Chocolate bean cake with dates
Bönor gör mjuka kakor krämiga, och smakar inte speciellt mycket vilket gör det till en mycket bra ingrediens i mjuka bakverk! Bönorna ska vara av den "mjuka" varianten, dvs. inte torkade. De.. Läs mer

Bönor gör mjuka kakor krämiga, och smakar inte speciellt mycket vilket gör det till en mycket bra ingrediens i mjuka bakverk! Bönorna ska vara av den "mjuka" varianten, dvs. inte torkade. De färska dadlarna bidrar med naturlig sötma och gör kakan extra saftig och mjuk. Vill du ha kakan extra smakrik tillsätter du smält smör efter smak! Gott är även att smaksätta smeten med lite arom av något slag, såsom romarom. Chokladkakan smakar bäst kall och är godats om den får stå till sig över några timmar eller över natten.
25 minuter
Portioner: 2 -3 portioner
Ingredienser
- 50 gram svarta bönor
- 40 gram färska dadlar
- 1 ägg
- ½ dl mandelmjöl
- 2 msk riven kokos
- 1 msk kakao
- 1 msk sötströ
- ½ krm vaniljpulver
- 1 msk mjölk/grädde
- 10 gram hasselnötter jag användr utan skal
- 10 gram ljus sockerfri choklad
- ev. ½ krm romarom
- ev. ca 20 gram smör
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bönor, dadlar och ägg i en bunke och mixa tillsammans allt (jag använder en stavmixer).
- Grovhacka choklad och hasselnötter och tillsätt dessa tillsammans med övriga ingredienser bland bönmixen och blanda väl. Vill man smälter man smör och blandar även i detta.
- Häll smeten i en smord och bröad spirnform av mindre strolek (12 centimeter). Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Servera med glass eller vispgrädde!
Har du provat receptet?Nämn @bakasockerfritt.se eller tagga #bakasockerfritt.se!