
Lördag

Saftig äppelkaka med krämig topping

Saftig äppelkaka med krämig topping
Kaka:
2 äpplen (beroende på storlek)
100 gram smör
3 ägg
3 dl mandelmjöl
½ dl hasselnötsmjöl
1 msk kokosmjöl
ca 1 1/3 dl stevia strö
1 ½ tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver
1 tsk kanel
1 krm kardemumma
Gräddtopping:
1 ½ dl vispgrädde
80 gram mascarpone
1 äggula
2 tsk stevia strö
1 ½ krm vaniljpulver
Kaka
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och vispa äggen pösiga med elvisp. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Rör ner det smälta smöret och äggen bland detta. Skala och klyfta äpplena och rör även ner klyftorna i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form (24 cm i diameter). Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt stå kallt i minst ett par timmar.
Gräddtopping
Vispa grädden med elvisp. Tillsätt resterande ingredienser och fortsätt vispa. Fördela toppingen på kakan.
Macadamiacrème

Macadamiacrème
135 gram macadamianötter (mina är lite salta)
ca 1 ½ msk stevia strö
ca 1 msk kokosolja
1- 1 ½ krm vaniljpulver
Mixa macadamianötter med en mixer (jag gör det lite i taget med en stavmixer). Macadamianötter är väldigt feta så det blir en ganska krämig ”smet”. Tillsätt resterande ingredienser och mixa tills allt blandas. Macadamiacrèmen blir fastare i kylen.
Jordnötskakor med kokos och chokladöverdrag

Jordnötskakor med kokos och chokladöverdrag – 8 små kakor
30 gram rumsvarmt smör
35 gram salta jordnötter
½ dl riven kokos
4 tsk mandelmjöl
2 tsk kokosmjöl
1 – 1 ½ msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
40 gram ljus sockerfri choklad
Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka jordnötterna och blanda med riven kokos, mandel- och kokosmjöl, sötning och vanilj. Blanda detta noga med det rumsvarma smöret. Forma degen till åtta kakor på en plåt med bakplåtspapper. Smält chokladen och bred på kakorna. Grädda mitt i ugnen i ca 13 minuter.
Vanilj/choklad- och kokosmuffins

Vanilj/choklad- och kokosmuffins – 6 stycken
30 gram smör
2 ägg
3/4 dl mjölk eller grädde
1 dl riven kokos
1 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
4 msk hasselnötsmjöl
ca 4 + ½ msk stevia strö
½ - 1 msk kakao
1 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och mixa den rivna kokosen till ett mjöl. Blanda alla torra ingredienser förutom kakao och ½ msk stevia strö. Tillsätt det smälta smöret och äggen. Klicka ner halva smeten i muffinformar. I resterande smet tillsätter du kakao och ca ½ msk sötning. Klicka över chokladmseten ovanpå den ljusa och rör eventuellt lite så att chokladsmeten bilödar ett mönster. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Tips: om du gillar choklad gör du hela smeten med chokladsmak!