
Rulla Chokladbollar


Chokladbollar, utan tillsatt socker - 10 stycken
60 gram smör
2 1/3 dl havregryn
ca 4 msk sockerersättning
1 ½ msk kakao
1 ½ msk kaffe (alt. vatten)
2 krm vaniljpulver
Blanda ihop smör och sötning. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop. Gör bollar utav chokladbollsdegen och rulla i riven kokos. Förvara i kylskåp.

Att göra Cornflakescrisp


Cornflakescrisp - 6 till 8 bitar
100 gram choklad, utan tillsatt socker (50/50 ljus/mörk)
20 gram smör
1 dl mandelsmör
1 ½ - 2 dl cornflakes (glutenfria, utan tillsatt socker)
1 - 2 msk sockerersättning
Lägg choklad i bitar, mandelsmör och smör i en skål och smält i mikro. Krossa cornflakes i mindre bitar och rör ner detta samt sötning i chokladen. Klä en liten form (går bra med liten brödform eller matlåda) med bakplåtspapper/aluminiumfolie och fördela i chokladen. Låt stelna helt i kylskåp. Skär i bitar och förvara i kylskåp.

Syltgrottor, utan tillsatt socker


Glutenfria Syltgrottor - 14 stycken
80 gram smör
2 dl potatismjöl
2-3 msk sockerersättning
1 äggula, liten
Fyllning: Fast sylt (eller liknande), utan tillsatt socker
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa med elvisp (gärna) samman smör och sötning. Tillsätt potatismjöl och äggula och blanda noga noga. Forma degen till runda bollar och lägg i småbrödsformar. Tryck en grop med tummen i varje boll och fyll med fast sylt. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, eller tills kakorna börjar ta färg (låt dom inte bli för bruna). Låt svalna helt och stå kallt innan de äts.


Glass i stora lass (2021)!
Kladdkaketips!

Jag gjorde något av livets godaste kladdis förra året (i ett samarbete med sötpotatis från North Carolina). OCH DEN ÄR FÖR GOD FÖR ATT MISSA så jag postar receptet en gång till! Jag tycker den blir perfekt "kletkladdig" - och såklart är den riktigt chokladig. I detta recept använder jag både sötpotatis och färska/juicy dadlar, och det bidrar till den härliga konsistensen (som kan vara svår att få till när det bakas utan tillsatt socker och utan gluten). Pricken över i:et blir att fördela över ett krämigt chokladtäcke på den gräddade kladdkakan. Ljuvligt!

Kladdkaka med sötpotatis - ca 14 bitar
Kladdkaka:
3 ägg
14 st dadlar, färska/juicy, urkärnade (ca 150 gram)
200 gram sötpotatis
150 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
1 dl kokosolja, gärna neutral
3 msk sockerersättning
½ tsk vaniljpulver
ev. 1 msk kakao
Chokladöverdrag:
100 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
1 dl vispgrädde (eller mejerifritt alternativ)
3 msk kokosolja, neutral
ca 1 msk sockerersättning
Kladdkaka
Sätt ugnen på 175 grader. Koka bitar (skalade) av sötpotatis mjuka (ca 10-15 minuter), häll därefter bort vattnet. Mixa samman sötpotatis och dadlar slätt med en stavmixer. Smält choklad i bitar tillsammans med kokosoljan i mikron (30 sekunder i taget och med omrörning mellan). Rör ner detta bland sötpotatis och färska dadlar och tillsätt även resterande ingredienser och mix en kort stund till. Spänn fast en bit bakplåtspapper i botten av en 24-cm springform, smörj formen och strö i lite valfritt mjöl (ex. mandelmjöl/havremjöl). Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, konsistensen ska fortfarande vara kladdig.
Chokladöverdrag
Smält chokladen tillsammans med kokosoljan (30 sekunder i taget och med omrörning mellan). Tillsätt övriga ingredienser och rör om tills allt blandats. Fördela över den avsvalnade kladdkakan. Förvara i kyl, men servera gärna rumstempererad.


