Hoppa till innehåll

Hälsosamma dammsugare

Detta recept och inlägg har jag skapat tillsammans med Dr. Oetker     Jag tycker det är superkul att ta klassiska bakverk/kondisbitar (kondisbitar, vilket märkligt namn!) och göra om.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Detta recept och inlägg har jag skapat tillsammans med Dr. Oetker
 
 
Jag tycker det är superkul att ta klassiska bakverk/kondisbitar (kondisbitar, vilket märkligt namn!) och göra om dom till hälsosamma varianter. Roligt nog tycker både jag och andra smakprovare att de ofta blir bra mycket godare än originalet. Ta exempel dessa dammsugare (även kallade punschrulle, arraksrulle etc etc). De innehåller varken tillsatt socker eller gluten (så klart), utan innehåller bland annat mandelmjöl, riven kokos och är sötad med sötströ. Smaksättning i dammsugare är a och o, och det får man till genom arraksarom. Ett hett tips är att arraksarom även är väldigt gott att tillsätta i chokladbollar.
 
Dammsugare är ju klädd i mandelmassa, och att göra egen är faktiskt inte alls krångligt och kräver inte heller många ingredienser. Själv använde jag ingen “färg” för att färgsätta min mandelmassa, men den som vill använder förslagsvis någon slags hushållsfärg efter tycke och smak.
 
Hälsosamma dammsugare passar inte bara när man vill unna sig själv något riktigt, riktigt gott, utan blir även en finfin liten gåva att ge bort!
 
 
 
 
Hälsosamma dammsugare - Baka Sockerfritt
 
 
 
 

Hälsosamma dammsugare – 10 stycken 

Chokladdegen:
50 gram rumsvarmt smör 
2 dl mandelmjöl
1 dl riven kokos 
3 msk sötströ
1 ½-2 msk kakao
3 krm arraksarom
ca 1-2 krm vanilj från vaniljtwister

Mandelmassa:
50 gram smör
3 dl mandelmjöl
3 msk sötströ 
1 msk fiberhusk 

Dekoration:
70 gram choklad, utan tillsatt socker


Chokladdegen
Blanda alla ingredienser till degen och forma tio små längder utav den. Låt gärna vila i kylen medan mandelmassan görs.

Mandelmassa
Blanda ingredienserna till mandelmassan, låt stå kallt i några minuter. Lägg därefter degen mellan två bitar bakplåtspapper och kavla ut till en avlång fyrkant, ta bort det översta pappret. Klä försiktigt de små chokladlängderna med massan. Hjälp gärna till med bakplåtspappret mandelmassan är utkavlad på, då massan kan gå sönder om du med fingrarna drar upp massan på längderna.  

Dekoration
Smält chokladen och doppa/häll chokladen på dammsugarnas kanter. Låt stelna.

 
 
 
Detta recept och inlägg har jag skapat tillsammans med Dr. Oetker
 
 
Hälsosamma dammsugare - Baka Sockerfritt
 
Hälsosamma dammsugare - Baka Sockerfritt
 

Hälsosamma dammsugare - Baka Sockerfritt