Hoppa till innehåll

Änglakaka, utan tillsatt socker

    Sponsrat samarbete tillsammans med N!CK’S     Den riktiga sommaren börjar närma sig med stormsteg! Tänk att snart börjar skolavslutningar, studenttider och alla.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Änglakaka, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
Sponsrat samarbete tillsammans med N!CK’S
 
 
Den riktiga sommaren börjar närma sig med stormsteg! Tänk att snart börjar skolavslutningar, studenttider och alla andra underbara sommarfestligheter. Det här måste väl ändå vara en av de bästa tiderna på hela året?
 
Något som är en klassiker och måste bakas ungefär minst fem gånger varje sommar är någon slags gräddtårta. Och en av dessa gånger får gärna bestå av min änglakaka toppad med grädde och bär! Namnet änglakaka kommer från den amerikanska kakan Angel food cake och är lite som en kombination av mjuk kaka och maräng. Konsistensen blir lätt och luftig! 
 
Som många av er vet kan det vara problematiskt när man utan vanligt socker ska göra fluffiga kaksmetar och marängliknande grejer. Stort tips är att använda N!CK’S sockerersättning Use Like Sugar som gör konsistensen riktigt luftig, vilket som sagt andra sockerersättningar har svårt för att göra! Citron i receptet hjälper också att få till mer volym och stabilitet.
 
När kakan har svalnat (och kort innan servering) toppas den med vispad grädde och sånt som man tycker är gott att fint att dekorera och toppa med! Själv kör jag på hallon, blåbär, N!CK’S bar Peanuts n’ Fudge, N!CK’S-choklad och gröna blad i form av citronmeliss. 
 
 
Änglakaka, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 

Änglakaka, utan tillsatt socker – ca 4 till 5 portioner

5 äggvitor (från stora ägg), gärna rumstempererade
1 ½ dl mandelmjöl
1 dl N!CK’S Use Like Sugar
1 ½ msk arrowrotpulver
½ tsk saft från citron
2 krm vaniljpulver
½ krm salt

Topping:
ca 2 dl vispgrädde
bär, hackad N!CK’S chocolate, N!CK’S Peanuts n’ Fudge, citronmelis

Sätt ugnen på 160 grader. Vispa äggvitor och citronsaft till ett skum. Tillsätt sakta Use Like Sugar under omrörning och vispa till ett fast ”visp”. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner detta bland äggvispet. Klä en brödform med bakplåtspapper (smörj inte) och fördela i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter tills kakan är fast. Vänd kakan upp och ner på en tallrik och låt svalna.

Vispa grädden och toppa kakan med detta och valfri topping!

Ps. Arrowrotpulver finns att hitta vid kryddhyllan i mataffärer. Går bra att byta ut mot potatismjöl/maizena. 
 
 
 
Änglakaka, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
Änglakaka, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
Änglakaka, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
Änglakaka, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt