• Brownie med chokladdoppade jordgubbar
  • Choklad- och mandelfudgedessert
  • Chokladsnittar
  • Dammsugare, low carb
  • Fudgebrownie med mandelsmör
  • Glutenfria Pannkakor
  • Glutenfria Våfflor
  • Jordnötskakor med cornflakes
  • Kladdig hallonkaka med vaniljfyllning
  • Kladdkaksmuffins, mejerifria
  • Knäckig rabarberpaj
  • Kolasnittar
  • LCHF-knäcke
  • No bake Snickersbar
  • Pekanrabarberpaj
  • Rulltårta med hallon
  • Rulltårtstårta
  • Salted caramel brownie
  • Twix, hälsosamma
  • Änglakaka

Gräddtårta

on torsdag, 20 juni 2019. Posted in LCHF/low carb

Gräddtårta, glutenfri, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Sommaren är här och då är det (som jag tidigare nämnt) närmast obligatoriskt att baka och/eller äta gräddtårta! En gammal goding hos mig är det recept som ni kan spana in i detta inlägg. Perfekt för barnkalas, som födelsedagstårta - eller för den som ännu inte spikat midsommarens efterrätt!
 
Tårtbottnen görs av en enkel kaksmet med en bas av mandelmjöl och när den svalnat skärs den försiktigt med en vass kniv i två delar och fylls med bland annat valfri sylt (eller mosade bär, i så fall gärna något sötade), vispad grädde och frukt/bär. Givetvis fyller man sin tårta med vad man själv vill!

Tårtan dekoreras givetvis med grädde runtom och toppas med fräscha och somriga bär som hallon, blåbär och eventuell skivad frukt! 
 
 
Gräddtårta, glutenfri, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

 

 

Gräddtårta  

Botten:
4 ägg 

100 gram smör
3 dl mandelmjöl
1 ½ dl mjölk
3/4 dl sockerersättning
½ dl pofiber
½ dl kokosmjöl
1 msk bakpulver
1 msk fiberhusk
½ tsk vaniljpulver

Fyllning:
1-2 skivade bananer
ca 2 dl mosade bär/sylt/marmelad, utan tillsatt socker

1 ½ dl grädde
ev. bär

Dekoration:
ca 4 dl grädde

1 msk sockerersättning
ca 2 krm vaniljpulver
valfria bär/frukter


Botten
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser. Vispa ägg pösigt och rör ner detta tillsammans med mjölk/grädde och smör. Fördela smeten i en smord och bröad 24-cm springform. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna.

Fyllning
Skär botten i två delar. Vispa grädde (vispa gärna grädden till dekorationen på samma gång). Fyll med exempelvis banan, sylt och vispad grädde.

Dekoration
Vispa grädde med sötning och vanilj (om detta inte gjorts tidigare). Dekorera tårtan med detta (ovansidan samt kanter). Toppa med valfria frukter och bär.

Tips: Tårtbottnen kan göras dagen innan, men fyllning och dekoration bör göras samma dag. 
 
 
 
 
Gräddtårta, glutenfri, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Krämig Chokladfudgedessert

on onsdag, 19 juni 2019. Posted in Baka med frukt, Baka utan spis

Chokladfudgedessert, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
 

  

Jag tipsar om denna ljuvliga, krämiga chokladfudgedessert ganska ofta. Den passar liksom till alla möjliga festliga tillfällen som man vill bjuda på något gott. Typ midsommar! 

Dessa dessertbitar är veganska, bland annat sötad med dadlar och består av två lager - först en mer kompakt chokladbotten med nötter, och sedan en fudgeliknande chokladlager med banan och mandelsmör. Dom bör förvaras i frysen och tas fram cirka en halvtimme innan servering så den hinner tina lite. På bilderna har jag toppat chokladfudgedesserten med kakao och hyvlad choklad!

 

Chokladfudgedessert, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
 
 
 

Chokladfudgedessert - ca 5 bitar/skivor

Chokladbotten:
80 gram färska dadlar, urkärnade
1 dl cashewnötter, naturella
½ dl valnötter
1 msk kakao
ev. ½-1 msk vatten

Chokladfyllning:
2/3 banan (ca 70 gram)
1 dl mandelsmör
1 ½ msk kokosolja
1 msk fibersirap gold (eller honung/liknande)
1 msk kakao

Chokladbotten
Mixa samman alla ingredienser. Tillsätt vatten om konsistensen är alltför svårmixad. Klä en liten passande form (ex. liten brödform eller matlåda) med aluminiumfolie eller bakplåtspapper och fördela i degen.

Chokladfyllning
Mixa samman till en slät konsistens. Fördela ovanpå chokladbottnen. Frys in övertäckt med folie i minst ett par timmar. Skär i skivor/bitar. Förvara i frys och ta fram ca en halvtimm innan servering. Pudra gärna över med extra kakao!

 

 

Chokladfudgedessert, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt

Midsommardessert, utan tillsatt socker

on måndag, 17 juni 2019.

Midsommardessert, utan tillsatt socker, glutenfri //Baka Sockerfritt
 
 
Sponsrat samarbete med N!CK'S
 
 

På fredag är det MIDSOMMAR! Alltså va, hur gick tiden så snabbt? Midsommar är ju något av en språngbräda till all härlig sommarsemester - och bara det är ju minst sagt väl värt att fira!
 
Midsommarveckan ska givetvis inledas med en midsommardessert här på bloggen. Fräsch, enkel och god. Grunden är en "falsk sockerkaka", alltså en mjuk sockerkaksliknande kaka men utan det tillsatta sockret! Istället för det raffinerade sockret kör jag med Use Like Sugar från N!CK'S som (som namnet indikerar) används just som socker. Bra va? Lika gott men utan de stora blodsockersvängningarna! Går att köpa i många vanliga mataffärer såsom Ica, men givetvis också via nätet (exempelvis apotea och bodystore).
 
Hur som helst läggs bitar av kakan i fina glas tillsammans med fräscha bär (jag kör hallon och blåbär, men det går givetvis utmärkt med jordgubbar). En utmärkt midsommardessert som såklart passar även under resten av sommaren!
 
 
Midsommardessert, utan tillsatt socker, glutenfri //Baka Sockerfritt
 
 
 

Midsommardessert - ca 8 portioner

Falsk sockerkaka:
3 ägg

70 gram mascarpone
50 gram smör
1 dl potatismjöl
1 dl rismjöl
2/3 dl N!CK’S Use Like Sugar 
2 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver 

Fyllning & Topping:
4 dl vispgrädde
Hallon, blåbär
Riven N!CK’S Chocolate
ev. N!CK’S fibersirap honey, extra sötning, vaniljpulver

 

Falsk sockerkaka
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör. Vispa ägg och sockerersättning pösigt. Blanda potatismjöl, rismjöl, vanilj och bakpulver. Rör ner detta bland äggen tillsammans med smör och mascarpone. Klä en ca 1.5 liters brödform med bakplåtspapper och fördela i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca tjugo minuter (kakan får gärna vara lite kladdig i mitten). Låt svalna något.

Servering
Kakan är godast ljummen/rumstempererad och om den fått stå kallt/i kyl värms den med fördel lite. Dela kakan i bitar och lägg i botten av glas tillsammans med bär. Ringla gärna över lite fibersirap honey. Vispa grädde (söta eventuellt med lite Use Like Sugar och smaksätt gärna med lite vaniljpulver) och toppa över. Toppa till sist med ytterligare bär, riven choklad och citronmeliss.

 
 
 
Midsommardessert, utan tillsatt socker, glutenfri //Baka Sockerfritt
 
Midsommardessert, utan tillsatt socker, glutenfri //Baka Sockerfritt
 
Midsommardessert, utan tillsatt socker, glutenfri //Baka Sockerfritt

Jordgubbsmulpaj med kokostäcke

on söndag, 16 juni 2019. Posted in LCHF/low carb

Jordgubbsmulpaj med kokostäcke, glutenfri, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Throw back till en fräsch somrig smulpaj är denna jordgubbspaj med kokostäcke. Det är väl inte bara jag som ääälskar att baka med jordgubbar under de härliga sommarmånaderna? Smulpaj är ju dessutom alltid så enkelt att göra.
 
Kokostäcket görs enkelt genom att smälta smör och röra ner resterande ingredienser. Den som vill kan blanda jordgubbskskivorna med exempelvis lite arrowrotpulver eller potatismjöl för att fånga upp vätska som annars kan bildas i botten - men det är inga problem att hoppa över. 
 
Kokos och jordgubbar är ljuvligt tillsammans och detta blir en perfekt sommarpaj som gärna serveras med grädde (eller hälsosam glass). Men den är också fantastisk att äta "bara" som den är. 
 
 
Jordgubbsmulpaj med kokostäcke, glutenfri, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt
  
 
 

Jordgubbspaj med kokostäcke

120 gram jordgubbar
25 gram smör
10 gram mandlar (eller valfri nöt)
2/3 dl riven kokos
½ dl mandelmjöl
1 - 1 ½ msk sockerersättning
½ tsk kanel
1 krm vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta och torka jordgubbar och skär i skivor. Fördela i botten av en liten pajform, ca 14 cm i diameter. Smält smöret och grovhacka mandlar. Rör ner alla ingredienser bland det smälta smöret och fördela ovanpå jordgubbarna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 minuter.

 
 
 
Jordgubbsmulpaj med kokostäcke, glutenfri, utan tillsatt socker //Baka Sockerfritt