• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
 • Chokladrutor med cornflakes
 • Dalgona Coffee
 • Dammsugare, low carb
 • Drömrulltårta
 • Glutenfria Pannkakor
 • Jordnötskakor med cornflakes
 • Kanelpannkakor
 • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
 • Kladdkaksmuffins, mejerifria
 • Kolasnittar
 • Mjuk chokladkaka
 • No bake Snickersbar
 • Rulltårtstårta
 • Salted caramel brownie
 • Salted caramel chokladkaka
 • Sandkaka, utan tillsatt socker
 • Twix, hälsosamma
 • Äppelkaka med kolasås
 • Äppelkaka med tosca

Kryddkaka

on söndag, 16 juni 2013. Posted in Protein, LCHF/low carb

Idag har jag haft en jättemysig fika med familjen! Jag bjöd på kladdkakemuffins, kryddkaka, schackrutor och chokladkaka. Tyvärr blev chokladkakan inte alls som jag hade tänkt mig! Jag hade föreställt mig att den skulle bli som en mjuk sockerkaka i konsistensen, men då jag skulle stjälpa upp den så föll den isär och mitten bestod enbart av en gegga! Och jag som hade känt med en sticka och trott att den var klar. Som tur var kunde jag använda kanterna. Resten gjorde jag chokladbollar av! Kryddkakan gjorde jag på ett liknande sätt som förra vecken, dvs av en färdig pulvermix från "Proteinfabrikken", men med extra nötmjöl och smaksättning.
 

Kryddkaka

1/3 paket "Lavkarbo Kryddkaka" från proteinfabrikken
1 banan
1/3 dl olja
1 ägg
3 msk vispgrädde
½ dl vatten
1½ dl blandade nötmjöl (jag använder mandelmjöl, hasselnötsmjöl och riven kokos) (ej kokosmjöl)
ev. ½ tsk bakpulver
ev. 1 krm vaniljpulver
ev. mjölkchoklad

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser med varandra. Rör ner ägg, olja, vatten, grädde och en mosad banan. Rör även ner choklad om önskas. Klä en liten form (12X15 cm) med aluminiumfolie och fördela smeten i denna. Grädda mitt i ugnen till kakan börjar bli fast, men fotfarand är kladdig. Låt svalna. Toppa gärna med vaniljgrädde eller liknande!

 

 
 
Efter fikandet gick vi alla ut i lekparken som finns i Jarlaberg. Det var länge sedan jag själv lekte i en sådan, så jag tycket det var på tiden! Därför blev det både klättrande i en repställning och gungande för min del. Jag passade även på att hjula och göra rundat på gräsmattan. Det var faktiskt skönt att få vara lite barnslig! En minut efter att jag kommer hem började det hagla isbitar stora som mindre iskuber! Tror jag aldrig sett så stort hagel, och jag äe så glad att jag hann komma hem inna  det började!.
 
 
IMG 1264
 
IMG 1278
 
Är det en isbit? Nej, eller jo, men inte en sådan man hart i glaset! Det är hagelbit (hur säger man?).
 
 
 

Schackrutor

on söndag, 16 juni 2013. Posted in LCHF/low carb

Snart ska jag bjuda på fika hemma hos mig. Jag brukar ofta ha denna aktivitet just på söndagar av någon anledning. Det är helt enkelt en perfekt dag att bjuda på fika och då många är lediga. Jag ska bland annat bjuda på schackrutor som jag bakade igår. Jag har förändrat receptet en aning, men utgått från DETTA recept. Delar med mig av det nya sedan!
 
 
 
 

Nypotatis och LCHF?

on lördag, 15 juni 2013. Posted in Övrigt

Jag har på LCHF-butikens facebooksida läst  att den första nypotatisen (dvs. de allra minsta) kan vara helt okej ur LCHF-synpunkt. De menar där att ju äldre potatisen blir, desto större bli mängden stärkelse, och därför är den första potatisen nästan fri från detta. Dock skulle det bara vara några dagar kvar innan nypotatisen hunnit bli för ”gammal” och blivit allt för rik på stärkelse. Man ska dessutom först koka potatisen, för att sedan kyla ner den och värma upp den igen, på grund utav att stärkelsen bryts ner när potatisen kyls (och på så sätt innehåller mindre kolhydrater). De tipsar även om att frysa in förvälld ny färskpotatis, så att man kan äta detta även senare i sommar!

Jag vet inte om detta faktiskt stämmer, då jag som sagt enbart läst detta på LCHF-butikens facebook, och utan större framgång försökt ta reda på mer om detta. Jag bestämde mig ändå att för att leta fram några minifärskpotatisar för att förvälla och kyla ner hemma. Jag åt precis ett par stycken. Men vet ni vad? Lite kolhydrater eller inte, jag klarar mig utan potatis i alla fall.

 

Pofiber och fiberhusk

on lördag, 15 juni 2013. Posted in Produkter

Jag fick en fråga om vad pofiber är, och har även tidigare fått frågan ställd. Därför tänkte jag berätta om vad pofiber är, dess egenskaper och vad det används till. Samma sak kommer jag även göra med fiberhusk, vilken har vissa gemensamma egenskaper.

Pofiber består av torkade fiber från potatis och är helt fritt från gluten. Produkten uppstår efter en process utan kemiska tillsatser (även den slutgiltiga produkten är fri från tillsatser) och resulterar i ett fiberinnehåll på 65 %. Även då pofiber ursprungligen kommer från potatis, är det en produkt som går mycket bra att använda även om man äter en lågkolhydratskost.  Kolhydratsinnehållet ligger på 17 gram per 100 gram, och då pofiber väger så pass lite (1 dl väger ca 17 gram), får man inte i sig många gram kolhydrater.

Pofiber är finmalet, har en neutral smak och är ett utmärkt substitut till mjöl och används med fördel i kombination med olika slags nötmjöl. Då det binder mycket vätska, sägs det göra bröd och bakverk saftiga. Det passar även bra till paneringar, istället för att använda kolhydratsrikt ströbröd. Pofiber köps i vanliga mataffärer och finns ofta vid övriga glutenfria produkter.

Näringsvärde per 100 gram:
221 kcal
5 gram protein
17 gram kolhydrater
<0,5 gram fett


Fiberhusk är ett måste i många lågkolhydratsätares hushåll. Det innehåller inga kolhydrater och hela 85 % kostfiber. Fiberhusk består av pulveriserat psylliumfröskal och är precis som pofiber glutenfritt. Även denna produkt är neutral i sin smak och kan användas i både mjuka och hårda kakor, samt bröd. På grund av sitt höga fiberinnehåll suger det upp extremt mycket vätska, och hjälper smet och deg att svälla och bli fastare. Deg kladdar därmed mindre och blir dessutom lättare att kavla. Fiberhusk agerar även som bindmedel och kan därför ersätta ägg. Fiberhusk hittas ofta vid övriga glutenfria produkter i de flesta livsmedelsaffärer.

Näringsvärde per 100 gram:
10 kcal
1.5 protein
0 gram kolhydrater
0.6 gram fett

Bröd med pofiber och solrosfrön

on lördag, 15 juni 2013. Posted in Bröd, LCHF/low carb

Det var ett tag sedan jag bakade matbröd till mig själv i sann LCHF-anda. Det enda jag brukar göra är att baka filmjölkbröd (med mjöl) till mina föräldrar. Så nu var det minst sagt på tiden! Jag gjorde frallor, vilket jag tycker är det smidigaste brödet att göra, speciellt om man vill göra en mindre sats. Jag har brödkryddor i bröddegen, vilket ger lite mer smak till det hela. Jag har även solrosfrön i, som jag tycker är en av de godaste ingredienserna man kan ha i bröd! Jag åt mina frallor med smör och ost, respektive sockerfri jordgubbssylt och ricotta. Mums!
 
 
 
 
Bröd med pofiber och solrosfrön - 8 små frallor

2 ägg
1 msk olja
4 msk mjölk/grädde
1 dl mandelmjöl
4 msk pofiber
1 msk kokosmjöl
2 tsk fiberhusk
10 gram grovhackade valnötter
2 msk solrosfrön
1 tsk bakpulver
lite salt (ca 1 krm)
lite brödkryddor (ca 2 krm)

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Blanda noga ner ägg, olja och mjölk. Smaksätt efter smak med salt och brödkryddor. Låt degen stå i ca 10 minuter. Forma frallor av degen på en plat med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.