att jag hinner ta en latte.
 
Idag lägger jag upp ett recept på en hälsosam kaka, bakad med frukt och utan smör. Banan kan ofta ersätta smör om så önskas! Just banan passar dessutom mycket bra med valnötter och choklad, vilket denna kaka innehåller. Jag använder mig av ljus sockerfri choklad från märket Cavalier. Kakan passar bra när man vill äta något lite mindre mastigt, vilket kan vara skönt i sommarvärmen. Äts desssutom gärna med en klick vispad grädde eller varför inte en sockerfri glass?
 
 
 

Pistage och valnötskaka med banan

80 gram banan (½ stor banan)
1 ägg
10 gram finhackade/mortalde pistagenötter
15 gram finhackade/mortlade valnötter
1 msk kokosmjöl
2 msk riven kokos
1½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver
½ tsk bakpulver
ev. 20 gram valfri sockerfi choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka eller mortla pistage- och valnötter och blanda med resterande torra ingredienser. Inkludera även hackad sockerfri choklad om så önskas. Mosa bananen och tillsätt denna bland de torra ingedienserna. Rör även ner ägget. Smöra och bröa en 12-centimeters springform och häll i smeten. Gädda mitt i ugnen i cirka 12-15 minuter.

 

Schackrutekakor

on fredag, 12 juli 2013. Posted in LCHF/low carb

Småkaksklassikern schackrutor känner nog många av er där ute igen, och kanske till och med har bakat själva. Förra sommaren gjorde jag schackrutor som innehöll mycket hasselnötter, vilket var gott med både vanilj- och chokladsmaken. Nu har jag även gjort en ny variant, med en mer neutral smak, med en bas av mandelmjöl. Hur gott som helst och passar perfekt till såväl picknicken som till dessertbordet!
 
 
 

Schackrutekakor – 30 stycken

60 gram rumsvarmt smör
3 dl mandelmjöl
2 tsk kokosmjöl
ca 4 msk sötströ

Smaksättning:
1 ½ krm vaniljpulver
1 msk kakao

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser (förutom smaksättningen) noga med varandra. Dela dagen i två delar. Blanda den ena med vaniljpulver och den andra med kakao. Rulla ut degen i fyra lika stora längder. Lägg en ljus bredvid en mörk i två lager, och tryck åt. Skär skivor av längden (ca ½ cm tjock) och fördela på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kakorna kallna innan de rörs (annars går de sönder).