• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
  • Chokladrutor med cornflakes
  • Dalgona Coffee
  • Dammsugare, low carb
  • Drömrulltårta
  • Glutenfria Pannkakor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kanelpannkakor
  • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Kolasnittar
  • Mjuk chokladkaka
  • No bake Snickersbar
  • Rulltårtstårta
  • Salted caramel brownie
  • Salted caramel chokladkaka
  • Sandkaka, utan tillsatt socker
  • Twix, hälsosamma
  • Äppelkaka med kolasås
  • Äppelkaka med tosca

Pofiber och fiberhusk

on lördag, 15 juni 2013. Posted in Produkter

Jag fick en fråga om vad pofiber är, och har även tidigare fått frågan ställd. Därför tänkte jag berätta om vad pofiber är, dess egenskaper och vad det används till. Samma sak kommer jag även göra med fiberhusk, vilken har vissa gemensamma egenskaper.

Pofiber består av torkade fiber från potatis och är helt fritt från gluten. Produkten uppstår efter en process utan kemiska tillsatser (även den slutgiltiga produkten är fri från tillsatser) och resulterar i ett fiberinnehåll på 65 %. Även då pofiber ursprungligen kommer från potatis, är det en produkt som går mycket bra att använda även om man äter en lågkolhydratskost.  Kolhydratsinnehållet ligger på 17 gram per 100 gram, och då pofiber väger så pass lite (1 dl väger ca 17 gram), får man inte i sig många gram kolhydrater.

Pofiber är finmalet, har en neutral smak och är ett utmärkt substitut till mjöl och används med fördel i kombination med olika slags nötmjöl. Då det binder mycket vätska, sägs det göra bröd och bakverk saftiga. Det passar även bra till paneringar, istället för att använda kolhydratsrikt ströbröd. Pofiber köps i vanliga mataffärer och finns ofta vid övriga glutenfria produkter.

Näringsvärde per 100 gram:
221 kcal
5 gram protein
17 gram kolhydrater
<0,5 gram fett


Fiberhusk är ett måste i många lågkolhydratsätares hushåll. Det innehåller inga kolhydrater och hela 85 % kostfiber. Fiberhusk består av pulveriserat psylliumfröskal och är precis som pofiber glutenfritt. Även denna produkt är neutral i sin smak och kan användas i både mjuka och hårda kakor, samt bröd. På grund av sitt höga fiberinnehåll suger det upp extremt mycket vätska, och hjälper smet och deg att svälla och bli fastare. Deg kladdar därmed mindre och blir dessutom lättare att kavla. Fiberhusk agerar även som bindmedel och kan därför ersätta ägg. Fiberhusk hittas ofta vid övriga glutenfria produkter i de flesta livsmedelsaffärer.

Näringsvärde per 100 gram:
10 kcal
1.5 protein
0 gram kolhydrater
0.6 gram fett

Bröd med pofiber och solrosfrön

on lördag, 15 juni 2013. Posted in Bröd, LCHF/low carb

Det var ett tag sedan jag bakade matbröd till mig själv i sann LCHF-anda. Det enda jag brukar göra är att baka filmjölkbröd (med mjöl) till mina föräldrar. Så nu var det minst sagt på tiden! Jag gjorde frallor, vilket jag tycker är det smidigaste brödet att göra, speciellt om man vill göra en mindre sats. Jag har brödkryddor i bröddegen, vilket ger lite mer smak till det hela. Jag har även solrosfrön i, som jag tycker är en av de godaste ingredienserna man kan ha i bröd! Jag åt mina frallor med smör och ost, respektive sockerfri jordgubbssylt och ricotta. Mums!
 
 
 
 
Bröd med pofiber och solrosfrön - 8 små frallor

2 ägg
1 msk olja
4 msk mjölk/grädde
1 dl mandelmjöl
4 msk pofiber
1 msk kokosmjöl
2 tsk fiberhusk
10 gram grovhackade valnötter
2 msk solrosfrön
1 tsk bakpulver
lite salt (ca 1 krm)
lite brödkryddor (ca 2 krm)

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Blanda noga ner ägg, olja och mjölk. Smaksätt efter smak med salt och brödkryddor. Låt degen stå i ca 10 minuter. Forma frallor av degen på en plat med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Mug cake med banan och choklad

on fredag, 14 juni 2013. Posted in Mug cake, Baka med frukt, Baka utan spis

Mug cake är en jättelättgjord kaka som går att svänga ihop på en sisådär 5 minuter. Släng ner alla ingredienser i en skål, blanda, häll ner i en mugg och värm i micron. Dessa mug cakes passar att äta som frukost, mellis, enklare lunch/middag eller som dessert! Då jag tycker mycket om kombinationen banan och choklad, gjorde jag en mug cake med bland annat dessa två ingredienser. Kakan toppade jag med vispad grädde, smaksatt med vanilj.
 
Tänk att det redan är fredag och snart helg igen. Jag började dagen med en frukosträff på mitt favoritfrukostställe (Gateau) och har precis kört step med min favoritledare! Jag har även sett Star Trek filmen på bio, vilken inte föll mig helt i smaken, även om den var underhållande för stunden.
 
 
 
 
Mug cake med banan och choklad - 1 portion

½ banan
1 ägg
2 msk mandelmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
1 msk riven kokos
1 msk kokosmjöl
ca 1 -1 ½ msk sötströ eller annan sötning
1-2 tsk kakao
½ krm vaniljpulver
½ tsk bakpulver

Blanda de torra ingredienserna med varandra. Mosa banan och bland noga ner detta samt ägg bland de torra ingredienserna. Smörj en kopp med kokosolja (eller annan olja) och häll ner smeten i denna.  Ställ muggen i micron och värm på full effekt i 2 minuter. Servera med vaniljgrädde (eller liknande)!

Nutella

on torsdag, 13 juni 2013. Posted in LCHF/low carb

Min favoritnötcrème är min hemmagjorda nutella, det vill säga en hasselnötskräm med chokladsmak. Jag har gjort den många, många gånger och kommer fortsätta att göra den många, många gånger till! Det finns ett antal hasselnötskrämen där ute att köpa, men jag gör mycket hellre min egen, då det går snabbt, kostare mindre och är minst lika gott! Dessutom vet vad som finns i, och kan anpassa krämen efter sig själv. Denna gång hade jag nutella i min chiapudding, vilket passar perfekt!
 
Receptet på nutella hittar ni HÄR! Jag är riktigt sugen på att göra en sommartårta med nutellafyllning. Mums!